Přejít na obsah

Fakultak

Uživatel
  • Počet příspěvků

    67
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Vše zveřejněné uživatelem Fakultak

  1. Mám octavii 1.9 TDI z roku 2005, také jsem měl problém s teplými starty a zhoršovalo se to, také to vypadalo, že startér točí, ale auto nechytá. Pak mi před zimou najednou z hodiny na hodinu umřela baterka, dal jsem novou a auto startuje i za tepla. Takže doporučuji půjčit si od kamaráda dobrou baterku, pokud to nebude baterkou, tak je to startér, buď výměna, nebo úprava sw.
  2. Fakultak

    Rezrvu PHM

    Viz příručka k vozidlu, strana 47. Obsah nádrže 1.3 MPI je 42 litrů, rezerva je 6 litrů, kolik km na ni najedeš záleží na stylu jízdy, jsou lidi co jezdí za 5l/100 km a jsou lidi, co jezdí za 10l/100 km.
  3. Půl litru tomu motoru určitě neublíží, ale stabilně bych tam ten olej nelil, odpovídal jsem na příspěvek od viewera, který tvrdil, že jej může používat do PD při intervalu 15tis.km/rok. Ty odborné informace jsem načerpal z netu, kde o tom píše na stránkách prodejce olejů a taky z mojí servisní knížky, nemyslím si, že ty informace jsou špatné, pokud ano, velmi se všem uživatelům tohoto fóra omlouvám.
  4. Viz Návod k obsluze, strana 13 (stačí číst, pokud nemáš, je na stránkách výrobce ke stažení): Vynulování ukazatele intervalů servisních prohlídek lze provést až poté, co se na displeji panelu přístrojů zobrazí servisní hlášení nebo alespoň předvarování. Vynulování doporučujeme nechat provést v odborném servisu. Odborný servis: • vynuluje paměť ukazatele po provedení příslušné prohlídky; • provede záznam v Servisní knížce; • nalepí na bok přístrojové desky na straně řidiče nálepku, kde je vyznačen termín příští servisní prohlídky. Vynulování ukazatele intervalů servisních prohlídek můžete provádět i pomocí nulovacího tlačítka ⇒ strana 10, obr. 2 následujícím způsobem: • Při vypnutém zapalování stiskněte nulovací tlačítko a držte je. • Zapněte zapalování, nulovací tlačítko uvolněte a pootočte jím vpravo. Tím dojde k vynulování ukazatele. Upozornění! Vynulování ukazatele intervalů servisních prohlídek nedoporučujeme provádět svépomocí, neboť by mohlo dojít k chybnému nastavení intervalů servisních prohlídek, a tím i k možným závadám na vozidle. Poznámka • Ukazatel nikdy nenulujte mezi servisními prohlídkami, jinak mohou být udávané hodnoty chybné. • Dojde-li k odpojení akumulátoru vozidla, zůstávají hodnoty ukazatele intervalů servisních prohlídek zachované. • Pokud byl v rámci opravy vyměněn panel přístrojů, je nutno ukazatel intervalů servisních prohlídek znovu nakódovat. Tuto práci provádí odborný servis. • Po vynulování ukazatele s prodlouženými proměnlivými servisními intervaly (QG1) pomocí nulovacího tlačítka se budou údaje zobrazovat jako u vozidel s prodlouženými pevnými servisními intervaly (QG2). Z tohoto důvodu doporučujeme provádět nulování servisních prohlídek pouze v servisu Škoda, který provede správné vynulování pomocí diagnostického přístroje. • Podrobnější informace k servisním intervalům viz brožura Servisní knížka. Jelikož máš QG1, tak to nejde z palubovky, jde to v servise nebo VAGem.
  5. Na motory TDI PD nelze olej se specifikací VW 502.00/505.00 použít, tyto oleje jsou určeny pro starší diesel s rotačkou a nikoliv pro motory PD, které mají jiný strojní způsob obrábění válců. Pro motory PD je možné použít olej se specifikací: VW 507.00 (jedná se o univerzální olej pro všechny motory VW mimo R5 a V10 TDI) a tímto olejem lze vždy i motor doplnit VW 505.01 a to pouze u kódování QG2 (pevný interval výměny 15 000 km / 1 rok) a auto nesmí mít filtr pevných částic DPF Je to tu již několikrát napsáno, stačí jen hledat (např, v sekci motor).
  6. Rádio Stream neobsahuje žádný bluetooth modul a to ani ve verzi s MP3. Sám používám Stream + bluetooth Nokia CK-7W a telefon Nokia E51, nikdy se mi neodpojil a to ani když jsem šel zavřít garáž, kvalita zvuku je na velmi dobré úrovni, ovšem zase tato sada není nijak propojena např. s budíkama.
  7. Postup kontroly obvodů měření teploty je popsaný např. v knize Škoda Felicie - Jak na to (strana 151), případně Dílenská příručka - Hledání závad 2 (kapitola 4/1). Odkazy na tyto dokumenty (a všelico jiné pro felicii) pro případné zájemce pošlu přes SZ.
  8. Fakultak

    Servisni intervaly

    Že na servisní prohlídku půjdeš, až ujedeš ještě 7800 km, nebo za 400 dní, podle toho, co nastane dříve. A ten počet km se může i změnit, protože máš proměnlivý servisní interval.
  9. Mě ukradli 2x značku z felicie, poprvé když byla měsíc stará - na dovolené u Písku - čekání 3 hodiny na příjezd policie + 2 hodiny sepisování protokolu, prohledávání terénu = půl dne zdržení při odjezdu z dovolené + lítačka leasing a vyřízení nových značek, tehdy tuším za 300 a podruhé 2 dny po první STK před panelákem v Ostravě Hrabůvce, byla přišroubovaná pořádně, vyrval to z plechu zadních dveří tak, že je prohnul a vytrhnul ty plastové držáky ven. Tehdy ty značky šlohli asi z 5 aut, všechny měly novou STK a byly to jen zadní značky. Opět stejný postup - půl dne na policii - zápis rychlostí blesku = semtam uhodí na klasickém psacím stroji + další 2 hodiny na evidenci motorových vozidel, naštěstí už byl leasing splacený, ale velký techničák jsem měl poškrkaný neuvěřitelně, nedělali nový zápis, je vždy škrtli starou SPZ a napsali to rukou kam se to vešlo!
  10. BJB, BKC, BXE, BLS jsou kódy typu motoru 1.9 TDI-PD, BK nevím. Oleje je v motoru 1.9 TDI dle servisní příručky 4.3l, ikdyž tady hodně lidí tvrdí, že stačí 4l, kup si raději 5, kdybys potřeboval dolít.
  11. Fakultak

    Servisni intervaly

    Pokud to prostředník uměl pořádně, tak opravdu nezjistíš nic, ale jestli to stáhl jen na budíkách přístrojovky, tak jsou tu na fóru moc šikovní kluci např. Váša, co to zjistit dokážou, akorát se pak vůbec nediv a raději se připrav na to, že auto má skutečně najeto více (u mně i se serviskou zmetci stočili 64 000, takže serviska byla zjevně falešná, při ročníku 05 a TDI se těm 82 tisíc km opravdu věřit nedá). Ani značkový servis to zjistit neuměl. Můžeš se ale zkusit ve značkovém servise dotázat na servisní historii podle VIN, pokud byl ve značkovém, třeba tam nějaký zápis bude. Doporučuji ti udělat výměnu všech náplní a filtrů a pokud máš jakoukoliv pochybnost u najetých kilometrů, tak raději udělej i výměnu rozvodů, zase taková položka to není vzhledem k ceně auta a máš klid.
  12. Zadej výbavu z kódu na štítku v servisní knížce nebo na podlaze kufru do dekodéru a ten ti to vypíše. NA TDi PD máš jen 2 možné oleje VW 505.01 pro pevný servisní interval QG2 (15 000 km) a auto nesmí mít DPF VW 507.00 longlife pro auta s DPF nebo proměnlivý servisní interval QG1 (30 000 km) V manuálu budeš mít ještě VW 506.01 pro longlife, ale ten se už nedělá a byl nahrazen právě VW 507.00. Ty čísla je třeba dodržet přesně, VW 505.00 není to samé co VW 505.01.
  13. Jurajus: Ano, je to přesný popis problémů kontaktů plošného spoje v páčce tempomatu, dělalo mi to taky tak, nejdříve ne moc často, ale zhoršovalo se to a letos na podzim už jsem to psychicky nevydržel (teplý start TDi není nic moc hezkého), vzal jsem kontox, tenký šroubováček a pustil se do opravy - páčku velmi lehce rozcvakneš, vyndáš plošňáček, rozpojíš konektor a plošňák vyčistíš (jen jsem to stříknul tím sprejem a vytřel opatrně hadříkem, ani jsem nerozebíral ten vypínač na plošném spoji), strčíš plošňáček zpět a je to. Od doby vyčistění mi to šlape jak hodninky, vypínač tempomatu nepoužívám.
  14. Je to už pár let, co jsem to řešil, ale pokud si dobře vzpomínám, tak jsem někde četl, že na té přístrojové desce může být problém se stabilizátorem napětí, věřím, že člověk co se vyzná v elektronice a má příslušné vybavení, by to dokázal opravit a pokud ne, lze ji určitě celou vyměnit. Ceny ale neznám, mi pomohlo vyměnit to čidlo. Tak jsem si dal trošku práce a pohledal - našel jsem to v knize "Jak na to", strana 151 - pokud nefunguje jen ukazatel teploty a ostatní přístroje na přístrojové desce fungují, je pravděpodobná závada čidla, pokud nefunguje více přístrojů, je závada na desce. Odzkoušení ukazatele teploty se provádí tak, že se sundá kabel z čidla a svorka směrem od čidla k přístrové desce (dle schema zapojení by to měl být černý drát) se připojí na kostru, po zapnutí zapalování musí teploměr ukazovat maximální teplotu.
  15. Počítač bere teplotu motoru zase jen z toho čidla, takže tam se dá zjistit, jestli je vadný ten termistor, co je pro řídicí jednotku. Ten druhý je jen pro teploměr v přístrojovce a v 1.3MPI jsou oba termistory součástí jednoho čidla, taky konektor má 4 piny. A tuším že je to tak, že zelené je pro 1.3 a modré pro 1.6. Já to tehdy kupoval za 700 Kč, což je nehorázná cena za 2 termistory a kousek plastu, ale holt simple clever. A vzhledem k tomu, že se mi pokazily 2 a že i kolegové s feldou měli s čidlem problémy, tak je to pěkný šunt.
  16. Měl jsem feldu 1.3 MPI 50 kW z roku 1997, najel jsem na ní 100 tisíc km, za tu dobu mi odešel jak termostat, tak čidlo teploty (to dokonce 2x), termostat se věšinou zlomí a okruh je trvale otevřený, tedy auto netopí, ale není rozdíl teploty před a za termostatem. Pokud auto topí normálně a jen špatně ukazuje teploměr na palubovce, je buď vadné čidlo nebo elektronika palubovky. Vadné čidlo teploty lze detekovat také velmi dobře i v amatérských podmínkách, felicií jezdí spousty, stačí najít nějakého kamaráda či známého, co má stejný motor, sundat konektor a ohmetrem změřit odpor čidla, v čidle jsou 2 termistory - jeden pro řídicí jednotku a druhý pro teploměr. Odpor mezi shodnými kontakty by měl být přibližně stejný v obou autech při stejné teplotě motoru (stačí změřit studený, na mém vadném čidle byl poloviční oproti dobrému čidlu). Pak lze změřit odpor termistorů při teplém motoru u kamaráda a zapojit místo čidla podobný odpor a musí se pohnout teploměr v autě, když se nepohne, je vadná elektronika přístrojové desky. A ještě jedno malinké upozornění - čidel je více typů, když jsem měnil poprvé, dali mi ve značkovém servise škoda čidlo na jiný motor (1.6 - tuším modré), čidla se liší barvou, sice fungovalo, ale podle mechanika to prý nebylo optimální. Když jsem zkusil za chodu motoru čidlo (vadné) odpojit, motor téměř zhasl, šel velmi nepravidelně. Po výměně čidla šel motor jak nový, na žádné diagnostice či smazání závady jsem s tím nebyl, při vadném čidle se mi dost zvedla i spotřeba (zřejmě řídicí jednotka vstřikovala více benzínu, jako by motor byl pořád studený).
  17. No my si tak trošku nerozumíme, ty myslíš klimou funkci chlazení, tedy jako to bylo v autech s manuální klimaticí jedno tlačítlo, po jehož stisknutí začal foukat ochlazený vzduch. Já pod tím vidím celou automatiku climatronic, která má víc funkcí z toho pak chlazení ovládá pouze a jenom ovladač ECON, když svítí, je chlazení vypnuto, když nesvítí, je zapnuto (a jestli svítí nebo nesvítí AUTO opravdu nemá žádný vliv).
  18. AUTO znamená automaticky větrání - změň rychlost foukání nebo směr a zhasne. Na funkci chlazení = běh klimakompresoru to nemá žádný vliv ECON určuje, jestli jde chlazení nebo ne Teplota se udržuje automaticky vždy, když je climatronic zapnutý a pokud je zapnuto i chlazení, jde to i níž než je venkovní teplota (automatika teploty se vypne úplným vypnutím climatroniku - vytočením levého ovladače teploty proti směru hodinových ručiček až zhasnou displeje). Pak netopí, nechladí, nefouká, nesnižuje vlhkost. Každý může mít jiný názor na to, jestli je to logické a lehce pochopitelné. Když si někdo nepřečte návod, může to připadat nelogické, to uznávám, způsobuje to dvojitá negace u ECON, lepčí je označení AC vyp/zap u faceliftu. Zvyknout se na to ale dá během chvilky. Lidi, čtěte ty návody, jejich napsání dá děsnou práci, znám to z vlastní zkušenosti a bohužel neustále pak člověk odpovídá na dotazy, ze kterých je patrné, že to ten uživatel ani neviděl. Návod k obsluze auta je naprosto přesný a je z něj zřejmé, jak to funguje. Výše jsem popsal všechny kombinace svítích a nesvítích ovladačů a co se přitom děje.
  19. Celé je to postavené na tom, že climatronik je plná automatika, tedy jednou ji nastavíš a pak na to prakticky nesaháš, v tom se to liší od manuální klimatizace, která hlídá pouze teplotu vzduchu foukaného dovnitř auta a nereaguje např. na sluneční svit atd. Vypnutí chlazení = svítí ECON (předfacelift), nebo nesvítí AC (facelift). Pokud přitom svítí AUTO, pak se teplota a foukání regulují stále automaticky (ne níže než teplota venku), ale v případě deště nebo mrazu bude docházet k zamlžování oken, protože ze vzduchu nebude odebírána vlhkost - to právě dělá chlazení, ikdyž je teplota venku nižší než nastavená teplota na climatroniku.
  20. Obecná pravidla použití motorových olejů norem VW 505.00, VW 505.01, VW 506.00,VW 506.01 a VW 507.00 pro dieselové motory koncernu Volkswagen. Motor TDi/SDi,TD/D, výměnný interval 15.000 km (kódování QG0): VW 505.00, VW 505.01, VW 507.00 Motor TDi/SDi, výměnný interval 15.000 km (kódování QG2): VW 505.00, VW 505.01, VW 506.00, VW 506.01, VW 507.00 Motor TDi/SDi, výměnný interval LongLife (kódování QG1): VW 506.00, VW 506.01, VW 507.00 Motor TDi/SDi PD, výměnný interval 15.000 km (kódování QG0): VW 505.01, VW 507.00 Motor TDi/SDi PD, výměnný interval 15.000 km (kódování QG2): VW 505.01, VW 506.01, VW 507.00 Motor TDi/SDi PD, výměnný interval LongLife (kódování QG1): VW 506.01, VW 507.00 Motory s filtrem pevných částic DPF: pouze VW 507.00 - pozn.1: Pokud je u vašeho motoru dovoleno použití olejů více specifikací (viz tabulka), můžete tyto oleje různých specifikací do motoru dolévat bez omezení, ale nedoporučujeme to. Není vhodné míchat oleje několika značek. Příklad: máte-li v motoru 1,9 TDi AFN / 81kW olej splňující specifikaci VW 505.00, smíte při potřebě doplnit použít k dolití bez obav třeba olej VW 507.00 nebo VW 505.01 (olej VW 506.xx ovšem NE, protože motor AFN je QG0 a olej VW 506.xx jej poškodí!!!). -pozn.2: Motory kódované na QG1 a QG2 jsou naprosto identické motory (liší se pouze kódem ŘJ přístrojů a tudíž řídicím programem LongLife). Motory QG0 jsou konstrukčně jiné (mají jinou technologii honování válců) a nelze je kódovat na LongLife. Skutečnost, že se konstrukčně jedná o jiné motory, je dána jinými motor-kódy (AHF x ASV, AGR x ALH a podobně). - pozn.3: Motory kódované na QG1 lze překódovat na QG2 a naopak. Motory QG0 překódovat NELZE!!! - pozn.4: Motory vyrobené dle QG0 nemají WIV (mají jiné přístrojové desky) a jejich strojní obrábění je jiné než u motorů QG1/QG2 - v těchto motorech se NESMÍ použít olej LongLife dle specifikace VW 503.xx / 506.xx (hrozí poškození stěn válců), a to ani v případě, že tento olej použijete jen na běžných 15.000 km. Oleje LongLife (SAE 0W/30 a specifikace VW 503.xx / VW 506.xx) se v motorech QG0 nesmějí použít V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ !!! Dbejte, aby k tomu nikdy nedošlo ani úmyslně, ani nevědomně, pár motorů už bylo zničeno nevhodně použitým olejem. -pozn.5: Olej specifikace VW 507.00 je universální olej pro všechny naftové motory VW. Smí se jej použít (a dolévat) do kteréhokoli motoru TDi/SDi/TD/D, včetně motorů PD a PPD, pro pevný i LongLife interval, pro motory s DPF (prostě universálně kamkoli). Tuto skutečnost je dobré vědět - v případě nutnosti doplnit olej v motoru nemusíte pracně zjišťovat, jaký typ oleje a jaký výměnný interval máte - prostě dolijte VW 507.00 a nikdy nemůžete nic zkazit. Jaký máte výměnný interval QG zjistíte ze servisní knížky , kde je na nalepovací štítek s PR-čísly . Pokud k vozu nemáte servisní knížku, měla by být čísla i v kufru auta na podlaze. Vlevo dole je nápis QG0, QG1 nebo QG2. Jediné dva typy TDi motorů VW, kde se olej VW 507.00 použít nesmí, jsou motory R5 a V10 TDi - zde je nutno striktně dodržet normu VW 506.01 ACEA : A5/B5, jiné oleje nejsou dovolené!! Z výše uvedeného mi tedy vyplývá, že pro motor 1.9TDI PD bez DPF, pevný interval QG2 (15 000 km) je vhodný olej specifikace VW 505.01, pro stejný motor s DPF však musíš použít olej longlife VW 507.00.
  21. Ano, tenhle olej splňuje specifikaci VW 507.00 a je vhodný vhodný pro motory PD (včetně režimu longlife).
  22. Mám 1.9 77KW a jezdím s tím běžně průměr okolo 4.5l/100km, hodně záleží na tom, kde a kdy se jezdí, ráno do práce jezdím i s průměrem 3.9l/100km, odpoledne domů i 5l/100km, ten rozdíl je dán teplotou a hlavně provozem. PP mi ukazuje o cca 0.2l/100km pod reálnou spotřebu, ty spotřeby beru dle tankování u stejné pumpy, u stejného stojanu a dlouhodobě (Čepro + aditiva VIF). V zimě a v létě je spotřeba o něco maličko vyšší, což je dáno klimou a delším zahříváním motoru ale nad 5l/100km dlouhodobě jsem se nikdy nedostal, musím ale říct, že jezdím převážně cca 35km trasy, z toho je 10km 3třídy a zbytek 1třídy, po městě málo, když jsem se posunoval v létě na jedničku po městě, tak byla spotřeba při výjezdu z města 8l/100km. Do křižovatek většinou dojíždím, brzdím velmi málo, ale semtam tomu dám plný výkon, když je potřeba předjet, pokud ovšem dojedu kolonu, co se pohybuje 80km/h, tak ji nepředjížím a kochám se jízdou, spěchal jsem už jednou a skončil čelně pod Ifou a to už nechci zažít. Po cestě Ostrava-Brno a nastaveném tempomatu na dálnici na 140 dle GPS jsem měl spotřebu 5.7l/100km. Myslím si, že u tvého auta má smysl spotřebu řešit, co jsem tu četl, tak asi největší problém dělá váha vzduchu a to klidně i na novém autě, nejlépe to napíchnout za jízdy a ověřit, jestli dává správné hodnoty v toleranci.
  23. Letos v březnu jsem si utěsnil motorový prostor podobně, o způsobu a použitém těsnění jsem se dočetl na tomto fóru, byly u toho i fotky, ale dnes to téma ani za nic nemohu najít. Použil jsem těsnění zadních dveří - objednávací číslo 1Z0823723 A (199 Kč s DPH).
  24. Na netu o tom najdeš spoustu info, stačí jen chvíli hledat. Např. o intervalech přímo od výrobce zde a o olejích zde.
  25. Pro tento motor je při QG1 (proměnlivý interval 30 000 km / 2roky) určen olej se specifikací VW 506.01, nebo lépe novější VW 507.00, specifikaci je nutné dodržet.
×
×
  • Vytvořit nový...