Září 12, 201113 r Honza to myslím vystihl , já bych jen doplnil, jakmile tam ten plyn dáš, budeš jezdit více než těch 600km týdně, věř nám , jakmile přijedeš párkrát k pumpě .... a pak máš návratnost zase někde jinde
Září 14, 201113 r Killix: V zásadě počítáš se správnými čísly. Možná by se to nechalo zpřesnit následně. - Místo benzínu na 100km odečíst kilometry na benzín. Ty jsou průměrně 1,5km na jeden studený start (v létě pár set metrů, v zimě i 3 km). Při 2 denně to dělá cca 1000 km/rok. - Litrová výhřevnost benzínu je o cca 30% vyšší než plynu. V podobném poměru je i spotřeba - potvrzují i renomovaná měření FIA, případně údaje výrobců. (Pro tebe by to tedy bylo cca 5,5 * 1,3 = 7,2 LPG.) - Cena plynu je v celoročním průměru 1/2 ceny benzínu (opět v létě méně, v zimě více). - tedy cena paliva "teplého" kilometru je cca 1,3 * 0,5 tedy 0,65% oproti benzínu. Úspora tedy cca 35% nákladů na benzín. Rozdíl nákladů na palivo "za tepla" = (roční kilometry - studené kilometry) * 0,35 * cena benzínu. Tedy pro předpoklad tebou udávaných 4*150 km/týdně (a předpokládám 8 studených startů) a 5,5 l benzínu to dělá: cca (30000 - 600) * 0,35 * 5,5 * 34 = cca 19.500 kč. To vše je přibližné, protože např. výhřevnost se mění s různým poměrem propan:butan (letní/zimní směs). Na těch 30000 km jsou 3 revize, + filtr + svíčky (častější výměna) + náklady na cesty do servisu = cca 2000 kč. Včil mudruj.
Září 14, 201113 r nemudruj a dej to tam! Kazdej kilometr co jsi najel zbytecne na benzin si budes po instalaci vycitat. Jestli jezdis ted za 5,5 tak na lpg budes jezdit za 6,5l. Vratit se to vrati... neco i usetris... zarizeni pak muzes pak predelat do noveho auta, nebo ho nechat v aute a rychleji to prodas (mozna i draz)....
Září 14, 201113 r prave toto som pisal vcera do inej temy. pred prestavbou som ratal s najazdom 30 tisic km za rok. teraz mam rok, tak bilancujem. najazdil som 39 tisic. presne toto si hovorim, co napisal silarm. ze som to mal dat prestavat o 3 roky skor, ja hnup silarm , ty si to popisal uplne presne
Září 15, 201113 r Tak po přečtení vašich komentářů a po tom co jsem nad tím znovu trochu popřemýšlel, tak do přestavby s největší pravděpodobností půjdu Chtěl bych se zeptat, který systém by jste mi doporučili (tartini, BRC, STAG...a ja nevím kolik jich ještě je) a nějáký dobrý servis, kde by mi auto přestavěli za nějákou rozumnou cenu (jak jsem psal nejlépe Brno a okolí). Zatím mi byla doporučena firma v Moravských Budějovicích.... Nemáte třeba někdo zkušenosti s : http://www.lpgservis.cz/ nebo http://www.prestavby-brno.cz/ nebo http://www.autolpg.cz/
Září 15, 201113 r jo vyber systemu Kdyby to bylo tak jednoduche tak by uz existoval jen jeden vyrobce a ostatni zkrachovali. Poptej se nech, si udelat par nabidek. Zvaz porizovaci cenu, cenu servisu+udrzby, kolik najedes km, zkusenosti montaznika... Zeptej se na foru majitelu jednotlivejch systemu na zkusenosti, kolik je stoji provoz LPG zarizeni, kolik plati za servis, jak casto musi do servisu. Ptej se, ale jen lidi co maji najeto nekolik desitek tisic at to ma nejakou vypovidajici hodnotu. Ikdyz tohle vsechno udelas tak zjistis ze kazdej chvali to co ma nebo to co montuje Urcite ale jen sikovneho plynare s dobrejma referencema napr. Tebou zmineny karel.lpg (AutoGas Barták s.r.o.)
Září 15, 201113 r ja hned zacnem chvalit to moje - Lovato, kuk podpis. chodi bez problemov, udrzba nebola zatial ziadna, len kontroly v ramci zaruky. ako som pisal hore, ma to za sebou 39 tisic km
Září 18, 201113 r no já zase mohu pochválit Tartarini. Se starší verzí sekvence ve Fábii mám najeto 217 000km na plyn a až na menší problémy se vstřikovači (Valtek), které musím z času na čas nechat vyčistit, tak bez problémů, v Roomovi mám teď new Tartarini systém, ale tam zatím nemohu referovat, páč za ten měsíc a něco co ho tam mám, tak 4000km nejsou zatím žádnou vypovídající hodnotou , ikdyž nejsou žádné problémy . Jinak montováno obojí v Boskovicích (pobočka brněnského AGW), takže pokud by jsi chtěl Tartarini, asi bych nejel do AGW v Líšni, ale zajel si do těch Bosek, je tam fachman . Na Brno jsem slyšel rozdílné názory. Z Boskovicema mám víc jak šestileté zkušenosti a jen ty pozitivní .
Říjen 9, 201113 r Tak je to tam. Nakonec jsem se k přestavbě přece jen rozhoupal. Byla mi doporučena firma FEDOR v Prostějově, tak jsem tam po tel. objednání zajel. A můžu říct že jsem byl velmi spokojen. Mé obavy z toho že to bude nějákej servis, kde to budou dělat někde v garáži na koleni byly hned pryč. Opravdu profesionální přístup. Jelikož nemám s LPG žádné zkušenosti, tak mi poradili, vše semnou prošli a ukázali. Takže maximální spokojenost. V pátek odpoledne jsem tam auto dovezl a v sobotu ráno si ho zase vyzvedl. Co se týče systému, tak mi nabízeli STAG nebo LOVATO. Nakonec jsem vzal to LOVATO. Tak uvidíme. Ale jak říkám zatím spokojenost. Tak snad to vydrží. Jinak hned při první návštěvě LPG čerpačky se mi stala vtipná příhoda. Prý v 99% je to s obsluhou, tak jsem to něják neřešil. No ale natrefil jsem zrovna na čerpačku bez obsluhy, tak jsem chvíli koumal jak na to, pak jsem se musel zeptat obsluhy....ale nakonec vše dobře dopadlo....tak příště to už snad zvládnu sám. Nebo vyberu čerpačku s obsluhou :-) Tak díky za tipy a rady a rád se zase zapojím do dalších diskuzí. PS: Už vymýšlím co by se dalo dělat s autem dál. Narazil jsem na předělání palubního PC na MaxiDOT...tak uvidíme... :-)
Říjen 10, 201113 r čerpačka bez obsluhy u nás podle předpisů neexistuje, na každé tě MUSÍ natankovat obsluha, pokus se ti přitom něco stane(popálíš se, něco ulomíš, zapálíš) jde to vše na tvoje triko, IBP to řeší tak, že dávají hodně mastné pokuty provozovateli..........
Říjen 10, 201113 r nevim me treba neprijde tankovani LPG zas tak nebezpecne... vzdycky si radsi natankuju sam. v nemecku je to legalni a ze by s tim byly nejake problemy mi neprijde
Říjen 10, 201113 r Česká legislativa "samoobslužnou" plnicí stanici pro auto-LPG jednoduše NEZNÁ - plnění podle platných §§§ MUSÍ VYKONÁVAT POUZE POVĚŘENÁ OBSLUHA PO ABSOLVOVÁNÍ PŘEDEPSANÉHO ŠKOLENÍ A SLOŽENÍ PŘEDEPSANÝCH ZKOUŠEK. Přitom třeba v autě, do kterého je tankován LPG by správně neměla zůstávat žádná osoba atd... Že se tyto §§§ u spousty čerpaček nedodržují je další věc - až to nějaký poleno zkurví při "samoobslužným čerpání LPG" natolik, že si nedobrovolně zalítá jak Trepifajxl včetně vohnivýho vocasu , začne se to zase na nějakou dobu dodržovat...
Říjen 11, 201113 r No stál jsem tam jak trubka a čekal jestli někdo přijde, protože všude samozřejmě samý výstražný cedule a nápisy že smí obsluhovat jen vyškolená osoba, atd. Nakonec jsem šel pro obsluhu a řekli že sámoška...ale není to nic složitýho...jen zasunout, zajistit a zmáčknout tlačítko. Ale přece jen to je jiný žen tankovat benál. Upraveno Říjen 11, 201113 r od Malta citace předchozího příspěvku. Citace smazána.
Leden 31, 201213 r Když ten, co ti to bude montovat to namontuje dostatečně dobře a trochu solidně to seřídí. žádnej problém by neměl být.
Únor 13, 201213 r už se to tu řešilo mockrát ... odvíjí se to také mimo jiné od toho co v tvém okolí LPG firmy montují. Zjisti si prvně toto, včetně nějakých recenzí na firmu a tady ti pak řekneme co z možných variant by tam bylo dobré dát.
Únor 26, 201213 r ahoj.. tak já v okolí Brna mám- auto čadek- reference teda nevim, dál je to firma lpg servis brno komárov- tam si to delal i kamarád a je spokojenej, pak vím o nějakým pánovi z Nedvědic, ten je prý taky dobrý, pak je to firma auto unger brno, podruhova.. no a ještě tak mistní člen fora karel lpg autogas barták z moravských budějovic... mám fabču 1.4 63kW, najeto kolem 9tis. km, počkám na první garančku a pokud bude vše OK, jdu do plynu.. což by mělo být někde kolem léta letošního roku... tak se chci zepat- koho mi kdo doporučíte na montáž??? fakt nevím, nechci, aby mi auto dokurvili a aby to udělali pořádně...cena je plus mínus 23-25tisíc, dle firmy..... ale o cenu mi ani tak nejde, spíš o to, aby mi někdo doporučil dobrý systém a aby to mechanik udělal pořádně, abych tam nemusel každý týden jezdit s tím, že auto nejde... děkuju.
Únor 26, 201213 r Mít to ke Karlovi Bartákovi tak "daleko" jak to máš Ty, neváhám a ne že zavolám, ale rovnou jedu k němu - okamžitě a střelhbitě... Bohužel já to k němu mám 130 kiláků nejkratší cestou.
Únor 26, 201213 r jak je to u Ungra moc nevím, ale já jezdím k jejich pobočce v Boskovicích (také není daleko od Brna) a max.spokojenost . Ze servisákem bych řekl, že už mám nadstandardní vztahy a servisuje mi i věci mimo plyn, které už svépomocí nezvládnu.
Únor 26, 201213 r tak nevim.. byl mi doporučen systém s cenou montáže kolem 30t. korun, protože polsky pry trpi nekvalitnimi vstrikovaci... proto je výsledná cena vyssi... takže když to vemu kolem a kolem - včetně revizí, případných oprav atd.. tak aby se mi to vrátilo, musím najet aspon 40t km.. a to je cca 3 roky jezdení.. chjo.. pokud to beru tak, že bych auto chtěl za 4 roky prodat a koupit nové, tak se mi to prostě nevyplatí... ono to prostě není tak jak to vypadá- dej tam plyn a jezdíš za polovic.. např kamoš má plyn v mazde 626 a po roku byl na LPG prohlídce- 2600 korun za materiál a práci a to ještě bez papírku.. není to holt felda za 13000 přestavba, tam se to vrátí po 15t km... Upraveno Únor 26, 201213 r od JirkaBrno
Únor 26, 201213 r já pořád nevím kam na ty počty chodíte.....montáž, po 10 tisíc kontrola-do cca 500 Kč, po 40 tisících filtr-cca do 600 Kč, nic víc........nevím, co měl ten tvůj kamoš v autě (???), navíc se to dá za nějakých cca 3-5 tisíc přehodit do jiného auta a přeprogramovat a běží to dál.....felda stála 80 tisíc, dnešní auto 250 i víc, některé už musí plnit normu euro 5, takže se to nedá předělat podtlakovým systémem.......
Únor 27, 201213 r Dá sa v česku LPG systém z auta vymontovať a namontovať do iného auta?,myslím to ako legálne,lebo u nás na slovensku sa to vraj nedá,aspoň nemám o tom žiadnu vedomosť.
Únor 27, 201213 r NIE? mne "moj" plynar hovoril ze sa to da jasne ze nie do kazdeho auta, ale len tam kde je dany system schvaleny Upraveno Únor 27, 201213 r od slant
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.