Publikováno Říjen 9, 201311 r Zdravíčko. Rád bych se pochlubil LPG zástavbou do mého Rooma MY2013 1.4 16V 63kW CGGB a systémem Prins VSI 2.0 s ochranou ventilů Prins ValveCare. Dole najdete bohatou fotodokumentaci. Tento systém je v mém typu auta asi poměrně málo rozšířený, tak snad to někomu třeba v budoucnu pomůže při rozhodování o přestavbě. Ještě pár údajů o samotné přestavbě: - doba montáže 2,5 dne u spol. LPG Refueling s.r.o. (viz www.lpgfrystak.cz) - celková cena 27.900,- Kč za VSI 2.0 + 4.900,- Kč za ValveCare - nádrž je GZWM 51 litrů, plynový ventil OMB, multiventil a přípojka plnění Tomasetto, regulátor Prins, ŘJ Prins (Bosch), vstřikovače Keihin (blue) Po prvních 100 km spokojenost, systém šlape jako švýcarské hodinky (proto jsem je taky zahodil..), tak uvidíme dále. Trochu mne akorát překvapila hlasitost cvaknutí ventilu v nádrži při přepnutí na LPG, ale jel jsem bez horního plata a chystám na podlepení koberce v kufru 1 cm molitanem, tak pak ještě dodám foto jak se mi to povedlo a hlavně jestli to pomůže aspoň trochu k odhlučnění. P.S. už za pár dní bude víčko a příruba přípojky plnění na nárazníku v laku - aby to mělo taký úroveň
Říjen 9, 201311 r u mého slyším cvaknutí také dost výrazně, s tím nic asi nenaděláš. Jinak hodně spokojených kilometrů
Říjen 9, 201311 r proč ochranu ventilů???Tyto motory z produkce VW nidy neměly a nemají problém s ventily...
Říjen 10, 201311 r no to jsem si také v duchu říkal, jestli to nebyly vyhozené peníze, ale jak se říká: proti gustu ....
Říjen 10, 201311 r no.....nevím. Ten přepínač si myslím, alespoň pro mě, je na nevhodném místě. Ano. Je schovaný, ale v noci by mě svítil do očí. A přepínaní za jízdy asi také nic moc. Karel /přiznám, že se mě ani neptal/ mi ho namontoval na dosah ruky před parkovací brzdu na středový tunel a dnes bych ho už nikde jinde nechtěl. V noci mi kontrolky nesvíti do očí a když potřebují přepnout, tak na přepínač krásně poslepu dosáhnu. Jinak přejí mnoho šťastných km. Od Karla.lpg mám BRCko a najeto bez problému /ťuk...ťuk/ 140.000 km. A to se musím přiznat, že jsem docela na hovno, co se tyká nějakých 10.000km kontrol. Jezdím jen na roční u kterých se vymění i filtry. Jinak zatím vše v původním stavu. Upraveno Říjen 10, 201311 r od Misubaro
Říjen 10, 201311 r Autor to Malta: podařilo se mi nalepit na koberec ten molitan, tak je to trochu lepší. Na víčko toroidu jsem ještě zevnitř nalepil protihlukovou pěnu, ale ten zvuk je stejně nejvíc dán rezonancí toroidu.. ..dá se na to zvyknout.. Jinak doufám, že budou jenom spokojené kilometry to karel.lpg: Snažil jsem se toho zjistit co nejvíce o LPG v autě a fakt je ten, že tam je jiné spalování než na benzín a hlavně výfukové ventily jsou dost zatěžovány. A pak už to mám tak v krvi, že mám radši věci "naddimenzované" než obráceně. Samozřejmě podle měřítka přínos/cena. Cena 4.900,- Kč za ten systém ValveCare byla pro mne z hlediska přínosu akceptovatelná. A pokud jde o další náklady s tím spojené -> 0,5l náhradní náplň za cenu 420,- Kč podle zkušenosti vydrží min. 11 000 až 15 000 km (dávkování řídí ŘJ podle zátěže motoru). To je 0,03 Kč na km a to mi za ten, opět testy ověřený, přínos opravdu stojí. A na konec - jeden docela šikovný montážník mi říkal, že třeba u HTP motorů měl do doby, než začal k tomu automaticky dávat podtlakové mazání Flashlube, problémy. Po přimazávání je klid. to Misubaro: byl by jsi překvapen a jsem si jist, že by ti to nesvítilo do očí. Fígl je v tom, že přepínač má v sobě světelný senzor podle kterého provádí korekce osvětlení. Dá se deaktivovat, ale mám ho aktivní. To místo jsem původně vybral se záměrem, že mi to v noci bude osvětlovat tu přihrádku, ale nakonec jsem dal přednost pohodlí za jízdy a místo už nechal. Je tak akorát, abych viděl přes hranu kde končí středový panel. A pak, nepředpokládám, že bych přepínal nějak často na benzín a zrovna za jízdy - proč? 140 tis. km je pěkné, gratuluji! Já mám předepsaný servis podle záruky (3 roky 100 000 km) po 25 tis. km kdy se mění jeden filtr a v 75 tis. km druhý resp. oba. A samo revize každý rok. Upraveno Listopad 3, 201410 r od MRoom
Říjen 11, 201311 r Pokud jsou namahany vyfuk ventily jak pises tak je ti primazavani k prdu, protoze se primazavaji saci ventily ;-)
Říjen 11, 201311 r Autor Pokud jsou namahany vyfuk ventily jak pises tak je ti primazavani k prdu, protoze se primazavaji saci ventily ;-) V příloze je dokument o testování ValveCare, tam je vše popsáno jak funguje, metodika, závěr. Případně další alternativa montovaná do vozidel LPG - Flashlube na odkaze zde http://ochranamotoru.cz/flashlube-ochrana-motoru-test-htw-flashlube-valve-saver-fluid.php nebo zde http://ochranamotoru.cz/flashlube-ochrana-motoru-test-aditiva-lpg-cng-electronic-valve-saver-kit-valve-saver-kit-valve-saver-fluid.php ValveCare_Test.pdf
Říjen 15, 201311 r podle mne zbytecnost, dava se tam pristrik benzinu a motory 1.4 nemely nikdy problemy s provozem na LPG.. tyto motory jsou provozem na LPG za ty roky provereny .. dle me vyhozeny penize.. ale kdyz na to nekdo ma, proc ne..je jasny, ze prodejce bude tvrdit ,, na ochranu kotoru, pokud chcete mit jistotu, dejte.,, mne uz drabal kamoš plynař proč mam pristrik na svym tartarini, že to je zbytečny.. tak ale ja chtěl mit taky jistotu, tak jsem to montaznikovi nakazal aktivovat, i kdyz i on mi rikal, ze to je zbytecny..
Listopad 10, 201311 r Autor Nazdárek.. mám takový menší příspěvek po najetí více jak 2000km. Chci se zeptat na tankování LPG, jak jste na tom vy. Od začátku se mi do nádrže vejde více než 80%, naposledy mi pistole vypla až při 51 l LPG. Opakovaně jsem se na to ptal jestli to není moc a jak je to technicky možné, když mám mít nádrž na 51l. Prý je to v pořádku a multiventil pracuje jak má, jde o to, že prý mají velký tlak na pumpě. Zatím jsem tankoval jenom na pumpách patřící pod LPG Fryšták. Chystám se tankovat na jiné pumpě, ale chci až po přepnutí na benzín, abych věděl kdy vypne při plnění "prázdné" nádrže. Něco jsem tady na fóru o tom četl, ale rád bych v tom měl jasno s argumenty na případnou reklamaci. A pak ještě se mi stává po prvním studeném startu na benzín (auto stoji např, přes noc), motor normálně nastartuje a drží otáčky bez kolísání bez klepání, nicméně se mi zdá, že dost nízké vzhledem k teplotě venku (3°až 5°C), jsou max. okolo 900 až 1000 ot/min a pak právě, když se rozjedu, tak to nejde za plynem a motor se dusí, musím znova vyšlápnout spojku a už jede normálně, táhne za plynem. Když je motor zahřátý už se to nikdy neopakuje. Jinak ani na plyn, otáčky nekolísají, motor necuká ani nechcípá, jede to perfektně. Jen ten první studený start na benzín. Dnes jsem zkoušel hned po startu na volnoběh přidat plyn na cca 1500 ot/min a podržet to tak 10 s, po uvolnění plynu otáčky spadly na volnoběh cca 1200 o/min a držely a rozjezd byl potom úplně bez problémů, žádné dušení motoru, auto krásně táhlo. Právě si myslím, že to už jsou správně volnoběžné otáčky vzhledem k teplotě. Benzín jsem v nádrži několikrát dotankoval novým, odpojil baterku a zkoušel chvilku jezdit jenom na benzín a i v nádrži držím cca do 15 - 20 l, takže benzín jsem jako příčinu vyloučil. Byl jsem na diagnostice VAG a výpis paměti chyb byl prý prázdný, VAG žádnou chybu nehlásil. Nemá s tím někdo zkušenost, kde by mohl být problém? Projevilo se to od doby instalace LPG, ale nechci tvrdit, že to s tím přímo souvisí, zvlášť, když je to jenom při startu a rozjezdu na benzín. Podotýkám, že mám najeto něco přes 10 tis., takže svíčky a filtry jsou dost nepravděpodobné. Díky za reakce.
Listopad 10, 201311 r taky mám jeden dotaz. Co tomu říká výrobce auta z pohledu záruky, když ho hned jako nový předěláš na jiný druh paliva ?
Listopad 10, 201311 r Autor Záleží na servisu, pokud jde o ochotu.. Jinak je to tak, že pokud došlo k poškození nějakého originálního dílu v důsledku montáže, záruku musíš uplatnit u toho, kdo montoval LPG. Přijmout reklamaci ti autorizovaný servis musí, pokud je to v záruce výrobce, nemůže se a priori zbavit odpovědnosti a měl by prokázat, že originální díl byl poškozen v důsledku montáže. Pak má nárok na náklady spojené s takovou reklamací. Otázka je, co napíše do vyjádření, zda skutečně danou věc prověří a nebo odpálkuje s odkazem na neautorizovaný zásah. Pak je to o nervech a důslednosti, znaleckých posudcích ..mnohdy stačí změnit servis. Bavíme se o dílech dotknutých montáží.. Ostatní záruka např. na lak.. díly podvozku atd. není se o čem bavit, tam si snad ani nedovolí licitovat.Takže z pozice servisů a výrobce to má v takovém případě zákazník vždy nevýhodnější a na to právě mnohdy servisy hřeší.
Listopad 10, 201311 r tak tohle jsem tak úplně na mysli neměl. Dotaz spíš směřoval k tomu, co se stane, když třeba nedej bůh něco odejde na motoru.
Listopad 10, 201311 r Zkus jen tak informačně najét trvale cca 250km na benzín, jestli se ti ty problémy ráno neztratí. Pakliže ne, hledej závadu v BA.
Listopad 10, 201311 r tak tohle jsem tak úplně na mysli neměl. Dotaz spíš směřoval k tomu, co se stane, když třeba nedej bůh něco odejde na motoru. Výrobce či prodejce musí prokázat ("vyvlíknout se ze záručního plnění"), že závada, k niž došlo, je způsobena vlivem provozu na LPG. Nejjednodušeji soudním znaleckým posudkem.
Listopad 10, 201311 r vzhledem k bohatým dlouholetým zkušenostem s autorizovanými servisy různých značek, mám poměrně jasnou představu, jak by to mohlo probíhat. Snažím se tudíž pochopit, co vede majitele novýho auta k tomu, aby riskoval takovým zásahem, že mu padne záruka.
Listopad 10, 201311 r A co když ti dám takovouhle nabídku....přijedeš k nám s úplně novým autem, naše firma ti do něj namontuje plynové zařízení a ty dostaneš na dotčené díly přestavbou vozidla záruku na 150 tisíc ujetých km? Tebe jako zákazníka to bude stát pouze o 2000,- více než klasická přestavba....
Listopad 10, 201311 r je normální, že pokud se prokáže chyba na straně LPG, slušný lpg servis vezme problém na svoje triko a opraví. Pokud se neprokáže, že chybu zapřičinilo lpg dle znaleckého posudku, servis, musí opravovat a šmitec. V pohodě. Pár servisů to má v ceně, nemusí se připlácet 2tis Kč. Ale i 2 tis je naprostá pohoda pro klid v duši
Listopad 10, 201311 r Autor PauLofWoCC: díky za radu, už jsem nějak tak laboroval, jak jsem psal.. ale zkusím to ještě pořádně prověřit jenom na benzín.
Listopad 10, 201311 r hoši, ten problém nestojí na tom, jak se zachová firma od LPG, ale jak to řeší výrobce auta, potažmo jeho autorizák. A tam se bojím, že to bude pěkně složitý. Budou se snažit vyvvlíknout se zodpovědnosti. Ale zeptám se teda ještě jinak, MRoom : kolik najezdíš ročně a kolik reprezentuje na 1 km ta finanční úspora za LPG. Mě pořád nejde do hlavy, v čem spočívá výhodnost u motoru s obsahem 1,4 . Nejsem v žádným případě odpůrcem ani kritikem LPG a jiných alternativ, nicméně chápu to u motorů tak někde od třech litrů výše.
Listopad 10, 201311 r Jirko jestli můžu ,tak odpovím já.Mám podobný motor,nájezd 30tis-rok,uspora 35tis kč oproti benzínu za rok.Za 5 let co auto mám to je 175tis a to není málo nebo je?Samozřejmě musím odečíst investici do přestavby,revize a něco bokem,ale i tak to není špatné.Nebo je?
Listopad 10, 201311 r Autor Za 4 aktivní měsíce mám nájezd 10 200 km.. cca při tomto průměru něco přes 30 tis. za rok. Zatím mám po prvních 2 tis. km na LPG nejhorší možnou spotřebu (dosud jsem vždy tankoval do plna až po přepnutí na benzín a počítám tedy vše co jsem natankoval ku ujetým kilometrům do přepnutí, proto nepíši že jde o reálnou) do 8l /100 km. Já myslím, že se to vyplatí..
Listopad 10, 201311 r MRoom-mám fábii se stejným motorem jako ty a v podstatě jsem měl stejný problém se studeným startem,vyměnenej benzínový filtr,čidlo teploty na termostatu,svíčky a žádná změna,ještě jsem uvažoval o výměně elektomagnetického ventilu na nádobce s aktivním uhlí,ale dávat za něj 1600 kč se mi nechtělo,tak jsem si řekl že ho vyměním až po natankování nového bezínu-20l 100 oktanové vervy,do které jsem přidal aditivum na čištění palivové soustavy a bingo od té doby starty perfektní,přitom jsem bral benzín jen u Shellu každý měsíc po deseti litrech.... Jinak ještě k těm Tvým výměnám LPG filtrů 25t a75t km,já mám měnit filtry po 14t a 40t km a ten filtr plynné fáze byl po14t km hodně zas...j,tak uvažuji o zkrácení nájezdu výměn.
Listopad 10, 201311 r Proč sis při takovém počtu km nevzal naftu? přesně na tohle jsem se taky chtěl zeptat. Neříkám, že se LPG nevyplatí, ale já za tím stále vidím i to relativně velký riziko, že se něco podstatnýho posere na motoru a já se pak budu x měsíců handrkovat o záruku.
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.