Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Vloženo

Zdravím,

prosím máte někdo nějakou osobní zkušenost, jak je to s koupí nového vozu Škoda u dealera na SK s následnou registrací v ČR ? Jak je to s placením DPH atd. ?

Vloženo

Obecně platí, že pokud nakupuješ v jiném členském státu EU jako soukromá osoba, DPH platíš pouze jednou a to v zemi, kde zboží pořizuješ. Ergo pokud nejsi plátce, nemusí tě DPH vůbec zajímat. Pokud jde o zboží pro vlastní potřebu nebo osobní potřebu rodinných příslušníků, které není určené k dalšímu prodeji, tak neplatíš ani clo.

Vloženo (editace)

@JayBee1 bohužel v tomto případě nemáš pravdu. Koupě nového vozidla mé svoje specifika, než prodej běžného zboží. Dle zákona by se měla DPH platit až v zemi, kde bude registrované vozidlo, tedy nikoliv u prodejce na SK jak píšeš. Proto jsem zadal dotaz, zdali nemá někdo nějakou reálnou zkušenost, protože jak jsem se různě dočetl, tak většina prodejců odmítá nové vozidlo prodat v jejich zemi bez DPH a lidem říká, že až znovu zaplatí DPH v ČR při registraci vozilda, tak že pak mají požádat prodejce o vrácení u něj nezákonně zaplacené DPH, což jak jsem se zase dočetl nemusí fungovat a prodejce se k vrácení nemá, takže zákazník zaplatil DPH 2x..četl jsem na netu zkušenost jednoho kupujícího, který takto zaplatil za nové vozidlo prodejci v Německu, v ČR pak znovu dle zákona, ale když žádal zpět v Nemecku o vrácení, tak prodejce se stal nekontaktní a musí se soudit, což je na hlavu. V přiloženém článku je vše podrobně popsané, pokud tě to nebaví číst, tak stačí si přečíst jen ten odstavec se závěrem, kde je to stručně a jasné popsané.

https://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/dph/dodani-a-porizeni-noveho-automobilu-v-ramci-eu-z-h/

Editováno: , autor: ski1961
Vloženo

OMG, a jo, máš pravdu, teď na to koukám. Co k tomu říct, není nad jasná a jednoduchá pravidla bez výjimek. :(

V tom případě, pokud jde o běžné auto, nějak nevidím důvod k nákupu nového auta mimo ČR. Bude ti v tom nějakou dobu viset spousta peněz a navíc s nejistým výsledkem. To by musel být rozdíl cen hodně velký, aby mělo smysl tohle podstupovat, což u normálního auta asi nebude, ne?

Vloženo

@JayBee1 no jak se to vezme..když jsem si nakonfiguroval F4 s výbavou, jakou bych chtěl, tak jsem se na SK dostal o cca 50 tis. méně..navíc pakety jsou na SK úplně jiné než v ČR..v ČR nás neskutečně ojebávají..když vezmu třeba jen verzi Style, tak v základu je aut. klima, u nás za příplatek 10 tis..vyhřívaný MF volant v základu, u nás za příplatek 3.500,- v základu 16" kola, u nás 15" a to jsem to ještě všechno nenastudoval, navíc jejich Style plus stojí o cca 10 tis. méně než u nás, ano obsahuje trochu jinou bývau, ale ta SK mně prostě vyhovuje více, protože v tom mám i parkovací kameru, virtuál cocpit a dokonce elektricky sklopná zrcátka, což se u nás vůbec nenabízí + prodloužená záruka 5let/100 tis.km zcela zdarma u nás za příplatek 8.000,- Kč.. atd...prostě to u nich vychází levněji..to, že to můžeš normálně všechno reklamovat v AS u nás je zcela samozřejmé...takže prostě nákup na SK by se v mém případě vyplatil, tak jak bych ji chtěl mít..jen s tou DPH může být problém..zkusím napsat pár emailů do konkrétních prodejen, jak se té DPH budou stavět.

• o 1 rok později...
Vloženo

Jak si nakonec dopadl? Koupil jsi auto v SK a pokud ano, jak to legislativně bylo složité?

V 21. 2. 2022 na 11:05, ski1961 napsal:

@JayBee1 no jak se to vezme..když jsem si nakonfiguroval F4 s výbavou, jakou bych chtěl, tak jsem se na SK dostal o cca 50 tis. méně..navíc pakety jsou na SK úplně jiné než v ČR..v ČR nás neskutečně ojebávají..když vezmu třeba jen verzi Style, tak v základu je aut. klima, u nás za příplatek 10 tis..vyhřívaný MF volant v základu, u nás za příplatek 3.500,- v základu 16" kola, u nás 15" a to jsem to ještě všechno nenastudoval, navíc jejich Style plus stojí o cca 10 tis. méně než u nás, ano obsahuje trochu jinou bývau, ale ta SK mně prostě vyhovuje více, protože v tom mám i parkovací kameru, virtuál cocpit a dokonce elektricky sklopná zrcátka, což se u nás vůbec nenabízí + prodloužená záruka 5let/100 tis.km zcela zdarma u nás za příplatek 8.000,- Kč.. atd...prostě to u nich vychází levněji..to, že to můžeš normálně všechno reklamovat v AS u nás je zcela samozřejmé...takže prostě nákup na SK by se v mém případě vyplatil, tak jak bych ji chtěl mít..jen s tou DPH může být problém..zkusím napsat pár emailů do konkrétních prodejen, jak se té DPH budou stavět.

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...