OmF Vloženo 6. Září 2022 Vloženo 6. Září 2022 Zdravím, mám Fabii s R16 koly a 215/45 letními pneumatikami (koupeno u autorizovaného prodejce). V TP je tento typ kol/pneu uveden. Je tam ještě několik dalších typů (např. 185/60 R15). U některých těchto typů píše "M+S", ale ne u těch 215/45. Chtěl bych si koupit celoroční (nebo zimní pneu) a použít type R16 ráfky co už mám. Nevíte jestli je to (vzhledem k TP) možné? Nebo mohu použít ty rozměry u kterých píše M+S? (rychlostní indexy atd. by byly dodrženy) Díky Citovat
koudy_123 Vloženo 6. Září 2022 Vloženo 6. Září 2022 Jestli je to stejne jako u meho supa, tak jen na ty M+S nasadis retezy bez nebzpeci poskozeni tlunicu. Pokud nasadis retezy na ty siroke pneu, tak budou moc blozko k tlumici a hrozi jejich poskozeni. Citovat
OmF Vloženo 6. Září 2022 Autor Vloženo 6. Září 2022 Diky za odpoved. A pokud retezi pouzivat nebudu, jen budu jezdit v zime – nebude s tim mit policie problem kdyz me zastavi? projdu technickou? a ma to nejaky vliv na pojisteni? Citovat
koudy_123 Vloženo 6. Září 2022 Vloženo 6. Září 2022 Tak to nevim. Ale za mne je to blbost, mit pneu, kam se bojim dat zetezy. 1 Citovat
ben06 Vloženo 6. Září 2022 Vloženo 6. Září 2022 Samozřejmě můžeš mít zimní na takových kolech v předepsaném rozměru bez problémů na stk, Pach a někdy HAV zimní obutí vyžaduje Citovat
stanmar Vloženo 6. Září 2022 Vloženo 6. Září 2022 Nemusíš ani dodržet rychlostní index který je k danému rozměru v TP. Legislativa to upravuje takto : .....vyhláška č. 341/2002 Sb.: „V případě použití zimních pneumatik (M+S) s nižší kategorií rychlosti, než je nejvyšší konstrukční rychlost vozidla, je nutno na tuto skutečnost upozornit dodatkovým označením formou nálepky, která musí být v zorném poli řidiče. Údaj na nálepce stanovuje nejvyšší přípustnou rychlost vozidla s namontovanými zimními pneumatikami, která nesmí být při provozu vozidla překročena. Upozornění formou nálepky může být nahrazeno zařízením trvale nainstalovaným ve vozidle (například palubním počítačem).“ Nutnou podmínkou pro použití takových pneumatik je tedy vyznačení rychlosti alespoň nálepkou v zorném poli řidiče. Povinnost umístit tuto nálepku je v tomto případě na provozovateli vozidla, který se rozhodne pneumatiky s nižší kategorií rychlosti na vozidlo namontovat. Další podmínkou je, že nesmí být použito zimních pneumatik s kategorií rychlosti nižší než 160 km/h, pokud nejvyšší rychlost vozidla tuto hodnotu překračuje, ani s vyznačením této rychlosti nálepkou (směrnice EHS 92/23 o pneumatikách a jejich montáži). Citovat
OmF Vloženo 6. Září 2022 Autor Vloženo 6. Září 2022 Diky moc. Jde mi jen o ten rozmer. Chci celorocni pneumatiky a nechci kvuli nim kupovat nove rafky (+ pripadne ty ventilky s merenim tlaku) a v tomto rozmeru maji skoro vsechny celorocni pneumatiky indexy vyssi nez je v TP, takze to je bez problemu. Quote Pach a někdy HAV zimní obutí vyžaduje Co je to Pach a HAV? :-) Quote Jestli je to stejne jako u meho supa, tak jen na ty M+S nasadis retezy bez nebzpeci poskozeni tlunicu (hodne subjektivne) jak moc hrozi poskozeni tlumicu? Predpokladam na retezech bych stejne jel velmi pomalu (a kratce) Citovat
koudy_123 Vloženo 6. Září 2022 Vloženo 6. Září 2022 Pokud jezdis do zahr (au, de) tak si hlane dej pozor, aby na nich byl symbol pro zimni pneu (takovy ty " hory"). M +S v DE nestaci. 1 Citovat
milanxx Vloženo 6. Září 2022 Vloženo 6. Září 2022 @OmF F3 ventilky s měřením tlaků nikdy neměla. 1 Citovat
Malta Vloženo 6. Září 2022 Vloženo 6. Září 2022 před 34 minutami, OmF napsal: Co je to Pach a HAV? 🙂 Pomáhat a chránit Havarijní pojištění 1 1 Citovat
koudy_123 Vloženo 6. Září 2022 Vloženo 6. Září 2022 Jo jeste k te subektivite. Nevim, jak v tvem pripade, ale u mne na 18" s nasazenymi retezy jsem mel mezi retezem a tlumicem max 1 cm. A to tam nebyl zalezlej snich apod. Na zimu jsem proste koupil uzsisi pneu a je to. Btw, kdybych nemel na aute pri koupi ty 18-tky, tak s radosti jezdim 16". Jeto mnohem komfortnejsi 1 Citovat
OmF Vloženo 6. Září 2022 Autor Vloženo 6. Září 2022 Quote F3 ventilky s měřením tlaků nikdy neměla. Aha, usuzuji jen z palubniho pocitaci, kde nejake informace o tlaku v pneumatikach jsou. Pri nafouknuti, se to ma nejak zkalibrovat (primo tlak jsem nikde nenasel). Je mozne, ze je to mereno jinak? Citovat
milanxx Vloženo 6. Září 2022 Vloženo 6. Září 2022 Ano ABS to počítá z otáček kol. Nafoukneš a tlačítkem Uložit tlaky potvrdíš. Když to neuděláš tak to za chvíli začne maxidodt řvát ztráta tlaku. 1 1 Citovat
ben06 Vloženo 6. Září 2022 Vloženo 6. Září 2022 před 43 minutami, OmF napsal: Aha, usuzuji jen z palubniho pocitaci, kde nejake informace o tlaku v pneumatikach jsou. Pri nafouknuti, se to ma nejak zkalibrovat (primo tlak jsem nikde nenasel). Je mozne, ze je to mereno jinak? A v manuálu nic není? Aha to už dnes nikdo nečte. Citovat
OmF Vloženo 6. Září 2022 Autor Vloženo 6. Září 2022 Quote A v manuálu nic není? Aha to už dnes nikdo nečte. Manuál jsem četl celý, a nic o tom jakým způsobem je tlak v pneumatikám měřen v něm nepíše. Ale mám auto týden a je možné, že jsem to přehlédl. ;-) Citovat
Malta Vloženo 6. Září 2022 Vloženo 6. Září 2022 způsob tam není, není pro běžné uživatele podstatný Citovat
Martab Vloženo 6. Září 2022 Vloženo 6. Září 2022 R16 i R17 můžeš bez problémů použít jako zimní pneu, není s tím problém. Citovat
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.