Přejít na obsah

Stavari, poradte


tucnak01

Doporučené příspěvky

Vyrezal jsem v tvarnicove zdi otvor pro dvere. Ovsem - z podlahy na mne ziraji tri 140mm I-cka, ktere jsou asi 40 mm nad urovni podlahy. Nanestesti tyto Icka castecne nesou strechu (rovnou). Potrebuji na delce 800mm tyto Icka snizit o 40-50mm. Viz fotky.

Jakym zpusobem to udelat abych zeleza co nejmene oslabil? Jak v zime napadne metr snehu nerad bych to mel na hlave.

Diky za kazdy navrh.

PS Schod v podlaze odmitam, to diru radeji opet zazdim.

post-2080-1241214975_thumb.jpg

post-2080-1241215005_thumb.jpg

post-2080-1241215028_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zed je dlouha 3400mm, takze I-cka maji min 3800-3900mm. Otvor je situovan 50 mm od kraje zdi. Zadny preklad neexistuje protoze otvor je zatim jen nahrubo vyrezan. Pokud existuje nejaka moznost jak to resit budou to drzet zeleza a ne preklad.

Ano, je to nosna zed. Kolmo na zed nese dalsi stresni 4 I-cka. Primo nad otvorem pro dvere zadne I-cko neni.

Editováno: , autor: tucnak01
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tím překladem jsem myslel,právě ty íčka co ti čouhají,ne ten případný budoucí. Takže o patro níž,přesně pod těmi trčícími íčky je co?

Máš-li tam pouze zeď bez dveří atd.,tak se nic neděje. Ale podle těch íček tam asi určitě nějaký otvor bude a ten všechno limituje.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

[Marchell]: Aha, takto to myslis. Otvor tam je, dost velky ;-) O patro niz pod touto zdi neni zadna zed. Podlaha jsou drevene tramy ktere jdou rovnobezne s I-ckama. Kde tramy presne jsou uz nikdo nevi. Pres tramy jsou desky, na tom nasyp.

Editováno: , autor: tucnak01
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pochopitelne kdyby pod tim byla zed tak I-cka jsou uz riznute, jsou z nich obracene T-cka, mam tam zarubne vcetne dveri a vubec se tady neptam ;-)

Muzu se zeptat jestli mas (nebo kdokoliv jiny) alespon radove nejakou ideu jak to resit? A jestli je to vubec realne?

To ze statika musim pozvat je naprosto jasne. Ale byl bych nerad aby jeho navsteva byla uplne zbytecna.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Doma jsem měl takřka identický problém jako máš teď ty,nosná zeď v přízemí (4m) šla celá pryč a nahradil ji "podhledový" falešný průvlak ze 3 íček. Doteď nám to na hlavu nespadlo a zatím je to i bez prasklin. Taky jsem to ale musel řešit se statikem. Řešení se najde vždycky :palec2:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no ono bylo lepší nejdřív statik a pak bourat.

By na tebe asi dost hleděl kdyby jsi ho chtěl pozvat na statický posudek pro vyřezání otvoru na dveře lol ,

Asi je nesmysl, že tohle drží plochou střechu, určitě. Píšeš, že pod stropem nic není a je trámový s násypem, asi nikdo by na takový strop nestavěl zeď. Ty íčka totiž drží tu zeď, jsou to takové překlady.

Ale jinak by šlo kus podlahy rozdělat kolem íček až pod zeď, ze spodupod íčka přivařit nějaký železo, ale ve větší šířce než ty dveře a potom až budou ze spodu dobře přivařenýtak můžěž ty íčka zbrousit o těch 40 mm, ale je to v betonu, což by asi nebylo jen tak. Já bych to asi nechal tak jak to je, jestli nechceš aby ti to spadlo na hlavu. Pěkně to zabedníš a budeš mět vyšší široký práh.

Nebo udělej překlad pod tím překladem (taky íčka a beton) a můžeš ho přeříznout

Editováno: , autor: OTDi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

chtělo by to ještě nějakej půdorys spodního a tohoto podlaží než jenom fotky ..

jinak pokud by byl otvor nekde v prostredku mistnosti tak by uriznuti horni pasnice nevadilo tolik, pce tazenej je profil pri spodnim povrchu a rozhodujici je tudiz pasnice spodni

horni je namahana na tlak - ale stejne, prepocitat pruvlak by urcite nebylo od veci, protoze ty nechces jenom uriznout horni pasnici ale jeste nosnik snizit ( to uz je moc), cimz snizis ucinnou vysku a tudiz je unosnost takovyho nosniku okamzite nekde jinde

ty ale pises ze otvor je asi 50mm od steny tam je to pak jeste horsi protoze uz muze byt tazena vrchni pasnice (zalezi ale na ulozeni, jestli je profil vetknuty nebo jenom posuvně uložený)

tohle radit takle po netu neni moc to pravy orechový :-)

me ale z fotek pripadne ze stejne mistnost s dlažbou je výš? nebo fotky klamou?

jinak se samo všechno dá nějak vymyslet, statik přepočte zatížení, přepočte nosník, a pokud oslabenej nevyhoví navrhne se nějaká úprava (navaření nějaké plotny, jiného profilu atd) tak aby nosník zase vyhověl

jseš ale docela šílenec, že rovnou začneš bourat otvor :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

OTDi: Presne tak. Zvat statika predem bylo nesmyslne. Je treba to brat tak ze ja ve chvili kdy zacal rezat nevedel kde ty I-cka jsou. Uz jsem psal - kdyby byly o pouhych 40-50 mm (nebo radeji vic) niz nemam vubec zadny problem. A mam uz davno hotovo.

Diky za radu, pridat pod to dalsi preklad mne zatim nenapadlo. Chtelo by to ale asi rozebrat odspodu a to teda bude dost sila. Nebudou mne mit radi ;-) Zatim spis premyslim jak to vyvarit coz sam nevymyslim. Spocitat neco takoveho neumim.

Diky za podporu ;-)

amogh: Fajn, zkusim pripravit pudorys a dam to sem. Bude to chvili trvat.

Ano, mas pravdu, ta mistnost s parketama (neni to dlazba) je o neco vys. Tam je tech 40mm ktere mne vadi. V te mistnosti kde je koberec je rozdil vetsi. To mne ovsem netrapi, podlahu tam budu casem stejne predelavat a to uz dam do vysky jak je treba.

Jak jsem psal, zadne schody nechci. Vadi a proste ne. Ovsem predelavat kvuli trem I-ckum veskere podlahy je nesmysl. I takovyto navrh uz jsem slysel ;-)

Editováno: , autor: tucnak01
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no terotericky tam kde je překlad (ičko,učko...) tak pod ním je mezera (okno,dveře,pruchod) z čehož vyplývá, že vyřezat ten kousek je nesmysl, protože by sis narušil statiku a ten překlad by tam byl bezvýznamný. Pokud ovšem to z nižšího patra nepodložíš tak, abys to měl jako celek..

Druhá možnost je, že vyliješ celou podlahu pod schodkem do výšky schodu, abys ju vyrovnal. Ale nevím jak velká je plocha pod schodem a jak vysokej je schod :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

špatně čteš. pod překladem, není mezera, nebo jak to nazýváš, ale není pod ním vůbec nic. strop je trámový a aby na něm mohli udělat stěnu, tak se udělal přes celou šířku překlad z íček a betonu, který je ztracený ve stropě a tudíž nejde vidět.Protože nechce zdvihat podlahu, udělat překlad pod překlad a pak to zvrchu seřezat je řešení, nebo to nějak vyvařit ze spodu. Vylit podlahu psal, že v žádným případě nechce, i když je to asi nejjednodušší, ale může být nejkomplikovanější, na takový strop nemůžeš jen tak lít beton. Nejlepsí by Tučňáku bylo, kdyby jsi na to vylil anhydrit, je mnohonásobně lehčí než beton, je samonivelační, můžeš tím dosáhnout dokonale rovnýho podkladu pod podlahu a hlavně to rychle schne, po pár dnech to zvádne skoro normální provoz. Ale to by asi bylo možný jen pokud na tom nějaký potěr už je, protože na deskách nevím co by to udělalo, mohlo by to popraskat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

přesně jak píšeš, šel bych osobně cestou sjednocení podlah systémem suchých podlah s podsypem, otázkou je, kolik podlah by se muselo upravit,

jinak mě napadá jediné řešení a tím je pilíř pod těmi íčky ve spodní místnosti, ten se ovšem nemusí hodit nebo líbit, případně podezdít ve spodní místnosti tu část íček, které přijdou seříznout, ovšem nevím, co by to udělalo dole s prostorem, resp. jestli by se to hodilo

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Diky vsem za navrhy.

OTDi: Na anhydrit mozna dojde, o tom uz jsem slysel, zkusenost ale nemam. Nad nasypem je vrstva betonu na kterem lezi parkety takze anhydrit by fungovat mohl bez praskani.

Do prekladu pod preklad se mne zatim jit nechce, protoze to znamena rozebrat pul baraku a nasyp se mne vysype dolu. Neskutecnej bordel uplne vsude.

Jar_da: Sloupek odpodu neni mozny.

Napadlo mne jeste jedno reseni: zarezat az nad dvere do zdi jeste dalsi dve I-cka (z kazde strany steny jedno) a tyto nasledne dalsimi stojatymi zelezy provarit s temi existujicimi. Myslim, ze pak bych mohl ty existujici bez problemu oslabit o 1/3-1/2 vysky (a to jen pod dverma, cili zhruba na 800mm z celkove delky 3500mm). Divam se na to ale pouhym selskym rozumem, spocitat to opravdu neumim.

Vase nazory?

Editováno: , autor: tucnak01
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no, to nevím, to by jsi musel pravděpodobně to horní železo zabudovat do jiné zdi, když ho položíš jen na tu ve které jsi vyřezal otvor, tak to nebude nic platné, páč to vlastně bude ležet na zdi, která je podepřená těmi íčky co řízneš, co je za prostory nad tou místností, kde jsi vyřezal dveře?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...