Prosinec 20, 201212 r Mám takovou nehezkou zkušenost s olejem. Dle rad na fóru jsem se domníval, že když tam hodím levnější olej a budu měnit po cca 7500 km, tak to autu nejen prospěje, ale i ušetřím. Nicméně to dopadlo tak, že na jaře mi motor začal na volnoběh poškubávat. Ze začátku jsem tomu nevěnoval pozornost, ale časem se to zhoršovalo. Nu poradil jsem se s mechanikem a po shlédnutí jsme našli utržený pravý silentblok motoru. Po výměně jsem pln očekávání z klidné jízdy zjistil, že motor se již tolik netřepe. Po týdnu situace opět stejná. Nu nahodil jsem to na diagnostiku a ejhle. Chyba na prvním válci. Hodilo to chybu zapalování. Vyměnil jsem cívku a pro jistotu i svíčky (páč jsem na nich už nějaký ten kilometr měl). K mému úžasu se opět nic nestalo. Tak znovu na diagnostiku a navíc na tlaky. Tu se objevil problém a to s nízkým tlakem na prvním válci. Na fóru to je již brobrané = podpálené ventily. Hlava šla dolů na opravu. Kamoš při přehrabování motoru zjistil, že se mi hýbe nepatrně více klikovka. Koukli jsme na to a bylo "zhoblované" axiální ložisko. Nejhorší na tom ale bylo i to, že byla chycená i klikovka (takový hezký kanálek tam byl:-)). Klikovka šla na vybroušení.....Co vše bylo příčinou? Levný olej, který se hodí tak maximálně na topení. Mechanici mi řekli, že levné oleje ztrácí už své vlastnosti po 4000 km a dále to nemaže a proto se mi to tak hezky vybrousilo, ztratil se tlak oleje a šlo to všechno do sraček. Neznám přesnou terminologii, ale tak nějak jsem to pochopil. Každopádně je teď motor jako nový a cena se po dokončení vyšplhá na cca 13000,- (furt lepší než kupovat z vrakáče a doufat, že je v pohodě:-))....Snad se moje zkušenost bude někomu hodit.
Prosinec 21, 201212 r Barmalej...to je pech....jinak co je u tebe levnej olej....?nechce se mě zdát pokud byl v motoru dostatek oleje,byť levného že to dopadlo takhle...kvuli oleji......kolik máš najeto?stím levným olejem...?spíš bych to tipl že tam v tom motoru občas ten olej nebyl žádný....já leju mogul 10W40 a mám na něm naběháno přes 200 tisíc a nemá probléma...a to je dle mě levnej olej...:-) Upraveno Prosinec 21, 201212 r od mira
Únor 2, 201312 r dnes jsem chtěl vyměnit olej na Fabii I HTP 12V (shell 5w-40) a za boha nešel povolit olejový filtr. Ani sikovkama to nešlo, dával jsem pozor abych nezničil tu matici na vrchu plastového krytu filtru. Klíčem to nešlo nebot takový s velkým očkem nemám. poradíte mi jak to odšroubovat? jestli třeba klíčem na olejové filtry??? díky
Únor 2, 201312 r keď to nejde blickami,tak to musel doťahovať riadny mamlas ....skús to ešte raz a zaber ...ak nie,tak si zožeň/požičiaj 36 orech góly (6-hran)
Únor 2, 201312 r já bych řekl naopak, sežeň si rovnou tu 36 klíč, sikovkama to neudržíš, nezabereš takovou silou a akorát si oholíš tu matku, jinak souhlas, kdo to utahoval tak ...
Únor 3, 201312 r Měl jsem uplně ten samý problém, ořech 36 nemám, tak jsem se to snažil povolit sikovkama, rukou a nic. Nakonec jsem si koupil udajně kvalitní klíč na povolení filtru (takovej řetěz), a taky to nešlo, vždycky to proklouzlo až jsem nakonec ten řetěz zničil, pak jsem musel do servisu kde ten ořech maí a povolili mi to.
Únor 3, 201312 r Libero opravdu nemusí. Já to s kámošem povoloval na svém autě už 4x a pokaždé s tyčí a páčili jsme to protože to prostě jinak nešlo. Ze začátku jsme ho ještě zkoušeli sekáčem samozřejmě oleje z toho valilo. A přitom jsme mázli těsnění dle návodu na filtru a nedotahovali silno, prostě s citem. Příjde mě jako by se sám dotahoval tím tlakem. U HTP nevím jak to dělá, ta jezdí do servisu ale a na ní budu měnit olej, bude to nejspíše stejné. Upraveno Únor 3, 201312 r od Petrkiller
Únor 3, 201312 r o tomto sme sa bavili už v inom vlákne..u HTP tú gumičku netreba ani natierať olejom,,jednoducho dám novú,vymením vložku a rukou dotiahnem..u MPI-čka viem,že to občas ide povoliť až na krv
Únor 3, 201312 r Nechápu moc jakou gumičku jsi myslel? Já myslím tu co je na olejovém filtru jak jej koupím. Nic jiného tam nemám.
Únor 3, 201312 r Aha takto se šetří u těch htp .. zase jsem chytřejší diky Já bych na to u HTP čučel co mě to dali za filtr jak bych ho měl měnit
Únor 3, 201312 r Mám sice u 1,4 16V, kde je filtr i s krytem dohromady, ale stávalo se mi, že když jsem ho dotáhl na maximum jen rukou, tak jsem při další výměně zjistil, že byl úplně povolený a bylo velké štěstí, že se během provozu celý neodšrouboval a nevytekl olej.
Únor 3, 201312 r u tohoto motoru pekne momenťákom na 20Nm..ale to už sme trošku mimo,je to len predsa vlákno o 1,2 HTP
Únor 3, 201312 r No jo .. tož to se bavíme o jiné motorizaci já žil u MPI a ty řešíš HTP protože jsme v sekci HTP Já si říkal že by exsistoval ořech velký jako filtr u MPI .. Pardon omyl můj. S HTP jsem dnes jel a mám zase co řešit .. ale to je do jiné sekce. Jinak na netu jsem ten ořech našel za 270 kč .. Upraveno Únor 3, 201312 r od Petrkiller
Únor 4, 201312 r Libero díky za potvrzení, že je třeba filtr pro 1,4 55kW lehce dotáhnout klíčem. On i tak mi jde po roce povolit rukou a téměř pokaždé se mi vyšroubuje z motoru s ním i ten čep se závitem, ale to je asi normální.
Únor 18, 201312 r zdravim taky sem měnil olej v F1 1.2 47kw 2006 a měl sem vcelku problém s filtrem. Koupil sem mann filter na mé auto a on nepasoval :-D vnitřní pruměr byl 31mm ale já potřeboval 32mm. Na prodejně z toho byli krapet v šoku ale nakonec sem tam narval olejový filtr Filtron a to jen diky tomu že měl vnitřní průměr 31,5mm a gumové těsněni. Vůbec se netěším na další výměnu jelikož půjde dost ztuha dolu. Nemate někdo tušení proč mam ten pruměr větší? PS: Filtr co sem z toho vytahl byl take mann ale takovej a s těma rozměrama sem v jejich nabidce nenašel :-(
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.