Přejít na obsah

Pontiac_CZ

Uživatel
  • Počet příspěvků

    55
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Oznámení Pontiac_CZ

Nováček

Nováček (1/14)

1

Popularita

  1. Tak jsem to realizoval a zatím jsem spokojen. Na pásmu je docela cvrkot. Na kanálu 10 cestou do práce (půl hodiny) zaslechnu obvykle několik relací řidičů dálkové dopravy. Předevčírem byla asi nějaká koordinovaná policejní akce, někdo zahlásil do vysílačky upozornění na policii tady nedaleko mé práce, tak jsem mu poděkoval, i když jsem tím směrem nejel. Zareagoval potěšeně a ještě se na adresu policie vyjádřil nevybíravými slovy (asi špatná zkušenost). Když jsem dojel domů, tak na náměstí taky dělali namátkové kontroly, tak jsem to též hodil do éteru a potěšilo mě, že mi za to taky někdo poděkoval. Policajti o nic nepřišli, protože drtivá většina řidičů mě stejně neslyšela. Dlouhou magnetku ML-145 jsem ještě nezkoušel, zatím mě docela překvapuje Sirio Triflex, které mám namontované nastálo. Dvacet km na rovině (zástavba, lesy) jde v pohodě. O víkendu jsem z Fryštáku slyšel Dědka Přerov, to je 25 km a i nějaká ta vlnka je v cestě.
  2. Ahojte, když se tady kecá o ledasčem, tak proč nenahodit toto téma - kdo z vás aktuálně má v autě CB stanici (vysílačku)? Jaký máte model stanice, jakou anténu a jak vám to chodí? Případné zajímavé zkušenosti? Já mám pár dní v autě novou stanici (Apollo 1 + anténa Sirio Triflex) a zatím testuju, moje dosavadní zkušenosti jsou jen s PMR. Kamioňáci na desítce vykecávají a i pár spojení jsem měl, z čehož jedno tady z Napajedel na Slovensko (protistrana byla na vrcholku jedné z pohraničních hor, jen na vysvětlenou, někam dál do slovenských údolí bych se asi nedobouchal ). Zajímavé taky bylo (zkušenější to znají) v době aktivní ionosféry poslouchat čistě chlápka, který vysílal z Ženevy ve Švýcarsku. Éra největšího používání CB samozřejmě zmizela s nástupem mobilů, ale tak nějak jsem čím dál víc přesvědčen, že je to v pořádku. Ti, kdož potřebovali jen sem tam spojení, mají mobil a jsou spokojení. Ale ti, kdo CB používají pro sdílení dopravních informací, pro spojení v rámci skupiny nebo semtam po večerech k zábavnému navazování spojení na delší vzdálenosti, tak setrvali. Aspoň je na pásmu místo a navíc už nějakou dobu máme k dispozici 80 kanálů místo původních 40. Vnímám u kamarádů kolem takový lehký zájem o tuto technologii a protože mám rád technické hračky, tak jsem do toho šel první. Uvidíme, jestli to bude inspirovat další.
  3. Trochu jsem pátral. V manuálu "Octavia I - jak na to" nalezena pozice 37 v pojistkovce popsaná jako "svorka S pro elektrické spotřebiče (pod napětím do vytažení klíčku zapalování)". Skutečně se tam napětí objevuje, proměřeno. Teď jak se napojit? Stříhat kabely nechci. Řešení existuje - na americkém fóru jsem zahlídl tyto pojistkové adaptéry - ale nejsem schopen to najít u nás v nějakém e-shopu. No snad skončím u objednávání přes e-bay... :-( EDIT: zkouším hledat jako "pojistkový adaptér", "pojistkový nástavec", ale zdá se, že do Česka toto ještě nedošlo. Kurňa, žiju snad na Papui-Nové Guinei???
  4. Ahojte, jak byste v autě zapojili dodatečný spotřebič? Nejde o nic náročného, CB radiostanice, max. spotřeba 1,8 A. Stanice dodána s napájecím kabelem zakončeným asi 2 cm odizolovaného drátu. Tak jsem si řekl - fajn, to se evidentně zapojí do nějaké svorkovnice, která nejspíš bude někde u pojistek pro tyto účely. Ale když jsem odstranil kryt pod palubní deskou, tak tam nic nevidím krom pojistkové skříňky, do které je připojeno množství kabelů. Ale nějaké přípojné místo jsem přehlídl. Takhle to tam vypadá: https://www.dropbox.com/sh/1iyd7u9hktxu73u/AACN8X_z7Fd8XjFKipOt3dnha?dl=0 Optimální by byl asi tzv. S-kontakt, aby stanice byla napájena až po otočení klíčku.
  5. Povedlo se ti tehdy přijít na to, jak demontovat obložení stropu? Protože v "Octavia I - jak na to" to pro jistotu není. :-D
  6. Teď mám zas roupy já. Viděl jsem video, jak může být CB užitečné: Jenže klasickou stanici bych do Octávie I cpal obtížně, volný DIN nemám. ALE zahlídl jsem staničku, která je svým provedením netypická a to by se dalo: Tloušťka té základny 3 cm, to by se vešlo pod volant do toho prostoru u diagnostického konektoru, mikrofon zavěsit k výdechu vzduchu vlevo od volantu. Anténní konektor by zůstal dostupný kvůli prohazování antén - na stálo Sirio Triflex spíš na poslech a pro lepší příležitosti magnetku ML-145.
  7. Já jsem tehdy identifikoval káblík se spínaným napětím v panelu stropního světla - viz obrázek. Normálně jsem vyndal ty konektory, vrazil do nich hroty multimetru a měřil. Myslím, že to barevné kódování bude stejné i u Octavií, které nemají střešní okno. Hnědá bude asi vždy kostra (dobré ověřit změřením napětí a odporu vůči kostře auta). No a na tom černo-modrém se u mě při otočeném klíčku objevilo 12V (podsvícení stropních tlačítek). To jsem potřeboval. K těmto kabelům jsem připájel cigaretový konektor koupený v prodejně s elektrosoučástkami, lepší bohužel neměli. Vešel se mezi panel a střechu, je tam relativně dost místa a kdo tam nemá pohon pro šíbr, bude ho tam asi mít ještě víc. Takže jsem měl pod střechou další cigaretový konektor, na kterém se napětí objevuje pouze při otočeném klíčku. Kamera se tedy sama zapne a po vyndání klíčku zase vypne. Ještě jak jsem konektor přípájel: Vodiče jsem střihnul, včas nasadil tepelně smršťovací bužírku, pak je spájel a nakonec kolem toho smrštil bužírku. Odběr kamery je minimální. Mám pocit, že ta moje je schopna se napájet ze standardního USB, které má na 5 V povolenou max. zátěž 0,5 A, což je 2,5 W. To je zanedbatelné a elektrickou soustavu vozidla to neovlivní. Dodaný napájecí adaptér s asi třímetrovým kabelem jsem nechal doma v záloze, zbytečně moc materiálu bych cpal pod střechu (ač by se to tam asi o prsa vešlo) a místo toho jsem pořídil napěťový měnič (Belkin), který je schopen až 1 A, pro jistotu. Víc obrázků z instalace v galerii (do místní galerie lze přidávat pouze fotky vlastního auta. Užitečné věci, jako zapojení kamery, bohužel ne. ) Angle@Devil: Dropbox - ovšem pokud nám nesdělíš, že ho nemáš a nebudeš... ;-)
  8. Tak kamera zn. Ideál je na světě, viz aktuální recenze od Techmoana: FullHD, skvělý obraz, malá tak, že se zcela skryje za zpětné zrcátko a přitom MÁ LCD DISPLEJ. A ten displej je použitelný. Tří tlačítkové velice sofistikované ovládání. Zcela seamless nahrávání - není postřehnutelná mezera mezi soubory. Volitelný držák s GPS, kamera pak je schopna čas nastavovat z GPS, uživatel nastaví pouze posun oproti UTC. Co je důležité v našich končinách, kde je nutné kameru občas vzít s sebou: napájení je integrované v držáku, takže cvak ven - cvak zpět. Dle mého tvůrci v tomto zařízení zhmotnili asi téměř dokonale to, jak má vypadat a fungovat autokamera. Něco také vypovídají jeho slova, že to je první kamera, která u něj nějakou dobu pobude a nepůjde zpět do krabice. Zápory vidím zatím jen dva: - přilepovací držák - kontejner TS pro videa (ale Avisynth to zvládne přes DirectShowSource) Jinak doporučuju jeho kanál, hotový guru v této oblasti. S jeho názory se nedá než souhlasit (např. nesmysl vyrábět důkazy proti sobě zobrazováním rychlosti ve videu v případě GPS kamerek nebo že G-sensor u autokamer není moc užitečný). EDIT: v zářijovém FW došlo ke dvěma hlavním změnám: kontejner .MOV (nevím, jestli jsme si pomohli :-D, ale asi jo) a hlavně zvýšení bitrate z 10 na 11 Mbps. Díval jsem se na surová videa stažená od Techmoana a při 10 Mbps to občas zvláště mezi stromy kostičkovalo, chtělo to zvýšit. To by mohlo být tak akorát.
  9. To se za zrcátko vejde? :-o Já jsem rád, že jsem za ně jakžtakž schoval placatou kamerku (viz úvodní příspěvek) a to ještě s jiným držákem.
  10. No aspoň v IT se říká "kabel je kabel". Éter je už docela dost zahuštěný, rušení je dost a dost.... stejně bys k zadní kamerce musel buď přivést napájení nebo měnit často baterky. Myslím, že jednou natáhnout pod tapecírunkem drátek nebude náročné.
  11. samurai: vidíš, duální - to by bylo velmi užitečné. Zvlášť pokud je ta zadní malá a nenápadná. Jak to funguje? Předpokládám, že jako "hlavní" jednotka slouží přední kamera, na kterou se ukládají obě videa, a tu lze z držáku jednoduše demontovat a vzít s sebou, ne? Přední kamera je 1080p? Máš někde bližší informace - fotky, recenze? I na tu s GPS (nebo GPS má i tahle duální?)
  12. Jak to aktuálně, samuraii, vypadá s Tvým výzkumem v oblasti on-board kamer? Tak kamerka, co od Tebe mám (viz foto na úvodním příspěvku tohoto vlákna) funguje spolehlivě. Uvažuju výhledově, že by možná stálo za to provést modernizaci. Nejvíc mi chybí jedna vlastnost, dnes už celkem běžná: seamless recording. Ty pár sekundové mezery, které vznikají, když se uzavírá staré AVI, otevírá se nové (a navíc ještě maže to nejstarší, aby se uvolnilo místo na kartě), mohou někdy chybět. Také se dnes dá očekávat lepší kvalita obrazu (ne nutně FullHD místo HD, ale třeba vylepšená optika). Docela by se hodila i GPS - budete se divit, ale u mě ani na tak kvůli zobrazení rychlosti a přidávání polohy do videa, ale kvůli synchronizaci času. Na současné kamerce je docela nepřesný - ale zas tak to nevadí, jednou za čas ho opravím.
  13. U kamerky od samuraie mi odešla baterka - nafoukla se a ztratila kapacitu. Už jsme to spolu řešili, co je to za typ a kde sehnat náhradu, ale k ničemu nedošli. Jen k tomu, že to zřejmě nebude od Nokie, viz obrázek - specifické kontakty. Ve dvou větších obchodech s elektronikou (Datart, Electroworld) mi řekli, že takovouto stoprocentně nemají. Tak třeba někdo ze ctěného publika bude vědět, kde by se dala sehnat náhrada. EDIT: Frances: vypadá pěkně, ale po mých zkušenostech s kamerou od samuraie důležitá věc: má seamless recording, tedy mezi jednotlivými soubory není žádná časová prodleva? Protože zrovna během těch pár sekund, kdy kamerka zakončuje předchozí soubor a začíná ukládat do nového, může dojít k důležité události. Na dod-tecu (např. u V660) tomu říkají "No Interval Time File Saving Technology". A zrovna na té homepage se moc nepochlapili s názornou ukázkou stupidního uchycení kamery doprostřed čelního skla. :-D Je k tomu i nějaký "tight" držák, kterým by se dala přitisknout ke sklu třeba někde za zrcátkem? (co je ten "držák plochý"?) Ca baterka? Jestli to opět není nějaký nestandard. Dá se z držáku rychle vycvaknout?
  14. A je to i u mě - ručičky začaly padat a vracet se, a teď po pár dnech už jsou definitivně kaput. Klasika. Někdo z okolí Zlína (Napajedel) schopen a ochoten opravit na počkání, buď po 17 hodině po práci nebo v sobotu?
  15. Romariooo: GPS na té kamerce nemá, aspoň na eshopu o tom nepíšou. Romariooo, CostOneOner: jestli máte chlapi nějaký záznam z noci, v ulicích s pouličním osvětlením, hoďte - to je víc vypovídající o kvalitě snímače. EDIT: tak jsem od Costíka našel noční video a fakt mě to mile překvapilo - vlastně žádné zpomalení FPS a relativně dost světla. Fakt čumím!
×
×
  • Vytvořit nový...