Přejít na obsah

problemy so zadnymi skupinovymi svetlami

RastislaF

Doporučené příspěvky

Zdravim. Mam problem s brzdovymi svetlami. najprv prestalo svietit jedno, po dvoch mesiacoch uz aj druhe. svieti len to tretie pomocne brzdove svetlo vo vnutri vozidla (mam skoda fabia sedan 1.2 47kW r.2004). z toho dedukujem, ze brzdovy pedal a spinac je v poriadku, poistky som prezrel nie len pre brzdove svetla, ale uplne vsetky. a su OK. zhruba pred 3rokmi mi zrazu prestalo otvarat zadny batozinovy priestor. motorcek aj spinac nad SPZ su v poriadku, poistky tiez. a do tretice o rok neskor uz nesvietilo ani osvetlenie batozinoveho priestoru. samozrejme ziarovka a poistka su tiez OK. spinac pre osvetlenie v kufri som nenasiel nikde. poradte niekto, kde moze byt problem. kde koncia vsetky tiekablove zvazky? na nejakej svorkovnici? a ako sa k tomu dostanem? ci nahodou nie su uvolnene vodice. dakujem za pomoc

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

vodiče pro pravou a levou stranu brzd jsou propojeny u přístrojovky a potom jdou zvlášť (pravá a levá) dozadu až přímo na konektor zadního světla. první co bych udělal, tak vytáhnout konektor ze zadního světla a zkusit voltmetrem při sešlápnuté brzdě změřit napětí pro vyloučení chyby ve světle. předpokládám, že obrysovky, blinkry apod. vzadu fungují v pohodě? pokud to nepomůže, tak sundáš konektor z brzdového spínače, najdeš příslušný drát, co vede "dozadu" a pomocí ohmetru nebo bzučáku vyzkoušíš (jeden hrot na konektor spínače, druhý hrot vzadu na kontakt brzdy vzadu na konektoru), zda jsou dráty dozadu průchozí.

Odkaz ke komentáři

ostatne idu zatial vsetky dobre. az na tie brdove, ktore postupne odisli. napatia som meral oproti kostre, je to bez napatia. celistvost vodicov by som vedel v pohode pomerat, len ako sa k nim dostat...? kde pod pristrojovkou? to treba vybrat tie "budiky"? lebo nepripada mi to ako nahoda, ze ani nie 2mesiace po sebe odisli....

Odkaz ke komentáři

předpokládám, že jsi to měřil na stejném drátu (černo-červený)??

kde přesně je to rozdělené ti nepovím, to jsen snad ještě nehledal, ale mělo by to být za přístrojovkou. tipnul bych si někde poblíž pedálu.

jdi po drátu od spínače brzd (černo-červená) a najdeš to. stejná barva je až dozadu. nikde na trase není žádný konektor, takže asi bude něco přerušené. v konektoru u světla jsou kontakty ok? nejsou olezlé?

Odkaz ke komentáři

No já když jsem přidával dráty k origo kabeláži tak jsem si všiml, že dráty pro brzdy se dělí někde na úrovni páčky pro mechanické odjištění pátých dveří, tedy vedle sedačky řidiče...ano, téměř ve třetině kabelového svazku. Když se vyhodí přední sedačka a lišta u prahu tak se tam dá celkem dostat...

Zkontroluj ještě kabeláž v místě podběhu u levého zadního kola. Tam je myší díra pro její průchod, mohlo se stát, že dráty jsou přecvaknuté (možná už z výroby) tou šedou plastovou bočnicí, která drží na dvou šroubech mezi sedadlem a dveřmi - tím bych začal. (rodiče tak měli v pátých dveřích přimáčknutý bílý drát pro výhřev zadního okna - občas se nechtělo odmrazovat, i když kontrolka svítila a pojistka byla v pořádku...)

Jíra

Odkaz ke komentáři

konektory su vsetky bez oxidacie, dokonca som pozeral aj poistky aj ich drziaky ci nahodou tam nie je hrdza... ale vsetko v poriadku. tak potom ked nie je po drahe ziaden konektor, ostava mi uz len moznost ze je to prerusene. len to mi je divne ze sa len tak prelomi niekde jeden kabel a o 2mesiace neskor iny, zhodou okolnosti dalsi brzdovy. aspon keby bol v kazdom zvazku jeden kabel rezervny a nie ho nanovo tahat

Odkaz ke komentáři

hm, lenze ja mam verziu bez packy, otvaralo sa to spinacom nad SPZ. ale to odislo pred 2-3rokmi ako prve... no skusim to tam pohladat niekde. to by bolo najlepsie keby bolo seknute niekde. ako elektrikar by som to v pohode dokazal potom spojit. len sa dostat k tym spravnym zvazkom bez poskodenia niecoho ineho:)

No já když jsem přidával dráty k origo kabeláži tak jsem si všiml, že dráty pro brzdy se dělí někde na úrovni páčky pro mechanické odjištění pátých dveří, tedy vedle sedačky řidiče...ano, téměř ve třetině kabelového svazku. Když se vyhodí přední sedačka a lišta u prahu tak se tam dá celkem dostat...

Zkontroluj ještě kabeláž v místě podběhu u levého zadního kola. Tam je myší díra pro její průchod, mohlo se stát, že dráty jsou přecvaknuté (možná už z výroby) tou šedou plastovou bočnicí, která drží na dvou šroubech mezi sedadlem a dveřmi - tím bych začal. (rodiče tak měli v pátých dveřích přimáčknutý bílý drát pro výhřev zadního okna - občas se nechtělo odmrazovat, i když kontrolka svítila a pojistka byla v pořádku...)

Jíra

Odkaz ke komentáři

No a díval ses teda pod tu šedou bočnici ? Je to otázka jedné minuty, možná se budeš divit... :kuk:

Páčka bývá standardně vlevo u sedadla řidiče - tam někde se v mém případě rozdělovala kabeláž, podle mě zbytečně, ale když to tak někdo vymyslel...

Mimochodem, funguje Ti zadní stěrač s ostřikovačem, neztrácí se ti voda ?

Jíra

Editováno: , autor: Jíra_82
Odkaz ke komentáři

• o 3 týdny později...

no brzdove svetla sa uz vyriesili same. jak debil som mal premerat aj fungel nove ziarovky a zistil by som ze obidve boli vadne aj bez prepaleneho vlakna... keby jedna tak pochopim, ale dve nove original vybalene a nesvietili.... :D radsej sa nepriznavam, ze som elektrikar:D tie zvazky pod listou som tiez pozrel, vyzeraju v poriadku. radsej do toho nesprtam uz, osvetlenie kufra a otvaranie kufra mi az tak nechyba. a stierac nemam, lebo je to sedan. akurat ohrev skla tam je ale ten ide v poriadku..

No a díval ses teda pod tu šedou bočnici ? Je to otázka jedné minuty, možná se budeš divit... :kuk:

Páčka bývá standardně vlevo u sedadla řidiče - tam někde se v mém případě rozdělovala kabeláž, podle mě zbytečně, ale když to tak někdo vymyslel...

Mimochodem, funguje Ti zadní stěrač s ostřikovačem, neztrácí se ti voda ?

Jíra

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...