Přejít na obsah

Spotreba - dialnica

Doporučené příspěvky

minule som s mojim tatom tankoval do jeho služobnej fabie mal tam cca 1/4 nádrže a natankoval 41,5l a druhé cvaknutie pištole inak na dialnici máva spotrebu väčšinou okolo 6,6-7l/100km a to máva stále klímu pustenú.

Doma čo máme ešte starú Octaviu Combi tak raz sme tankovali už nasvietila kontrolka paliva a natankovali sme tam 68l.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• o 4 týdny později...

Taký nediaľničný údaj zo včerajšej noci, keď som sa vracal domov do Bratislavy. Jazda na spotrebu, zopár čísiel pre zaujímavosť. Všetky údaje sú uvedené po hranicu mesta. Na trase bola iba jedna stopka po 100m jazdy a jedno spomalenie na cca. 50 km/h v jednej Y križovatke, inak celý čas som jazdil na tempomat.

Trasa: okresky

Počasie: bezvetrie, sucho, noc

Vonkajšia teplota: 17°C

Nastavená teplota vo vozidle: 23°C, vetrák na minimálny výkon, bez AC

Vzdialenosť 14,5 km

Nastavená tempomatová rýchlosť: 63 km/h

Otáčky motora: väčšinou 1350 rpm

Priemerná rýchlosť (podľa PP): 58 km/h

Priemerná spotreba (podľa PP): 4,7 l/100 km (nastavená korekcia na 103%)

Teplota chladiacej kvapaliny na 90°C (podľa PP): po 3,7 km

Teplota oleja na 50°C (podľa PP): 4,4 km

Teplota oleja po 14,5 km (podľa PP): 82°C

Počas jazdy som sledoval aj to, ako klesá priemerná spotreba. Žiadna sláva, vzhľadom na nízku rýchlosť začal PP ukozavať ako-tak rozumné hodnoty na priemernú spotrebu až niekde v polovici trate. Jednoducho kým je ten motor studený, dovtedy žerie. Jednoznačne sa doporučuje jazdiť tak, aby dosiahol svoju prevádzkovú teplotu čo najskôr. Potom niekedy v zime keď bude mrznúť vyskúšam túto istú trasu znova pri rovnakej rýchlosti.

Editováno: , autor: e1.
Odkaz ke komentáři

• o 3 týdny později...

tak jsem byl v chorvatsku s roomstrem 1.2tsi,plně naloženej,jízda v noci z Liberce přes Mikulov  Víden Grac Macelj Zadar Pag Stará novalja 1250km,spotřeba průměr 6.9l

zpět přes Posedarje jízda ve dne a klima 1120km průměr 7.9l,rychlost na dálnici 140km/hod,celkový průměr 105km/hod.

Odkaz ke komentáři

• o 2 týdny později...

Je to trackday, ale pred trackdayom ešte cca. hodinová škola šmyku. Tá škola šmyku je vlastne takmer hodina čakania s naštartovaným motorom a bežiacou klimatizáciou, a viac sa tam stálo ako jazdilo, takže preto tá nízka priemerná rýchlosť. Po jazdách na okruhu som zase vždy nechal trochu bežať motor, kým neklesla teplota oleja niekam na úroveň 87-90°C. Vzhľadom na to, že motor som štartoval každých 80 minút alebo v kratších intervaloch, priemer je za celý deň, od rána kedy som vyrazil z Budapešti na okruh. Len si nedokážem už spomenúť, či tieto fotky som robil ešte pred odchodom z Hungaroringu, alebo keď už som dorazil späť do Budapešti. Cestu späť som totiž išiel naozaj ľahkou nohou a na spotrebu.

P.s.: Inak priemerná rýchlosť na Hungaroringu je dosť nízka. V mojom najrýchlejšom kole (2:38,817) bola iba tesne nad 99 km/h.

Editováno: , autor: e1.
Odkaz ke komentáři

• o 1 měsíc později...

A to jsme jel těch 89 km s naloženým autem mimo město a z toho asi 30km dálnice. Tak zkusit se mě to nepodaří protože, další km mám zase poloměsto a krátké pojížďky tak hodnoty už budou zase úplně někde jinde. Mám na zimních kolech 195 menší spotřebu než na letních 205 :kol-47:

Odkaz ke komentáři

• o 1 měsíc později...

Presne po mesiaci som vytiahol päty z Bratislavy a premiestnil som sa na pár dní do Prahy a hlavne som vyhnal pavúkov z výfuku. Aj s nejakým motaním sa v Prahe som zvládol cestu tam a späť na jedno tankovanie, ale bolo to na hrane. Celková priemerná spotreba bola podľa tankovania 7,5 litra, priemerná rýchlosť 93 km/h. Do tejto priemernej rýchlosti treba započítať aj cestu cez celú Bratislavu a nejaké to jazdenie v Prahe.

S motorom 1.2 TSI je dôležité uvedomiť si, že Fabia pri vysokej rýchlosti a hlavne do kopca, s plným kufrom a troma osobami okrem trávy zožerie aj zvodidlá pri ceste. Museli sme stihnúť v Bratislave vlakový spoj, preto som išiel za Prahou prvých cca. 100 km 160 km/h (do kopca D5, 5000rpm na 7°DSG) . Jediná vec s ktorou som nepočítal, že pri tejto rýchlosti skoro 2/3 nádrže nebudú stačiť na cestu späť. Ako som postupne začal dobiehať stratený čas (podľa GPS navigácie), postupne som spomaľoval a prepočítaval som aj dojazd, aby som nemusel zastaviť a strácať čas tankovaním.

Bolo to dosť zaujímavé, lebo ešte pred Brnom som mal dojazd menší ako bola dĺžka cesty predomnou, ale postupným spomaľovaním sa znižovala priemerná spotreba a tým pádom ani dojazd neklesal tak rýchlo ako ubúdali kilometre. Nejakých 90-100 km pred cieľom začal byť už dojazd taký, že som mohol do cieľa doraziť bez potreby tankovať. Šok prišiel, potom keď PP s dojazdom 70 km zapískal, že treba tankovať a začala svietiť "rezerva". Ten skurvený PP potom začal dojazd odpočítavať rýchlejšie, a to napriek tomu, že som na tempomate priebežne uberal rýchlosť a išiel som aj jemne z kopca (D2 smerom na BA). Nakoniec mi na hranici mesta svietil dojazd 0 km a musel som sa ešte dostať do centra a na čerpaciu stanicu. S nulovým dojazdom som prešiel ešte nejakých 15 kilometrov (bol to stres, nikomu to neprajem). Tam som nabral benzín iba za 5 € (3,35 litra) aby som prešiel na svoju zaužívanú ČS. Vtipné bolo, že aj po natankovaní tých troch litrov naďalej svietila na PP hodnota dojazdu 0 km a to som priemerné hodnoty s indexom 2 nuloval. Až po nejakých 5-10 km ľahkým tempom (70 km/h) po obchvate mi tam zasvietil dojazd 5 a neskôr 10 km. Potom som nabral plnú nádrž v Rakúsku s rozdielom 15 centov na liter. :-) Vzhľadom na to, že som dotankoval ďalších viac ako 53 litrov (dá sa, maximum je okolo 56-57 litrov), v tej nádrži som toho naozaj veľa nemal.

Ponaučenia:

1. Keď ste šofér, treba ľudí pred odchodom naháňať už o dosť skôr, lebo kým sa všetci pozbierajú, prejde 20 minút ktoré je potom možné dohnať iba za cenu rýchlej jazdy a naozaj nechutne vysokej spotreby.
  2. Údaj PP o dojazde treba brať s rezervou. Najprv si myslíte že si s palivom vystačíte a potom ledva dorazíte do cieľa.
Odkaz ke komentáři

To s akým autom, motorom a predchádzajúcou priemernou spotrebou?

Mne osobne sa ten tvoj údaj totiž nezdá, lebo potom som dokázal natankovať celkom 56,5 litra paliva (medzi dvoma ČS bola vzdialenosť iba 14 km) a to je hodnota pri ktorej som sa už raz dávnejšie dostal s palivom úplne k hrdlu nádrže. Teraz sa to nestalo (ale bol som blízko), takže tam toho paliva v nádrži muselo byť naozaj minimum. Ak by som dokázal prejsť iba 50 km, tak to znamená, že tam musím ešte mať minimálne 2,5 litra paliva (50 km, spotreba 5 litrov). Pri 100 km by to už bolo okolo 5 litrov a s mojim posledným priemerom dokonca nad 8 litrov. Ak to spočítam, to sme na nejakých 58, a v extrémnom prípade dokonca až na 64 litroch objemu nádrže. Toto už je dosť nepravdepodobné pre Fabiu II.

Odkaz ke komentáři

Věř, že ani s TDi by jsi neměl spotřebu nijak zásadně menší, když čtu "nehorázná" spotřeba. Komfort, myšlena tichost agregátu TSI je dalece vzdálena kadli kadli CRka, i když je to něco jiného než PDčka a to se nebavím o paskvilu 1,4 TDI. 

A s těmi natankovanými litry je to složité. Objem je 45 litrů, u Fabie. Rezerva je u mne, Rooma 7 z celkových 55ti. Jezdím na dvě pumpy a nikde to nebylo z extra rozdílem v celkovém objemu.Pochybuju, že počítadlo pumpy má rozstřel 20%...

Odkaz ke komentáři

Nám kdysi na školení říkali, že když PP zahlásí dojezd 0 km, tak v nádrži zůstává už jen cca 2-3 l paliva jen jako nouzová zásoba (řešilo se tehdy 1.2 HTP ve Fabii, ale u TSI to bude stejné).. Osobně bych s tím 100 km jet nechtěl teda..

Odkaz ke komentáři

To s akým autom, motorom a predchádzajúcou priemernou spotrebou?

1,6TDI CR. Nepatřím sem, ale ty rozdíly ve spotřebě už nejsou tak propastné. Když jsem měl Fábku novou, a testoval jsem kde co, tak jsem si vyzkoušel obsah nádže, že je až po hrdlo 57l. To ale musí být zmáčknutý ten odvzdušňovací čudlík a pomalu plnit. A hlavně hned vyjet, aby při roztažnosti paliva, nevytékalo.

A ten skutečný dojezd, to byl taky test, než to skutečně chcíplo, a sebou jsem měl samozřejmě rezervu ve flaškách. Ten dojezd taky záleží na způsobu jízdy. Já to měl na okreskách, se spotřebou asi 4,5l/100. Na dálnici to jde k 6l, tak to samozřejmě bude kratší. 

Jsem rád že jsem si to vyzkoušel, a když dojde k nějaké mimořádnosti s tankováním, tak se nestresuji, jen třeba upravím styl jízdy "na spotřebu".

Ještě doplním, u benzínu by se snad nemělo plnit až po hrdlo. Snad se může poškodit nádoba s aktivním uhlím, nebo co. To já tam nemám.

Editováno: , autor: jipol57
Odkaz ke komentáři

• o 6 měsíců později...

Nám kdysi na školení říkali, že když PP zahlásí dojezd 0 km, tak v nádrži zůstává už jen cca 2-3 l paliva jen jako nouzová zásoba (řešilo se tehdy 1.2 HTP ve Fabii, ale u TSI to bude stejné).. Osobně bych s tím 100 km jet nechtěl teda..

Jednou jsem to testnul při jízdě do Hradce Králové a zpátky - hladová žárovka se mi rozsvítila někde u Sopotnice neboli cca 45km od OD Futurum v HK, PP ukazoval dojezd 70km. Dojel jsem do Futura, zaparkoval, nakoupili jsme a vyjel jsem směr Holice, Vysoký Mýto. PP hned po vyjetí ukazoval dojezd 30km, měl jsem naloženo a nijak jsem to nešetřil, takže to brzo spadlo na 20 a na příjezdu k Holicím dokonce na "0km" - a s tímhle údajem na displeji jsem naprosto v pohodě dojel až na TankONO na Kujebáku za Vysokým Mýtem, kde nádrž spolkla 54.5 litru do cvaknutí pistole - neboli dojel bych ještě tak do Cerekvice nad Loučnou, než by byla nádrž "durch suchá".

Takže kdyby někdy "došlo na lámání chleba", tak vím, že po rozsvícení "hladovýho voka" dojedu ještě asi 90km, aniž bych se musel nějak výrazně omezovat nebo se pohybovat stylem "pohyblivá šikana", něž motor opravdu "škytne a zdechne" kvůli nádrži vyschlý na troud. Těch 70km udávanejch fabrikou je spíš garantovanej minimální dojezd na palivo, který je v nádrži při aktivaci signalizace - a vždycky se bude dát ujet víc, věřím tomu, že se najdou "dojiči", kterým ta rezerva vystačí klidně i na dvojnásobek deklarovaný vzdálenosti neboli na 140km - a dost možná ještě dál...

Odkaz ke komentáři

• o 4 týdny později...

no když sem vlákno o spotřebě jinde nenašel...jel jsem na drahanskou vrchovinu na hřiby...tak po okreskách..délka asi 70km

ale před 14 dnama jsem byl na Karlštejně a po dálnici jem jel z Přerova až do Prahy a zpět...spotřeba tam 5,4...a zpět i s klimou 5,2

Editováno: , autor: vasnivykolista
Odkaz ke komentáři

Zdravím, chci se jen zeptat. Mám HTP 44kW a jezdím 4x do měsíce po D1. Co si budeme povídat, žádný trhač asfaltu, jezdím co nejvíce na spotřebu, často kolem stovky a jak příjde větší stoupání, tak mi rychlost klesá na 90, ale třeba i 80. Rekordy spotřeby mívám kolem 4.7 l/100km. Jelikož se ale dostávám do situace, že potřebuji někdy šlápnout a pak se dostávám k hodnotám nějakých SUV, tak jsem začal uvažovat o jiné motorizaci. Osobně mám Fábku II rád a proto bych u ní rád zůstal. Uvažuji o 1.2 TSI, které má zhruba o 20 kW navíc. Obracím se tedy na majitele těchto TSI motorů. Jak je na tom výkon tohoto motoru a hlavně, co spotřeba? Zatím se tu ty čísla dost rozcházejí :-D

Odkaz ke komentáři

Ak mu budeš šliapať na krk, tak TSI zožerie aj zvodidlá popri ceste, s tým musíš počítať. Čo sa týka výkonu, na bežné jazdenie ho má dostatok, dokonca keď jazdíš sám, aj na svižnejšie jazdy. Ale keď už budeš naložený, tak budeš cítiť, že na diaľnici to do kopca nepredbieha ako 2 litrové TDI. S tým musíš počítať.
Ja osobne mám 77 kW verziu motora a z času na čas lietam s ním po diaľnici aj ja. Nie je problém jazdiť dlhodobo cez 160 km/h, ale zrýchlenie od 130 vyššie mu už neide tak presvedčivo ako Audine blikajúcej za tebou. Pri rýchlej jazde sa musíš vždy snažiť, aby si tú rýchlosť zbytočne nestratil kvôli niekomu kto sa pred teba bude chcieť natlačiť, alebo kvôli niekomu kto zabudne vypadnúť z ľavého pruhu a úplne zbytočne by ťa zbrzdil. Preto sa po čase naučíš preventívne blikať na každého ku komu sa priblížiš zozadu počas, bez ohľadu na to, či ťa registruje alebo nie. :D

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...