Přejít na obsah

Autokamera vs. povinné ručení a policie


smoto

Doporučené příspěvky

Ahoj všem, mám dotaz ohledně autokamer. Jezdím měsíčně kolem 8000km a na cestách se dá potkat kde jaký exot, proto uvažuju o koupi autokamery. Jenže jde mi o to, jestli se s tím vůbec může jezdit.. Je jasné, že prodejci tvrdí, že ano, ale podle našich nejasných zákonů by si to každý mohl vyložit po svém. Zajímá mě,jestli by bylo možné dostat i nějakou úlevu z pojistky, když si budu cesty nahrávat a co na to policie.. Když se mi stane nehoda a já ji budu mít zaznamenanou, bere toto někdo vůbec v potaz? Já jen jestli mi celá ta anabáze a vynaložené peníze vůbec k něčemu budou, nebo si ten záznam nehody potom můžu poslat maximálně do "Neváhej a toč" :kol-28: Děkuji za názory. V.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Třeba tady je příklad z praxe, kdy záznam pomohl, bez něj by byl pěkně v pr... no, rozhodně by to pro něj byla bez záznamu horší situace. :)

http://www.motorkari.cz/forum-detail/?ft=94107&fid=21

Citace autora: "Málo důkazů,málo svědků... ale kdybych neměl kameru, tak svědků a důkazů bylo tolik, že jsem dneska snad v kleci."

Tuším, že nějaká pojišťovna dávala při použití on-board kamery i nějakou slevu, ale nějak se mi ji nepodařilo už najít. Myslím, že to byla Axa.

A samozřejmě se s ní jezdit a natáčet může, není to pevná kamera, takže vlastně jediné, za co by mohly být problémy by bylo, kdyby bránila ve výhledu z auta.

Každopádně téma na kamerky tu je minimálně jedno velké, pak i pár menší myslím. :) Třeba tady - .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...

Zdravím,tak s autokamerou jezdím už několikátý rok.Povídá se mnoho kolem toho.Jednak že brání ve výhledu,dále pak že se porušuje " nějaký zákon o nepovoleném natáčení něčeho a někoho".Já sem se informoval jak u nejednoho výrobce a dokonce i v zahraničí.Výsledek byl jasný.Kamera do auta slouží nejen jako důkaz,ale je zcela legální.Jelikož je v EU toto standardem,u nás se furt jen kecá co jo a co ne.Zastavila mne i policie a ke kameře neměli ani jednu výhradu jen otázku,jestli mi vadí ve výhledu.Já na to že ne.Prostě sem si zvykl a nějak jí nevnímám :).Krom toho pokud by se porušovala tím vyhláška,musí to být uvedeno písemě spolu s návodem,že je to nelegální.No a ptal jsem se i toho policisty co na to říká.Řekl mi že jde hlavně o obraz a pojištovny to úplně zbožňují,když máš záznam v případě pojistné události.Takže kamery se prodávají legálně,v návodu žádné upozornění není o porušování něčeho při jejím použití.Je tam jen jedno,kameru umístěte tak,aby vám nebránila v dostatečném pohledu či rozhledu na přední sklo.Měl jsem jí i na STK a taky ani slůvko nesmí,raději ne a pod.Pokud tolik najezdíš,doporučuji a klidně se zeptej i pojištovny,ta to jen ráda uvítá.Hodně štěstí :D .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na čelním skle nesmí být kromě zpětného zrcátka a platné dálniční známky nic jiného. Takže ani držák na kameru nebo navigaci. Je to taky problém na STK. Znám případy, kdy někoho vyhodili, jen kvůli držáku navigace nebo neplatné známce.

 

Policie sama někdy neví co můžou a nemůžou pokutovat.

 

Hlavně záleží, na koho natrefíš. S někým se rozumně domluvíš a druhý ti to nechá sežrat i s dalšíma závadama.

 

Nevím, odkud máš informace ale ze zákona nesmíš natáčet žádný veřejný prostor bez povolení. Mám kamery na domě a řešil jsem to s policií, starostou i právníkem.

 

Náš stát a zákony umožňují prodávat cokoliv a už je nikdo netrestá za to, že do návodu už nenapíší, kdy se to může a kdy nesmí používat. "A český člověk je idiot, že všemu hned věří. Když se to prodává tak se to používat může, protože jinak by to neprodávali."

 

Kdysi jsem kupoval pistoli a k ní laserový zaměřovač. Laserový zaměřovač se prodávat může ale nesmíš ho používat. Jedině na kryté střelnici a tam je ti to na 2 věci.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to je ale jasné, každý kdo má zbroják snad ví, že laserový zaměřovač, stejně jako třeba tlumič hluku, jsou doplňky zbraně kategorie A. Bez povolení tedy ani ránu a povolení běžný smrtelník asi nikdy nedostane.

Natáčet veřejný prostor je zakázáno. Je to ovšem zakázáno pevnými kamerami. Pokud mám ovšem kameru v autě, je to to samé, jako když jsem v centru nějakého města a natáčím si tam okolí na kameru. Pevná kamera na domě musí mít schválení od ÚOOÚ, už jsem byl svědkem toho, kdy krásný záznam zlodějů, kteří ukradli asi 20 notebooků byl vyhozen a majitel firmy, kde byly kamery, byl jen rád, že nedostal pokutu, která v tu dobu byla do výše myslím 1 000 000 Kč. A to proto, že natáčel kus veřejného chodníku kamerou, která byla pevně instalovaná na firmě. To ale není případ kamerek v autě. Tam je jediný problém uchycení, které by nemělo být na čelním skle. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S jakoukoliv kamerou by jsi si měl dávat pozor na to co nebo koho natáčíš. Když mě budeš natáčet v autě tak se mi nebude líbit, že mě máš na záznamu a máš tam moji SPZ.

To stejné, když mě normální kamerou natočíš jak jdu po chodníku. Měl by jsi mě na to upozornit a já bych ti měl dát svolení s natáčením. Když ho nedostaneš tak by jsi ten záznam měl smazat. Když ne, tak můžeš mít dost ošklivé popotahování po policii.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je to tak, že by se to nemělo hlavně publikovat. Neměla by pak být myslím ve spojení třeba RZ s obličejem té osoby - tedy pokud to publikuješ...

Já si on-board kamerou natáčím svou jízdu, pokud je tam občas vidět nějaká RZ, tak to není žádný osobní údaj. Pokud mě někdo vybrzdí, pak vyleze, bude tam vidět zřetelně do obličeje, tak to nedám na youtube ještě navíc s nějakou nadávkou v názvu, ale dám to Policii. :)

 

Dalo by se na to použít i tohle:

Jako další způsob pomoci pak Neubauerová nevylučuje ani natočení samotného incidentu kamerou v mobilním telefonu či pořízení fotografie. Takové materiály pak později mohou posloužit jako důležitý důkaz.

"Tady bylo skutečně štěstí v tom, že místo útoku kamera zabírala. Ovšem za jiných podmínek by taková nahrávka na mobilu mohla při vyšetřování sehrát velice významnou roli," uzavřela mluvčí.

Zdroj:http://zpravy.idnes.cz/brutalni-utok-v-jeseniku-0xv-/domaci.aspx?c=A130312_143134_olomouc-zpravy_kol

Nebo by se nejdřív měli zeptat, jestli jim dá svolení s natáčením? :)

Řešíme tu blbosti, on-board kamery se běžně používají na celém světě, v naší republice už bylo dost případů, kdy záběry z těchto kamer byly nejen u Policie, ale i u soudu a vždy pousloužily k tomu, čemu měly. Pojišťovny na ně dávají slevy, PČR je vděčná za každý takový záznam...

 

EDIT: Už jsem našel to pojištění - http://www.axa-assistance.cz/O-nas/Novinky/Vyuzijte-sluzeb-AXA-ONBOARD-asistence.aspx

EDIT2: Upravuji to tu jak na běžícím páse - měl jsem tu původně část o novinařině a právech na použití fotek a videí lidí bez svolení, ale to je jiný případ, pro novinářské účely jsou trochu jiné podmínky...

Editováno: , autor: samurai
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 roky později...

Minulej tejden dvě škodní události.

 

Jedna srážka se zvěří kde sem nezavolal policii k nehodě protože škoda na autě skoro žádná a srnka někde za horama. Za policajtama sem byl až druhej den a že prej mě musí brát jak pokus o pojistnej podvod. Tak sem jim pustil záznam a v klidu.

Policajty sem k nehodě volat nechtěl protože sem si pomyslel-co tady chcou vyšetřovat.

Ale pojištovna říkala, že pokud o tom neni policejní záznam, tak na to se mi pojistka proti střetu se zvěří nevztahuje.

 

Druhá nehoda kdy mi couvající ženská narejdovala do boku nárazníku a blatníku. Se cukala a říkala, že sem popojel jí přímo na ránu.

Policajt po skouknutí videa řek: "Pane, Vy jste stál a pani jela.  Stojící vozidlo nemůže způsobit nehodu. Viník je jasný." Pani po tom co viděla video zázračně zmlkla.

 

Takže v mejch obouch případech mi kamera za litra s rozlišením jenom HD zachránila čest a i nervy.

 

Už pokukuju po lepší kameře a tahle stará kamera buď pude do auta dozadu a nebo jí dám tátovi do auta.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...