Říjen 10, 20168 r Nie, nie je to jako u vas. Nasa legislativa dovoluje v takom pripade iba pneu s horskym symbolom. Rychlostny index musi byt na min 160km/h. Nikde sa ani v nasom zakone ani v ceskom nespomina "o stupen nizsi index". To je dalsi motoristicky mytus. Vysvetlim na priklade, Octavia RS = normalne by tam mal ist aspon V. V Cechach tam moze ist hocico zimne, len na to treba upozornit nalepkou alebo v palubnom. Na Slovensku must byt pneu aspon 160km/h = Q a vyssie a musi mat horsky symbol. Upraveno Říjen 10, 20168 r od sk0d@
Říjen 10, 20168 r však taky tady většina lidi nemluvi o "stupeň nizsim indexu", jen jeden clovek, zbytek vlakna mluvi o nizsim indexu .. tak to není potřeba takhle dramatizovat .... a dekujeme za vysvetleni .. všichni cekali jen na tebe
Říjen 10, 20168 r Děkuji všem za názory, s tím mně napadá, pokud tedy pojedu do zahraničí, např do Rakouska, nemůže tam při silniční kontrole nastat problém? v TP index H na voze T ale označené štítkem dle české vyhlášky. Nevím možná to mají v Rakousku stejně jako u nás.
Říjen 10, 20168 r před 1 hodinou, pskodarapid napsal: Děkuji všem za názory, s tím mně napadá, pokud tedy pojedu do zahraničí, např do Rakouska, nemůže tam při silniční kontrole nastat problém? v TP index H na voze T ale označené štítkem dle české vyhlášky. Nevím možná to mají v Rakousku stejně jako u nás. Mě by navíc zajímalo, jak by rakouský policista mohl zjistit, jaké povolené rozměry pneumatik mám v TP zapsané ? Velkej techničák sebou nevozím..
Říjen 10, 20168 r Mate v ceskom "malom" najvyssiu konstrukcnu rychlost vozidla a najvacsiu celkovu hmotnost? Upraveno Říjen 10, 20168 r od sk0d@
Říjen 10, 20168 r před 46 minutami, corve napsal: Mě by navíc zajímalo, jak by rakouský policista mohl zjistit, jaké povolené rozměry pneumatik mám v TP zapsané ? Velkej techničák sebou nevozím.. Blbe Jinými slovy nijak.
Říjen 10, 20168 r Zas tu miesate jablka s hruskami. Rozmery su nieco uplne ine ako indexy rychlosti a hmotnosti. Tie indexy si kazdy fizel na svete vie domysliet z maximalnej hmotnosti a rychlosti.
Říjen 10, 20168 r žádný fizel si nic počítat nebude.Policii bude zajímat pouze hloubka dezénu.Pokud mu bude něco nejasné,buď si to ověří-cca 4 minuty nebo tě pošle na STK.učiní tak v případě,že rozměr bude do očí bijící že tam nemá být. Je na každém,aby měl to,co tam patří.Bratránek je likvidátor nehod a říkal-první po čem jdou jsou pneumatiky a to dopodrobna.
Říjen 10, 20168 r A proto mně zajímá, když po tom jde pojišťovna do podrobna, zda když se třeba stane nehoda např. v Rakousku, zda se pak řeší dle zákona v té zemi ve které k nehodě došlo. Ale domnívám se, že pokud je auto pojištěno v ČR a ČR vyhláška dovoluje nižší rychlostní index na M+S pneu, tak by neměl být problém s pojistným plněním.?
Říjen 10, 20168 r tak znovu, a po nekolikate ... ne, nižší rychlostní index na zimním kole nebude problém, pokud bude v palubním počítači nastaven rychlostní limit (a nebo bude na přístrojovce cedulka ve stylu "max rychlost = 180 kmh"). v Čechách, na slovensku, v osterajchu , v rajchu (a nejspis i ve zbytku EU). jinak, pokud jedeš do nějaké cizí země, tak samozrejme musíš splnovat jejich předpisy - to uz ale nesouvisi s pojišťovnou. takze pokud existuje nejaka země, která neumoznuje nižší, nez predepsany rychlostní index, tak se muzes ceskou legislativou ohánět třeba na lamparne.
Říjen 10, 20168 r Bud to hras alebo si naozaj... Par prispevkov vyssie som uviedol slovensku legislativu, a znovu napises neuplnu pravdu? Neskutocne.
Říjen 10, 20168 r Nechces se jít bodnout? Prumerne inteligentni clovek si to spoji a aplikuje prislusna špecifiká ... a není potřeba to tady papouškovat kolem dokola.
Říjen 10, 20168 r Tak na co tu dokola odpovedas na tie iste dotazy. Ked tu chodia len priemerne inteligentni ludia. Ti si predsa dokazu vsetko najst aj bez tvojej pomoci.
Říjen 18, 20168 r Tak jsem koupil pneu vč. disků za rozumnou cenu, ale teď koukám na dvou pneu index rychlosti T a na dvou H. Předpokládám, ale že s tím by neměl být problém. Pokud je někdo jiného názoru, sem s ním.
Srpen 31, 20178 r Pánové, musím koupit zimní pneu na svoji O3 CNG. Narazil jsem na pneumatiky odolné proti defektu konkrétně Continetal tomu říká ContiSeal, třeba typ Wintercontact 850. Pro ty co mají CNG káru a jezdí bez rezervy mi to připadá jako dobrá pojistka při defektu. Máte s tím někdo zkušenosti v praxi? Cenově to taky není o moc dražší než klasická zimní pneu...Díky Upraveno Srpen 31, 20178 r od Marty81
Srpen 21, 20187 r Pánové, nemá, prosím, někdo zkušenost se zimními pneu: https://www.nejkola.cz/1436861/goodyear-ug-9-205-55-r16-91h/ Rád bych je "napasoval" na: https://www.nejkola.cz/138532/dezent-re-dark-6,5x16-5x112-et46-black-matt/ Děkuji mnohokrát za radu!
Srpen 23, 20187 r Autor Začínám se lehce poohlížet po zimním obutí. Zajímá mě rozměr 225/45 R17 91V. S tímto zátěžovým indexem aktuálně skoro nic není, větší výběr je u indexu 94. Jenomže tam je zase spousta pneumatik se zesílenou konstrukcí XL. Má s XL někdo zkušenosti - jaký vliv to má na komfort a případně i jízdní vlastnosti?
Srpen 23, 20187 r Plánuješ jazdiť viac ako 210 km/h?Ak nie tak kúp 91HXL pneumatiky som na aute nikdy nemal, no vyslovene ma od takého nápadu odhovárali iní. Komfort vraj citeľne utrpí.
Srpen 23, 20187 r 94 xl budou moc tvrdý. Jestli seženeš, určitě bež do 91H. 94 jsou na těžší auta, předepsané je má z kraje produkce napr. Superb II. Nebo ideal 205/50/17, tam ve spojitosti s kolama Flash nebo Krystal dostanes i řetězy a je to ofiko dle VTP. Zrovna teď byly na eshopu škoda skoro zadarmo, koukni jestli akce ještě platí :-)
Srpen 23, 20187 r Autor Teď jsi nejsem úplně jist, jestli v případě zimních pneu můžu jít až o dva rychlostní indexy dolů. V techničáku mám totiž pro tento rozměr pneumatik uveden rychlostní index W (270 km/h). A jiný rozměr pneu než 225/45 R17 nepadá v úvahu.
Srpen 23, 20187 r @Pawouk Můžeš. Stačí si dát upozornění na překročení rychlosti zimního pneu na MaxiDotu, od toho to tam je. Musíš jen dodržet zátěžový index dle VTP. @Aleš_BX ano a právě ta guma XL je tvrdší, protože je vnitřkem víc vyztužená nebo jinak zkonstruovaná. Horší je snad už snad jen C-čková pneu dodávková
Srpen 23, 20187 r Autor jj, dík, už jsem našel příslušnou legislativu. A teď už jenom vybrat konkrétní model.
Srpen 23, 20187 r Vidíš kouknu na to, co mám na autě. Na zimu mám asi to stejné, jsou to taky Contiky 850. Umazal jsem můj předchozí příspěvek, protože šlo o C-čková pneu, ne XL a tak to beru zpět. XL jsem pořídil místo nich a to už bylo OK (na multivana alespoň XL nutnost kvůli nosnosti).
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.