Publikováno Červenec 1, 20205 r Ahoj, Mám teď nově fIII r.v. 2018 1.0 tsi 81kw, najeto cca 24tis. km. Všiml jsem si, že i po klidné jízdě, když vypnu motor, tak je slyšet z pod kapoty bublání chladící kapaliny. Motor se ohřeje na provozní teplotu 90° dle PP již po 3 minutách (venku bylo 25,5° podle PP), zhruba 2km jízdy, kotel za studena tomu nedávám. Teplota oleje v rozmezí 80-100°. Co mě ale zaráží oproti minulé fIII s 1.0 tsi 70kw je to, že po vypnutí motoru jde z pod kapoty slyšet vroucí chladící kapalina. Chci se zeptat, je to u této motorizace normální stav, nebo je třeba se něčeho bát? S autem jsem zatím najel cca 1k km, do servisní prohlídky to mám nějakých 60 dní- počkat, nebo raději ihned do servisu? Na přístrojovce žádná chybová kontrolka nesvítí, ani v infotaimentu na obrazovce "stav vozidla" se nic podezřelého neukazuje. Díky za odpovědi.
Červenec 1, 20205 r zdar, není to bublání dáno pohonem/doběhem čerpadla okruhu na chlazení turba ? :) Měl bys slyšet ještě jemné vrčení při vypnutí zapalování, pokud ne, bude problém jinde.
Červenec 6, 20205 r Autor Díky. Jen mě udivilo, že na 1.0 tsi 70kw se mi to dochlazování turba ještě nespustilo, ikdyž jsem s tím někdy jel jak čuně. Co mě ale zarazilo, že když jsem s autem dneska jenom cuknul o pár metrů, tak po chcípnutí zase stejný zvuk a bublání. Za měsíc to jde na první garančku, tak se tam pozeptám a kdyby s tím něco bylo, dám vědět i sem :-)
Červenec 10, 20205 r To bublání způsobuje čerpadlo chlazení plnícího vzduchu (V188). Stačí na chvilku zapnout zapalování. Není potřeba ani startovat motor. Buble to pak ještě nějakou dobu i po vypnutí zapalování. Mám kód motoru DKRC, rok výroby 2019. Auto jsem kupoval jako nové a dělá to už od začátku.
Červenec 12, 20205 r V 6. 7. 2020 na 21:14, persizc napsal: Díky. Jen mě udivilo, že na 1.0 tsi 70kw se mi to dochlazování turba ještě nespustilo, ikdyž jsem s tím někdy jel jak čuně. Co mě ale zarazilo, že když jsem s autem dneska jenom cuknul o pár metrů, tak po chcípnutí zase stejný zvuk a bublání. Za měsíc to jde na první garančku, tak se tam pozeptám a kdyby s tím něco bylo, dám vědět i sem :-) mám stejný motor v rapidu a bublání slyším a "vidím" v nádržce i když nejedu jako čuně, stačí popojet doma na dvoře.
Květen 12, 20214 r Takže tohleto je tedy v pořádku (viz video) ? Koupil jsem trošku ojetého Rapida a toto mě trochu zarazilo. Předtím jsem měl ovci 1.8 bez turba, tam po vypnutí nic nebublalo :) VID_20210509_122719.mp4
Květen 13, 20214 r JJ, je to normální. Buď rád, že ti to dochlazuje turbo. Na OII FL 1,9TDI toto není a když zastavuji na odpočívce při dleších jízdách (dálnice, nebo státovky), tak nechávám motor na volnoběh cca půl minuty kadlat, aby se dochladilo turbo. V Rapidu 1,0TSI už na toto nemusím myslet :-)
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.