Říjen 12, 20213 r Odpojeno zatím týden a napětí pořád stejné. U mě je problém, že mám malí nájezd a celkem časté startování. Před zimou plánuji koupit nabíječku a občas baterku dobít ručně doplna. Koukal jsem na https://www.alza.cz/auto/ctek-mxs-5-0-new-d4525406.htm
Listopad 4, 20213 r Tak jsem koupil nabíječku https://www.alza.cz/auto/ctek-mxs-5-0-new-d4525406.htm Baterie po několika dnech stání 12,2-12,3V. Po nabití drží 12,75V Vzhledem k mému nájezdu musím občas dobít a hlídat napětí. Ale budu mít jistotu, že mi baterka neklekne a snad i dlouho vydrží.
Listopad 4, 20213 r Tak baterka se může umrtvit kdykoli, ale dlouhodobě si ji budu držet v plném nabití.
Listopad 8, 20213 r Tak mám auto/baterii dva roky a asi mám problém. Auto startuje bez problému, ale začal jsem ji nedávno pravidelně měřit a napětí se pohybovalo mezi 12,3-12,4V. Koupil jsem si nabíječku (viz. výše) a baterii během týdne doplna dobil. Po několika hodinách ukazovala 12,75V což je správná hodnota. Bohužel po pár dnech bez startování baterie klesne na cca 12,3-12,4V. Mám najeto jenom 17500km, takže buď mi baterie klekla a nebo se nestíhala dobíjet (i kvůli inteligentnímu dobíjení). Auto startuje v pořádku, ale 12,4V je špatné. Schválně napíšu do Škodovky, zda by se to vzhledem ke stáří pouze dva roky dalo třeba reklamovat.
Listopad 11, 20213 r 12.4V tam mám snad většinu doby co auto mám ( 2 a půl roku) . Občas tam je 12.6V .....
Listopad 11, 20213 r V 8. 11. 2021 na 19:48, Deawon napsal: Bohužel po pár dnech bez startování baterie klesne na cca 12,3-12,4V. Schválně napíšu do Škodovky, zda by se to vzhledem ke stáří pouze dva roky dalo třeba reklamovat. Tak to máš parádní stav baterky. Proč si stěžuješ?
Listopad 11, 20213 r Před hodinou, Davidos90 napsal: 12.4V tam mám snad většinu doby co auto mám ( 2 a půl roku) . Občas tam je 12.6V ..... Mám to stejně, koupeno 03/2019
Listopad 11, 20213 r Ja mám to isté 12,4V. Auto má rok, 15 000 km. Nemám garáž parkuje vonku a nič sa nedeje. Mal som služobný Spacebak 5 rokov, nikdy som baterku nedobíjal, parkovanie vonku 156 000 km a nikdy ma nikde nenechal kvôli baterke. Upraveno Listopad 11, 20213 r od touareg3
Listopad 11, 20213 r Jojo, 12,4 V je po pár dnech, i po dni super. Moderní auto vždy něco z baterky odebírá i v klidu. Takže je to napětí po odstavení, ale pořád s nějakou minimální zátěží. V zimě navíc to inteligentní nedobíjení téměř neprobíhá....
Listopad 12, 20213 r Tak u klasické baterie bylo napětí u nové cca 12,8V Ve středu jsem dobil doplna a po 20h jsem měl 12,45V což mi přijde prostě málo. Je ještě teplo a mám auto v garáži.
Listopad 12, 20213 r Pred cca 2 rokmi som kupoval otcovi obyčajnú baterku 63Ah Bosch. Na baterke je nálepka, že má mať min.napätie 12,4 V a na tejto hodnote ju treba udržiavať. Tesne po nabití má 13,1V a po dni klesne na tých 12,4V. To si myslím,že je úplne v poriadku.
Duben 10, 20232 r Dobrý den, když odpojim konektor od baterie, jak vysokym proudem bude alternátor baterii dobíjet? Nebude přebíjena?
Duben 10, 20232 r Nebude. Naopak bude nabíjena menším proudem. Lépe řečeno nižším napětím a tomu podle Ohmova zákona odpovídajícím proudem. S připojený konektorem jde napětí i přes 15 V, s odpojeným konektorem je max. dobíjecí napětí 14,4 V. Stejně jako u starších aut bez "chytrého dobíjení".
Duben 11, 20232 r Já mám odpojeno na svém i služebním Rapidu a paráda. Mrzí mě, že ve Škodovce nemají technici koule na to, aby tyhle krávoviny do aut nedávali. Ušetím trochu paliva, abych po 3-4letech kupoval novou EFB baterii. Mojí peněžence a přírodě to opravdu pomůže.
Duben 11, 20232 r Jestli těch konstantních 14,4 není už moc. Z odborných článků se dočítám, že dobíjecí napětí by mělo být mezi 13 - 14V
Duben 11, 20232 r 14,4V je v pohodě. Pořád lepší než co se tam cpe když je "ingeligentní" dobíjení zapnuté.
Září 15, 20231 r Tak jsem odpojil kablík od baterie a dobíjecí napětí alternátoru na voltmetru v zapalovači ukazuje 13,7 V. Není to málo? Nemáte to někdo změřeno přesněji, kolik je a jaký má být nabíjecí proud po odpojení kabelu u EFB+ baterie?
Září 15, 20231 r Jedna z praxe... Tyhle baterie jsou stavěny na "inteligentní" dobíjení. Takže pán po dvou letech ježdění s odpojeným konektorem odvařil baterku., protože prostě byla přebíjena. Na záruku ani prd, protože je v diagnostice vidět, že je(byl) konektor odpojený. Je na každým jak si nastaví priority.
Září 15, 20231 r EFB baterka má plynovací napětí 14,4 V, AGM ještě větší 14,7 V. Inteligentní nabíjení nabíjí napětím i přes 15 V, klasické, neinteligentní nabíjení nabíjelo okolo 14V.
Září 15, 20231 r Stavěná na to určitě není. Podívej se třeba na Vartu kdy AGMko považuje za nedostatečně nabité a porovnej to s tím na kolik ji udržuje auto. Jediné, na co je AGM přizpůsobena je vyšší nabíjecí napětí, cca. 14,7V - krátkodobě i přes 15V. Odpojený kabel fakt nevede k přebíjení, neboť poté se k celé baterii přistupuje jako ke "klasické" baterii - tj. cca. 13,7V. Upraveno Září 15, 20231 r od LiveBomb
Září 15, 20231 r @lucky.jack "Inteligentní" dobíjení je pro baterii akorát prasárna, která ji za pár let zabije. Pokud někdo jezdí méně a k tomu ještě parkuje venku, tak je to luxusní kurvítko.
Září 15, 20231 r EFB baterie je pouze vylepšená zaplavená baterie. Dobíjecí napětí by nemělo překročit 14,4 V, což při odpojeném kabelu opravdu nehrozí. Přebíjena určitě není. https://www.portalridice.cz/clanek/efb-autobaterie
Září 15, 20231 r před 7 hodinami, lucky.jack napsal: Jedna z praxe... Tyhle baterie jsou stavěny na "inteligentní" dobíjení. Takže pán po dvou letech ježdění s odpojeným konektorem odvařil baterku., protože prostě byla přebíjena. Na záruku ani prd, protože je v diagnostice vidět, že je(byl) konektor odpojený. Je na každým jak si nastaví priority. Jezdím tři roky s odpojeným kablíkem a baterka rozhodně odvařená není.
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.