Publikováno Únor 7, 20223 r Mám najeto cca 19600km, tak už je to celkem pozdě, ale ošetřovali jste někdo podvozek nějak extra proti korozi? Co vím tak u Rapida nejvíce rezne nápravnice. Po jízdě v soli se snažím co nejdříve vystříkat celý podvozek vapkou, ale plánuji natírat červenou barvou čelisti brzd, tak mě napadlo, zda nekoupit plechovku třeba Bitumenu a natřít exponované části kolem kol. Tedy uložení, ramena atd. Celý předek mám krytý plastovým krytem, tak přemýšlím, že to rozeberu a natřu i tu nápravnici. Problém bude sehnat kanál.
Únor 7, 20223 r Na práce na podvozku vyrobil už kdysi můj táta nájezdové klíny. Je to zbušené z dřevěných fošen, vysoké cca 25cm. Jinak já podvozek také v zimě pravidelně vymývám tlakovou vodou a na jaře to vymeju komplet, při tom sundavám i plastové kryty pod motorem i dlouhé plastové kryty podvozku. Když vše vyschne, tak zevrubná kontrola podvozku (úniky kapalin, stav manžet, zátky dutin, výfuk atd.) a přitom i kontrola koroze. Ničím to plošně nenatírám. Části lakované v barvě vozu stříkám voskem na dutiny, na černé díly se mi velmi osvědčilo prastaré mazivo A00 (tzv. nulák) - zde bacha, abys to nenamazal na pryžové části! Mažu to jen na orezlá místa, je to mastný a lepí to jak med. Odvzušňováky a hůř přístupná místa černých dílů přestříknu aspoň silikonovým olejem, ten neškodí gumě a aspoň je to trochu mastný, nebo na to stříknu ten vosk na dutiny... Upraveno Únor 7, 20223 r od tom01
Únor 7, 20223 r Rez na podvozku mě vytočila u hned po první zimě. Na F1 2005 a O1 2009 nic takového neznám zvlášť u Juniora 😀 o kterého se minulý majitel důchodce skoro vůbec nestaral. Za mlada jsme v Autoklubu Svazarmu dělali nástřiky podvozků a dutin. Dutiny bych už vynechal, ale podvozek by si nějaký ten Rezistin Car zasloužil.
Únor 8, 20223 r Autor Sůl, jakožto největší zlo, se snažím vymývat co nejdříve, ale i po dvou zimách přemýšlím, zda pár míst nyvyčistit a lehce štětcem nepřetřít a pokud ano tak čím. Klasika Bitumen? https://www.autokelly.cz/Product/AC-M603253/12840336 Až budu přehazovat letní kola, tak omrknu, jak na tom spodek je, ale už teď přes zimu, kdy je nuda, sháním co vylepšit.
Březen 29, 20223 r Včera provedena pri výměně oleje komplet prohlídka podvozku po zimě vč. demontáže všech krytů (pod motorem, oba pod sedadly, za zadními koly můj SB kryty nemá). Přední podmororový rám - lehká koroze na hranách jeho svarů (očištěno), přední ramena OK. Na plastových krytech pod sedadly (tradičně) prosolený pisek a kamení. Holý plech pod kryty je bez koroze a byl nastrikán konzervačním voskem na dutiny. Zato zadní náprava u mě začala dost reznout - hlavně ve svarech, vše důkladně očištěno od rzi a nepřídržné barvy. Všechna očištěná místa na nápravách natřena černou asfaltovou barvou Konkor. Ještě me čeká přehození kol na letní (spolu s brzdovou kap.) kontrola podbehů, tlumičů a brzd. Zde ještě asi konkorem natřu pár mist shora na napravách také. Suma sumárum podvozek po 4 zimách je v pěkném stavu s pár ošetřenými detaily.
Květen 3, 20223 r Autor Přemýšlím, že bych při natírání brzdových třmenů natřel kov mezi rameny a kolem (za štítem brzd), kde mám trochu povrchové rzi. Tu bych vyčistil a pak nejexponovanější místa natřel + část mezi hliníkovým kolem a brzdovým kotoučem, který je dost vidět a je na něm vidět povrchová rez. Stejně budu mít vždy kolo sundané a budu čekat než mi zaschne barva na třmenu. Zatím se mi nejlépe jeví tato barva: https://www.obi.cz/antikorozni-barvy/hammerite-antikorozni-barva-ultima-cerna-hladka-0-75-l/p/5703780
Květen 28, 20223 r Pravdou je, že náš před rokem koupený 3 roky starý Rapid byl na podvozku v docela dost hrozném stavu, včetně výfuku. Je vidět, že na tomto autě se opravdu šetřilo... bohužel. Já nechal hned po koupi udělat u mechanika, kterému věřím, kompletní nástřik podvozku, včetně dutin blivajzem od würthu. Považuji za docela smutné, že 11 let stará a vysmívaná Thalia, kterou jsme z domu poslali pryč byla v o 100% lepším stavu na podvozku i výfuku. Ten se dokonce doslova blýskal... Nástřik bych rozhodně u jakéhokoliv, nejen tohoto auta nepodceňoval a kdybych jej kupoval i jako nové, šlo by na nástřik obratem. Ze zkušenosti vím, že od určitého momentu už se koroze na podvozku nedá zastavit, ale jen a pouze zpomalit. Krásně to bylo vidět na 6ileté KIE Venga, kterou jsem chtěl koupit od bratra. Ta už prostě po 6i letech zachránit nešla :(
Květen 30, 20223 r Autor Koupil jsem tu Hammerite a až počasí dovolí, tak to natřu při natírání brzdových třmenů.
Květen 30, 20223 r Myslíš, že tá farba znesie tú teplotu na tom výfuku? :) Píšu do 150 stupňov, ale ten výfuk má asi viac.
Květen 30, 20223 r Osobně na černá ramena podvozku aut i na jiná místa se začínající korozí používám barvu Konkor. Vyspravuji s ním jen rezavá místa, nenatírám plošně. https://www.balshop.cz/proxim-konkor-500-asfaltovy-antikorozni-lak-3-5-kg/?gclid=Cj0KCQjw1tGUBhDXARIsAIJx01k4toFfzvgMi2tCoTQY4xSmO6CEakGTH8A_KNNOHhskpZb9nOZJBx0aAg5qEALw_wcB Na výfuk příp. třemy brzd jsem vloni koupil žáruvzdornou barvu kovářská čerň. Ještě jsem ji nepoužil. https://www.barvylakyjanu.cz/zaruvzdorna-barva-ve-spreji-cerna-do-800-c-400ml?gclid=Cj0KCQjw1tGUBhDXARIsAIJx01kQ3vM6gcAZCaAZyJrWMODevb2lfdZd8OvCy8aswA2Ltys19PHFzTUaAqbYEALw_wcB
Červen 3, 20223 r Autor Tak při natírání brzdových třmenů jsem části za kolem natřel https://www.obi.cz/antikorozni-barvy/hammerite-antikorozni-barva-ultima-cerna-hladka-0-75-l/p/5703780 Mám domluvený kanál, tak přemýšlím, že natřu i nápravnici a zadní nápravu + ramena.
Srpen 30, 20232 r Autor Konečně jsem se pustil do ošetření podvozku. Auto téměř nevidělo sůl + vapka + větraná garáž, tak byl podvozek zatím v dobrém stavu. Hlavní natírané plochy byly nápravnice, ramena, pružiny, zadní náprava a vlastně všechno kovové co by mohlo korodovat. 1) sundat plasty 2) očistit podvozek vapkou a nechat uschnout (tomu pomohlo asi 34 stupňů ve stínu) 3) očistit podvozek od rzi a zbytku bordelu 4) antikorozní barva https://www.obi.cz/antikorozni-barvy/hammerite-ultima-barva-na-kov-3v1-ral9005-leskla-cerna-0-75-l/p/5703780 5) bitumen https://www.barvy-laky-unimax.cz/jednovrstve-barvy-na-plechove-strechy-2v1-3v1/body-930-tixotropni-ochranu-podvozku-1-kg-cerny?gclid=CjwKCAjwrranBhAEEiwAzbhNtXvCGITSrjUZ3Eyc88n2FVGUyWjM9vgjspXm_7E15aG6Adcz5V_BiBoC_Q4QAvD_BwE 6) na hrany karoserie, šrouby, držáky tepelného štítu vyýfuku, za zástěrky atd. jsem použil ještě vosk ve spreji 7) postupné sundání všech kol a natření druhou vrstvou antikorozní barvy všeho kovového včetně štítu za kotoučem. Moc jsem nefotil, tak jen tak foceno v půběhu. Myslím si, že ve spojení dobré údržby, větrané garáže a této úpravy bude podvozek ve velmi dobrém stavu po mnoho let. V rámci antikorozní úpravy doporučuji pravidelně vyčistit hlavně spodní hrany podběhů a pod zástěrkama a sundat kryty a vyčistit lak pod kryty zadních světel (liftback). Dále čistit spáry mezi díly karoserie hlavně od abrazivní špíny.
Září 17, 2024Zář 17 Po nákupu nechat co nejdřív nechat nastříkat podvozek a dutiny Dinitrolem. Dutiny Dinitrol ML, podvozek Dinitrol ML (kde už je rez, případně ještě odrežovač pod něj) a na to vosk Dinitrol 4942. Dnešní auta jsou vyrobeny aby rezli hlavně tam kde to zákazník nevidí. Upraveno Září 17, 2024Zář 17 od Václav Nechuta
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.