Přejít na obsah

Rozdělení společného řízení jasu budíků a zbytku interiéru

Hannis

Doporučené příspěvky

post-8822-1199647750_thumb.jpgDnes jsem se pustil do změny podsvícení budíků. Původní vize byla modrá + červené ručičky, ale díky volbě špatnýách diod ( s příliž vysokým prahovým napětím ) které nesvítily, nebo svítily velmi málo jsem musel improvizovat z domácích zásob a výsledný efekt je pílé podsvícení velkých bůdílů + LCD, oranžové ručičky, malé budíky jsou světle zelené. Taky jsem vyměnil siknaliazci směrovek a potkávacích světel za výrazně světle zelenou.

Bohužel v noci to trochu oslňuje, takže to mám stlumené na minimum - pak je to OK.

Problém je však v tom, že ostatní podsvícení interiéru je stlumené taky a téměř nejde vidět.

Regulaci podsvícení bych chtěl rozdělit zvlášť, ale nikde jsem nenalezl elektrické schéma toho regulátoru - kam vedou dráty, kde je samotný regulovaný člen ( v budících nebo jinde ) kde se napájení dělí na diody pro budíky a zbytek...

Stačila by mi informace, kde se napájení dělí, zbytek bych si už dokutil.

Řešil někdo již něco takového? Na foru jsem nic podobného nenašel.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

post-8822-1199647750_thumb.jpgDnes jsem se pustil do změny podsvícení budíků. Původní vize byla modrá + červené ručičky, ale díky volbě špatnýách diod ( s příliž vysokým prahovým napětím ) které nesvítily, nebo svítily velmi málo jsem musel improvizovat z domácích zásob a výsledný efekt je pílé podsvícení velkých bůdílů + LCD, oranžové ručičky, malé budíky jsou světle zelené. Taky jsem vyměnil siknaliazci směrovek a potkávacích světel za výrazně světle zelenou.

Bohužel v noci to trochu oslňuje, takže to mám stlumené na minimum - pak je to OK.

Problém je však v tom, že ostatní podsvícení interiéru je stlumené taky a téměř nejde vidět.

Regulaci podsvícení bych chtěl rozdělit zvlášť, ale nikde jsem nenalezl elektrické schéma toho regulátoru - kam vedou dráty, kde je samotný regulovaný člen ( v budících nebo jinde ) kde se napájení dělí na diody pro budíky a zbytek...

Stačila by mi informace, kde se napájení dělí, zbytek bych si už dokutil.

Řešil někdo již něco takového? Na foru jsem nic podobného nenašel.

no to je prvni vec, podle ktere se pozna novacek ci neprofesional ;-) ( neber si to osobne ). diody na podsviceni jsou specielni nizkosvitive. normalne prodavane prilis sviti. ano, vypada to pekne ve dne. ale uz za sera Ti padnou oci...

a ohledne rizeni podsviceni. je delano pwm modulaci tusim primo v komfortni jednotce. pokud jsi kutil, tak pak neni nic jednodussiho nez udelat samotny regulacni clen ( opet pwm, protoze resit to skutecnym da prevodnikem + tranzistorem je docela nesmyslne ).

a mam-li byt uprimny, tak ja to mam na maximu a je to pohodove. zatim jsem nikdy nemel potrebu hybat s regulaci podsviceni.

Odkaz ke komentáři

Nerieš to,zvykneš si. :D ja keď som to prerobil,tak som to okamžite stiahol na minimum,lebo ma to oslepovalo ako sviňa.A teraz to mám bežne na polovicu a viac.

Alebo ak to chceš silou mocou zoslabiť,vymeň predradné odpory v prístrojovke a dolaď si to k zvyšku interiéru.Nič jednoduchšie neexistuje.Vyrábať nejaký regulátor,ktorým to raz nastavíš a dosť je zbytočné.Alebo ešte jedna možnosť,jeden rezistor medzi regulátor a prístrojovku.Hľadaj na tej malej svorkovnici.Tú keď pripojíš,podsvietenie svieti.

Odkaz ke komentáři

ako napísal ramon - zvykneš si.

Ak to ale chceš, zakúp ešte jeden regulátor ako máš na spínači svetiel a pripoj jeho výstup na konektor XS1 pin 2 na BSG.

To je vstup pre snímač výstupu regulátoru podsvietenia a signál zo snímaču je "preložený" do dát ktoré sú posielané po CAN komfortu. Na základe týchto info sa rozsvedcuje prístrojovka, osvetlenie tlačítok vo dverách čo riadia RJ vo dverách, prípadne klímy.

Takže hehe rozober prístrojovku a pobádaj a prepájkuj patričkné odpory a máš slabší jas.

Ak pohladáš nájdeš veľa užitočných infos k tejto téme :)

Odkaz ke komentáři

ako napísal ramon - zvykneš si.

Ak to ale chceš, zakúp ešte jeden regulátor ako máš na spínači svetiel a pripoj jeho výstup na konektor XS1 pin 2 na BSG.

To je vstup pre snímač výstupu regulátoru podsvietenia a signál zo snímaču je "preložený" do dát ktoré sú posielané po CAN komfortu. Na základe týchto info sa rozsvedcuje prístrojovka, osvetlenie tlačítok vo dverách čo riadia RJ vo dverách, prípadne klímy.

Takže hehe rozober prístrojovku a pobádaj a prepájkuj patričkné odpory a máš slabší jas.

Ak pohladáš nájdeš veľa užitočných infos k tejto téme :)

tak hned dvakrat napsane "zvyknes si"... na to skutecne nemam co rici. obzvlast az kvuli oslneni prehlednes dnes velice oblibeneho neosvetleneho cyklistu.

Odkaz ke komentáři

Děkuji za rady :-)

Jak vidím, někteří jsou tady profíci a už od narození jste měli schopnost vybrat správné diody :-) Já hold ne.

Samozřejmě jsem si svítovost zkoušel, byla v pohodě - tedy do nastartování - po nastartování se svítivost docela zvedne a už to oslňuje.

Asi to skutečně udělám těmi předřadnými odpoty přímo na budících, jen se bojím, kolik vytažení snesou ty LCD. Bojím se, že se mi pak už nebudou zobrazovat všechny části.

Editováno: , autor: Hannis
Odkaz ke komentáři

Děkuji za rady :-)

Jak vidím, někteří jsou tady profíci a už od narození jste měli schopnost vybrat správné diody :-) Já hold ne.

Samozřejmě jsem si svítovost zkoušel, byla v pohodě - tedy do nastartování - po nastartování se svítivost docela zvedne a už to oslňuje.

Asi to skutečně udělám těmi předřadnými odpoty přímo na budících, jen se bojím, kolik vytažení snesou ty LCD. Bojím se, že se mi pak už nebudou zobrazovat všechny části.

tady nejde o odbornost.

ohledne tech odporu si dej pozor. svitive diody nefunguji linearne, takze zvysovanim odporu sice muzes dosahnout urciteho snizeni jasu, ale pak muzes zjistit, ze niz uz to nedostanes.

doporucuji to vyzkouset nejdriv na nejakem "bezpecnem" miste vcetne zapnuti zapalovani ( je to zvlastni, protoze ja tam zadne rozdily v jasu mezi vypnutym a zapnutym motorem nemam ).

a pozor na spojovani vetvi. preci jen tam jde docela velky proud a mohlo by dojit ke spaleni smd rezistoru!

Odkaz ke komentáři

Hannis-Teraz po výmene diód to ťahá zrak,lebo ťa to na tú prístrojovku podvedome láka pozerať.Keď sa ti to trochu opozerá uvidíš,že to nebude až tak ťahať zrak.Ináč biela svieti určite silnejšie ako modrá,alebo zelená takže ti verím,že to nieje príjemné.

Čo sa týka tých displejov, moje vydržali už viac ako 10-te rozobratie a stále všetko funguje.Rezistor meň len jeden a rozobratú dosku budíkov pripájaj na obidve svorkovnice a zapínaj stretávačky (prípadne aj naštartuj). Porovnávaj si jas LED a až dosiahneš zníženie jasu aké by si chcel,vymeň aj ostatné rezistory.

mISHA- neviem o akej nelinearite si to písal,ale som si istý,že keď budem zvyšovať odpor rezistora k LEDke,tak jej svietivosť sa bude znižovať až zhasne celkom.Určite nenastane jav,že budeš zvyšovať odpor a ledka bude svietiť stále rovnako a už nebude chcieť svietiť menej.To čo si písal funguje skôr v opačnom smere.Ak budeš odpor rezistora znižovať,svietivosť LEDky sa bude zvyšovať len do určitej miery,v určitom rozsahu nebude na zmenu odporu svietivosťou reagovať a potom sa LEDka zničí.

Odkaz ke komentáři

• o 2 týdny později...
mISHA- neviem o akej nelinearite si to písal,ale som si istý,že keď budem zvyšovať odpor rezistora k LEDke,tak jej svietivosť sa bude znižovať až zhasne celkom.Určite nenastane jav,že budeš zvyšovať odpor a ledka bude svietiť stále rovnako a už nebude chcieť svietiť menej.To čo si písal funguje skôr v opačnom smere.Ak budeš odpor rezistora znižovať,svietivosť LEDky sa bude zvyšovať len do určitej miery,v určitom rozsahu nebude na zmenu odporu svietivosťou reagovať a potom sa LEDka zničí.

to jsme se nepochopili. podivej se na prubeh otevirani diody. tam uvidis, jak jsem to myslel. u nizkych hodnot napeti je uz problem naregulovat to tak jak potrebujes. kor v aute.

napisu-li to jinak, tak dioda majici pri optimalnim zapojeni trebas 1cd pujde stahnout trebas na 10mcd ( horko tezko ). ale pokud ji das pod svetlovodivy plast, tak vysledek bude mnohem horsi, nez pokud tam das diodu, ktera bude mit optimalni zapojeni a svit 10mcd.

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...