Přejít na obsah

Osram Night breaker


tttt

Doporučené příspěvky

Už jsem to napsal v tom odkaze, ale jen stručně to zopáknu: dal jsem Night Breaker Plus po normálních sériových Osramech do nenatáčecích projektorů, dojem výtečný, zmizly tmavší fleky v osvětlené ploše před autem, dálkový jsou konečně dálkový = i kamionéři na zablikání poslušně klopí, zatímco na předchozí srali jak na placák. Vnější dojem je podobný, jako z xenonů - reflektor dává namodralé světlo s duhovým nádechem po straně - když se postupuje od okraje ozářené plochy a kouká se na reflektor. Dokonce známý vznesl nesmělý dotaz, kolik jsem dal za ty HIDy...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

já je chci dát jen do H7 potkávaček, dálkový zatím nechám jak jsou

Standis: myslim ze budes mile prekvapen jak pise prochy. ja je davam do OIIFL kde nejsou xeny a ta zmena je fakt masakr. akorat je skoda ze hrozne praskaj a sou celkem drahy... ;)

STANDIS: Budes milo prekvapeny aky je rozdiel svietivosti OSRAM NBR verzus klasicka ziarovka.

díky chlaci, zítra je tam jdu dát, tak jsem zvědav

tak já tam teď mám osram silver a už jsou tam skoro rok a už to svítí dost slabě, tak chci na zimu zkusit lepší světlo, přece jen, je brzo tma, tak tohle by se mohlo osvědčit.

vím, že je to dáno, že větší svítivost je na ukor životnosti, ale snad to za ty peníze bude stát a vydrží aspoň půl roku. tak cena 450 není zas tak upln

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Měl jsem normální OSRAM - H7 12V 55W, koupil jsem Night Breaker Plus 90% - za 296 kaček jednu. A aby se mi za pár týdnů nepřepálily, uvažuju si k nim postavit obvůdek (ke každý žárovce jeden), kterej jim zvenku omezí zapínací proud.

Studený vlákno nemá odpor cca 2,62 ohmu, jak by vyplývalo z Ohmova zákona pro proud cca 4,6 Ampéru, který odebírá nažhavená 55W žárovka, ale ten odpor je nejméně 10x nižší = počáteční proud do vlákna je cca 40-50A. Sice se jím vlákno rychle ohřeje (tisíciny sekundy) a jeho odpor naroste na provozní hodnotu (jak se teplota zvedne na provozních cca 2800°C), když je ale vlákno už oslabené částečným odpařením za dobu provozu, ten proudový náraz při zapnutí ho v tom nejvíc zeslabeném místě přepálí. Obvod "soft-start" je zařízení, které se chová jako po zapnutí postupně se snižující odpor. Tím omezí proudový náraz do vlákna na hodnotu, která ho neohrozí. Podobně se chovají přídavný odpory, který se prodávají k fábuli jedničce, ty ale snižují napětí pořád = snižujou trvale příkon vlákna a žárovka svítí míň.

Obvod soft-start s FET tranzistorem se chová tak, že ihned po zapnutí má poměrně velký odpor (desítky ohmů), takže vlákno se relativně pomalu rozžhaví a nepřehoří. Přitom během řádově desetiny sekundy se úplným otevřením FET tranzistoru jeho odpor sníží na mizivou hodnotu (úplně běžně setiny ohmu), takže na žárovku jde téměř plné napětí = teče jí plný provozní proud bez omezení. Žárovka svítí plným jasem a přitom je při každém zapnutí chráněná před prudkým proudovým nárazem. Samozřejmě to neznamená, že vydrží věčně, ale její životnost se tím "pomalým" zapnutím výrazně prodlouží...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...