Přejít na obsah

Motor netáhne, při přidávání plynu klepání, ale volnoběh ok (video)


swarm

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny návštěvníky,

již delší dobu mě trápí u mé postarší (1997) Oktávky I (SLX) problém s motorem. V autech se moc nevyznám, ačkoli úplný technický antitalent (snad) taky nejsem.

Příznaky jsou následující:

Auto (někdy) po startu jen podivně chroptí několik sekund a pak motor zase chcípne, i když zkusím přišlápnout plyn. Na druhý pokus pak již vždy nastartuje, ale proces startování zní tak nějak trhaně a nezdravě.

  • Jakmile motor naběhne, drží správně volnoběžné otáčky a zní tak, jak má, ale v jeho chodu je cítit v nepravidelných intervalech kratičké "zaškobrtnutí" (trochu cuká jednou za 1-5 sekund)
  • Při sešlápnutí plynu je zvuk motoru velmi nepravidelný i při zařazeném neutrálu. Se zařazenou rychlostí (D) je velmi pomalé rozjíždění v pořádku, ale při aspoň trochu silnějším sešlápnutí plynu se motor zakucká, auto se stejně rozjíždí skoro krokem a až po chvíli (při držení plynu) skorově zabere a chová se +- normálně než jej zase pustím. Opakuje se to prakticky vždy, když motor musí zabrat.
  • Na dálnici je slyšet stejný nepravidelný zvuk, když se snažím zrychlit nad 100-100 km/h a auto netáhne. Při jakémkoli zrychlení nad 100 km/h musím sešlápnout pedál skoro na podlahu, aby automatická převodovka přeřadila na nižší stupeň, protože to na nejvyšší (4) neutáhne ani tam, kde auto jinak nikdy nemělo problém.
  • Pokud už motor běží, nechcípá ani když se dlouho nechát stát na volnoběh.

Byl jsem s tím autem teď půl roku v Belgii a někdy v prosinci-lednu se tenhle problém už vyskytl. Většinou stačilo na motor moc netlačit, po zahřátí někde zastavit a vypnout a zapnout motor. Pak už naskočil v pohodě a auto jelo bez sebemenší chybičky. Stalo se to jen párkrát, a pak další den to bylo třeba rovnou v klidu.

Myslel jsem si, že za to třeba mohl mráz, ale po návratu do ČR to auto stálo na ještě větším mrazu, ale vždy startovalo v pohodě. Až dnes, když po všech těch týdnech sucha byl silný déšť a pak auto zapadalo větším množstvím sněhové břečky, se problém znovu projevil. Trochu jsem si spojil okolnosti a dovádí mě to k úvaze, že by za tím mohla stát právě vlhkost.

Tušíte někdo, kde by mohla být příčina a co bych měl zkontrolovat? Omlouvám se, že není popis odbornější, ale autům zas tolik nerozumím a na tomhle jsem si zatím opravoval jen zapadlé okýnko (podle návodu na tomto serveru).

Na podobný netáhnoucí motory mám nějak štěstí. Předtím jsem měl Renault 19, kde padaly otáčky a motor netáhnul - v servisech si s tím nevěděli pořád rady, až jsem vytáhl manuál a měřák, abych zjistil, že to byl kontakt u zemnícího kabelu. Po odstřižení a vyrobení nové koncovky problém zmizel. To je taky důvod, proč se mi to nechce úplně naslepo dávat rovnou do servisu. Mám s tím bohužel spíš horší zkušenosti

Tady přikládám video, co jsem nahrál mobilem:

...zkoušel jsem na neutrál přerušovaně přidávat plyn.

(je tam o sekundu rozhozený zvuk a slyšet je to až od 11 sekundy)

Editováno: , autor: swarm
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdar chlape, mám úplně stejný motor AKL rv.98 najeto 184 000. Je velmi těžké poradit, jakou máš závadu přes net - příčin může být několik. Jelikož jsem si právě něcím podobným prošel - tak bych ti zkusil poradit na co se zaměřit, aby se ti oprava zbytečně neprodražila. Také mi auto nepravidelně táhlo a pokuckávalo - problém se startováním jsem také zaznamenal a jak píšeš, stačilo vypnout motor a pak zase nahodit a vše bylo OK. Co se týče rozjezdů - to samé. Při mírném přidávání plynu OK, pokud jsem chtěl "odpálit", tak to prostě nejelo - výkon motoru v tahu, ale zvykl jsem si na to tak, že jsem to nevnímal. Problem jsem začal řešit až když mi auto přestalo držet volnoběh - a tím spojené špatné starty za tepla - už se s tím prostě nedalo jezdit a navíc se výrazně zvýšila spotřeba. Postupně jsem začal opravovat - prasklé výfukové potrubí předního dílu výfuku, výměna lambda sondy, výměna vzduchového filtru, nové zapalovací kabely a svíčky, výměna rozvodů vodní pumpy - závada se neustále vracela - subjedtivně studené bylo vše v pořádku - teplé problémy. Nakonec mi nezbylo nic jiného, než zajet na počítač. Naštěstí jsem narazil na solidního odborníka. Napojili jsme auto a počítač nahlásii několik vadných snímačů - vadná lambda, snímač otaček motoru, halův snímač. Snímač otáček motoru je na bloku motoru v přední části vedle olejového filtru - je k němu poměrně snadný přízstup po jeho výměně (2500Kč origi Hella) se nim nezměnilo, teprve až po výměně Halova snímače - konfiguruje vačkovou hřídel vše v pořádku. Halův snímač je ale pod rozvodovým kolem nahoře - čili musí jít dolů rozvody. Moje rada - zajeď s tím k odborníkovi, napojit na počítač a pokud ti to napíše stejnou závadu - vyměň ho jako první.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 7 měsíců později...

Zdravím,

po delší době jsem se k problému vrátil. Během léta bylo auto více méně v pohodě, protože jsem většinou jezdil za sucha. Za deště to občas zlobilo, ale teď se to vrací, jak jsou samé deštivé dny. Auto teď potřebuju zase trochu víc, tak jsem to začal řešit.

Připojil jsem ho na diagnostiku a dostal jsem následující log:

VAG-COM verze: IHR 304.0

Model: 1U - Skoda Octavia

Scan: 01,02,03,08,15,17,19,22,35,46,56

Adresa 01 -------------------------------------------------------

Řídící jednotka: 06A 906 019 F

Komponent: 1.6l R4/2V SIMOS 22257

Kódování: 0000000

Opravna #: WSC 00000

Žádné chyby v paměti závad

nebo řídící jednotka chybové kódy nepodporuje

nebo nastala chyba v komunikaci

Adresa 02 -------------------------------------------------------

Řídící jednotka: 01M 927 733 EQ

Komponent: AG4 Getriebe 01M 3960

Kódování: 00000

Opravna #: WSC 31480

0 Nalezeny chyby:

Adresa 03 -------------------------------------------------------

Řídící jednotka: 1J0 907 379 H

Komponent: ABS/EDS 20 IE CAN 0001

Kódování: 13504

Opravna #: WSC 31480

1 Nalezeny chyby:

18256 - Nactete obsah pameti zavad rid.jednotky motoru

P1848 - 35-00 - -

Přeskoč adresu 15-Airbagy

Adresa 17 -------------------------------------------------------

Řídící jednotka: 1U1 919 033 C

Komponent: A+-KOMBIINSTR. VDO V17

Kódování: 02142

Opravna #: WSC 31480

IMMO-IDENTNR: SKZ7Z0W0113818

0 Nalezeny chyby:

Adresa 46 -------------------------------------------------------

Řídící jednotka: 1J0 959 799 L

Komponent: 0W Zentral-SG Komf.0002

Kódování: 04097

Opravna #: WSC 31480

5 Nalezeny chyby:

00949 - Motor centralniho zamykani zadni kapoty (V53): LOCK

25-10 - neznamy stav spinace - Sporadicky

00928 - Zamykaci jednotka centralniho zamykani: strana ridice (F220)

27-00 - nesmyslny signal

00912 - Spinac spousteni oken vpredu vlevo (E40)

27-10 - nesmyslny signal - Sporadicky

00934 - Motor spousteni oken vzadu vlevo (V26)

62-10 - zadne nebo nespravne nastaveni - Sporadicky

00931 - Zamykaci jednotka centralniho zamykani vzadu vpravo (F223)

27-10 - nesmyslny signal - Sporadicky

Konec -------------------------------------------------------

....takže jsem se vlastně nic nedozvěděl. ŘJ motoru naváže spojení vždy až na druhý pokus, ale nejdou vyčíst žádné chyby. ŘJ ABS hlásí taky problém komunikace s motorem.

Přemýšlím co dál. Asi zkusím přeměřit kabely a zkontrolovat konektory.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...