Přejít na obsah

prosím o pomoc (vyhořela mi pojistka nad baterií)


Uhlíř Petr

Doporučené příspěvky

ahoj, mám fabii 1.9 sdi hatchback (classic) dnes jsem měnil olej a všiml jsem si, že mám propálený kryt baterie, tak jsem ho oddělal a pod ním jsou takové ty pojistky (plíšky) a všiml jsem si, že pojistka v poloze 2 (110A) je totálně vyčouzená ale ne přerušená plast okolo je totálně rozteklej a pojistky vedle na každé straně jsou takové očouzené od něčeho bílého. Nevíte někdo prosím co se mi mohlo v autě stát? zkusil jsem to z toho seškvařeného plastu vyndat a dát tam jinou pojistku (našel jsem jen slabší 80A) ale na zkoušku snad postačila.. po nastartování a zapnutí topení jsou ty matky i pojistka teplý cca 30-40 stupňů, zkusil jsem všechno z elektroniky, co by na to mohlo mít vliv, myslím že to byl ventilátor.. když jsem ho dal na 4 stupeň, tak se začlo z toho šroubu úplně kouřit (asi to zase začlo tavit ten plast).

Poraďte mi prosím co s tím, zítra mám jet do Náchod a ve středu do Prahy, rád bych si po cestě zatopil, ale zase né tak, aby mi začlo hořet auto :D baterku mám 80Ah bosch silver.. (je už ale v autě rok, takže tím to snad nebude?)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nejdůležitější je to OČIŠTĚNÍ DOSEDACÍCH PLOCH A PÉROVÁ PODLOŽKA POD MATIČKU. Všecky tyhle efekty způsobuje oxidace kontaktních ploch, z ní plynoucí vysokej přechodovej odpor a na něm vznikající teplo.

Jestli se nemejlím, u ropáka je v tělesu topení/ventilace zamontovaný elektrický topný článek (jmenuje se to "PTC"), kterým se zajišťuje rychlý ohřev vzduchu pro odmlžení skel ihned po startu, protože než se ohřeje motor, trvá to u dieselu půl věčnosti.

Ten topnej element má příkon cca 1kW (nevím to přesně, ale vede k tomu drát jako sloní noha podobnej jako ke startéru) - což dává ze zdroje 12-14V skutečně odpovídající odběr v řádu 80-100A = pojistka 110A. Jeho zapnutí ve 4. poloze ventilátoru by ten odběr přesně odpovídal.

Z toho všeho je vidět, jak důležitá věc je informovat v dotazu i o motorizaci, přestože to zdánlivě vůbec nesouvisí s elektrikou. Benzíny tenhle pomocnej topnej článek vůbec nedostávaly a kdybys nenapsal že máš dehta, ani mne by nenapadlo si seškvařenej plast kolem pojistek dávat do souvislosti s topením.

Editováno: , autor: Ekkar_z_Bastlírny
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky moc, přesně tak vešla se tam ale jen tak tak... zítra zkusím sehnat nový vršek té baterie vyčistit to a celé to asi ještě přemáznu tukem na kontakty ať mám pokoj.. přesně tak je to diesel a je číslo pojistky 2 (110A) zajedu na vrakáč a pokoumu to, ještě jednou díky moc :) moc jste mi pomohli

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 rok později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...