Leden 25, 20214 r Někde se to tady určitě rozebíralo. Je to proto, aby nabíjecí proud tekl přes ŘJ sledující stav baterie, která je na mínus pólu. Aspoň myslím. Upraveno Leden 25, 20214 r od dafro
Leden 25, 20214 r Presne tak, je tam monitorovana baterka. Tym ju uplne zblbnes. Precitaj si navod k autu
Leden 25, 20214 r Do návodu jsem se díval je tam napsaný to, co výše, ale důvod jsem tam nenašel nebo je napsaný někde jinde. Auto jsem dovezl před dvěma dny a celý jsem to ještě nenastudoval.
Leden 25, 20214 r Tak to daj na kostru auta a viac neries. Uz si tu ma spominane ze na minus pole je RJ na sledovanie baterky, moze to blbnut... Upraveno Leden 25, 20214 r od wirer
Leden 25, 20214 r Už jsem si to našel v tom vedlejším vlákně, Nabíječky baterií EFB/AGM Je škoda, že jsou na tak podobná témata dvě vlákna. Kdybych začal tím druhým, tak bych na to přišel... :-)
Leden 28, 20214 r Zdravim pani. Ma niekto skusenost s nabijackou BOSCH C3 6/12V 3,8A ? Kupil som ju kedze v popise na internete pisali ze nabija aj baterie EFB no v navode som nenasiel na akom programe nabijat baterie EFB. Nastavil som to takto. Je to spravne alebo treba nabijat na funkcii AGM ? Dakujem velmi pekne za odpovede.
Leden 29, 20214 r Tak třeba u mojí nanijecky je program pro moto, pro auto a potom jeden u něhož je sněhová vločka. Ten se má podle návodu, který teď nemohu najít, používat při nízkých teplotách a pro baterie AGM. Myslel jsem, že u baterií EFB je to stejné. O těch v návodu nebyla zmínka. Takže raději normální program?
Leden 29, 20214 r V režimu s vločkou je nabíjecí napětí 14,7V oproti běžným 14,4V. Tento režim je vhodný pro akumulátory s kapacitou větší než 14 Ah ve studeném stavu nebo také pro řadu akumulátorů AGM. Takže v zimě klidně můžeš použít. Dle mého názoru u EFB zbytečné. Jediné, na co je nutné dát pozor u AGM akumulátorů je režim RECOND ( dochází k promísení elektrolytu), který nabízí např. nabíječka CTEK, který ale BOSCH stejně nemá. U nových typů CTEK už je místo symbolu vločky uvedeno AGM, aby se to zbytečně nepletlo. Upraveno Leden 29, 20214 r od dafro
Leden 29, 20214 r @dafro Zmínil jsi režim RECOND. Co se prosím děje v tomto režimu? A je vhodný na EFB, která sice startuje, ale dlouhodobě vykazuje (i když je rekuperace vypnutá) napětí kolem 12V? Velice děkuji za odpověď. Upraveno Leden 29, 20214 r od ovi
Leden 29, 20214 r @ovi Režim Recond můžeš u EFB baterie použít. Naopak u AGM hrozí při režimu Recond poškození baterie. Recond zabraňuje rozvrstvení elektrolytu, kdy v baterii je dole hustší než v části vrchní. AGM/GEL tyto problémy eleminují svojí konstrukcí, proto se nedoporučuje Recond u těchto typů používat. Info čerpáno z webu CTEK. Upraveno Leden 29, 20214 r od LukášCBR
Leden 29, 20214 r @ovi Režim Recond odstraňuje problém rozvrstvení elektrolytu, kdy v baterii je elektrolyt ve spodní části baterie hustší než ve vrchní. AGM a GEL baterii díky své vnitřní konstrukci tento problém eliminují naopak díky jejich konstrukci může režim Recond tyto baterii poškodit! Režim Recond lze používat pouze u baterií s volným elektrolytem, kam patří i baterie typu EFB.
Leden 29, 20214 r Moc Vám oběma děkuji za odpovědi. Jen ještě upřesnění, proč je u mne tak nízké klidové napětí baterie po jednom dni stání, které nelze zvýšit ani nabíječkou (5A z LIDLU) ani delší jízdou s vypnutou rekuperací, kdy je zde dobíjecí napětí asi 14,3V. Hodnoty jsou měřeny několika způsoby, takže jsou předpokládám správné. Děkuji za Váš čas
Leden 29, 20214 r Hodnota 12V změřená při klidovém režimu (cca den po odstavení) je opravdu hodně nízká a baterie může být díky sulfataci prakticky už po smrti. Spíše je zvláštní, že ti to ještě v mrazech nastartuje.
Leden 29, 20214 r Ano, startuje a zdá se, že i otáčky při startování jsou v pořádku. Chci si půjčit od syna právě nabíječku, která má funkci RECOND a váhám, zda ji při nabíjení aktivovat. Snad by se mohl stav baterie vylepšit. Proto se zde ptám.
Leden 29, 20214 r @oviA jak je baterka stará? Mě vydržela 5 let a končil jsem na 11.5. A to stále startovala bez problémů. Ale servis a rekuperace mě neměli rádi. Nešla diagnosika a reku zas povypínala půl auta.
Leden 29, 20214 r Baterie je originál a auto je vyrobeno 11/2018 MR 2019. Uvedeno do provozu je 12/2018.
Leden 29, 20214 r Ono jde taky o to, jak se baterka měří. Je nutný opravdu klidový režim. To znamená mít auto v garáži a trvale otevřenou haupnu. Neotvírat dveře, jinak se auto probudí, rozsvítí displej a na baterce klesne napětí klidně o půl voltu.
Leden 29, 20214 r Kromě jiného mám v OBD zásuvce vloženo zařízení "Chytré auto" od T-mobile a tak vidím v klidovém režimu vozidla na displeji telefonu aktuální hodnotu napětí, aniž bych cokoli otevíral.
Leden 29, 20214 r To jsem měl taky. Mslovalo to i křivku. Ale když jsem s krabičkou končil tak jsem jen bobardoval infolinku a měl jsem pak poloviční cenu. Anotace chodili pozdě a nakonec mi napsala krabička že vozidlo zahajilo jízdu a já seděl doma. Infarkt. Ale to je ot. Jinak ta baterka je ještě na reklamaci. 3 roky. To jak se tváří je na reklamaci.
Leden 29, 20214 r Souhlas s @milanxx Pokud máš baterii EFB, klidně RECOND vyzkoušej. Za to nic nedáš. Myslím ale, že moc nepomůže. Já teď zkoušel na své jedničkové Fabii, a řekl bych, že moc nepomohlo. Klidové napětí je skoro stejné jako před nabíjením. Asi je už kaput, ale také zatím startuje. Problém je v tom, že selhání přijde neočekávaně. Prostě jednoho dne nenastartuješ. V dnešních autech klidně baterka odchází po dvou letech. Je tady na fóru několik takových případů. Holt daň za start-stop a především rekuperaci. Edit: Jen pro informaci, já jsem měl na svém Karoqu před odpojením konektoru běžně druhého dne po jízdě klidové napětí 11,9V a to byla baterie nová. Nyní po odpojení konektoru mám 12,7V, takže 12V je fakt málo. Upraveno Leden 29, 20214 r od dafro
Leden 29, 20214 r Děkuji za odpovědi. Napřed teda vyzkouším zapnout baterii namontovanou ve vozidle na nabíječku v režimu RECOND, za týden mě čeká jízda v délce asi 700 km a poté uvidím. Poslední možnost je zkusit reklamovat, ale u baterie moc v úspěch nedoufám. @dafro, prozraď mi, jak dlouho probíhá režim RECOND při spuštění v 12,0 V?
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.