DušanV Vloženo 27. Říjen 2021 Autor Sdílet Vloženo 27. Říjen 2021 (editace) před 50 minutami, Sranki napsal: Sputnik a Putin ako zdroj? To je naozaj toto fórum na tak nízkej úrovni? To kde to řekl a kdo to odvysílal, je druhořadé. Řekl to osobně a v přímém přenosu a měl to možnost vidět kdokoliv, tedy i zástupci EU a mohli to klidně použít jako argument. Pokud si dovolí mluvit veřejně nějak a jednat úplně jinak, tak je to samozřejmě problém a potom by byl samozřejmě lhář. A kdo z dnešních politiků, ať už evropských, ruských, amerických mluví 100% pravdu? Komu tedy má obyčejný člověk věřit? Pamatuji, že i Američani veřejně lhali ohledně zbraní hromadného ničení a k tomu oddůvodnění následného obsazení Iráku atp.. A že by fórum bylo k vůli tomu, že si tady navzájem argumentujeme na nízké úrovni? Nejsou spíše na nízké úrovni politici a třeba i novináři, co nám mediálně ze všech stran podsouvají účelově úplně protichůdné informace....??? Editováno: 27. Říjen 2021, autor: DušanV Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
panet Vloženo 27. Říjen 2021 Sdílet Vloženo 27. Říjen 2021 Pravda je, že dodávky plynu z Ruska byly ještě nedávno na 116 % podle objednaného plynu. Takže to není tak, že by "Rus zavřel kohoutek". Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jan R. Vloženo 27. Říjen 2021 Sdílet Vloženo 27. Říjen 2021 https://www.auto.cz/v-cesku-je-1525-dobijecich-bodu-na-jeden-pripada-devet-elektrickych-vozidel-141367?utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wolfspitz Vloženo 28. Říjen 2021 Sdílet Vloženo 28. Říjen 2021 Myslím že aktuální cena elektriky dost poznamená rozvoj elektromobility. Třeba v mém případě když jsem přišel o dodavatele energií Kolibřík u kterého jsem platil 1700 kč zálohu měsíčně, tak u MND nyní 6100 Kč a to jsem ještě rád za solidní nabídku oproti režimu DPI. Toto zvýšení postihne časem každého až uplyne doba určitá a proto je třeba se na tuto situaci připravit jak to půjde. Já se vrhnul na projekt fotovoltaiky a tím jediným se s touto situací vypořádám. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DušanV Vloženo 30. Říjen 2021 Autor Sdílet Vloženo 30. Říjen 2021 Energetické koncepce zelených aktivistů, nejenom z pohledu letošní zimy: https://www.osel.cz/11997-energeticke-koncepce-zelenych-aktivistu-nejen-z-pohledu-letosni-zimy.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=631461&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=W1D7xMUR7MF-202110301350&dop_id=14064220 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wolfspitz Vloženo 2. Listopad 2021 Sdílet Vloženo 2. Listopad 2021 Tak jsem objednal solární panely a věškeré příslušenství na jejich montáž s výkonem 11.960Wp a naštěstí se mi to podařilo vzhledem k pravidelným odběrům u tohoto prodejce. Poptávka je taková že kontejner menších panelů který dorazil tento týden byl prodán celý během jedné noci. Brzy bude zdražení o cca 40 % vzhledem k okolnostem na trhu s hliníkem a dopravou. Něktré komponenty z AL jsou i definitivně odřeknuta z dalších dodávek. Takže to mám na poslední chvíli a solární panely budou 460 Wp. S intalovaným výkonem se dá dobře přežít budoucí peklo s energiema a to díky šíleným nápadům Eu. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DušanV Vloženo 4. Listopad 2021 Autor Sdílet Vloženo 4. Listopad 2021 (editace) A to víte, že od 2.8.2021 platí pro členské státy EU směrnice, která přikazuje veřejné správě při nákupu nových autobusů, že 45% z nich musí mít emise do 1% CO2 a u nákladních vozidel pořizovaných veřejnými správami to je povinnost u 10% z celkového nákupu? Doufám jen, že to časem nebude těch 100%, neboť dokáži si docela živě představit, co takový elektrosypač s radlicí zmůže při posypu a úklidu zasněžené dálnice při teplotách hluboko pod bodem mrazu. Respektive je nasnadě, že je to všechno tzv. nepřímé nařizování a prosazování elektroautobusů a elektro nákladních vozidel. Jak nenápadně, skoro bych řekl až skrytě se ta elektromobilita všude kolem a dokola "prosazuje"! https://www.autoforum.cz/zajimavosti/verejnosti-skryta-povinnost-elektrifikovat-autobusy-ukazuje-ze-eu-o-prirodu-nejde-ani-nahodou/ Editováno: 4. Listopad 2021, autor: DušanV Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
stanmar Vloženo 4. Listopad 2021 Sdílet Vloženo 4. Listopad 2021 Na ty elektrobusy jsem hodně zvědav. 100% je ovšem nesmysl, při zabezpečování dopravy (zde osobní ) není možné spoléhat jen na jednu trakci /druh pohonné jednotky. Při větším výpadku proudu (nikdo nezaručí, že by třeba nemohlo dojít k blackoutu) by se to všechno zastavilo (vlaky, tramvaje, trolejbusy elektrobusy...) a právě autobusy s naftovými motory pak zajišťují alespoň nějakou obslužnost. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DušanV Vloženo 4. Listopad 2021 Autor Sdílet Vloženo 4. Listopad 2021 Může ČR jako svrchovaný stát ještě nějak ovlivnit nekompromisní prosazování Green Dealu a tedy i Elektromobility ze strany EU, nebo alespoň jeho jednotlivé body? Premiér i samotný parlament ČR se této možnosti vzdali, takže za ČR ještě jedině senát a to na schůzi 5.11.2021. Termín jakéhokoliv podání a námitek vůči Green Dealu na EU je do 8.11.2021! Pročpak asi premiér i parlament se jakýchkoliv námitek k tomuto dobrovolně vzdali? A to lze v informačním prostoru najít vyjádření desítek a desítek poslanců, kteří se veřejně ohrazovali a ohrazují proti přílišnému a neadekvátnímu tlaku tzv. zelené lobby pomocí Green Dealu! https://echo24.cz/a/S3nCu/jsme-pod-tlakem-iracionalni-zelene-lobby-cesko-ma-posledni-sanci-zabranit-radikalnimu-green-dealu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context&dop_req_id=OX0kIiYnAPH-202111041729&dop_id=14117332 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
stanmar Vloženo 5. Listopad 2021 Sdílet Vloženo 5. Listopad 2021 Když to senát nepodělá a přidají se i další země, za což bych byl rád, tak to ve vedení VW bude zajímavé. Každopádně ať to dopadne jakkoliv asi z toho bude ve finále pěkný malér. https://www.autoforum.cz/zajimavosti/pod-sefem-vw-group-se-znovu-houpe-zidle-i-diky-rozumne-uvazujicimu-ceskemu-senatu/ Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DušanV Vloženo 5. Listopad 2021 Autor Sdílet Vloženo 5. Listopad 2021 (editace) Co jsou dostupné informace ze senátu, tak je to zatím názorově prý tak 50 na 50. Ale nechme se překvapit. Na druhou stranu, jak je EU zvyklá a jak obvykle jedná, tak je schopna nasadit toto téma úplně jinak a z jiné strany, pokud to tímto směrem neprojde. A všiml si taky někdo, jak se v Europarlamentu a vůbec i na úrovni rozhodovacích pravomocí jednotlivých států pro rámec EU rozhoduje a hlasuje? Rozhodně to není jako u nás v Parlamentu ČR, kdy to buď hlasováním schválíme, nebo to pošleme k ledu. V EU se důležité téma donekonečna omýlá, přesvědčuje, tlačí, vyhrožuje a to tak dlouho, až je jasné, že to projde , no a až pak se konečně hlasuje. Skoro jako by ani nemohlo existovat, že Europarlament, nebo jednotlivé státy něco neodsouhlasí! Taková malá, účelová demokracie podle předem nalinkovaných not, neb jinak to nesmí ani dopadnout! Editováno: 5. Listopad 2021, autor: DušanV Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DušanV Vloženo 6. Listopad 2021 Autor Sdílet Vloženo 6. Listopad 2021 (editace) Tak tady máme nějaké ty výstupy z jednání senátu ČR ohledně Green Dealu a balíčku Fit For 55. https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/senat-se-postavil-proti-unijni-uprave-zdaneni-energii/2113376 Editováno: 6. Listopad 2021, autor: DušanV 2 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wolfspitz Vloženo 8. Listopad 2021 Sdílet Vloženo 8. Listopad 2021 Dokončil jsem konfiguraci mého projektu solární elektrárny a nakonec bude celkový výkon 13 800 Wp, kapacita 12 kusů aku celkem 1660 Ah a systémové napětí 48 V. Převod na 230 V obstarají tři měniče 5000 W s zatížením až 8000 W na 5 s , čistá sinusovka. Tím získám napájení všech tří pater domu s dostarečnou rezervou. Také další rozšíření systému bude možné i později vzhledem k blokovému řešení a to na 5 nezávislých solárních okruhů. Takto budu připraven na budoucnost v cenách elektriky a moje současná cena více než 7 Kč /Kw mě to jen potvrzuje. 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pawouk Vloženo 9. Listopad 2021 Sdílet Vloženo 9. Listopad 2021 A na kolik taková elektrárna přijde? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wolfspitz Vloženo 9. Listopad 2021 Sdílet Vloženo 9. Listopad 2021 Zatím to nemám definitivně spočítané, nakupuji každý den intenzivně komponenty, ale při špičkové kvalitě se dostávám na směšné náklady oproti dodavatelské instalaci. Vše si realizuji sám a dnes jsem přivezl další trakční aku Varta abych měl tu kapacitu 1660 Ah. V pátek budou Al profily na střechu které namontuji ještě před dodávkou panelů. To kvůli počasí. Taky mám objednané 180 metrů kabelů 35 mm2 a 15 metrů 50 mm2. To je třeba kvůli přenosovým proudům. Když vidím v TV reportážích ty tenké kabílky u profi montáže, tak z toho mám rozpačitý dojem. Z jednoho pole 6 panelů půjde 65, 52 A a 42,13 V. To je jmenovitá kodnota a max bude 68,7 A a 50, 01 V to vše před regulátorem. A polí bude celkem 5 tedy již pěkný výkon. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DušanV Vloženo 9. Listopad 2021 Autor Sdílet Vloženo 9. Listopad 2021 @wolfspitzA ty trakční aku jsou jakého typu? Nedávno jsem na Yotube viděl české video o fotovoltaice, kde zásadně nedoporučovali klasické olověné akumulátory, tak se ptám co tam dáš ty? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wolfspitz Vloženo 9. Listopad 2021 Sdílet Vloženo 9. Listopad 2021 Mám trakční profi aku Varta a zvolil jsem je na základě zkušeností v obytném Hymru. Li aku jsem zamitnul kvůli nebezpečí samovzniceni a problematické recyklace. Také mají horší rychlý proudový výdej při náhle potřebě měniče. Cena je taky astronomická při mé kapacitě Ah. Většinou je doporučuji kvůli rabatu a profitu. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
panet Vloženo 9. Listopad 2021 Sdílet Vloženo 9. Listopad 2021 A kolik mají ty baterky cyklů? Toť jsem se na nějaké trakční Varty 140 Ah/4000 Kč díval a ty měly 200 cyklů do 50% a to mi přijde dost málo.Když spočítám, kolik kWh to umí "přenést"/uskladnit, tak vychází jenom ty baterky po dobu životnosti snad kolem 10 Kč/kWh... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wolfspitz Vloženo 9. Listopad 2021 Sdílet Vloženo 9. Listopad 2021 O režim vybíjení se stará elektronika v měnící na 230 V a dá se i naprogramovat invidualne. Také dobíjecí regulátor dokáže chránit aku a tak nemám obavy. Ono akumulovani je nejnáročnější z celého systému. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
panet Vloženo 9. Listopad 2021 Sdílet Vloženo 9. Listopad 2021 Nemyslel jsem ochranu. Jestli výrobce garantuje 200 cyklů při 50 % vybití, znamená to pár let, když se to rozloží mezi více aku a nepůjde to na těch 50 %, ale pokud by ty baterky měly opravdu něco napájet od večera do rána + zataženo, tak se ta kapacita prostě vycykluje (i bezpečným použitím) a jen za ty baterky to vyjde dráž, než ze sítě. To mě zatím drží na "uzdě" a nechce se mi do fotovoltaiky jít, i když mám téměř ideálně orientovaných kolem 150 metrů čtverečních střechy. 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wolfspitz Vloženo 9. Listopad 2021 Sdílet Vloženo 9. Listopad 2021 Já to řeším nyní kvůli hrozícímu nárůstu ceny všeho okolo fotovoltaiky. Třeba Praha chce mohutně budovat fotovoltaiku na svých budovách a tím vznike deficit komponentů. Já mám panely zaplacené a ještě na lodi a celá dodávka je již vyprodaná. Je to nyní boj něco sehnat a bude hůř. 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DušanV Vloženo 12. Listopad 2021 Autor Sdílet Vloženo 12. Listopad 2021 Němci brojí proti dotacím u elektromobilů v jejich vlastní zemi. Ostatně dát z daní všech Němců (tedy i těch co nemají pomalu ani na ojetou tříkolku) slevu pro jejich kupce cca až 20.000 Euro na každý elektromobil, tak to by mě vrtalo v hlavě taky!!! https://www.autoforum.cz/zajimavosti/obycejni-nemci-kritizuji-tamni-vladu-miliardy-do-elektrickych-aut-nastrkala-bez-jakehokoliv-efektu/ Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wolfspitz Vloženo 12. Listopad 2021 Sdílet Vloženo 12. Listopad 2021 Osobně považuji jakékoliv dotace za nemravnost a jen populismus politiků. Třeba dnes jsem byl pro další konponenty mého solárního projektu a tam jsem se setkal s dalším člověkem který nyní také řeší fotovoltaiku a on studoval podmínky dotace 150 TKč, ale je to tak složitý a časově náročný že se na to vykašlal a platí si to stejně jako já ze svého. Nyní totiž jde opravdu o čas, dodávky všeho prakticky končí, nic není možné dovést z Číny a to co je na cestě je již prodaný. Já to radši zaplatil předem, mám panely ještě na lodi, regulátory 100A/150 V ještě v Rotterdamu a měniče čistá sinusovka 5000 W taky někde na cestě a budou koncem roku nejdříve. Pokud se jedná o hliníkové nosné profily pod panely, tak výrobce v Německu zastavil dodávku do CZ od konce prosince a z nedostatku horčíku vše dodává jen na svůj trh. Tedy než politici připraví u nás dotace na soláry, nebude z čeho dělat a to co bude bude o stovky % dražsí a mluví se i o 1000% u některých prvků. Tím pádem to bude absolutně neekononický. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
michal2009 Vloženo 12. Listopad 2021 Sdílet Vloženo 12. Listopad 2021 @wolfspitz, nech si ty soláry do jiného vlákna.. toto vlákno je v prvé řadě zaměřeno na ELEKTROMOBILITU. Už jsem to chtěl napsat minule, když ses tam rozvášnil s tou objednávkou FVE. 3 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wolfspitz Vloženo 12. Listopad 2021 Sdílet Vloženo 12. Listopad 2021 Ok , jen si myslím že v budoucnu se takto budou dobíjet elektromobily za nejlepší cenu na trhu. Stačí se podívat na ceny elektriky a i plánované v budoucnu kdy každému skončí i ta nejdelší fixace ceny. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.