Krásné by bylo, kdyby tam kamera byla už od výrobce, tak třeba někdy... Já mám 2021 FL L&K se vším, co šlo, kromě tažnýho, s panorámou, který jsem vzal od bratra a ten po ohmatání žádnej konektor USB-C bohužel nemá a dost intenzivně jsem přemýšlel nad tím, jak tam namontovat kameru s parking režimem. Zezadu už do mě nějakej kkt 2x najel a mám hnutý nárazník, takže už celkem pěním a jelikož bydlím na sídláku, tak tu parkujou furt stejný lidi. Prostě pařížský parkovací asisent.
Povedlo se tedy někomu v Superbu to nějak natáhnout?
Chápu tedy, že je třeba kabel od pojistek + konektor k zrcátku pod krytku + nová krytka, která má díru?
Zdravím všechny návštěvníky tématu a ty ochotné poradit zejména!
Je tomu již něco přes měsíc, kdy jsem si nechal měnit rozvody u auta uvedeného v předmětu. Auto bylo vyrobeno v roce 2013, obsahuje motor s kódem CHHB. Po výměně měl motor jiný zvuk. Ale měl jsem nedlouho před odjezdem do zahraničí, kde jsem měl setrvat zhruba 2 měsíce, a oni neměli čas, aby se na to během zbývajících dnů podívali. Řekli mi, ať se stavím po mém příjezdu. Tedy odjel jsem na cestu dlouhou 400 km. a dalších min. 600 km jsem najezdil v místě, než mi cestování skončilo. Nedobrovolně.
Krátce po příjezdu sem, jsme na to s kolegy ještě koukali, jeden z nich mě upozornil na skvrnu od oleje na šasi. To jsem přikládal tomu, že tam mohlo něco ukápnout z měrky. Před cestou jsem olej měřil. Tedy pokračoval jsem v cestování mezi prací a zdejším ubytováním. Nakonec se ale po asi 2 týdnech začínaly objevovat olejové skvrny pod autem. Dal jsem to do zdejšího servisu alespoň k rychlému prohlédnutí. Prý je špatně utěsněný kryt na rozvody - "Blechabdeckung". V autech se příliš nevyznám, tudíž omluvte nepřesnosti. Prý málo silikonu, nebo nějaká deformace dílu a nedoléhání. Ovšem na opravu bych čekal 3 týdny a navíc se mi za to nechtělo platit. Bylo mi řečeno, že jezdit s tím mohu dále, ale hlídat si olej a při parkování něco dávat pod auto. Seznámil jsem s tím i servis, kde mi tvrdili že rozvody jsou správně, a že přesně vědí, o co jde. Že tam byl nějaký "částečně" zrezlý díl a dali ho zpátky utěsněný, ale zřejmě to nestačilo. A ať si to klidně nechám opravit v místě, kde jsem, že to je na mně. Mám za to, že by to měli opravit zdarma, pakliže o tom věděli a neseznámili mě s tím v okamžiku převzetí/průběhu opravy. Maximálně za cenu nového dílu. To ale není vše..
Po cca 2 týdnech od zjištění úniků oleje jsem zkoušel změřit jeho hladinu (skvrny pod autem nebyly až tak velké a při předchozích měření se hladina na rysce nezměnila tak, abych něco zaznamenal). Olej ale nešel změřit, resp. hladina byla vysoko nad rozmezím a byla rozpitá, nikoliv ostrá. Jel jsem tedy druhý den do práce, a že to zkusím znovu změřit. Stejné. Pak mě konečně napadalo k tomu přičichnout. Benzín.
Pochopitelně jsem byl krajně rozladěn a zítra mě čeká předčasná cest domů odtahovkou. Trochu se obávám, že servis se z toho bude snažit vyvléci a svést ten benzín na vadné vstřikovače (může být, ale byla by to velká náhoda). Vše se zkrátka spustilo s tou výměnou. Zatím několik lidí, kterých jsem se dotázal, zmínilo špatné časování.
Zkoušel jsem to i přes AI (nevím, jestli se s uvedeným dá souhlasit):
Špatné časování po výměně rozvodů
Pokud byl rozvodový řetěz nepřesně načasovaný, může docházet k nesprávnému otevření ventilů, což má tyto důsledky:
Nedokonalé spalování → palivo neshoří úplně a prosakuje do oleje.
Zvýšený tlak v klikovce → může tlačit olej ven přes gufera nebo těsnění.
Změněný zvuk motoru – často „sytější“ nebo „méně vyrovnaný“.
Jak jsem uvedl, zítra se vracím. Rád bych ještě před započetím prací v servisu zjistil, zda je časování správně, abych je s tím případně konfrontoval. Existuje nějaký způsob, jak se to dá zjistit, třeba někde na parkovišti, pokud k tomu budu mít diagnostiku (četl jsem, že se to dá z live dat, resp. podle aktuálních úhlů kliky a vačky)? Nebo je nutné rozebírat motor? Pokud tomu někdo opravdu dobře rozumí, má potřebné vybavení a ochotu, tak se mi prosím ozvěte a pokud se dohodneme, tak vám to samozřejmě zaplatím.
Existuje levnější varianty:
https://www.automotochemie.cz/dielektricke-mazivo-85-g
https://www.nejlevnejsi-aditiva.cz/4449-versachem-dielektricke-mazivo-7-g
Můžeš použít jakékoli dielektrické mazivo které nepoškozuje gumu a snese teploty nad 150 stupňů.
Ahoj, mám II octávku v kombiku, je to verze 4x4 a nelíbí se mi jak auto sedí vysoko. Od někoho jsem slyšel, že 4x4 má podvozek stejný ale jenom delší pružiny, tudíž by mi stačilo pouze dát klasické pružiny. Nevím jestli je to vážně pravda a jestli nebudu muset měnit celý podvozek. Děkuji za odpovědi.