Přejít na obsah
View in the app

A better way to browse. Learn more.

ŠKODA Forum - SKODAHOME.cz

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Doporučené odpovědi

Publikováno

Ahoj všichni, jelikož jsem podobné téma nenašel, vytvářím nové...

Mám OII 2.0 TDI a po nastartování mi píská ventilátor topení(chlazení), při rychlosti 1 to je nejlépe slyšet. Někdy to ale přestane. Pokud ventilátor vypnu (na 0), tak to ztichne.

Nemáte někdo ponětí, jestli to je nějaké ložisko, případně jak ho promazat/vyměnit? Díky moc

• 4 měsíce později...

Já mám ten sám problém na Octavii I, nemáte prosím někdo podobnou zkušenost?

Nechcel sem se rozepisovat znovu tak jsem chcel vlozit odkaz na novy forum kde sem o tom napsal dosti. ale pac to admin nepovoluje (rivalita?? jde nam prece o to poradit si ne?), mrkni na nove forum do OII interier, tam je tema piskani vetraku a mam tam popis opravy i foto jak ho demontovat atd.

• 2 roky později...

Dobrý večer,

prosím o pomoc. Při jízdě se mi ozývá z ventilátoru pískavý zvuk. Nevím jak se mám dostat k ventilátoru, případně ho promazat. Ten zvuk je nesnesitelný.

Děkuji za radu

Mám úplně stejný problém, je potřeba sundávat palubní desku, abych promazal, vyčistil popř. vyměmil ventilátor na straně spolujezdce?

Děkuji za echo

Promazat to nepomůže, výměna! Je pod přihrádkou u spolujezdce, sundat přihrádku a vyšroubovat ventilátor topení.

Upraveno od VAG BoBo

opravdu nepomůže nějaký lubrikant ? Taky se hlásím do party, ten zkurvený zvuk je fakt hrůza ...

On by pomohl, ale vcelku není kam ho nastříkat.

Podle mých zkušeností je jakýkoliv pokus o promazání chybný a je jen škoda vynaloženého úsilí. To platí i pro Fabii i OI - jakékoliv promazání vydrží jen dočasně, protože ventilátor je nerozebiratelný a navíc, když ho násilím "nevratně" rozeberete tak zjistíte, jak vypadají kluzná ložiska vybroušená směsí prachu, otěru z uhlíků a maziva...

Tedy když začne ventilátor pískat (což je převážně v zimě než se prohřeje a přestane pískat, ale stejně hlučí), existuje pro toho kdo jezdí denně jen jediné řešení a to výměna:

- buď za nový, který nesmyslně drahý (ale vždy použít jen origo, žádnou Čínu)

- nebo zánovní z vrakoviště - vybraný pokud možno co nejnovější dle vylisovaného data výroby a vyzkoušení lehkosti otáčení

A pak budete překvapeni, jak je zase ventilátor tichý...

no právě že mi to začalo dělat až teď v zimě, v létě jsem si toho nevšiml.... no každopádně má moje kreditní karta zlomené srdce, skrz auta... dvouhmota a teď ještě shánět větrák ...

Jsem do Fabie koupil zánovní za 500 Kč a do Octavie za 800 Kč z vrakače i z účtem.

• 2 roky později...

ahojte chalani tak pekne rozobrat pokial sa da a  injekcnou striekackou  napustit kde sa da prevodovy olej ten vydrzi a je po probleme 

• 5 měsíců později...

Jako bonus přikládám postup, jak promazat ložiska ventilátoru, bude to zajímat hlavně ty, co jim začne pískat ventilátor.

Neříkám, že to musí pomoci všem, záleží jestli nejsou ložiska úplně v háji, ale já to udělal pře 4-mi roky, kdy se mi ventilátor poprvé "rozpískal" a až nyní se opět ozval, takže se to hodilo a udělal jsem to hned při jedné práci  :kol-47:

PROMAZÁNÍ LOŽISEK VENTILÁTORU

1. demontovat schránku spolujezdce

- povolit 5x torx, odpojit hadici klimatizace a konektory airbagu a osvětlení schránky

post-48545-0-10339000-1437699798_thumb.j post-48545-0-42549500-1437699799_thumb.j

2. demontovat spodní kryt palubní desky spolujezdce

- povolit 2 vruty a sundat polstrování

post-48545-0-59030800-1437699800_thumb.j

3. povolit 1x torx a sundat výdech ventilace

post-48545-0-84991700-1437699808_thumb.j

4. demontovat ventilátor

- otočit za páčku ve směru šipky a ventilátor "vypadne", chce to trochu šikovnosti a vysunout ho úplně ven, já osobně jsem nepřišel na to, jak snadno odpojit konektor, ale není to vůbec nutné řešit

post-48545-0-13338300-1437699810_thumb.j post-48545-0-44616600-1437699811_thumb.j

5. vyčistit obal ventilátoru

- já tam měl prach a dokonce i listí, takže jsem vše vysál a vyčistil hadrem

post-48545-0-87941500-1437699812_thumb.j

6. vyndání vlastního ventilátoru

- odpojit černý konektor, sundat gumovou průchodku a šroubovákem zatlačit 3 gumová zajištění, je třeba je zamáčknout a zastrčit směrem dolů, potom celý ventilátor vyndáte z toho krytu

post-48545-0-35097200-1437699814_thumb.j post-48545-0-42945300-1437699815_thumb.j

7. promazání ložisek

- všechno co nejlépe očistit (pouze kam se dostanete, moc se toho už rozebrat snadno nedá) a ložiska promazat, já používám silikonový sprej pro vysokootáčková zařízení, je lepší v tom, že tomu nevadí voda, ani teploty, zase se na to chytá víc prachu, ale to jsem měl i při prvním rozebrání, že ložiska byla zasviněná, takže prostě nějaký mazací přípravek - WDčko nepomohlo, zkoušel jsem ho a pískalo to pořád  :kol-32:

post-48545-0-51913500-1437699816_thumb.j post-48545-0-65646100-1437699817_thumb.j

8. zpětná montáž

- provede se opačným postupem

POZOR: při prostrčení kabelu ventilátoru a vlastního vložení ventilátoru do krytu, musíte zase ty gumová zajištění vrátit do zajištěné polohy, to se zase udělá tím šroubovákem a to tak, že se po maximálním nastrčení ventilátoru na kryt podeberou ty zajištění šroubováčkem a nadzvednou se až vyskočí ven z drážky a vylezou, jinak by ventilátor vypadl ven!!!

Snad to také někomu pomůže  :kol-47:

Upraveno od Stringo

Taky jsem to delal. Body 1 a 3 nejsou nutne. ;-)

Připojte se k diskuzi

Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.

Host
Odpovědět na toto téma...

Podobný obsah

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.