Přejít na obsah

Interval výměny oleje / výměna oleje a filtru


Honza9007

Doporučené příspěvky

Jen takový dotaz,auto už je po 2 leté záruce (9 dní, původní majitel ještě vyměnil olej na 27k v prosinci), mám proměnlivý interval, až bude třeba,jeli by jste stále do AS, nebo si to nechali vyměnit i jinde? A jaké tam jsou cca ceny? Já nikdy se starším vozem v AS nebyl,tak vůbec nemám tucha na co se připravit  :kol-27:  Ještě když jsem měl Fabii 1.4 TDi,tak mě výměna oleje+filtr vyšla na cca 1 300-1 600,- Kč (dle servisu a značky oleje, nikdy jsem nic svého neměl).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

olej na proměnlivý inerval - 3500 - 3700Kč

olej na pevný interval kolem 2800Kč

 

Osobně bych tam taky nejel, když si zajedeš do obyč. servisu a olej a filtr koupíš na netu, tak s olejem na proměnlivý interval se dostaneš na max 1500Kč...

Editováno: , autor: Rypicong
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tak zde u mě ve vlákně si můžete přečíst zajímavý závěr ohledně zjištění proměnlivého intervalu QI6 u Rapidů MR13 a MR14 dle AS co jsem nyní byl. Můžete si přečíst i mou zkušenost při nynější servisní prohlídce. Jinak u MR 13 s jednokanálovým ukazatelem v PP servisních intervalů není rozhodující čas  ale prostě prohlídka je vždy s výměnou oleje tedy až ukáže PP výměnu oleje je to zároveň se servisní prohlídkou vždy max po 30tis/2 letech. U MR 14 a dvoukanálového ukazatele platí, že to má poprvé po 2 letech a pak každý rok servisní prohlídku a nezávisle na tom výměnu oleje dle PP taky 30tis/2roky. U mě při servisu právě vznikly zmatky díky tomu, i díky změně pravidel v období kdy jsem tam byl v loni. Servisní prohlídku jsem jinými slovy nyní po roce od první dělal zbytečně, měl jsem tam jed až mi PP ukáže servis potřeby výměny oleje, servisní prohlídky po roce u MR13 neplatí. Tak mi to bylo vysvětleno. Nebyla to chyba moje, páč na štítku vylepeném jsem měl datum kdy mám přijed a i mobilita byla placena jen do te´d. Prostě v tom byli a asi jsou někde zmatky. Jaké máte zkušenosti vy, hlavně u MR 13 při druhé prohlídce, asi žádné, páč já jsem tady jeden mezi prvními s MR13 a tak jako průkopník si to jako vždy vyžírám. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na to ti hned odpovím, opět mě do servisky a na štítek napsali servis za rok. Petře díky za zajímavé informace, pořád mi bylo divné, že mi MFA i po prvním servisu ukazuje servis za dva roky nebo 30.000km. I teď po 2.prohlíce MFA ukazuje 2roky/30.000km a v papírové servisce myslím rok nebo dle PP. Podívám se do servisky co tam píše výrobce ohledně prohlídek, už se mi to nějak plete.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

hm, je vidět, že to každý servis řeší po svém a školení co měli si každý tak trochu vykládá po svém. U tebe tvrdí co jsem si taky myslel a nyní u mě tvrdí jako by byl servis vztažen jen k výměně oleje a servis se neorientoval 1ročním časem, ale potřebou výměny oleje. Číst to po sobě a nevědět o co go, už bych v těch Dobřanech byl. No ještě co nevidět už u nich skončím.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak mi to nedalo a napsal jsem dotaz na ŠA:

 

Dobrý den,

vlastním automobil Škoda Rapid, zakoupený jako nový 5/2013. Mám nastavený proměnlivý interval, tedy palubní počítač (PP) mě poslal na výměnu oleje 2/2015, kde se provedla i servisní prohlídka. A chtěl jsem se zeptat:

a.) Servisní prohlídka měla být provedena po dvou letech od koupě (tedy 5/2015) nebo zároveň s výměnou oleje? Nebo na tom až tolik nezáleží?
b.) Kdy půjdu na další výměnu oleje? Za max 2 roky a max 30 tis km od 2/2015? (tedy podle PP)
c.) Kdy půjdu na servisní prohlídku? Zároveň s výměnou oleje (podle PP) nebo rok po první výměně oleje (tedy 2/2015) nebo 3 roky od koupě (tedy 5/2015)?
d.) Kdy půjdu na výměnu brzdové kapaliny? 3 roky od koupě, tedy 5/2013?

 

A odpověď:

a)    Pokud Vás informoval palubní počítač, že máte uskutečnit výměnu motor.oleje měl byste, pokud chcete dodržovat pokyny výrobce, provést s tolerancí max. do 3 000 km a serv.prohlídku max. do 3 měsíců.
B)    Další výměnu motor.oleje, pokud zůstanete u proměnného intervalu Q16, musíte absolvovat nejpozději po 2 letech, anebo max. 30000 km.
c)    Další servisní prohlídku byste měl provést každých 30 000 km, anebo rok. Pokud se bude výměna motor.oleje přibližně shodovat lze doporučit nechat provést oba dva servisní úkony najednou (za 2 roky).
d)    První výměna brzdové kapaliny je u Vašeho vozu předepsána po 3 letech provozu, poté každé dva roky, bez ohledu kolik km najedete.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No vidíš to, ani to nebolelo. První  Problém ovšem nastává u MR13 v tom, že ty půjdeš na servisní prohlídku bez výměny oleje, ale oni mají správně u PP vymazat servisní interval, vzhledem k tomu že MR 13 ukazuje jen servisní interval oleje tak ho vymažou a co dál. Jako u mě. Logicky ty servisní prohlídky po roce si u MR13 člověk musí pamatovat a výměny olejů by mu měl ukazovat PP. Mně bylo řečeno, že oni jsou povinni při servisní prohlídce to mazat i když to nedává smysl - ty pak nevíš kdy vyměnit oleje. No já příště přejdu na pevný interval s LL olejem a budu mít klid, olej si stejně v meziobdobí měním navíc sám, tak že se nic nezmění a nebude v tom takový guláš. Bude to stejně poslední servis v AS. Auto už mám teď stejně po záruce a do 4 let to bude jakoby v AS servisované a pak už to stejně nemá smysl, protože po 4 letech prý stejně už nic na kulanci člověk neuhádá. 

 

Jinak díky, že ses toho ujal. Napadlo mě to taky, že tam napíši, ale už mě ty peripetie nebaví, je mi to už jedno, tak jsem tam nepsal.

Editováno: , autor: Petrrr
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Něco ode mě....

Dobrý den pane B.

Prosím o stanovisko Škoda Auto k termínům dalších servisních prohlídek a termínů výměny oleje u vozů Rapid po uplynutí

2let/30000km od uvedení do provozu. Začíná v tom být totiž trochu zmatek, protože dle posledních zkušeností uživatelů Rapid některé servisy prodlužují termíny servisních prohlídek s odkazem na fakt, že se má uživatel řídit jen palubním počítačem, kde je to prý rozlišeno. Do mr 2013 však PP s MFA neukazoval odděleně termín výměny oleje a termín servisní prohlídky. A tak při proměnlivém intervalu QI6 dochází k rozporu mezi tím, co hlásí PP a tím, co je uvedeno v servisní knížce. PP hlásí 2roky/30000km, v servisní knížce je uveden 1rok/30000km (podle toho, co nastane dříve).Vydala ŠA nějakou novou informaci servisům ohledně prodloužení termínu pravidelných servisních prohlídek, nebo platí to, co je uvedeno v manuálu dodaném k vozu (tedy verze k danému mr)?

S pozdravem

M.

Vážený pane M.

Veškeré informace k Servisním prohlídkám, údržbě atd. najdete jednak v Servisní knížce a jednak v Návodu k obsluze. Tyto pokyny vychází ze Škoda Auto a proto je lze považovat i za stanovisko od výrobního závodu. Jelikož tato ustanovení jsou závazná také pro naše smluvní partnery – autorizované opravny Škoda – nemohou je svévolně měnit. Intervalový servis u všech Servisních intervalů nejpozději po dvou letech, viz. Tabulka v Servisní knížce k danému vozu. Servis výměny oleje viz. Tabulka v Servisní knížce k danému vozu.

S pozdravem,

Mgr. BB | PAT/2 – Péče o zákazníka ŠKODA AUTO a.s

Editováno: , autor: miklisek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No tak jak to tak vypadá, začíná přihořívat. Čím více dotazů a odpovědí, tím více rozkolů. každopádně když něco udělá blbě AS (ten by to měl vědět) jde to pak na vrup danému servisu. Proto navštěvuji jeden, aby to pak nemohly házet navzájem jeden na druhého.  

Editováno: , autor: Petrrr
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja v tom zas az takovy zmatek nebo problem nevidim. Olej budu menit az me posle PP. Na servisni prohlidku pujdu kazdy rok v mesici kdy jsem auto koupil, protoze vic jak 30 tisic za rok nenajedu (pricemz mi co druhy rok vymeni brzdovou kapalinu). Samozrejme se u tohoto predpoklada, ze pri servisni prohlidce nebudou resetovat PP (to mi totiz totalne nedava smysl). Protoze PP vyhodnocuje (zkracuje dobu/km do vymeny oleje) a proc by se to nulovalo pri servisni prohlidce. Toto mi nedava vubec smysl a podle mne by ti to nemeli nulovat.

 

Miklisek: V servisni knizce je uvedeno 1rok/30tis km pro servisni prohlidku (to si my musime sami hlidat) a PP hlasi olej (kdo ma QI6 tak 2roky/30tis km).

Editováno: , autor: SkodaRapid
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, tobě to udělali, jak nyní oni říkají mně.

SkodaRapid: já si myslel celou dobu to samé co ty, že to tak má být. vyčkej si do  prohlídky a budeš koukat. Až se ti do toho začne plést PP, to co máš na štítku, do kdy máš zaplacenou mobilitu atd.  Po pravdě sám nevím co si už mám myslet, ale více se stále přikláním k té variantě olej zvlášť, prohlídka co rok. 

Editováno: , autor: Petrrr
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

já mám po první prohlídce na ukazateli zase za dva roky a odpočítává od 30tis., celý je to divný

Tak jsem se znovu ptal pres email a dostal jsem takou odpoved:

 

Dle našeho názoru, u starších vozů kde jen jedna signalizace, by měl být interval nastavován jen po výměně mot.oleje a intervalový servis by se měl řídit dle záznamů v servisní knížce.

Editováno: , autor: SkodaRapid
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...