Listopad 1, 20159 r Autor Zakon je padlej na hlavu. Zrovna dneska vecer, kolona od Tabora, prede mnou pani v SII a jela jenom na denni. Zezadu nebyla vubec videt. Na blikani zepředu ani zezadu nereagovala. Když kolona zastavila, tak jsem ji sel rict ze vůbec nesviti a neni videt. Absolutne nechapala... No a prave z těchto duvodu by auto melo vzadu vzdy svitit !
Listopad 1, 20159 r To není o zákonu, ale o lidech. I kdyby svítila vzadu, tak nesvítí správně vpředu.
Listopad 1, 20159 r Martin B.: Svatá pravda, mám úplně stejné zkušenosti. Někdo zkrátka zapomene včas přepnout na potkávací, je šero a zezadu ho vůbec není vidět. A malér je na spadnutí...
Listopad 1, 20159 r Určitě z výroby, bylo to na novém autě. Jedině, že by se v MB "spletli" Na OC to taky někdo takto popisoval u OII FL MR2010. Ale z hlediska paragrafů je to špatně.
Listopad 1, 20159 r Autor Motosman:Ano, je to o lidech. A nekteri chybují, to je lidske. Proto kdyz zakon muze nakazovat denni sviceni v predu, tak povazuji za chybu zakona, ze to opomiji vzadu. Je to opravdu nebezpecne. Osobně nevidim důvod, proc by vzadu nemohly svitit dve cervene LEDky. Upraveno Listopad 1, 20159 r od Martin Bednář
Listopad 1, 20159 r Pawouk: No deaktivovat to na OII určitě nebudu, problém při kontrolách (bylo jich tuším 5 od roku 2009) nikdy nebyl. U SIII bych to naopak aktivoval, i za cenu pokuty - je to určitě lepší pro bezpečnost provozu.
Listopad 1, 20159 r Pánové, paragrafy tady nemá smysl řešit. Pokud chcete změnu, navštivte svého poslance. Tady by se mělo nadále řešit jen to, jak to zapnout, popřípadě vypnout.
Listopad 2, 20159 r S novelou vyhlášky 341 z prosince 2014 se celkem jednoduchá situaci,kdy bylo možno splnit povinnost denního svícení buď standardním osvětlením vozidla,tedy tlumená a obrysová vpředu a vzadu,nebo denní světla pouze vpředu je pryč. S příchodem LED technologie,automatického osvětlení vozidel se novelizoval předpis ECE 87,kde došlo ke změnám v možnostech jak svítit.Novinka je možnost sloučených světel denního svícení s obrysovým,nebo se směrovkou a pravidla jak ,v jaké intenzitě atd.mají taková světla svítit.Ještě jsem ho nepročetl důkladně celý,ale zrovna u denních jsem narazil na zajímavost viz přílohy.Netvrdím,že to je pravda,ale zatím to na mně dělá dojem,že denní mohou svítit buď samostatně,nebo s ALESPOŇ obrysovými vzadu.Ale jak říkám,nejlépe,když si to každý prostuduje sám. A odstavec 5.11,kde se stanoví jak mají svítit obrysová. Důležitý je odstavec 5.11.1.3 ,kde výše uvedená povinnost z odstavce 5.11 neuplatněna právě v souvislosti s použitím světelné signalizace.Jenom pro upřesnění denní světla nespadají do skupiny osvětlení,ale do skupiny světelné signalizace. V každém případě,pokud se policie,případně STK bude řídit původním zněním,tak jak je v odkazu na stránky PČR,který dal Motosman,zřejmě je jen na Vás,kam až budete chtít zajít :-) for Martin Bednář - žádný zákon nikdy nenařizoval a nenařizuje denní svícení jen vpředu.Pokud máš pocit,že Ti takové svícení z nějakého důvodu nevyhovuje,vždycky byla a je možnost i když je vozidlo vybavené denním osvětlením,rozsvítit potkávací,spolu s ním i obrysová vpředu i vzadu třeba v pravé poledne.Vždycky byla a je možnost buď a nebo. :-)
Listopad 2, 20159 r Autor Mikl: diky za zajimave informace, prostuduju to. Jinak ja s tim osobne problem nemam. Jenom rikam, ze povazuji za chybu, ze soucasny stav umoznuje ridici, ktery si to neuvedomi, jet v noci s vozem, kde mu denni sviti, coz v nem vyvolava falesny pocit ze normalne sviti. A pritom zezadu neni vubec videt.
Říjen 19, 20168 r Potkávám Superby na silnici a některé vzadu svítí ve tvaru symetrického "C" (bez ledky na víku kufru), některé svítí ve tvaru "C" s prodlouženým horním ramenem na střed (včetně ledky na víku kufru). Je tomu tak ve tmě i ve dne (při denním svícení a nočním svícení). Některým lidem při denním nesvítí vzadu nic, což je asi z továrního nastavení. Proč ale večer svítí různým lidem zadní svítilna dvěma způsoby nevím. Může mi někdo sdělit, v čem tkví rozdíl? Jsem zvědavý. Dík
Říjen 19, 20168 r To je podle výbavy. S prodlouženým horním ramenem je to v ceníku: LED paket vnější osvětlení (top varianta).
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.