Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Vloženo

@slovacikVelmi rychlá diagnostika, která se mi za roky osvědčila je spotřeba na volnoběh a maximální spotřeba na určitý převodový stupeň v určité rychlosti. Pokud víš že to na trojku ukazovalo třeba +- 27 l/100 při zrychlování na plný plyn z 60 na 120 a ukazuje i teď, tak to na 99 % jede jak jelo. Nejlépe zkoušet i za podobné teploty. Kolik tam nateče, tolik máš výkonu.

Co se týče spotřeby v částečném zatížení, tak do toho hodně mluví naladění SW, dělali ti aktualizaci?

Vloženo

To či robili aktualizáciu neviem. Dnes šiel s autom syn a vravel že sa mu zdá že už to ide lepšie aj priemernu spotrebu mal lepšiu priblížil sa k tej čo bola tak snáď sa to zlepší.

• o 2 týdny později...
  • o 3 týdny později...
Vloženo (editace)

Zdravím, chcem sa opýtať na prevodovku. Mám SCALU 1.0 TSI 5 Manuál.(11/2019) Najazdené 33xxx KM.

Prevodovka je od nova taká , no ako by som to nazval. Ak chcem radiť jemne (aby rýchlosti šli ľahko) tak musím radiť iba pri určitých otáčkach. Ak chcem podradiť tak to proste ide ťažko a niekedy sa mi to nepodarí. Spiatočka je tiež problematická , keď chce človek rýchlejšie hodiť spiatočku tak si to škrtne o zuby ale na to som si už zvykol.

Problém je v zime. Keď je stuhnutá prevodovka , tak chytám "zuby" medzi 2 - 3 a niekedy medzi 3 - 4 ale keď sa motor zohreje tak to ide klasicky (niekedy super ľahko a niekedy to človek nehodí ani na druhý pokus).

Poslednú zimu sa objavili nové problémy s prevodovkou. Hlavne s prvým stupňom a spiatočkou. Doma auto garážujem a pri rannom štarte chytám zuby pri zaraďovaní spiatočky. Nepomáha ani opätovné zošliapnutie spojky. Niekedy to skúšam aj 4x a aj tak to ide cez zuby a keď chcem spiatočku zaradiť tak to musím tak trocha nasilu aj cez zuby.

Ďalej keď idem z práce (auto je vonku) neviem niekedy zaradiť prvý prevodový stupeň. Proste jednička nejde akokeby tam tomu niečo bránilo a musím skúšať zošľapovať spojku a radiť jedničku a potom to ide ako má. 

V zime sa stane aj pri zohriatom motore že nemôžem na križovatke zaradiť jednotku a keď už ju tam dám tak to ide ťažko akokeby som mal nákladné auto.

V servise škoda mi povedali že jednička a spiatočka nemajú synchrón a ževraj s tým nič neurobím. Som sa objednal na reklamáciu ale už to vidím že ráno do auta sadnú a všetko pôjde ako má a povedia mi že je všetko v poriadku.

Neviete poradiť či je to "normálne"? Mám trvať na výmene oleja v prevodovke ? 

Ďakujem. 

Editováno: , autor: Jan D
Vloženo

Normálne to isto nie je. Mám TDi no žiadna normálna prevodovka, čo je ok nemá ísť ťažko a cez zuby.

V zime ak parkuješ vonku je samozrejmé, že olej je tuhší a to radenie môže ísť ťažšie na začiatku, ale i tak, to čo píšeš je nad normál.

Ja mám max. v zime trocha väčší odpor po prvom zaradení jednotky a cítim, že rýchlosti idú tuhšie, ale to je tak prvých 500m. To aby nešlo zaradiť na križovatke pri zohriatom aute mi príde už extrém.

Jednoznačne by som to reklamoval a trval na odstránení vady. Nemyslím si, že výmena oleja ti pomôže to odstrániť, no môže aspoň trocha zlepšiť radenie.

Vloženo

Určitě to reklamuj, mám sice šestikvalt ale taky s převodovkou bojuju, viz co jsem psal výše. Největší problém je technikovi závadu dokázat, u mně auto taky projel a vše je prý OK.

Vloženo (editace)

Veď zajtra idem do servisu na reklamačku. Ako nechem zbytočne reklamovať prevodovku keď je to v poriadku ale sa mi to nezdá že zrovna po troch rokoch sú problémy pri jedničke a spiatočke. Na problematické radenie som si zvykol a viem sa tomu prispôsobiť ale keď na 4. pokus nedám spiatočku ale vždy chytám jemne zuby tak sa niečo deje, pritom v garáži je niečo okolo 10 stupňov. Také niečo som nezažil ani na Felícii. Tam proste šli rýchlosti kedy som chcel bez problému. Scala keď chcem podradiť zo 4 do 3 tak nad 50 km/h tam tá trojka proste nechce ísť. Bežne keď podradzujem tak dávam rýchlosti na dve pokusy alebo idú ťažšie ale sadnú keď trocha tlačím na páku. Podobne je to s 5. stupňom , dole kopcom vyraďujem a keď chcem to hodiť zase do 5 tak to ide ťažšie a niekedy s tým bojujem aby to sadlo ale to sa prejavuje väčšinou na dialnici kde povedzme pri 110 km/h dole kopcom potrebujem predbehnúť.

Napr. 2. stupeň pri podradzovaní ide zaradiť ťažšie pri 25-30 km/h pri väčšej rýchlosti to proste nedám , ibaže by som to narval doslova nasilu ale to určite nie.

Pritom keď vytočím dvojku tak to nemá problém vytočiť 50 km/h tak malo by to ísť zaradiť pri rýchlosti 25 km bez problému. Či nové prevodovky sú takto blbo stavané a potrebujú super jemné zaobchádzanie kde človek musí neustále sledovať rýchlosť a tomu prispôsobiť radenie.

Ale niekedy idú rýchlosti doslova samé. Len začnem zaraďovať a už ľahučko zaradí doslova samo. Som z toho zmätený ako to niekedy ide super a inokedy problem.

To už aby mal človek špeciálne školenie na používanie základne 5. stupňovej prevodovky.

Vloženo

@Jan DUrčite tá prevodovka nie je ok.

Za ďalšie, dole kopcom vyraďujem...prosím ťa, to si kde videl ísť dole kopcom s vyradeným rýchlostným stupňom?

Prečo to robíš? Spotreba a hlavne bezpečnosť lepšia nebude! Prispôsob si stupeň podľa toho, či chceš gúľať dole, alebo brzdiť motorom. Normálne ak ideš z kopca 100kou dole, tam daj 5ku či kľudne 4 ku a pusti auto bez plynu. A podľa strmosti uvidíš, čo zaradiť.

Takže ak chápem, máš problém pri podradzovaní? Či aj radení  a zaradení stupňa smerom hore, či keď stojíš.

Lebo z toho čo píšeš o radení , neuraz sa prosím, ale zaraďujem ťa niekde k staršej generácii, čo vyrastala na 100 či 105ke (aj ja som na tom vyrastal) a niekde ten štýl radenia zostal zafixovaný podľa tých aut.

poprípade daj auto vyskúšať niekomu z tvojich známych, čo jazdia iným štýlom radenia ako ty.

Nie technikovi.

Vloženo (editace)

Dnes som odniesol auto do servisu a zajtra budem vedieť.

Dostal som servisné/náhradné vozidlo Škoda Kamiq 1.0 TSI Evo 6 st. manual (1500 KM).

Prevodovka nemá až take problémy pri preraďovaní , určite to ide lepšie ako moja ale ak chcem zaradiť 1. stupeň tak musím stáť a to aspoň zopár sekúnd , inak jednička nejde. A už sa mi podarilo trafiť "zuby" pri zaraďovaní 2. stupňa ale je to nové auto a je ešte nezabehnuté.

Oproti tomu je moja prevodovka v Scale horšia , čo sa týka ľahkosti preraďovania medzi rýchlosťami.

Ináč čo sa týka vyraďovanie rýchlostí dole kopcom. Samozrejme keď chcem brzdiť motorom tak to nevyradzujem ale keď chcem "plachtiť" tak vždy rýchlosť vyradzujem. A vždy budem , určite nevidím zmysel v plachtení so zaradenou rýchlosťou.

Automatické prevodovky tiež vyraďujú rýchlosť dole kopcom a pri plachtení čiže nevidím absolútne žiaden problém pri vyradzovaní.

Z bezpečnostného hľadiska je to v pohode lebo auto má elektrický posilňovač bŕzd a riadenia čiže aj keď "zdochne" motor tak to nemá vpliv na riadenie vozidla.

Vloženo

@Jan D plachtit tak maximálně na rovince. Smysl jet se zařazenou rychlosti z kopce je i v tom, že se ti dobíjí autobaterie, kdežto na neutrál ne. Další je úspora obložení. I když tady u těch shitovejch brzd je to jedno...

Reklamaci převodovky jsem zkoušel, bez úspěchu. Ta zpátečka přes zuby a tuhá jednička prý nejsou vada, ale vlastnost...

Vloženo (editace)

Hoši, máte někdo problém jako já, když mrzne?

Myslím tím to, že přijdu k zamrzlýmu autu, zapnu topení naplno, ofuk na sklo, vyhřívání předního i zadního skla, vyhřívání zrcátek, a vyhřívání sedadla řidiče, jdu pak ven čekat než se to rozmrazí (případně vezmu rozprašovačem boční skla), tak se mi ozývá z motorovýho prostoru strašný kvičení nějaké řemenice (asi alternátoru?).

Když se rozjedu, a.po chvíli někde zastavím, tak už to nedělá. A je jedno jestli je motor studenej nebo zahřátej. Dělá mi to prostě jen po tom nastartování, a zapnutí toho všeho viz.  výše.

Říkal jsem to v AS, ale prej je to normální. Mě to teda normální nepřijde. Kvičí to jak prase.

Měl jste někdy někdo (nebo máte) s tímto u 1.6 TDi problémy? Najeto mám 36000 km...

Editováno: , autor: hardhouse.trip
Vloženo

Tak Auto mám z servisu doma. Servis natočil videá a poslal to výrobcovy , ktorý zamietol reklamáciu s vyjadrením : "Kvalita radenia odpovedá sériovému stavu".

Výrobca sa taktiež vyjadril k výmene oleja : olej vymeniť nepotrebuje a môj plán výmeny oleja za riedší olej je zlý nápad pretože táto prevodovka je stavaná na husteší olej kôli vysokým teplotám v letnom období. 

Som rád , že sa neprejavila porucha prevodovky a už viem že všetky problémy sú zapríčinené hustejším olejom v prevodovke.

Ja osobne podozrievam aj "kvalitu" spojky , kde to nemusí dostatočne odpojiť motor od prevodovky a pri hustejšom oleji nastáva problém. 

Ak sa môžem vyjadriť k vyžšiemu príspevku , kde je problém s "kvičaním" alternátoru. Určite je slabá batéria a príliš veľká záťaž na studený alternátor spôsobuje dosť veľký odpor a ten remeň to nedokáže plnohodnotne pretočiť.

Ja osobne dobíjam batériu každé 3 mesiace a vždy je batéria podbitá. Dnes v servise odmerali 12,2 V. Čo som niekde čítak tak tieto batérie klesnú aj k 11 V.

V zimnom období keď klesne voltáž batérie tak nefunguje Start-Stop system ale to mi akurát vyhovuje. 

Vloženo (editace)

Je to možný. Dnes v 6:00 jak půjdu z práce, tak zkusím přidat plyn, jak radí Dodi 15, a uvidíme...

Jinak baterii dobíjím externí nabíječkou každé dva měsíce, a brzdím imrvére motorem i na rovinách při dojezdech na křižovatku.

Jinak co se týče spojky, tak při první servisní prohlídce jsem našel v papírech položku, že udělali "odvzdušnění spojky" (auto mělo v té době rok a půl). Při druhé už odvzdušnění spojky nedělali...

Teď se mi zdá, že ta spojka po roce zase funguje o něco málo hůř...

Editováno: , autor: hardhouse.trip
Vloženo

mam tiež TDI, výhrev okna vpredu, vzadu, zrkadla, PTC zapnuté ráno a nič, žiadne kvýlenie. V minulosti v zime bolo pri tuhých mrazoch počuť pár sekund cvrlikanie z motora. Ako keby niečo nebolo dobre mazané. Ostatné zimy ani to nepočuť.

Kvýliť to ale isto nemá. Ja nechávam auto naštartované ak mám zamrznuté okná a idem psovi dať jedlo. To tak zaberie 3-4min a potom vyrážam. No ako píšem, žiadne zvuky pri max. záťaži elektro spotrebičov.

• o 3 týdny později...
Vloženo (editace)

To je zvuk jak kdyz smajda remenice a nebo neco na remenu, nemohla neco donest kuna? Kolega mel nedavno sprajclou kost. :-)

Editováno: , autor: Dodi 15
Text chyba
Vloženo

@LukášCBRvýměna rozvodů po 2.5 letech a 37000 kilometrů? Tomu se mi nějak nechce věřit. A tobě to dělalo i při zahřátým motoru?

Zvláštní je, že jak se motor zahřeje, tak ten zvuk prostě zmizí.

Takže předpokládám oprava na záruku, a než se dostanu do servisu za 3 týdny (dřív se nedostanu - mají spousty reklamací:-)), tak ten zvuk ustane, protože bude o hodně tepleji venku než teď.

No nic, záruka je ještě 2,5 roku, tak když se to přinejhorším vysype, tak se nechám od nich odtáhnout přes záruku mobility a snad dostanu i náhradní vůz.

A k tomu řemenici altíku s řemenem, a nebo v případě rozvodů aspoň novej motor:-D

Vloženo
V 5. 1. 2023 na 8:20, suri. napsal:

tak jedna z týchto dvoch má dnes 471 000km ... paradox je že pri cca 460tis km vynulovala budíky a ide od nuly ... 

už máme 520tis km

Vloženo
před 16 hodinami, hardhouse.trip napsal:

@LukášCBRvýměna rozvodů po 2.5 letech a 37000 kilometrů? Tomu se mi nějak nechce věřit. A tobě to dělalo i při zahřátým motoru?

Zvláštní je, že jak se motor zahřeje, tak ten zvuk prostě zmizí.

Takže předpokládám oprava na záruku, a než se dostanu do servisu za 3 týdny (dřív se nedostanu - mají spousty reklamací:-)), tak ten zvuk ustane, protože bude o hodně tepleji venku než teď.

No nic, záruka je ještě 2,5 roku, tak když se to přinejhorším vysype, tak se nechám od nich odtáhnout přes záruku mobility a snad dostanu i náhradní vůz.

A k tomu řemenici altíku s řemenem, a nebo v případě rozvodů aspoň novej motor:-D

Nene, při zahřátem motoru to bylo v pohodě a beze zvuků. 
Mně to dělali po 5 letech a cca 90tis.km, což je taky brzo, ale prý se to stává…

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...