Listopad 25, 20213 r před 13 hodinami, Jan R. napsal: Jj chápu aspoň pro představu. Samozřejmě si to vyzkouší na předváděčce. Teď už to jde, když se po čtvrté stmívá a salony většinou do šesti. srovnání tlumená/dálková mohu mu klidně natočit video z provozu … Ďakujem za info, oproti halogénom to je každopádne výrazný posun.
Listopad 25, 20213 r Tlumená/dálková, krajnice O.K. Jje to na zvážení každého objednavatele. Já bych za to nepřiplatil. Upraveno Listopad 28, 20213 r od Jan R.
Listopad 26, 20213 r Už to tu zaznělo, že největším plusem Matrixů je, že dálková svítí i když jsou auta v protisměru a tudíž je zásadně lépe vidět na silnici před sebe, na krajnici. Navíc, když jedou auta v protisměru, člověka to přeci jen celkem oslňuje a spolu s ostrou hranou LEDek na hranici jejich dosvitu člověk před sebe vidí opravdu špatně. Zvlášť na zvlněné silnici nebo v zatáčkách. V takové situaci má Matrix obrovskou převahu a výhodu. Pokud člověk jezdí hodně za tmy po okreskách, je to podle mě "must have" funkce. Ale to je jenom můj pohled na věc, nic proti jinému přístupu.
Listopad 26, 20213 r To je pravda, ale co protijedoucí řidiči. Oslňuje to a přepínání dálková/tlumená nefunguje přesně ( elektronika to 100% nenahradí) popsáno je toho dost. Mě se tedy na předváděčce funkčnost nelíbila.
Listopad 26, 20213 r Já myslím, že u celého koncernu to funguje celkem dobře, zatím mě nikdo neoslnil. Ale peklo je SUV od BMW.
Listopad 26, 20213 r Neviem, co by malo oslnovat pri Matrixoch. V Skodovke funguju celkom spolahlivo a segmenty sa vypinaju/zapinaju spolahlivo. Skor mam problem s vodicmi O4 so zakladnymi LED svetlami, ktori si nevedia nastavit sklon svetiel dle zatazenia a svetla im svetia brutalne vysoko.
Listopad 26, 20213 r Jj málo kdo se hrabe v tom infotraimentu, aby to přenastavil. Letité kolečko u vypínače bylo fajn. Už bych tady rozdíly nerozebíral, je to téma jen o Matrix Spíše aby někdo hodil fotky tlumená/dálková Matrix ať je co porovnat. Upraveno Listopad 26, 20213 r od Jan R.
Listopad 26, 20213 r před 4 hodinami, Jan R. napsal: To je pravda, ale co protijedoucí řidiči. Oslňuje to a přepínání dálková/tlumená nefunguje přesně Stejně jako mnozí nade mnou, ani já tohle nemůžu potvrdit. Posledních cca 8 let jezdím ročně 60-70 tis. km a jestli něco pozoruju ohledně oslňování protijedoucíma autama, tak je to jednoznačně postupný pokles počtu aut, která mě na silnici oslňují. Osobně si to vysvětluju zvětšujícím se podílem aut s autonivelací světel a obnovujícím se vozovým parkem. S příchodem částečně stmívaných dálkových světel (nejen u škodovek) jsem určitě nezaznamenal nějaké častější oslňování. Řekl bych, že nejčastěji oslňují stará auta s neseřízenýma světlama a pak různé domorobo bastly typu xenon výbojka v nexenon světlometu. A chybějící manuální kolečko u světel bez automatické nivelace je další z "pokroků" o roky zpátky... Upraveno Listopad 26, 20213 r od Bubaq
Listopad 26, 20213 r Ono se to řeší na jiných skupinách, tady majitelů moc není. Hlavně, že pozdě přepínají z dálkových ( Japonci mají lepší senzory), kůžel světla není jak má být, někdy nepomůže ani servis. Videí je dost, třeba jedno ... Tak fungovala i předváděčka, co jsem jezdil. Na ty tlumené nevidím moc rozdíl, proti foto ze včera To je, ale kolik lidí chce zpět tlačítka ...
Listopad 27, 20213 r S těmahle internetovýma "zkušenostma" je to tak, že na 100 spokojených majitelů, kteří o své spokojenosti nikam nepíšou, je 1 nespokojený, který to napíše. Pak se může zdát, že je něco špatně, i když není. Podstatné je, co je reálně vidět na silnicích a tam oslňování od LEDkových aut není problém vůbec. To odkazované video je silně podexponované, má mizerný dynamický rozsah a špatný kontrast. To všechno oproti realitě výrazně snižuje rozdíl mezi osvětleným a neosvětleným prostorem, takže z toho nelze dělat žádné závěry o tom, jak světla svítí. Tady je pro srovnání vcelku reálný obraz: https://www.youtube.com/user/gasperbenedik/videos Chování Matrixu i osvit dálkových podle mě vynikající. Celkově silnici a její okolí osvětlí líp než kdyby tam byly běžné dálkové, které by řidič musel vypínat u protijedoucích nebo před ním jedoucích aut, a o to jde. Zvlášť v zatáčkách, kde před ním něco jede, je to nebe a dudy. A myslím, že točítko na nivelaci světel u aut bez automatické, otočné knoflíky na regulaci teploty či tlačítko na vypnutí S/S by namísto šmátrání po displeji brala drtivá většina lidí... Ostatně třeba k těm otočným ovladačům klimy se automobilky začínají vracet. Není divu. Upraveno Listopad 27, 20213 r od Bubaq
Listopad 27, 20213 r Matrixy mám, funguje to celkově fajn, svítí moc pěkně, jediné, co občas zazlobí, je kamion na horizontu, kdy jsou z něj vidět jen obrysovky nad čelním sklem ale potkávačky ještě ne. Velké a čisté značky to taky vykryje, víceméně to nepotřebuje korekce. Za několik cest z vysočiny do Pardubic jsem měl jen ojedinělé případy s kamionem naproti, ale jak bliknul, tak se matrix srovnal. Za mě celkem fajn věc, jen nevím, co to dlouhodobě snese a co to bude stát až se to pose.e :) Klidně bych si to do dalšího auta dal. Narozdíl od Columbuse :)
Listopad 28, 20213 r On 11/26/2021 at 9:04 PM, Jan R. said: Hlavně, že pozdě přepínají z dálkových ( Japonci mají lepší senzory), kůžel světla není jak má být, někdy nepomůže ani servis. Videí je dost, třeba jedno ... Tak fungovala i předváděčka, co jsem jezdil. Na ty tlumené nevidím moc rozdíl, proti foto ze včera On 11/26/2021 at 5:12 PM, Jan R. said: Už bych tady rozdíly nerozebíral, je to téma jen o Matrix Spíše aby někdo hodil fotky tlumená/dálková Matrix ať je co porovnat. Zdá sa mi - možno sa mýlim - tieto dva príspevky ukazujú, akoby si zásadne nepochopil rozdiel medzi matrix svetlami a klasickými LED alebo halogenovými svetlami s režimom tlumená/dálková Matrix má stretávacie/tlumená svetlá presne rovnaké ako LED svetlá. Takže ak sem dá niekto fotku zo stojaceho auta s LED a s matrix svetlami, výsledok bude rovnaký. Krása a zásadný rozdiel v bezpečnosti u matrix nastáva pri rýchlosti ca 45kmh (tak je to v mojom súčasnom aute, O4 som prešiel asi 50km s matrixami a túto rýchlosť som si neoveroval) keď prepnú "tlumená" na matrix mód. V tomto momente začína dynamika matrix svetiel, ktorú nie je možné vyfotiť, ale potrebuješ video, pretože matrix "netlumí podle senzorů" ale pracuje s kamerou ktorá sníma celú plochu výhľadu z auta. Podľa potreby vypíná jednotlivé segmenty diod tak, aby všade tam kde to nevadí protiidúcemu autu alebo autu pred tebou svietil vždy segment ktorý osvetľuje do vzdialenosti "diaľkového" svetla. A tak napríklad keď sa blížiš k pravotočivej zákrute a prichádzajúce autá v protismere máš vpravo od auta, matrix postupne vypíná segmenty LEDiek tak, aby tieto autá neoslňoval ale nechával ti zapnuté diaľkové svetlá všade tam kde neoslňuje toto auto. Takže v mieste protiidúceho auta máš osvetlených 40÷50m a všetky ostatné miesta - ľavú stranu, krajnice do vzdialenosti povedzme 100m a viac. U klasických svetiel musíš prepnúť na stretávacie a tak máš vozovku osvetlenú na oboch stranách a krajnici len do vzdialenosti 40÷50m. Na diaľnici s klasikou v podstate v dnešnej premávke musíš len na stretávačkách. Diaľkové len nad ránom keď nie je premávka. Takže by si nemal nikdy ísť rýchlejšie než 60-70kmh aby si stihol zabrzdiť keď bude niečo na vozovke - stratená paleta z náklaďáku, kúsky pneu po defekte a pod. U matrixu máš neustále osvetlený pravý jazdný pruh a krajnicu až po auto ktoré je pred tebou. Neviem kde si jazdil na predvádzačke, ale matrixy nefungujú v meste ani na osvetlenej ceste mimo mesto. Predvádzačka s matrixami je minimálne 30 minút na okreskách a množstvom protiidúcich áut aby si mohol vidieť všetky finesy, ktoré matrix poskytuje. Takže prosím, tí čo idete na predvádzačku matrixov síce momentálne o 16:00 už potme potrebujete ísť mimo mesto!!! tlumená LED vs tlumená matrix v meste nemajú rozdiel. Matrix je na jazdy mimo mesto. Kto doteraz používal xenon s natáčaním však u matrixu môže byť sklamaný - na horských priechodoch s prudkými vratkami natáčacie xenony lepšie osvetľovali cestu, matrix nemá taký široký osvit takže do zákruty 120° neposvieti - v meste kvalitnejšie xenony svietia na boky - prisvetľujú chodníky a krajnice silnejšie napríklad od 30÷50kmh. Pod 30kmh svietia bližšie a tým pádom intenzívnejšie. matrixy do 40÷50kmh svietia ako bežné stretávacie svetlá. - nemal som tiež možnosť vyskúšať matrix O4 v hmle, moje matrixy nemajú nejaký špeciálny mód, u bi-xenonov v predošlom aute sa svetlá nastavili do inej pozície a svietili bližšie a do krajov. Tiež prosím, kto ste videli video s matrix svetlami od Mercedes S-klasse alebo 5-kový BMW, Volvo, ale zrejme aj Tuareg to čo zažijete v O4 nebude to to samé. Je to síce matrix a matrix, ale ten v O4 má - neviem presne, nehľadal som - 8 alebo 16 segmentov, ten v meďovi 256 segmentov. To v praxi znamená, že O4 dokáže vytieniť jedno až dve autá v protismere, meďa povedzme 10 áut. Ale platí, čo som písal vyššie radšej 3-kolesové auto s matrixami ako 4-kolesové bez nich. Samozrejme s nadsázkou. Prajem všetkým, pekný zvyšok víkendu, dobré rozhodnutie pri voľbe opcií a funkčné asistenty
Listopad 28, 20213 r S matrixami sa na dialnici jazdit povacsine neda (zalezi ake su zvodidla). Auto bezne nevidi do protismeru napriek tomu, ze tam jazdia auta/kamiony a v podstate vypalujes oci kamionistom. Takze matrixy su super na okresky.
Listopad 28, 20213 r Jj souhlasím Jsou v ČR prasata, co to zapnou a myslí si, že mají automatiku a nazdar. Dvojitá svodidla hromadně montují na D5, horizonty, rokle. Ostatní se … Jezdil jsem oběma tipy a ty Matrixy jsem přepínal raději ručně …
Listopad 28, 20213 r S O4 som na diaľnici nebol Moje auto ma u matrix diaľničný režim Pri dosiahnutí určitej rýchlosti nesvieti na ľavú stranu do protismeru
Listopad 28, 20213 r O4 tohle umi. Pouziva GPS, aby auto vedelo kde je. A podle toho upravuje praci se svetly. Takze bych se skoro vsadil, ze to umi i S3 s matrix svetly. Treba pri mlze a nebo mrholeni je videt kam sviti svetlomety. A ten levy je na te dalnici viditelne utlumeny. Na svoji O4 cekam. S tatovou mam na dalnici najezdeno max 200 km. Kdyz jsem vjel poprve na dalnici s rozsvicenyma dalkama, tak jsem byl nervozni jestli nebude prusvih. Nikdo neblikal. Ani v mem smeru, ani v protismeru. Kdyz bych najezdil vic, tak se asi najde situace kdy nebudou ty svetla fungovať, ale zatim dobry. Upraveno Listopad 28, 20213 r od Chloop
Listopad 28, 20213 r Ano, to plati, ale len pri stretavackach/potkavackach (uprava kuzelu a dosvitu). Akonahle pustis Matrixy, tak pali plne dialky az na segmenty, ktore vyreze kvoli autam v protismere, pripadne pred tebou. Ako som pisal, vzdy zalezi od toho ake su stredove zvodidla a ci auto "vidi" auto/kamion v protismere.
Listopad 29, 20213 r Po roční zkušenosti (30.000 km) s Matrix mohu jen pět ódy:-) Světla svítí skvěle a automatika až na drobné výjimky (napr. příjezd na T křižovatku) pracuje správně. Po dálnici se dá je téměř vždy s automatikou a nikdo v protisměru nebliká. Výhodou je skvěle osvětlená krajnice a případná zvěř. Nemám zkušenost se standardními světly, ale Matrix jednoznačně doporučuji! Mimochodem mám auto vyrobené 12/2020 a až na pár drobností se SW, které vyřešila aktualizace je auto skvělé a bez problémů.
Listopad 29, 20213 r 10 hours ago, deto said: Ano, to plati, ale len pri stretavackach/potkavackach (uprava kuzelu a dosvitu). Akonahle pustis Matrixy, tak pali plne dialky az na segmenty, ktore vyreze kvoli autam v protismere, pripadne pred tebou. Ako som pisal, vzdy zalezi od toho ake su stredove zvodidla a ci auto "vidi" auto/kamion v protismere. Samozřejmě to na 100% nemůžu potvrdit, protože nejsem vývojář těch světel a ani zaměstnanec Škodovky. Jen popisuji osobní zkušenost. Při jízdě na dálnici a zapnutých dálkových je poznat, že levý světlomet je utlumený. Dává mi to smysl. Protože (přesně jak všichni píšou) auto nemusí vidět přes středové svodidlo a tudíž by vyřezávání moc nefungovalo a nebylo by to moc použitelné. Pokud to tak není, tak jsem trouba a spletl jsem se. Ale z osobní zkušenosti jsem přesvědčený, že to tak je.
Listopad 29, 20213 r No už se na ně těším 😉 . To se bude za tmy zase jezdit o pořádný kus příjemněji.
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.