Říjen 19, 20159 r 1 cm šířky je sakra znát a pápírově to je třeba 1cm,ale změř si skutečnou šířku dotyku kola,třeba to dělá i 3cm. přejeď špinavým,stejně zatíženým(nejlíp na autě) kolem dekturu. pak se pose podívej na rozdíl plochy v Cm/2
Říjen 19, 20159 r No protože se ho pro ty nejobvyklejší káry nedaří z výrobních i prodejních důvodů snížit pod hodnotu Cx = 0,3 až 0,33, na kterejch ZAČÍNALA v roce 1976 svoji kariéru "šáde" = Škoda 105/120 - "užofka, na 14" kolech a s maličkým spojlerkem vepředu, bez odtrhovky vzadu. "Emkový" šádyny měly běžně Cx=0,3, .... Tak to sa veľmi mýliš ... http://www.autorubik.sk/clanky/sucinitel-odporu-vzduchu-cx
Říjen 20, 20159 r Pawka, pozri si čo som napádal, aerodynamický odpor vzduchu 1cm pneu, nie valivý!! Pozri si ako som pre ilustráciu povedal že valivý odpor pneu je oproti jej aerodynamickému odporu 1000x vyššší!! A ty zase o dotykovej ploche, keď náhodou nevieš to je valivý odpor...
Říjen 20, 20159 r JayBee1 čo sa týka tej žiletky verím že je to hlavne pre valivý odpor, celkovú váhu a menšiu rotujúcu hmotnosť a ten aero. je minimálny, ale samozrejme všetko sa počíta a je to určité vylepšenie. Ako keď vymenia kovový pedál za karbónový a ušetria 60g váhy. Na celkovej hmotnosti 1000kg je to nič.
Říjen 20, 20159 r Orlov, ešte že tak, lebo som si už myslel že Š120 popiera logický úsudok, že niečo hranaté, krabicové, musí mať väčší odpor, než oblejšie tvary. A tiež sa mi nechcelo veriť, že sa za 30 rokov vývoja nič nezlepšilo.
Říjen 20, 20159 r Jenže ono se opravdu nic moc nezlepšilo. Podívej se sem, kolik je tam aut starých cca 20 a víc let s Cx stejným nebo nižším, než mají naše hustokáry druhé generace + Roomster. Ale to není všechno, stará auta měla zhusta menší čelní plochu S a protože odporová síla tekutiny při konstantní rychlosti a hustotě je rovná polovině součinu Cx a S, vychází z toho dnešní oteklá auta neslavně. Abychom se vrátili aspoň trochu k tématu, podívej se na tento článek: "... Opel Calibra. Jeho koeficient Cx 0,26 u základní verze je dodnes skvělou hodnotou... Je zajímavé, že výkonnější verze Calibry už měla Cx 0,29. Mohly za to jen širší pneumatiky a o palec větší kola." Tzn. nejen že se o několik desítek cm2 zvětšila čelní plocha, ale dost drasticky (o víc než 10 %) se zvětšil i součinitel odporu! Na druhou stranu je třeba vzít v úvahu fakt, že u Calibry to nebylo jenom o širších pneu a větších kolech, ale byla tam i změna geometrie. Nicméně dost dobře to demonstruje, jak velkou paseku může udělat i na první pohled banální detail. Takže s tím centimetrem šířky u pneu opatrně - na aerodynamiku totiž může mít značný vliv. Upraveno Říjen 20, 20159 r od JayBee1
Říjen 20, 20159 r Rozdiel medzi letom a zimou mám každý rok asi 0,2l, ale rozdiel medzi letom 2014 vs. 2015 mi zatiaľ vychádza rozdiel 0,2l, takže asi som začal chodiť trocha agresívnejšie a rýchlejšie. Je pravda že v zime pri pohodovej jazde sa viem dostať na trase 30km Veselé -> Nové Mesto nad Váhom, keĎ nesneží je sucho iba mrzne aj na priemerku 4,5-4,6l pri priemernej rýchlosti 53-55kmh. V lete to zvládnem tak za 4,9l. Rozdiel medzi R14 zimnými a R15 letnými určite je, je to poznať aj na akcelerácii, kde motor z letnými má pocitovo menší odpich. Letne pneu mám ako som spomínal Hankook a táto guma má známky B B. Rozdiel medzi matador a hankook je dosť veľký, na gume hankook si dokážem viac dovoliť keď prší či už v zákrutách alebo aj pri objehaní.
Říjen 20, 20159 r tady v tom připadě u pneu na fabii se bavit o aerodynamice je totalne nedulezitynadruhou
Říjen 20, 20159 r Jestliže si dá někdo na auto široké "setrvačníky" a pak se diví, že mu třeba spotřeba v městské a příměstském provozu stoupla a nechápe to. Tak mu není pomoci ! Jestliže to někdo chápe, tak mu je i jasné, že na dálkové s foukláním k horní mezi se naopak téměř nic neděje. Holt je třeba chápat, jak ty těžké setrvačníky fungují a co je to valivý odpor. Jinak nemá cenu o tomto diskutovat.
Říjen 20, 20159 r A i když necháš "žiletky", ale vystrčíš je dál z obrysu auta buď použitím ráfků s jiným (menším) ET, nebo podložkama (abys dostal prďáckej hustokrutokchár...), dostaneš se při stejným valivým odporu zase vejš s aero odporem...
Říjen 20, 20159 r nejdulezitejsi je tlak a tak ty pitomci odsohlasili,ze bude muset mit kazdy novy auto senzor tlaku. vyrobci se jen klepou na job! baterka tam vydrzi cca 5-7let. je to klasicka 3V placka. prej se casto menej a tohle bude ekologicky, lidi si to prej nehustěj. takze hura do budoucnosti ekologie nas zabije driv než žít ve sračce. vychcanost je nevylecitelný mor
Říjen 21, 20159 r JayBee1 si myslím, že u tej Calibry mohlo Cx pokaziť zdvihnutie auta od cesty na väčších kolách, než o 10mm širšia pneu a možno väčší motor a iné vyvedenie výfukového potrubia nedovolil od spodu zakrytovať celý motor a už bolo Cx-0,29. A tých cm2 naviac od pneu nebolo tak veľa, lebo pneu vyčnieva z profilu auta iba menšou časťou a či má vplyv aj šírka v blatníku, to je ťažko zistiť. Takže tých 10% Cx nemá na svedomí širšia pneu, ale iné významnejšie zmeny, ktoré nie sú na prvý pohľad vidno, napríklad iné výfukové potrubie pod autom s väčším tlmičom, iné robustnejšie nápravy, ktoré spôsobia väčšie turbulencie pod vozidlom...
Leden 30, 20169 r tak.. cucim po letních gumách.. co říkate na toto http://www.pneu-kval...avuris-3hm.html Cena mi přijde OK, jde mi o to, aby byla guma aspon trochu bezpecna a vydržela aspon prumernou dobu.. puvodne jsem měl z fabriky Dunlop sport, ale ty už se nedelaji a hlavně cena je 2000kc + za gumu.. tady je cena 4800 za sadu, což mi přijde OK.. mate zkušenosti z barumkama, nebo je lepší palackýho přřiplatit a vzít lepší značku.. dík
Leden 30, 20169 r V testech v žádné kategorii nepropadly a uživatelé jsou evidentně spokojení: http://www.testpneumatik.eu/barum-bravuris-3-hm http://pneumatiky.heureka.cz/barum-bravuris-3-hm-195-55-r15-85v/recenze/#section S ohledem na bezpečnost samozřejmě můžeš obout auto líp, ale to bys musel místo Palackého přihodit minimálně Destinovou. Pokud nejezdíš ostře, tak ti určitě poslouží dobře.
Únor 2, 20169 r Mal som Bravuris 2 a na bežné jazdenie stačili. Ak ale jazdíš svižne, a to obzvlášť do zákrut, tak by som sa im radšej vyhol. Akonáhle je nejaká malá nerovnosť a odskočia tak im trvá dlhšie kým sa znovu "zahryznú". V tomto boli fabrické Dunlopky jednodznačné lepšie. A vzhľadom na to, že u Bravuris 3 sa zamerali na ešte dlhšiu životnosť, tak predpokladám že v prilnavosti v zákrutách sa moc nezlepšili, skôr naopak. Ale ako som písal, toto musíš riešiť iba ak jazdíš rýchlo a blízko limitom.
Únor 2, 20169 r Já přešel ze 195/55R15 na 185/55R15 z důvodu ceny. Celý život kupujeme gumy od koncernu Continental či Goodyear-Dunlop a vždy max. spokojenost
Únor 2, 20169 r no jenze ja prejit nemuzu, bo to v technicaku nemam a nehodlam se s nekym pak dohadovat, navic si nejsem jistej, jestli to na svoje disky nazuju.. pokud by to bylo tak easy, tak nazuju 195/60r15 a neresim to No uvidime, treba budu prvni testovac barumek..
Únor 2, 20169 r Jirko jak to máš s rezervou?já jí měl jak novou,tak co takhle dokoupit 3 stejné jako rezerva a jezdíš?Jak dlouho plánuješ m ít ještě Fábii?Dalších 100 tis už s ní neplánuješ ne?
Únor 2, 20169 r rezerva šla davno do světa.. měl jsem tam dunlop sport a ty se už pár let nevyrábí... jak dlouho planuju ještě fabku?? no, vzhledem k tomu, že jsem nakombinoval rapida fresh s lepším motorem a6ti kvaltem a vyšel na 380000 tak fabii ještě planuju na dlouho )))) asi pujdu do barumek, zase takovej ostrojezdec nejsu a cena je dobrá.. ještě uvidíme na jaro, jestli se nevyvrbí náká jiná akce..
Únor 5, 20169 r Pokud nejezdis hranu tak stejne nepoznas rozdil mezi jednotlivimi "znackovými" pneu. Ty rozdili mezi nimi nejsou az tak velké. Krome cinskych gum a protektoru bych se nebal. Bezný ridic mozna nekdy oceni brzdnou drahu v krizove situaci. Jeneze podivej se myslim na test zimnich gum ADACu. V tom testu byla i jedna letni pneu a tak krome snehu a ledu byla ve vetsine testovanych zkousek nejlepsi !!!! Navic jaké tady bývaji zimy ? Pulku zimniho obdobi jezdime pri teplotach nad 10°C a to i nejdrazsi zimní guma bude mít delsí brznou drahu nez cinskej letnák. Jinak moje zimni Barumy Polaris3 jsou pro me prekvapive made in Portugal. V D-Testu v roce 2015 mají takovéto výsledky. Jen testovali jen 14ky a 16ky Dobrá radaVítězem testu čtrnáctipalcových pneumatik o rozměru 185/60 je Continental ContiPremiumContact 5 (dobře, 1370 Kč). Předvedl nejlepší jízdní vlastnosti na mokré a dobré na suché vozovce. Dobré známky za jízdu na suchu i na mokru získalo dalších pět modelů, Nokian Line (dobře, 1240 Kč) mezi nimi vynikl velmi dobrou životností. Mezi šestnáctipalcovými pneumatikami 205/55 zvítězily Michelin Primacy 3 (dobře, 2100 Kč). Mají velmi dobré jízdní vlastnosti na suché vozovce, mimochodem úplně nejlepší v testu, a dobré hodnocení udržely také na mokrém povrchu. Ze zkoušek opotřebení si pak odnesly nejvyšší možnou známku. Upraveno Únor 5, 20169 r od TooMooX
Únor 5, 20169 r Ja budem už 3tiu sezonu obúvať Hankook Kinergy Eco k425 a sú celkom dobre, oproti Matador MP44 čo som mal tak sú o level vyššie, čo sa týka Aquaplaningu a aj lepšie sedia či už na mokru alebo na suchu.
Únor 23, 20169 r tak dneska došly Bridgestone Turanza er 300, cena 4700 vcčetně pošty.. zanovni gumy sundane z noveho auta.. 195 55 15 Tak snad budou oukej.
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.