Přejít na obsah

GSM II + GSM III, jednotky, držáky tel.


Doporučené příspěvky

Mě ani tak nevadí to že mi navigace nemluví do repráků v autě, ale to že prostě po spárování s GSM II přes BT nemluví ani v reprácích telefonu :feve:

Ahoj.

Však toto je to téma. Možná jsem to nenapsal úplně zřetelně (protože raději bych, aby navigace mluvila z reproduktorů), ale ona nemluví vůbec. Je to přesně ten případ jako šuldův - se sadou GSM II.

Řekl bych, že po spárování se výstup zvuku z Nokie nějak přepne tak, že nejde do reprodukoru telefonu, nýbrž jde do vzduchu ve formě signálu Bluetooth. Ale zařízení v autě zrovna tento signál nereprodukuje. To neznamená, že ho nepřijímá, ono ho jen neposílá do reproduktorů. Když navigace promluví během telefonátu, v reproduktorech se ozve. Anebo auto přijímá BT signál jen v době, kdy se telefonuje. To je můj poněkud mechanický výklad, jsem odborník na něco úplně jiného. Jsem přesvědčen, že Nokia signál vysílá, i když se netelefonuje, protože v minulém autě mi s toutéž Nokiíí mluvilo všechno .

Zkusil jsem do Nokie zastrčit kabel s jackem 3.5 mm do výstupu pro sluchátka (nebo pro co to je). Druhý konec do vstupu AUX v jumbo boxu v autě. Navigace mluví do reproduktorů auta, ale telefonovat se nedá. Když zazvoní telefon, nejde přijmout ovládáním na autě a nefunguje mikrofon v autě. Napřed se musí vytáhnout jack z Nokie, pak chvilku dialogovat s autem - odpovídat na otázku, zda Handsfree, a pak se hovor nějak spojí. Zkusil jsem to několikrát, ale zdá se mi, že pokaždé jsem musel něco trochu jiného. Děs. Pak by se zase musel zastrčit konektor zpátky do Nokie, aby navigace mluvila. Prostě to není hands free, nýbrž hands plné tlačítek a konektorů; to bych s sebou musel vozit telefonistu.

j0sko, Milhausku, šuldo, kdybyste přišli na nějaké přívětivé řešení, prosím ozvěte se. Kdybych měl přikoupit nějaké rozumné rozhraní nebo zaplatit za nastavení, jsem hned pro. Mě samotného napadá snad jen samostatný přijímač BT signálu, ale nevím, zda by se s ním Nokia spojila, když současně je spojena s autem. Možná že pánové v této diskusi by věděli, zda jeden BT signál může být současně přijímán dvěma přijímači; to asi teoreticky může, ale spojily se s Nokií opravdu oba přístroje současně?

Řekl bych, že šulda už dřív nějaké pokusy učinil - jeden z jeho minulých příspěvků byl vlastně dotazem, co s tím (jen Nokia byla jiného typu). Šuldo, napsal bys sem, co všechno už o tom víš, ať neopakuji neúspěšné pokusy?

Díky a ještě jednou díky. Jirka

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chlapi může mi někdo poradit,mám O2 facelift radio bolero nemám multifunkčí volant ani přípravu hf sady. Co potřebuji za díly na dodělání bluetooh hf sady aby to umělo hlasové ovládání, ovládání na boleru spolupráce s maxidotem.Jde o to když příjdu do škodovky tak pořádně neví jak na to takže bych potřeboval vědět co přesně je potřeba a pak najdu snad servis co to spolehlivě dodělá dík.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jednotku, kabeláž, držák, mikrofon a vše nakodovat... hlasové ovládání u tebe nepůjde - nemáš mf volant.... můžeš ale ovládat tel. přes maxidot.. záleží jaký máš telefon... není problém dodělat..

prepacte ze sa tu miesam aj ja s fabiou...mam F2 teraz po fl ..vyrobena 06/2010 ..s maxidot a multifunkcnym volantom....mam bluetoothh parot taky na clonitku napichnuty..ale neni to ono..v minulom aute som mal riadne cez radio....k tomu som to nejak pozabudol objednat ...co by to vyslo domontovat neviete??..citam co k tomu vsetko treba je toho dost...cize asi to bude aj dost draho...neviete koko priblizne???..diky za radu a sorry ze som sa tu upchal s fabiou :p:palec2:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

šulda: Myslím, že to není tak jednoduché. Zrovna jsem to celkem zkoumal, takže napíšu, co jsem vyzkoumal :).

V zásadě záleží na tom, jakému použití GSM v autě dáš přednost, nebo spíš, jakou anténu chceš používat. Pokud se rozhodneš, že bys raději měl lepší příjem a nevyzařující mobil do auta (který v tom případě musí vyzařovat víc než normálně, aby "propálil" karosérii), tak budeš chtít venkovní anténu. Napojit se na venkovní anténu lze dvěma způsoby:

1) Přes speciální adaptér pro konkrétní telefon, který vyvede anténu z telefonu na anténu na autě. To používá sada GSM II + adaptér. Nevýhoda je, že je potřeba na každý jednotlivý model zvlášť adaptér, takže to pro někoho nemusí být praktické, navíc je potřeba telefon do adaptéru zapojovat, atd.

2) Přes samostatnou GSM jednotku, která se na telefon připojí přes SIM Access Protocol (SAP). To používá sada GSM III. Výhoda (nebo pro někoho nevýhoda) je úplně odstínění mobilu od GSM sítě, mobil funguje pouze jako SIM karta, napojená na GSM jednotku v autě. Výhoda oproti 1) je v tom, že není potřeba adaptér, spotřeba klesne, takže mobil vydrží déle, a že je možné více funkcí integrovat do ovládání v autě. Nevýhoda je právě odpojení od GSM.

Druhá možnost je bez zvláštní antény, pak mobil funguje úplně normálně, může být položený kdekoliv a může současně navigovat, být připojený k internetu, atd. Nevýhoda (alespoň pro mne) je vyzařování do auta, případně (v případě použití Sun Safe skel) také větší náchylnost na rušení.

V případě 1) je možné používat současně i další funkce telefonu (např. navigaci), v případě 2) nikoliv. Bohužel v současné době neexistuje standardizovaný protokol, který by umožňoval, něco jako rSAP, s tím, že by současně umožňoval routování GSM/HSDA/UMTS komunikace do mobilu nějakým jiným způsobem. Takže je to na uživateli, aby se rozhodl, jakým způsobem chce telefon používat a co je pro něj prioritou a podle toho si vybral sadu. Osobně bych asi do GSM II + adaptér nešel. Nová GSM III umí už fungovat také jako GSM II (bez adaptéru), takže se třeba mně jeví jako užitečnější.

Edit: Off-line navigace by ale fungovat mohla.

Editováno: , autor: risa2000
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

skar: Tak inžinýři od škody prý nepočítají s tím že lidi budou po spárování telefonu z HF ten telefon používat ještě k něčemu jinému. Takže jednoduchý, koupit blbej telefon a zvlášť navigaci. Ať žije technika :p

Ahoj.

Ozývám se po delší době, byl jsem v cizině. A tam jsem na vypůjčeném Opelu Omega, starém asi 5 let, vyzkoušel, jak se chová jeho autorádio. Nebylo na něm žádné označení, možná pocházelo z výroby. Bez problémů se spárovalo s Bluetoothem mobilu, fungovalo jako handsfree, navigace mluvila z reproduktorů - prostě všechno, co mi fungovalo na minulé Octavii z roku 2007 s rádiem Rhytm-n-blue.

Ať už to inženýři ze Škodovky mysleli jakkoliv, měli by se zamyslet, proč bych eventuelně příště měl koupit zase škodovku. Měl jsem už hodně aut a všechna byla od nich. Oktávka je povedená, určitě pokud jde o auto jako takové. Ale nevím, proč bych měl provádět zdlouhavý průzkum, jakou římskou číslici mám mít na GSM přípravě - a potom uvěřit sdělení ze škodováckého konfigurátoru vozů, že GSM II umožňuje přenos zvuků z mobilu bluetoothem. Samozřejmě, že po dobrých zkušenostech z minula s jiným rádiem jsem na to naletěl - a pak strávil spoustu hodin experimentováním a brouzdáním po diskusích, jak nastavit to, co na jiných autech a předtím i na Octavii II bez problémů jede a jelo.

Víc času už tomu nevěnuji. Jsem smířen s tím, že si musím vybrat, na co chci Nokiu používat, jak píše risa2000. Nokia je multifunkční přístroj, ale vyberu si samotné telefonování, protože jinak to ani nejde. Adaptér se pro ni neprodává. A přikoupím si samostatnou navigaci, takže budu vybaven spíše jako před deseti lety.

A všem, kdo chtějí handsfree společně s navigací doporučuji: Buď si kupte tovární navigaci (ale nevím, zda bude fungovat jako handsfree přes bluetooth); já ji nemám proto, že se často krade a je dost drahá a kromě toho jsem měl Nokiu s dobrou navigací už předtím. Nebo – pakliže chcete využít navigaci, kterou už máte v mobilu – si nakonfigurujte jen nějakou přípravu pro autorádio, aby na autě byla anténa, jinak nic; přikupte neoriginální autorádio s parrotem; ušetříte spoustu peněz a bez velkého nastavování to bude samo fungovat.

Každopádně děkuji všem, kdo se zúčastnili tohoto tématu a podělili se o svoje znalosti a zkušenosti.

skar

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Ahoj, BT jednotku jsem již v OII 1,9TDi 77kW, Maxik rozchodil. Koupil jsem BT anténku a nechal napíchnout a aktivovat. Vše funguje perfektně, zvuk čistý, mluví to na mě už česky, menu v češtině. Poradí mi spíše někdo jak načíst tel. seznam z MDA HDII s WIN M6? Celkem by se to i hodilo, protože na Maxíku se ukazuje jen číslo a nevím tudíž kdo mi volá. Kuji za radu. Třeba by to mohl vědět janousmi?????

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahojte, chcem poprosit o radu, mam face OCT 2 L&K mod rok 2009, od vyroby tam bola GSM III jednotka 5N0 035 730A NOKIA,

kupil som 3C8 035 730A Novero s logom VW.

Tu na fore vsetci pisete ze staci pripojit zapnut kluc a vsetko by malo fungovat.

Cely den bolo auto v znackovom servise a tvrdia mi ze sa to tam neda dat lebo to nie je urcene pre moje auto a ze to pyta drziak telefonu kt. ja nemam a repraky a mikrofon a neviem co este a ze to jednoducho nejde...

Viete mi poradit.

DAKUJEM

Editováno: , autor: wrc5
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Správné kódování:

Navigace bez hlasového ovládání + možný mf volant nebo navigace s hlasovým ovládáním bez mf volantu

020000000100010100000000

Navigace s hlasovým ovládání s aktivací přes mf volant

020100000100010100000000

Pak krátce odpojit HF jednotku a připojit. Smáznout chyby a vše běhá jak má...jen ta jednu drobnou chybu v software, která se projevuje jen s mf volantem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Správné kódování:

Navigace bez hlasového ovládání + možný mf volant nebo navigace s hlasovým ovládáním bez mf volantu

020000000100010100000000

Navigace s hlasovým ovládání s aktivací přes mf volant

020100000100010100000000

Pak krátce odpojit HF jednotku a připojit. Smáznout chyby a vše běhá jak má...jen ta jednu drobnou chybu v software, která se projevuje jen s mf volantem.

Vdaka este jeden dotaz, co to je ta drobna chyba a ako sa to sprava?

A ako viem ze navi ma hlasove ovladanie? Telefon ma urcite ale v navi mam len novy soft a nic som nedorabal. Ak po stlaceni laveho rollera na MF volante na mna zacne hovorit zensky hlas tak je to len ovladanie telefonu?

A ak som prehral soft v navi na 2760 tak automaticky sa da ovladat aj navi hlasom alebo nieco treba este dorabat?

DIK

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...