voltys Vloženo 8. Březen 2013 Autor Sdílet Vloženo 8. Březen 2013 (editace) V zhledem k tomu že říkáš po roku tak máš zřejmě pevný interval rok nebo 15tkm tak olej 5w40. Dle výrobce si můžeš vybrat olej jaký chceš ale musí splňoval specifikaci výrobce. Další věc je servis jestli nebude vysírat. Já s tím v servise nemám problém. Editováno: 9. Březen 2013, autor: voltys Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KubinoPv Vloženo 8. Březen 2013 Sdílet Vloženo 8. Březen 2013 15W40??? Asi překlep... To nenaleju ani do favorita. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
voltys Vloženo 9. Březen 2013 Autor Sdílet Vloženo 9. Březen 2013 No jo díky opraveno, samozřejmě 5w40. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lubikSK Vloženo 9. Březen 2013 Sdílet Vloženo 9. Březen 2013 Ahoj Chci se zeptat. Za 14dní jdu na první garanční prohlídku (rok od koupě vozu) a rád bych věděl jaky olej podle normy koupit. A koupit řeději 5W30 nebo 5W40. Nebude v servise vadit když jsi napoprvý přinesu vlastní olej? Mňa v podstate s vlastným olejom podľa špecifikácie vyhodili (Titan GT1 5W40), údajne by bol problém pri prípadnej reklamácii, ak by to nebolo spolu na faktúre, tak som dostal smradľavý Castrol 5W40. GT1 som potom dal do TDI, nakoľko to špecifikácie taktiež umožňovali, tak som sa príliš nehádal. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JirkaBrno Vloženo 9. Březen 2013 Sdílet Vloženo 9. Březen 2013 tak u Tsi bych vuuubec nelaboroval s tim, jaky olej si svuj prinest.. ten motor je takovy nestesti, ze obetujte tu tisicovku navic a dejte tam to, co dava servis.. nepreju to nikomu, ale az budete mit nedej boze problem s turbem, rozvody atd.. tak vas muzou jednoduse vyhodit s tim, ze tam byl VAS olej, takze bacha na to.. a jen tak off topic-prvni servis mi dal do auta magnatec 5w40, druhy servis 5w30 EDGE,.. prej tam ma byt podle rozpisky 5W30. No , na dalsi garancku uz mam svuj 5W40 magnatec, ktery jsem koupil v hypernove v akci -50procent.. takze sami servisy nevi, co tam vlastne dat.. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
e1. Vloženo 9. Březen 2013 Sdílet Vloženo 9. Březen 2013 1. Treba dodržať schválenie VW, v prípade TSI to je pre pevný servisný interval VW 502 00. 2. Čím nižšie "zimné číslo", tým lepšie pre motor a pre napinák, bez ohľadu na to že "u nás stačí aj 5W/10W". 3. Viskozitu oleja treba vyberať aj podľa toho že ako jazdíš. Ja často štartujem a jazdím krátke trasy, resp. väčšinu času na nízke otáčky, tj. ja som išiel automaticky do oleja 0W-xx. Netvrdím že by 5W nestačilo, ale ak môžem dať do motora olej ktorý je za studena lepší, tak prečo nie. 4. Letné číslo by som zvolil podľa záťaže. Všeobecne sa hovorí, že u nás je 40-ka dobrá, tá zvládne aj väčšie záťaže. Je to pravda, ale v prípade 1.2 TSI je zbytočná, lebo olej v tomto motore pri normálnej jazde vôbec nedosahuje výrobcom predpísané optimálne teploty oleja (90-100°C). Ak nelietam na diaľnici, tak u mňa sa teplota oleja drží niekde medzi 81-87°C, tj. 40-ka je zbytočná, lebo je stále o niečo hustejšia než by motor potreboval. Aj ja ju mám v motore iba preto lebo som bol a ešte aj plánujem ísť na trackday a tam chcem mať nejakú rezervu (aj keď som si istý že by to 0W-30-ka v pohode zvládla). Aj samotná Škodovka dáva ako prvú náplň 5W-30. 5. Treba sa pozerať aj na ostatné schválenia, hlavne ACEA. Keď vidíte že tam je ACEA C1/C2/C3, tak ten olaj radšej nekupovať. Nie že by bol nepoužiteľný, ale to sú low a mid SAPS (eko)oleje ktoré sa začali používať hlavne kvôli nafťákom s DPF. Nakoľko nemáme DPF, je lepšie dávať do motorov nie "ochudobnený" ale "normálny" olej, tj. iba ACEA Ax/Bx. Takže bral by som olej renomovanej značky, schválenie VW 502 00, bez ACEA Cx, ideálne viskozitu 0W-30 alebo 0W-40.P.s.: Na fóre oleje.cz kde sa oleje riešia v kuse sú s Castrol Magnatecom časté zlé skúsenosti. Ja osobne som ten olej nepoužil, ale píše to tam viac ľudí, tak by som sa tomu Magnatecu asi vyhýbal. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JirkaBrno Vloženo 9. Březen 2013 Sdílet Vloženo 9. Březen 2013 Ivane, jak normalni clovek pozna, ze magnatec je spatnej, ale mobil je lepsi?? Ja nepoznal rozdil mezi magnatecem 5W40 a 5w30EDGE ani nahodou.. vis prijde mi to jako vesteni z koule.. castrol je na prd, kupujte jen mobil, ne ja mam shell a super, neeee ja mam elf a parada, ja zase Mogul... prijde mi to, ze lidi jsou naprosto zpitomneli z reklamnich masazi.. za komancu kazdej pouzival Mogul a bylo, dneska je na trhu 20 znacek a kazdej uprednostnuje tu svou.. muj otec na oleje castrol najel statisice km v autoskole, vzdy si tam nechava dat olej ze servisu, jakej doporucuje vyrobce, meni po 15000km, je mu jedno zda jezdi mesto-dalnici atd.. a NIKDY nemel s motorem problemy... i HTP 44kW na castrol ze skodovky najel 180 000 v autoskole naprosto v poho a dal vesele jezdi... otazka je, kdyz lidi kupuji olej na netu, litr Castrolu 5W30 EDGE stoji 140 korun, co to je za sunt... hlavne ze usetri.. 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
e1. Vloženo 9. Březen 2013 Sdílet Vloženo 9. Březen 2013 Jirka, berieš to trochu vážne a unikla ti dôležitá vec. Ja som len interpretoval to čo som tam viackrát čítal, viac ľudí na jednom fóre malo zlú skúsenosť s Magnatecom. Nič viac, nič menej, kľudne to môžeš považovať za JPP (JBP), aj keď som uviedol zdroj, a kľudne to môžeš ignorovať. A ešte by som dodal, že je reč čisto o Magnatecu, a nie o Castrole ako o značke, ba dokonca keď si prečítaš môj príspevok, tak zistíš že som žiadnu konkrétnu značku oleja nedoporučoval a tiež som Castrol nezhadzoval (dokonca som ho do svojho auta dával aj ja) takže, mám pocit že tá poznámka sa ťa nejak dotkla a teraz okolo toho robíš zbytočne moc veľké haló. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JirkaBrno Vloženo 9. Březen 2013 Sdílet Vloženo 9. Březen 2013 ne ivane, mne se to nedotklo ani nahodou.. jen jsem se ptal otazkou na to, co interpretuje vic lidi.. co se tyka mne, prejdu treba na shell, mobil.. je mi to jedno, netrvam na castrolu... davam olej takovy, jaky predepisuje vyrobce,jezdim do znackoveho servisu, auto je v zaruce.. muj tatik ujel na castrol statisice km, dokonce muj mechanik daval do feldy olej castrol 5w30, felda ma najeto 280 000km a slape jak hodiny... netrvam na castrolu, netrvam na magnatecu, jen by me zajimalo, jak dokazi lidi poznat, ze ten olej je lepsi a tamtem horsi.. mozna to je castrol za 140 korun.. to at se pak nedivi.. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
e1. Vloženo 9. Březen 2013 Sdílet Vloženo 9. Březen 2013 Zajdi na to fórum a nájdi si to. Mali poruchy s autom a neviem čo ešte po použití Magnatecu. Ja netvrdím že to nemohlo byť niečim iným, ale je tam takýchto vecí viac a boli to reálne skúsenosti a nie placebo veci. Ak ťa to zaujíma tak choď s tvojim otcom argumentovať tam, pravdu povediac, mňa to vôbec nezaujíma že kto koľko s Castrolom najazdil... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JirkaBrno Vloženo 9. Březen 2013 Sdílet Vloženo 9. Březen 2013 mne to taky nezajima..jen tu píšu, že pokud nekdo koupi olej z netu, za cenu oleje do traktoru, at se pak nedivi.. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
libero Vloženo 9. Březen 2013 Sdílet Vloženo 9. Březen 2013 prešlo mi rukami x áut s castrolom magnatec a žiadne problémy...takže za mna nemám proti nemu nič (cenu teraz neriešim) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
psurn Vloženo 10. Březen 2013 Sdílet Vloženo 10. Březen 2013 O magnatecu jsem kdysi uvažoval do auta, ale nikdy jsem si ho tam nekoupil, protože ty "inteligentní" molekuly, které ulpějí na povrchu, ve mě nebudily důvěru. Je otázka, jak to funguje, ale třeba by se mohla v konečném výsledku zvýšit přilnavost některých dílů v motoru. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
metas Vloženo 10. Březen 2013 Sdílet Vloženo 10. Březen 2013 ja jsem si nechal udelat test oleje,tu kapkovou zkousku vždy před vymenou,poprve po 15tis,takze olej ze skodovky a výsledek byl velmi spatny,citoval jsem tu uz tu zpravu asi před rokem a ted jsem si ji udelal sam pri45tis koupil jsem si to na netu jeto motor checkup a mel jsem tam castrol edge profesional 5w40 co tam dava muj servis a výsledek opet velmi spatny z deviti stupnove stupnice jsem ho mel vycerpany mezi 8-9 ,ja si myslim ze to je primim strikovanim,ze nevydrzi,bratr ma neprime a po 10tis ho ma na stupnici tak 3 ale ma tam shel ultra myslim 5w30,tak ja si ho pak budu menit tak po 10-12 tisicich,tot ma zkusenost Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
e1. Vloženo 10. Březen 2013 Sdílet Vloženo 10. Březen 2013 Kým ten olej neodovzdáš do špecializovaného laboratória, dovtedy tieto testy nemajú žiadnu výpovednú hodnotu.A keď už sme pri tom, nepíšeš tu podstatnú vec, a to je spôsob akým auto používaš. Krátke jazdy alebo dlhé. Kľudná, alebo agresívna jazda, viac mesta, prípadne diaľníc, alebo skôr okresné cesty? Ak niekto jazdí napr. ako ja, tj. veľa krátkych jázd v meste, a väčšinou svižným tempom, tak môže byť rád keď mu olej vydrží polku normálneho intervalu. 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
metas Vloženo 11. Březen 2013 Sdílet Vloženo 11. Březen 2013 první test dělala specializovana firma,sunocco jihlava,jen pod mikroskopem,ale to staci,papirek byl ve svete motoru asi před rokem a ted me taky výsledek stacil,protoze jsem mel srovnani prave s bratovim autem a rozdil byl opravdu velky,kolecko bylo cerne jak bota a jezdim v klidu,25km do práce a zpet,po rovine,auto nevytacim radim kolem 2-2,5tis ,kratke starty tak z 10procent,dlouhodobou spotřebu mam na dvojce 5,3 si myslim ze to pro olej není nic spatneho,chtelo by aby si ten test udelalo vic uzivatelu,aby to mělo nejakou vypovydajici hodnotu,ja pisi jen za sebe,je to jen ma zkušenost,nic vic Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sytic Vloženo 12. Duben 2013 Sdílet Vloženo 12. Duben 2013 Vůbec poprvé jsem se rozhodl, že si dovezu do servisu na garanční prohlídku vlastní motorový olej. Na internetu jsem dohledal, že je pro motor 1.2 TSI vhodná specifikace 5W-30, k mému překvapení jsem našel v servisní knížce (a ve skříni načaty obal z poslední prohlídky), že mi do motoru lijí Castrol SLX5W-40. Mám opravdu zakoupit tuto specifikaci? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pawouk Vloženo 12. Duben 2013 Sdílet Vloženo 12. Duben 2013 Já se zeptám jinak,v čem konkrétně je 5W-30 pro tento motor lepší? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sytic Vloženo 12. Duben 2013 Sdílet Vloženo 12. Duben 2013 Pawouk: Abych řekl pravdu, vůbec nevím, jen chci dát motoru to nejlepší, resp. to, co dostával do teď a bude dostávat i nadále David Manek: Díky, konečně mám jasno Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pawouk Vloženo 12. Duben 2013 Sdílet Vloženo 12. Duben 2013 jj,tomu rozumím, VW normu máš uvedenou v manuálu. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
akubus Vloženo 12. Duben 2013 Sdílet Vloženo 12. Duben 2013 Vůbec poprvé jsem se rozhodl, že si dovezu do servisu na garanční prohlídku vlastní motorový olej. Na internetu jsem dohledal, že je pro motor 1.2 TSI vhodná specifikace 5W-30, k mému překvapení jsem našel v servisní knížce (a ve skříni načaty obal z poslední prohlídky), že mi do motoru lijí Castrol SLX5W-40. Mám opravdu zakoupit tuto specifikaci? Docital si sa dobre, 5W30 je fakt vhodnejsi, lebo TSI nie su vysokootackove motory, je trocha redsi a viskoznejsi, rychlejsie sa ti ohreje motor. V norme VW 502.00 ich najdes dost. Konkretne ja som na Valvoline synpower 5W30 VW 502.00 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
e1. Vloženo 12. Duben 2013 Sdílet Vloženo 12. Duben 2013 Vůbec poprvé jsem se rozhodl, že si dovezu do servisu na garanční prohlídku vlastní motorový olej. Na internetu jsem dohledal, že je pro motor 1.2 TSI vhodná specifikace 5W-30, k mému překvapení jsem našel v servisní knížce (a ve skříni načaty obal z poslední prohlídky), že mi do motoru lijí Castrol SLX5W-40. Mám opravdu zakoupit tuto specifikaci? Už to tu odznelo, ale ak by to nebolo ešte jasné, tak 5W-30 neoznačuje žiadnu špecifikáciu, ale viskozitu. A pri tomto motore Škodovka neurčuje povinnú viskozitu oleja, ale to že aké má mať ten olej schválenie. U 1.2 TSI to je schválenie pre VW 502.00 pre normálny interval (tj. výmena po 15 tisíc km, alebo po roku, podľa toho čo nastane skôr), alebo premenný interval, ktorý si stráži auto podľa toho ako jazdíš. Ale aj tu je výmena povinná najneskôr po dvoch rokoch, alebo po 30 tisíc, podľa toho čo nastane skôr. Ak chceš pre svoj motor to najlepšie, tak sa vykašleš na premenlivý interval a dáš do motora olej ktorý má na schválenie VW 502.00. Ďalej vyberieš viskozitu. Nižšie prvé číslo znamená že olej je redší za studena, tj. kým sa zohreje lepšie maže, a druhé číslo zase znamená že akú má viskozitu za tepla. Tam zase platí že lepšia ochrana pri zátaži (napr. rýchla diaľničná jazdra) ak je druhé číslo väčšie. Tj. teoreticky ideálny olej pre tvoje auto je 0W-40 a máš svätý pokoj bez ohľadu na to či často štartuješ studený motor, alebo veľa jazdíš na diaľnici. No a nakoniec môžeš zúžiť výber podľa ACEA špecifikácií oleja. Do benzínového sa oplatí brať taký olej, ktorý nemá žiadne ACEA Cx číslo, ale iba ACEA Ax, a By. Toto je z dôvodu že oleje ACEA Cx sú všetko mid a low SAPS oleje, ktoré sú potrebné do nafťákov kvôli DPF, čo pri benzíne nemáme, tj, môžeme tieto ochudobnené oleje vynechať z výberu. Nakoniec ti zistane naizaj iba zopár olejov. P.s.: Samozrejme môžeš použiť aj 5W-30, 5W-40, príadne 10W-40 oleje. Prvá dva sú tiež v poho, 10W by som už ale do motora nelial. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
SlazoSVK Vloženo 23. Duben 2013 Sdílet Vloženo 23. Duben 2013 Zdravím, má niekto skúsenosti s týmito e-shopmi? Zaujal ma skutočne veľký rozdiel v cenách pri oleji Total Quartz Energy 9000. Nie že by som sa netešil nízkej cene, ale vzbudzuje to u mňa určitý pocit nedôvery. http://www.autokelly.cz/Catalog.aspx#|Y33buV4cvEnkJxvjhfNBp571+VxywP4QSQjWX2wGDKGZazCKIweaNU3k5v18IxgjzM4hcdtvS2MbE2sqA61Mpeo2XVDXarjnGImGojbuF3Y4i+Ky8UdZ1g2TUvPkMmbyF8XPYw1vEmR2JQXOhVo4dKBWDYBzV7KrCCO6vq6DCPM0cqCYJQQ05paVeq2shoePJl/RBq6gCy8pGsSYj9noovwAwkzo18YSXWjRdxx9Aqg= http://www.autodily-cardo.cz/motorove-oleje/total-quartz-energy-9000-0w-30-5l-stitek-total/ http://obchod.damoslovakia.sk/total-quartz-energy-0w-30-5l/ - v prepočte 1100 kč. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
e1. Vloženo 23. Duben 2013 Sdílet Vloženo 23. Duben 2013 SlazoSVK, hlavne si daj pozor na schválenia. V niektorých obchodoch vidím pri tomto oleji schválenia VW 503.00 / 506.00 namiesto VW 502.00. Takže pred tým ako to objednáš skontroluj popis a aj predajcovi napíš do poznámky aby to skontroloval pred odoslaním. Inak cena ja aj takto dosť dobrá. Ja som kupoval liter Motul 0W-30 za viac ako 11,40 €, a to bol za perfektnú cenu, lebo bežne stojí okolo 17 €. :-) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
SlazoSVK Vloženo 23. Duben 2013 Sdílet Vloženo 23. Duben 2013 (editace) Vďaka za upozornenie (aj keď som teda nikde nenašiel iné schválenie, určite budem písať email). Takže sa konečne Motul doviezol , ja som si našiel cenovú alternatívu keďže Total má výkonostnú triedu rovnakú a je ľahšie zohnateľný... Teraz mám zas problém so servisom lebo všade odmietajú možnosť donášky vlastného oleja. Editováno: 23. Duben 2013, autor: SlazoSVK Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.