Publikováno Červenec 1, 201114 r Čaute, již delší dobu pozoruji na předních pneumatikách své fabie II nepravidelné sjíždění předních pneumatik. Na tuto sezónu jsem koupil nové, opět originální pneu nasazované výrobcem, Bridgestone Turanza 205/45 - 16. Oproti zadním se přední sjíždí hlavně na vnějších okrajích. Nové pneu mají najeto zatím okolo 10tis. km a troufám si říct, že dají ještě jednou tolik a půjdou do kytek, protože kraje už budou bez vzorku, přičemž střed bude mít stále dostatečnou hloubku. Zmiňoval jsem se o tom i v servise ŠA a ti řekli, že to zkoukli a že je vše ok, že dělali i geometrii a taky ok. Již při koupi, kdy auto mělo najeto 30tis. km, byly přední ještě originální gumy na vnějších krajích ko. Koupil jsem opět Turanzy a jak vidno, děje se opět to samé. Má otázka tedy je, zda je to opravdu normální u této motorizace? Při přezouvání v pneuservise mi doporučili zvýšit tlak o 0,2bar na předních kolech. Čili z 2,1 na 2,3, ale auto je pak nesmírně tvrdé. Dodám ještě, že koupené Turanzy odpovídají jak rozměrově, tak rychlostním i zátěžovým indexem hodnotám ve velkém TP. Aktuální foto přední a zadní pneu v příloze.
Červenec 1, 201114 r To LukášCBR tohle není normální aby takhle sjížděly gumy po obvodě , chtělo by to možná překontrrolovat geometrii přední nápravy a převážit kola ,kola foukám na 2.2 mám 15´´a myslím že to bohatě stačí je to tak trochu tvrdší alesponˇ pocitově ale dal bych na radu v pneuservisu tohle mi taky doporučili nafičet je více na těch 2 na 2.2 , tak hodně zdaru s pneu
Červenec 1, 201114 r Autor Díky za radu. Ono to ale bohužel už na geometrii bylo na jaře a vše v pořádku. Ta druhá fotka je zadní pneumatika, tam je to jeté hezky, ale ta první fotka - přední pneu, je viditelné jak se ten vnější kraj sjíždí. Byli mi "vysvětleno", že u tohoto těžkého motoru je přední náprava daleko více zatížená a že je to prostě normální. No, taky se mi to nezdá. Ještě asi zkusím zajet na geometrii k někomu jinému. Ještě dodám, že na zimu mám 15´ plechy a na těch se gumy sjíždí stejně, takže fakt nevím. PS.: kola jsem nechal před týdnem převážit a taky v pořádku. Upraveno Červenec 1, 201114 r od LukášCBR
Červenec 1, 201114 r no keby to bolo tým,že je to ťažkým motorom,tak by to zodieralo gumy z vnútornej strany...zodieranie vonkajšej strany naznačuje väčšiu zbiehavosť..takže to skús dať ešte raz premerať a napíš čo a ako
Červenec 1, 201114 r Zdravim, měl jsem stejný problém. V mém případě po seřizení geometrie problém zmizel.
Červenec 2, 201114 r Sice je pravda že se přední gumy sjíždějí daleko dříve než zadní kvůli zatížení motorem ale aby se takhle rychle a nepravidelně sjížděli že není něco na podvozku v pořádku a ještě jedna malá rada zkusit zajet do jiného servisu , protože každý servis řeší problémy tak nějak po svém sám mám takovou zkušenost
Červenec 2, 201114 r Tohle je klasickej dusledek spatny geometrie - zkus to nechat seridit nekde jinde. Predek se sjizdi vic ani ne tak kvuli zatizeni motorem, ale kvuli mnohem vetsimu prenosu podelnych a pricnych sil (zrychloveni, zpomalovani, zmena smeru jizdy). Jinak Turanzy ER300 bezne vydrzi 40tkm bez problemu.
Červenec 2, 201114 r Mám presne tieto gumy od kúpy auta. Neviem, na koľko presne sa majú nahustiť tieto rozmery, lebo v návode je tlak pre rozmery 195/55/15 a na veku nádrže je to isté. Keď som premeral tlak, na ktoré boli nahustené z výroby, tak som sa zhrozil - 2,8 ! Spustil som predné na 2,2 a zadné 2,1. Teraz neviem, že aký tlak má byť vlastne pre 205/45/16 ? Dík za každú radu
Červenec 2, 201114 r Autor galeo: já mám na víčku nádrže předepsán tlak 2,1 - ten samý rozměr co máš ty a tak jsem to i podle toho foukal. Samozřejmě při minimálním zatížení. Při plném zatížení to je jinak. Dnes ráno jsem byl na geometrii rovnou v pneuservise. Levé kolo bylo mimo toleranci o 0,6mm. Ostatní kola vše v toleranci. Mechanik z pneuservisu mi ale tvrdě doporučoval foukat tyto gumy ne na tlak 2,1 , ale minimálně na 2,3 - 2,5.
Červenec 2, 201114 r galeo: já mám na víčku nádrže předepsán tlak 2,1 - ten samý rozměr co máš ty a tak jsem to i podle toho foukal. Samozřejmě při minimálním zatížení. Při plném zatížení to je jinak. Dnes ráno jsem byl na geometrii rovnou v pneuservise. Levé kolo bylo mimo toleranci o 0,6mm. Ostatní kola vše v toleranci. Mechanik z pneuservisu mi ale tvrdě doporučoval foukat tyto gumy ne na tlak 2,1 , ale minimálně na 2,3 - 2,5. Hmm.. skúsim to trošku prifúknuť, ale už teraz je to kostitras..
Červenec 2, 201114 r galeo: já mám na víčku nádrže předepsán tlak 2,1 - ten samý rozměr co máš ty a tak jsem to i podle toho foukal. Samozřejmě při minimálním zatížení. Při plném zatížení to je jinak. Dnes ráno jsem byl na geometrii rovnou v pneuservise. Levé kolo bylo mimo toleranci o 0,6mm. Ostatní kola vše v toleranci. Mechanik z pneuservisu mi ale tvrdě doporučoval foukat tyto gumy ne na tlak 2,1 , ale minimálně na 2,3 - 2,5. Tak v tom případě ta geometrie byla asi fakt v pořádku i na jaře jak jsi psal, když dnes zjistili jedno kolo o 0,6mm, což není nic při dnešním stavu silnic. No pak napiš zkušenosti když se to bude foukat na víc atm.
Červenec 2, 201114 r U těch 205/45/16 ber hodnotu huštění na 2,1 jako minimum, pod které tlak nesmí klesnout. Já osobně všechny kola (Turanzy 205/45/16) hustím na 2,4 . Co se týká sjíždění hran předních pneumatik, tak to je spíše vlivem ostrého řezání zatáček.
Červenec 3, 201114 r Nafúkal som predné na 2,5 a zadné 2,3. Pred dovolenkou dofúkam aj zadné na 2,5 a som zvedavý, či to spraví niečo so spotrebou. Upraveno Červenec 3, 201114 r od galeo
Červenec 3, 201114 r Chci se zeptat, jaké máte zkušenosti s foukáním FII Combi s pneu 195/55/R15 (85H)? Doporučené hodnoty nebo vyšší? Jak se projeví vyšší tlak na sjíždění pneu? Případně další postřehy z jízdy... Díky Upraveno Červenec 3, 201114 r od froggy
Červenec 3, 201114 r Co se týká sjíždění hran předních pneumatik, tak to je spíše vlivem ostrého řezání zatáček. No doufam, ze si tu tazatel nestezuje na sjizdeni vnejsich hran pneu a zaroven nereze zatacky jak Fittipaldi...
Červenec 3, 201114 r Chci se zeptat, jaké máte zkušenosti s foukáním FII Combi s pneu 195/55/R15 (85H)? Doporučené hodnoty nebo vyšší? Jak se projeví vyšší tlak na sjíždění pneu? Případně další postřehy z jízdy... Díky Mám Continentali ContiContact2 195/55/R15. Vpredu to hustím na 2,3 a vzadu 2,2/2,5 podľa záťaže. Zjazdenie je po celej šírke behúňa rovnaké, akurát je to trošku tvrdšie na nekvalitných cestách. Tieto Continentaly majú sami o sebe mäkšiu zmes ako napr. predchádzajúce Dunlopy Sport01, tak ich prihusťujem viac.
Červenec 3, 201114 r Jazdil som predtým Continental PremiumContact 2 a musím skonštatovať, že to boli najnajnajlepešie pneu, čo som zažil. Ak budem kupovať niekedy nové gumy, tak jedine niečo od Continentalu..
Červenec 3, 201114 r Pneumatiky Continental se v testech umísťují na čelních příčkách. Už jsem vyzkoušel EcoContact, PremiumContact, a WinterContact a nedám na ně dopustit. Navíc máte jistotu, že kupujete kvalitní výrobek z Otrokovic, a ne žádné Polsko
Červenec 3, 201114 r Autor Ne, zatáčky opravdu neřežu. I přes můj mladý věk jsem velmi klidný řidič. Právě jsem se vrátil z 2denního výletu autem - 90% dálnice, v kterém jsem jel sám a nafoukal jsem předek na tlak 2,4. Uvidím jaký bude výsledek.
Říjen 24, 20204 r Ahoj. Jsem možná až moc perfekcionista, ale na předních pneumatikách mám vnitřní stranu k autu ojetou o 0,5 - 0,6mm. Člověk by selským rozumem řekl, že je to tedy tím pádem malilinko větší rozbíhavostí. Ale zase po letmém změření předních kol vodováhou jsem zjistil, že ty kola jsou tak o 10mm nahoře naklopený dovnitř auta-s tim nic dělat nejde-neseřiditelný-je to dáno konstrukcí nápravy. S toho mi zas mojim selským rozumem vychází, že na vnitřní stranu pneumatiky díky tomu zaklonění kola působí větší tlaky a víc se tře-odírá o silnici. Hýn mudruj... Jak říkám, je to "jenom" 0,55mm, ale i to je rozdíl. Co vy na to? Auto je nebouraný-koupený od nova-jezdim s nim opatrně jak důchodce.
Říjen 24, 20204 r Vygugli si geometria prednej napravy, a prides na veci ako odklon, zaklon, ackerman a neries somarini s 0,6mm..... A potom si poloz otazku kedy si bol na geometrii, raz za 4 roky nezaskodi.
Říjen 24, 20204 r altan- Aby mě někdo posílal studovat geometrii a kinematiku náprav si teda vyprošuju! Na škole sem doučoval lidi konstrukci, výhody, nevýhody náprav. Jinak geometrie kontrolovaná před dvěma lety-naměřeny ideální hodnoty-od té doby najeto důchodcovským stylem ani ne 8000km.
Říjen 24, 20204 r To že naměřená geometrie byla před 2 lety ok nic neznamená, to by i perfekcionalista mohl tušit a záleží i na jeho přesnosti. Já jsem nikdy nikoho nedoučoval i když jisté vzdělání v oboru na to mám taky a řídím víc jak 30 let.
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.