Přejít na obsah

Clintův pirátský klub

Clint

Doporučené příspěvky

Částka je spíš podružná, jde mi víc o "střeva" a aby to vydrželo pár let. Nesnáším tohle vybírání a nakupování obecně. :wacko:  To raději vyberu nějakou kompletní mašinu, než to skládat po částech - nic o tom nevím, každý mi stejně poradí něco jiného, takže to stejně zůstane na mně. Za těch deset let jsem na tom krámu vyměnil jen zdroj kvůli řvoucímu ventilátoru a vypalovačku, jinak je tam všechno původní a funkční. To jsem zvědav, co vydrží ty moderní vymoženosti typu SSD.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A nyni trochu teorie o nizkoteplotnim vytapeni systemu tepelneho cerpadla. Cerpadlo je vhodne zejmena pro podlahove vytapeni, jinak jsou potreba vetsi otopna telesa v porovnani s klasikou. Ted investice. Pokud nejsou dotace je to darda a investice se za zivotnost cerpadla ( 20 let ale spis mene) vrati s odrenyma usima. Ono totiz takove cerpadlo cast vyrobene energie spotrebovava na svuj provoz ( zpetne vedeni ohrate vody z naakumulovaneho zasobniku kvuli odmrazovani) a samozrejme s klesajici teplotou ucinnost klesa.

Odkaz ke komentáři

To je pouze teorie, řekl bych z vlastní zkušenosti, že již překonaná. TČ dokáže v pohodě vytopit panelák (samozřejmě kvalitně zateplený) s původním systémem radiátorů i v mrazech pod -10°C. Letos v lednu jsem toho byl svědkem. A to dokonce nebyl využit ani bivalentní zdroj, či vlastně v tomto případě zdroje - elektrický ohřev anebo CZT...

• Pozitivní 2
Odkaz ke komentáři

Pawouku ok, pokud nemas nikoho kdo tomu rozumi je to jasny. O prachy jde taky si myslim. Muzes mit PC za 14 a nebo za 50 tis. Treba ja tim, ze sem si to poskladal sam sem usetril 25-30%. Ve skutecnosti jsem neusetril nic, pac jsem si mohl poskladat za ty same prachy vykonejsi sestavu. Kdyz neni limit a zacnes se zajimat, logicky dojdes k tem nejdrazsim sestavam. Protoze tam plati cim vic penez tim vice muziky ne jako u Skody. [emoji23]. Navic k cemu pak treba PC za 50tis kdyz ho ani nevyuzijes. Resp. pro Tve potreby je to zbytecnost. Napr. k cemu graficka karta za 5tis kdyz v tom max. Delas tabulky v excelu atd.

Odkaz ke komentáři

Dnes jsem si trochu hral a testoval sluzebni F3 ten antikolizni system kdy to zacne samo brzdit pred prekazkou resp. v predu jedouci vozidlo. Pud sebezachovy mi nikdy nedovolil brzdit pozdeji nez je to predkolizni varovne pipnuti. V podstate pri tom pipnuti jsem zaroven zacal vzdy brzdit sam. Slo o mestske rychosti 40-50km/h.

• Pozitivní 1
Odkaz ke komentáři

Před hodinou, Pawouk napsal:

To je pouze teorie, řekl bych z vlastní zkušenosti, že již překonaná. TČ dokáže v pohodě vytopit panelák (samozřejmě kvalitně zateplený) s původním systémem radiátorů i v mrazech pod -10°C. Letos v lednu jsem toho byl svědkem. A to dokonce nebyl využit ani bivalentní zdroj, či vlastně v tomto případě zdroje - elektrický ohřev anebo CZT...

co tam mají za výkon čerpadel? To mají asi docela předimenzováno ne? V Broumově to máme na 2 panel. domech a bivalence jim běžela, protože tam je venkovní výpočtová teplota -18, v Praze je jenom -12.

No v Turnově jim po 6 letech na všech čerpadlech lehly kompresory, ovšem po záruce :D Holt hodně nepovedená série....

@Petře Vzduch - voda má v nízkých teplotách opravdu nižší účinnost a rozmrazování  někdy může být problém při hodně nízkých teplotách. Země - voda je v tomhle lepší, ale vrty jsou " kurwa drahý". Návratnost oproti přímotopu či dálkovému teplu může být v paneláku cca 6-7 let dle zkušeností BEZ DOTACE.

Editováno: , autor: kokta7
  • Negativní 1
Odkaz ke komentáři

Ano jsou i cerpadla co bezi misto na 45-50 st.C na treba 60 i s OT tam pak ale uz klesa topnej faktor. Tyhle posouzeni a reference jsou vzdy o tom kdo je zpracovava. Hra s cisly. Porizovaci stranka veci je jedna vec tu v tom odkaze ani radeji neuvadeli a provoz, servis, udrzba je pak druha vec. A ty cerpadla uz se po 10 letech zacinaji srat. No ale nejsem topenar. To jen co obcas pochytim od kolegu topenaru s kterymi delam na spolecnych projektech neb co slysim kdyz s nimi mam spolecny kancl. Ale ze zvedavosti s nimi hodim o tom zitra rec abych treba nemistifikoval.

Odkaz ke komentáři

No plynovy kotel se ti dnes muze taky vysrat po zaruce :) bezna vec dnes od vsech vyrobcu.

V unoru se instalovala kaskada plyn. kotlu 200kw a v jednom kotli druhej den odesla zakladni deska kotle...

Editováno: , autor: kokta7
  • Negativní 1
Odkaz ke komentáři

před 15 hodinami, Heini napsal:

Já nemám TT vůbec a nemám na žádném fóru nejmenší problém. V čem tkví jeho výhoda?

Výhoda je ta, že pokud máš více diskuzních fór, která navštěvuješ, můžeš si nastavit upozornění na nové odpovědi, nemusíš řešit někde v prohlížeči záložky a mnohdy TT funguje lépe, než mobilní verze fóra (tady je to trochu rozdíl, tady to funguje opačně).

Před hodinou, Clint napsal:

Co to tady řešíte za chujoviny pinďouři? emoji3.png
Přemýšlím nad termínem srazu, ale snad až koncem května. Budu pár dní v Portugalsku a tak to musím nějak skloubit.

Cokoli po 15. 5.

Odkaz ke komentáři

Ale hovno se mi seka. S mymi 3Gb RAM se mi neseka nic. To jen Aple je pro teplouse.
No ted se mi sklada novy komp. Intel Core I5 7400 - 3.5 GHz 4 jadra, RAM 16Gb, SSD disk 270 Gb, HDD 2.0T. K tomu externi HDD 1 T atd. Pokud se povedou Wokna bude i monitor 27". Pawouk furt hlasa ze starej dobrej PC stolni pro Dinosaury je nej. Tak si ho novej porizuji. Pawoukovi poslu fakturu. Se mu zamlzi brejle.

Si zabil, tema Wydlema.

Nikdo tady přece po nikom nechce žádné romány. Jenom nechápu, jak můžeš existovat v "normálním" módu a pak přejít do totálních stylistických a slovosledných nesmyslů, které tady předvádíš. Kdo to má pak luštit? Já jsem technik a nás vždy učili, že se máme vyjadřovat jasně, stručně, odborně a k věci, bez všelijakých zbytečných omáček.

No je fakt videt ze nejsi obchodnik, tiskovy mluvci a nebo marketak. Dulezite je napsat strasne moc a nerict nic. Mlzit, omackovat a hra s cisly.
Částka je spíš podružná, jde mi víc o "střeva" a aby to vydrželo pár let. Nesnáším tohle vybírání a nakupování obecně. :wacko:  To raději vyberu nějakou kompletní mašinu, než to skládat po částech - nic o tom nevím, každý mi stejně poradí něco jiného, takže to stejně zůstane na mně. Za těch deset let jsem na tom krámu vyměnil jen zdroj kvůli řvoucímu ventilátoru a vypalovačku, jinak je tam všechno původní a funkční. To jsem zvědav, co vydrží ty moderní vymoženosti typu SSD.

Tak ty uz taky? Menit funkcni zdroj kvuli rvoucimu vetracku? Rozsroubovat, odpojit vetrak (pripadne odstrihnout) a dat novy za 80Kc a zase to pobezi 5 let. Pripadne zkontrolovat kondenzatory a vyfoukat (nebo alespon vysat vysavacem).
Tohle se hodně špatně simuluje, sám jsem to vloni testoval. Ale tam ten FA fungoval nějak podivně a hlavně se pak probral k činnosti vždy v nevhodný okamžik. :blink:

Uznavam ze v novych F3 uz to maka jak ma, ale ty prvni byly nebezpecny, brzdily zbytecne, prudce a nahlas pipaly. Nove jsou jiz decentni a presne jak bych ocekaval ze to bude fungovat.
co tam mají za výkon čerpadel? To mají asi docela předimenzováno ne? V Broumově to máme na 2 panel. domech a bivalence jim běžela, protože tam je venkovní výpočtová teplota -18, v Praze je jenom -12.
No v Turnově jim po 6 letech na všech čerpadlech lehly kompresory, ovšem po záruce [emoji3] Holt hodně nepovedená série....

@Petře Vzduch - voda má v nízkých teplotách opravdu nižší účinnost a rozmrazování  někdy může být problém při hodně nízkých teplotách. Země - voda je v tomhle lepší, ale vrty jsou " kurwa drahý". Návratnost oproti přímotopu či dálkovému teplu může být v paneláku cca 6-7 let dle zkušeností BEZ DOTACE.

Mam kolegyni v praci a ma TC zeme - voda a rikala ze zkusenost takova, ze na zacatku sezony je to fajnovy, ale ke konci ze uz to neni zadna hitparada, zere to elektriku a teplota vody neodpovida. Co jsem tak vyzvidal u revizaku klimatizaci, tak rikali ze to je bohuzel realita, pac ten vrt vymrzne (zmrzne) a logicky taky ztrati ucinnost - coz jsem si myslel. Takze u zeme je nutne pohlidat slozeni pudy a hloubku vrtu. Podle me je porad zlaty stred vzduch-vzduch.
Odkaz ke komentáři

před 18 hodinami, kokta7 napsal:

No v Turnově jim po 6 letech na všech čerpadlech lehly kompresory, ovšem po záruce :D Holt hodně nepovedená série....

Zdroj s tepelnými čerpadly AC Heating Convert AW byl instalován v roce 2016.

- tepelná ztráta domu – 152 kW (-12 °C)

- 2 vchody, 12 podlaží, 90 bytů, 230 osob

- spotřeba TUV za rok – 3807 m3

- výkon kaskády tepelných čerpadel vzduch-voda AC Heating Convert AW - 224 kW (A2/W35)

- bivalentní zdroj – elektrokotel/CZT

- průměrná spotřeba tepla na vytápění a TUV z CZT 2068 GJ

- předpokládané celkové úspory ve vytápění a ohřevu užitkové vody jsou 61 %. Návratnost investice 5 miliónů Kč je 5 roků.

Tihle používají kompresory Toshiba, co to vydrží, netuším.

• Pozitivní 1
Odkaz ke komentáři

před 9 hodinami, kokta7 napsal:

No plynovy kotel se ti dnes muze taky vysrat po zaruce :) bezna vec dnes od vsech vyrobcu.

V unoru se instalovala kaskada plyn. kotlu 200kw a v jednom kotli druhej den odesla zakladni deska kotle...

Vím o jednom paneláku, kde se jim vysypaly Buderusy hned první zimu. A k tomu ještě nějaké další závady. Samozřejmě všechno ještě v záruce, ale i tak jsou z toho družstevníci poněkud nervózní.

• Pozitivní 1
Odkaz ke komentáři

před 11 hodinami, Clint napsal:

Přemýšlím nad termínem srazu, ale snad až koncem května. Budu pár dní v Portugalsku a tak to musím nějak skloubit.

Na čaj bych koncem května mohl nejspíš 23, 24 nebo 25.

A zkontroluj si nastavení SZ - píše mi to, že je nemůžeš přijímat :wacko:

Odkaz ke komentáři

Tak jsem tu nasi otazku ohledne TC konzultoval s odborniky kolegy a co jsem uvadel je vse v podstate pravda. Vice mene cena cerpadel pomalu pada a zacina se to pry vyplacet a urcite je to budoucnost. Mas se Pawouku na co tesit. Ne vzdy jde ale takove reseni pouzit. Casto se narazi na problem kam s nimi a s limity hluku, pokud jsou v okoli jine domy. Dale pokud se nechava st. rozvod s OT musi se ta soustava vyregulovat, jak jsem osal TC jsou nizkoteplotni zalezitost. Nekdy postaci Panelak zateplit tim se stanou OT predimenzovane a pokryje to tu vetsi potrebu plochy OT pro nizkoteplotni vytapeni. Nekdy to nestaci a podnikaji se jina opatreni. Presto TC je idealni pro nizkoteplotni podlahove vytapeni.
Jinak mnohem lepe se vyplati plynova kotelna. Investyce u objektu s TC vyjde na 6mil. Zatim co u stejneho objektu v pripade plynu vyjde pres milion. Bohuzel legislativa plynu nepreje z hlediska ochrany ovzdusi ( dalsi lokalni zdroj znecisteni) a tak to vetsinou neprojde, zejmena pokud se v blizkosti nachazi CZT, to ma pak prednost. Proto se rozmahaji ty TC.

Odkaz ke komentáři

TČ je fajn věc a uznávám, že bych si ho nechal líbit i na domě, ale když jsem to počítal, tak ta reálná úspora je tam tak minimální, že jsem si vzal raději klasický plynový kotel. Problém TČ je ten, že jsou ještě stále hrozně drahá a ne za každé situace jsou 100% efektivní. Hlavně se směju výpočtům některých firem, které počítají, že plynový kondenzační kotel se 160 litrovým zásobníkem dneska stojí 100 - 150 tisíc, jen aby pořízení TČ vypadalo levně a jako obchod století.

Editováno: , autor: Sabiza
  • Pozitivní 1
Odkaz ke komentáři

Viděl jsem na Šumavě, nebo v jižních Čechách mlýn, který si vyráběl proud malou elektrárnou pro tepelná čerpadla, která chladila potok . To je ideální stav.:D Je to školící středisko AV. Měli jsme tam kdysi nějaké školení.:kol-35:

• Pozitivní 1
Odkaz ke komentáři

Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Vytvořit nový...