Únor 1, 201510 r 185 60 R14 ma fabula II i po face.... Je tento rozměr zapsán v TP i jako M+S?? Případně neví někdo, zda by šel tento rozměr na zimu dopsat do papírů?? Zimní 185/55 R15 stojí prostě nesmysl Upraveno Únor 1, 201510 r od Mirda85
Únor 1, 201510 r M+S znamená, že by si ten rozmer nemal použiť ako letné, len ako zimné. Ostatné veľkosti môže použiť aj ako zimné, aj ako letné.
Únor 2, 201510 r Koupil jsem 185/60r15,v techničaku je nemám,ale dát za sadu o 2000 víc se mi opravdu nechtělo.Likvidoval jsem nějakou škodu na havarijní a likvidátora vůbec nezajímalo co na tom mám za gumy takže tak.
Únor 2, 201510 r Asi jsem měl štěstí, ale nikdy jsem se nesetkal s tím, že by pojišťovák zkoumal obutí, ať v soukromém nebo profesním životě. Ale běda tomu, kdo to při jeho náhodném přezkumu v souvislosti se zaviněním nebude mít OK. V žádném případě to neznamená, že bych podporoval, dát tam něco, co není v TP.
Únor 2, 201510 r No já ještě za dob, kdy jsem měl felicii, mě na parkovišti naboural bagr. Naštěstí se opřel jen o blatník svou pneumatikou, co byla velká jako celá felicie, ale to jen mimo :-) Likvidátorka z pojišťovny hned koukala, co mám za pneu a jestli mám zimní. I když jsem byl zaparkovaný na parkovišti. Asi je to člověk od člověka.
Únor 2, 201510 r e1. díky za objasnění toho M+S. Já roky žil v domnění, že je možné použít jen zmiňovaný rozměr s M+S na konci
Únor 2, 201510 r e1 já mám jako základní 195/55r15,na zimu 185/55r15.Něco jsem kolem toho zkoumal a prý se vždy posuzuje zda měl jiný rozměr pneu přímou souvislost s nehodou.Jo a mám Roomstera tak to možná proti Fábii mají jinak.
Únor 2, 201510 r M+S znamená, že by si ten rozmer nemal použiť ako letné, len ako zimné. Ostatné veľkosti môže použiť aj ako zimné, aj ako letné. A to je právě blbost. Na autě můžeš použít JAKEJKOLIV V TP ZAPSANEJ ROZMĚR úplně stejně jako letní tak i zimní. To, že velikost 185/55 R15 je (například) zapsaná jako "M+S" znamená, že výhradně pro tuhle velikost je doporučeno/povoleno používání sněhovejch řetězů, ne že to jsou výhradně zimní rozměry. Když si přepočítáte velikosti celejch kol u rozměrů 175/70 R14, 185/55 R15, 185/65 R14, 195/55 R15 a třeba 205/45 R16 na jejich celkovej průměr včetně pneu, zjistíte že jedině 185/55 R14 je v průměru přibližně o 1 centimetr MENŠÍ než ostatní. Tím je totiž umožněný, aby se KOLEM PNEUMATIKY daly omotat řetízky sloužící k vyproštění v hlubokým sněhu a aby tenhle "návlek" nikde nedřel o podběh nebo o nápravnici v momentě, kdy se kolo vytočí do rejdu. Všecky ostatní rozměry kol jsou větší v průměru i širší, takže pokud se na ně "nabalí" řetězovej návlek, hrozí nebezpečí, že při propružení nebo v rejdu ty řetězy poškodí něco jinýho na autě...
Únor 2, 201510 r Já také. A pokud je přímo u pneumatiky ve velkém TP za rozměrem M+S musí se u tohoto rozměru M+S použít.
Únor 2, 201510 r Tady je pěkný výpočet pro pneu http://pneu.extralevne-pneu.cz/index.php?qwe=e24-kalkulator-vypocet-prumeru-a-obvodu-kola&sirkax1=205&profilx1=45&prumerx1=16&sirkax2=185&profilx2=60&prumerx2=15 Já osobně až sjedu zimní tak také koupím 185/60 R15 i když je v TP nemám, tento rozměr je o cca 500 kč levnější na jedné pneu než 185/55 R15. Rozdíl v průměru je minimální.
Únor 2, 201510 r ....185/55 R14 je v průměru přibližně o 1 centimetr MENŠÍ než ostatní....Asi jsi myslel 185/55R15. Ten 1cm jsou přibližně necelá 2% z průměru kola, tj. tachometr by měl naměřit o 2% delší vzdálenost než je skutečnost. A asi to tak je, protože dnes jsem podle tachometru najel 101km, přes mapy.cz naměřeno 99km.
Únor 2, 201510 r Voltys:Tak ale mít je na autě nesmíš když je nemáš zapsané. Upraveno Únor 2, 201510 r od Voice
Únor 2, 201510 r O víkendu jsem lehce otestoval Polaris3 185/55R15 na horách - silnice suché, mokré, břečka, ujetý sníh, čerstvý sníh.... až do 1000 m n.m. a vše v pohodě. Proti letním 205/45R16 obecně trochu horší stabilita v zatáčkách, ale to se dalo čekat.
Únor 7, 201510 r Ekkar, tvoje argumenty sú logické a tiež som si to dlho myslel, ale potom sa ukázalo, že niekto má v TP zvlášť uvedené rozmery pre použitie s reťazou. Každopádne ja ostávam pri 205/45 R16 a keď bude treba, tak kúpim maximálne ponožky.
Červen 14, 201510 r Které zimní 205/45 R16 mají tutově ochranu ráfku? Nějak jsem nenašel e-shop, který by tyto údaje spolehlivě uváděl. MFS by sand měly mít Bridgestone Blizzak LM-25 (máme je v jiném rozměru na jiném autě a ochranu mají). Nějaké tipy? e1, na čem konkrétně jezdíš? Myslím, značku, typ...
Červen 14, 201510 r Micheliny nemají - ty mám a co tak sleduji na letních kde jí mám, tak to stejně moc nepomůže, protože když už k takové situaci dojde, tak stejně se odře...
Červen 15, 201510 r JayBee1, mne sa zdá, že všetky pneumatiky tejto veľkosti majú nejaký druh spevnenia ráfov. Inak aktuálne jazdím na Bravuris 2, ktoré ale práve predávam a obujem späť na túto sezónu fabrické Dunlop SportMaxx SP. V zime zase mám obuté Hankook Winter i'cept evo W310.
Červen 15, 201510 r Rypicong: Ano, vysoký obrubník ti může poškrábat paprsky, když okolo něj parkuješ, o tom žádná, ale s ochranou neorve hranu ráfku a o tu mi jde především. Když jsem viděl, jak po několika měsících po výměně za Continentaly bez ochrany dopadly do té doby skoro netknuté ráfky, na kterých byly 7 let Bridgestony s ochranou (ne ty samé ), rozhodl jsem se, že mi pneu bez ochrany nesmí na auto. A to byly "balóny" s profilem 55, kde je ráfek přecejen víc v bezpečí. e1: SP SportMaxx mám na 17" Kentaurech a v tom rozměru asi opravdu žádné pneu bez ochrany nebudou, u 16" právě nevím, přecejen už to nejsou takové šlupky. Tak asymetriku na zimu, jo? Popravdě mě to ani nenapadlo, v zimě jsem vždy jezdil se směrovými. Jak jsi s nimi spokojený? Jak velký je rozdíl proti SportMaxxům (přilnavost za mokra, hlučnost, spotřeba)? Ochranu ráfku mají?
Červen 15, 201510 r Tie Hankook sú fajn, oproti Bravurisom 2 lepšie, s Dunlopom už ale nemám možnosť porovnať, lebo tie som menil za zimné naposledy v roku 2012, tak sa už ani nepamätám. Všeobecne ale Dunlopky montované vo výrobe sú dobré pneu, akurát sa moc rýchlo derú. Ak ideš kupovať zimné, tak pozri testy a vyberaj podľa údajov ktoré sú pre teba relevantné. Ja napr. v zime uprednostňujem dobré vlastnosti hlavne na vode. Ak by som teraz kupoval zimné pneu, tak určite siahnem po Continental ContiWinterContact TS850. Treba si za ne ale priplatiť.
Červen 15, 201510 r Hankooky mám na léto, na zimu Vredestein SnowTrac 3 - směrový "šípáky", nemůžu si stěžovat, i když už nejsou nejnovější, tak držej jak židovská víra...
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.