Přejít na obsah

Octavia IV se soundsystémem CANTON trochu jinak :-)

Doporučené příspěvky

Ahoj,

v únoru jsem vyměnil vůz za novou Octavii IV, na kterou jsem čekal 18 měsíců. Jak jsem na ni čekal, tak jsem četl různé komentáře a vzhledem k tomu, že jsem měl objednaný i sound systém CANTON, tušil jsem, že tady budu muset vymyslet co s tím, protože všichni nadávali na basovou složku, která je slabá až neslyšitelná. Samozřejmě, hned jak O4 dorazila proběhl test a i u mne proběhlo zklamání. V předešlé O3 jsem měl vytlumené dveře a dodělaný subwoofer JBL po sedadlem a byl jsem spokojen. Nechtěl jsem do toho nikdy investovat desetitisíce, takže v rámci pár tisícovek slušné zlepšení. Takže přišla na řadu O4 a co s ní. Je jasné, že v létě dojde k vytlumení dveří, ale co s tím "subwooferem"?

Vytáhl jsem ho a potěžkal...no první překvapení...hádám tak 1kg celkem. Pak jsem u kolegy s CANTONem v Kodiaqu zjistil, že má stejný subwoofer i v tomto autě, takže toto téma může být zajímavé i pro majitele Kodiaqů.

Tak jsem trochu zjišťoval, jaké jsou možnosti a většinou narazil jen na kompletní přestavby a odkódování CANTONu.:-)

Šel jsem na to jinak a když jsem slyšel CANTON v Superbu III, byly tam znatelně lepší bassy. Tak jsem na bazaru celkem levně koupil celý subwoofer ze Superba, abych případně pouze vyměnil repro, protože dle parametrů se u obou jedná o 6,5" repro s dvojitou cívkou 2x8Ohm jen výkon repra není nikde specifikovaný, ale všechny CANTONy se chlubí výkonem subwooferu 2x100W. Tak jsem vyrobil pouze kabeláž a začal testovat subwoofer ze S3 v mojí O4. Poslech se výrazně zlepšil. Samozřejmě jsem subwoofer z S3 rozdělal abych zjistil rozdíl v repru a opravdu tam byl. Subwoofer z S3 váží tak 4kg a ozvučnice má 15l. Takže další myšlenka byla toto repro vrazit do té ozvučnice do rezervy. Jelikož ale tento reproduktor má o hodně větší magnet, toto nebyla cesta. Nová myšlenka byla postavit Subwoofer, který CANTON zvládne obsloužit.

Parametry byly jasné....repro s duální cívkou 2x100W (asi hodnota max) , 2x8Ohm. Našel jsem tedy vhodné repro, postavil 30l ozvučnici a vše připravil na připojení do originál konektoru pro subwoofer do rezervy.

Aktuálně mohu tento subwoofer odpojit a zpět připojit originál, pokud bych potřeboval větší prostor v kufru.

Při aktuálním výkonu CANTON DSP si troufán říct, že z toho více dostat nejde, ale já jsem s bassy spokojen.

Repro v subwooferu je 8" (20cm), 2x100W max, 2x60W RMS, 88dB, 2x 8 Ohm, 28-4000Hz. Ozvučnice čistý objem 30l, Bassreflex 37 Hz.  

Nyní už jen dojde k vytlumení dveří a tím jsem s hudbou v O4 skončil a budu spokojen.

Photo 09.04.2023 14 23 08.jpg

Photo 09.04.2023 14 24 36.jpg

Photo 20.04.2023 20 06 34.jpg

Photo 23.05.2023 16 12 45.jpg

Photo 23.05.2023 17 02 26.jpg

Photo 05.05.2023 8 16 45.jpg

Editováno: , autor: JRCZ
chybka
  • Líbí se mi 1
  • Pozitivní 3
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dobrý tip, ale trochu moc práce ne ?💪👍 Já šel variantou dodělání aktivky, mám JBL Basspro SL2 pěkně do kufru na sedačku, aby nezabírala místo :) Komplet i s kabeláží a prací za cca 10k. Každý den mi to vyrobí úsměv na tváři ;) Kam se na to s prominutím hrabe Cantona, která v O4 chybí dobré 2 roky a bude možná až ve FL 2024? a v poměru cena výkon je Cantona hodně nevýhodný příplatek. Už v O3 L&K jsem z toho byl mírně zklamaný. Audiofilům holt Škoda dlouhodobě moc nepřeje :/ 

Odkaz ke komentáři

• o 1 rok později...

Ešte Jedna otázka v súvislosti s tou mojou predchádzajúcou. Prosím ťa, tá nemožnosť umiesniť spomínaný reproduktor so subwooferu Canton Škody Superb 3 do ozvučnice subwooferu Canton pre Octaviu 4, ktorá je v rezerve kolesa, je to absolútne vylúčené, alebo ak by sa dala pod reproduktor objímka/obruč (myslím niečo také, čo sa používa občas pre prichytenie stredobasových reproduktorov v predných dverách) a mierne by sa to nadvihlo, aby sa ten magnet nedotýkal tej skosenej bočnice, nebola by to cesta? Ak by to stačilo len mierne zdvihnúť, asi by som do toho išiel. Ak je to nereálne ani s takouto pomôckou, kašlem na to. Bohužiaľ si jediný, ktorý sa vydal cestou, o akej uvažujem aj ja, avšak na rozdiel odo mňa, ty si to mal fyzicky v rukách a presne vieš o čom píšem. Ja len čerpám inšpiráciu. Ďakujem 

Editováno: , autor: architect
Doplnenie textu
Odkaz ke komentáři

Když bys to zvedl, neochranil bys reprak a přímo na tom leží plato s nářadím tak bys musel zvednout i plato nebo vyřezat otvor by asi šlo. 

6,5" reprak ale fyzicky moc basu nezahraje tak proto jsem šel do 8" který ten Canton utáhne. Reprak mám Monacor SPH-200 TC. 

Odkaz ke komentáři

Vypadá to lépe než ten z O4 reprák, ale podle mne celý subwofer Q5 bude o něco hlubší/větší tak se ti možná nevejde nebo vejde ale bez plata na nářadí. Pokud vyměniš repro, tak to asi nějak půjde, ale ta ozvučnice je malá tak nevím zda to pomůže. Nejsem žádný zvukař, ale ke každému repru se uvádí parametry velikosti ozvučnice aby se třeba reprák nedusil. Třeba Superb 3 má 15l ozvučnici...kolik má O4 nevím...řekl bych asi 10l. 

Odkaz ke komentáři

Presne toto som si myslel aj ja. Takže, pretože tie Q5 subwoofre stoja 160€ a viac asi porozmýšľam o tvojej verzii upgradu. Monacor je fajn, tie top ale fajn. Staviam občas reprobedne a v rámci možností je to dobrá voľba. Mňa by ale bavilo viac asi obetovať ten "hluchý priestor za blatníkom. Žena by ma asi vykostila, keby som do kufra dal takú hranatú bedňu. 🤪

Mohol by som ti napísať na PM, keby som potreboval trošku odkonzultovať výrobu? 

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...