Přejít na obsah

Zvláštní "modulace" audia při přehrávání hudby


Doporučené příspěvky

Ahoj Všem, řeším velmi specifický, otravný problém a vzhledem k tomu, že jsem prohledal snad celý internet a našel jsem jen jednoho člověka, který na zahraničním fóru řešil podobnou věc na 2020 Superbu, mne napadlo, že se zkusím poptat zde, zda-li někdo neřešil to samé.

 

Před několika dny jsem převzal novou Octavii IV ve Sportline se systémem Bolero. Canton nemám. Při poslechu hudby z jakéhokoliv zdroje, (používám primárně Carplay), se mi vždy podaří zvýšit hlasitost pouze na úroveň zhruba poloviny volume baru, dál hlasitost už zvyšovat nejde. Resp. volume bar se zvyšuje, ale na aktuální hlasitosti se to vůbec neprojevuje. Navíc tento jev provází bizarní zvuková "modulace", resp. jedná se o nějaký zvláštní treshold, který jakoby nepustí hlasitější zvuky do reproduktorů. Velmi složitě se to popisuje, pokud v autě nesedíte. Jakoby s každým basovým tónem se hlasitost výšek i středů sníží, a když potom nastane ve skladbě například nějaký vokálový refrén, kde není basová složka, hlasitost je zase nepoměrně vysoká oproti zbytku skladby. Jakoby zesilovač propouštěl jen 50%.

 

Bizarní je, že jediný způsob jak problém vyřešit, je 10s restart přes power button, kde následující přehraná skladba hraje naplno - tak jak má. Při přeskočení na další skladbu je ale problém zpátky.
 

Omlouvám se za improvizovaný popis, jak říkám - je složité to popsat v textové podobě. 
 

Firmware mám poslední aktuální, systém ani další aktualizace nenabízí.
Budu moc rád za každou informaci.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak jsem zmiňoval, děje se to u přehrávání přes Carplay a to jak z Youtube, Apple Music atd… 

 

Vzhledem k tomu, že problém (byť jen na jednu skladbu) vyřeší restart systému, si troufám tvrdit, že se jedná o problém v autě, ne ve zdroji hudby. Ani nevím jak jinak to vyzkoušet, protože CD player auto nemá a nevím jaké další zdroje vyzkoušet. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

SW infotaimentu máš tedy 1940/1941? Mobil a všechny aplikace máš aktualizované? Můžeš zkusit jiný telefon a i přehrát hudbu z MP3, za to nic nedáš.

 

Ve výsledku ti stejně nikdo jiný, než autorizovaný servis nepomůže, protože to bude SW problém. Navíc to máš v záruce,

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, prvně díky Všem za rady.
 

Dneska jsem vyzkoušel různé zdroje a různé kvality přehrávaných médií. Zkoušel jsem rádio, .mp3 i .flac přehrávanou přes VLC a Bluetooth.

 

Problém se objevuje ve všech případech. Jedná se tedy na 100% vlastnost audiosystému, nezávisle na zdroji a kvalitě.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Určitě to budu po novém roce řešit v servisu. Mám trochu strach z toho, že se jedná o nějakou vlastnost infotainmentu nebo zesilovače, že s tím nepůjde nic dělat. Ale uvidíme…

 

Když to nepůjde, tak si na jaře nechám dát do auta jiný zesilovač. I když nevím jak je to se zárukou a dodatečnými modifikacemi audiosystému.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to jsem nezkoušel. A abych pravdu řekl, tak i kdyby tomu tak v případě rádia nebylo, tak to pro mne nemá žádný význam.
 

V autě používám ze 100% carplay, nic jiného nikdy ani nebudu.

 

Jsou tyto možnosti:

Buď se jedná o hardwarovou chybu, která je řešitelná reklamací zesilovače. Případně se jedná o vlastnost sračkózního a nekvalitního zesilovače a pak je třeba zvažovat upgrade.

Nebo se jedná o softwarovou chybu, která je pouze v mém autě a pak může pomoct flash systému nebo aktualizace. A pokud jí má každý infotainment v O4, tak nepomůže nic.

 

Moje otázka byla tedy směřovaná spíš takto: jestli tento problém registruje víc uživatelů Bolera. Protože pokud ne, je to individuální problém mého auta, který budu reklamovat.

 

Poznat to jde naprosto jednoduše: při přehrávání hudby přes BT nebo Carplay, se zhruba od 60% volume baru posouvá zelený ukazatel, ale nedojde ke zvýšení hlasitosti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

10 hours ago, Suffering said:

Dneska jsem vyzkoušel různé zdroje a různé kvality přehrávaných médií. Zkoušel jsem rádio, .mp3 i .flac přehrávanou přes VLC a Bluetooth.

Problém se objevuje ve všech případech. Jedná se tedy na 100% vlastnost audiosystému, nezávisle na zdroji a kvalitě.

 

ja mám pocit že neustále prehrávaš z telefonu, tzn. stále rovnaký zdroj a síce máš rôzne formáty v telefone ale pre infotainment je to stále len pripojenie telefonu.

Infotainment nemá VLC.

 

zastrč normálne do prednej zástrčky USB-C, na ktorom máš nahraté niečo vo formáte MP3 alebo FLAC.

telefon prosím nechaj doma ďaleko od auta

zapni infotainment

zvoľ MEDIA a vyber nahrávku.

 

Žiadny VLC, žiande bluetooth prosím.

----------------

medzitým si tu dal na tento príspevok odpoveď. Nebavíme sa teda o Boleru a infotainmente ako takom ale o carplay a komunikácii do infotainmentu.

Bolero nemám tak to neviem vyskúšať. Ale myslím, že určite nejde ani o sračkozny ani o chybu zosilňovača. Chyba bude zjavne úplne niekde inde.

 

Editováno: , autor: OpelIns1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takže jsme doma. Žádný jiný zdroje si nezkoušel. Žádný vestavěný rádio, žádný USB flash disk, pouze a jenom zdroj z mobilního telefonu, ať už Carplay nebo Bluetooth (což nejsou zdroje, zdroj je pořád jen mobilní telefon). Takže problém je telefon a ne infotainment. Viděl bych to na nějaký nastavení ochrany sluchu. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Žádné nastavení ochrany sluchu pro Carplay neexistuje. Měl jsem tento totožný telefon připojený k několika různým autům (Ford, Renault, Octavia 3 s Columbus) a nikdy jsem podobný problém nezaznamenal. 
 

Navíc řikám, že rádio přes DAB dělá to samé, dnes jsem to zkoušel.

 

Funkci, kterou posílá Ladik mám vypnutou.

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Ahoj!
 

Po mnoha, mnoha, a mnoha hodinách věnování-se tomuto problému, jsem se konečně dopracoval k nějakému rozumnému rozuzlení pro Všechny, co toto řeší…

 

Funkce, která toto způsobuje, je jakýsi softwarový limiter, který při vyšší hlasitosti omezuje v podstatě všechno, co jde do reproduktorů. Nejvíce rozeznatelné je to u basové složky, ale děje se to rovněž při jiných pásmech. Nejhorším aspektem je fakt, že v podstatě od poloviny volume baru, už nejde hlasitost nadále zvyšovat, neboť limiter prostě už do reproduktorů nepustí nic.

 

Prozkoumal jsem mnoho vláken na zahraničních fórech Škody i VW, Redditu atd. Je to problém, který se projevuje u Všech automobilů koncernu, a to zhruba od roku 2019 až doposud. Hovořil jsem s několika lidmi, kteří vlastní také Octavii IV a audio dělá vždy to samé.

 

Skutečné odpovědi se mi ale dostalo až po dlouhé diskuzi s experty z firmy, která se leta zabývá montážemi profesionálního ozvučení.


Škoda má prazvláštně naladěný zvuk ve svých základních audiosystémech a to dokonce tak, že do zadních reproduktorů není ani propouštěna basová složka. Do aut jsou také mnohdy montovány reproduktory s menším průměrem, než je udáváno (155 namísto 165). Každé auto je také originálem a konečný zvuk, který v autě slyšíte, je výsledkem velice mizerného naladění systému technology - aby to alespoň „nějak hrálo“.  Součástí toho všeho je také už zmiňovaný limiter, který nelze nijak vypnout, ani nastavit. 
 

Jaké je tedy řešení celého problému? Jen jediné - je jím DSP procesor.

  • Líbí se mi 1
  • Díky 2
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

hm, píšeš, že experti z nemenovanej firmy hovoria, že VAG má prazvláštne naladený zvuk a limiter, ktorý nedovolí pridať hlasitosť a tak druhá polovica baru už nepridáva hlasitosť.

Vzal som si dnes protihlukové sluchátka a vyskúšal:

- najprv zadné repro

- potom predné repro

- potom vyváženie a fader v strede

vo všetkých prípadoch som skúšal hudbu a hovorené slovo FM rádio OE3 a vo všetkých prípadoch reproduktory zvyšovali hlasitosť až do max baru a hrali bez "divnej modulácie" alebo nadmerného skreslenia.

Samozrejme že to nie je domáce HiFi audio ale to, čo tvrdí renomovaná firma sa u mňa nedialo.

Carplay ani AA nepoužívam a nechcem používať, takže na vyskúšanie s car play by som musel inštalovať kopu blbostí do PC aby som dostal niečo do iphonu čo by sa dalo odskúšať. Ale som ochotný to urobiť keď jasne povieš čo mám vyskúšať.

 

Že je jediné riešenie DSP môže byť tiež pohľad tejto firmy (s výhľadom budúceho businessu). Ak vyžaduješ u low cost auta (možno sa to zle číta, ale škoda je ešte aj v koncerne považovaná za druhú najlacnejšiu) lepší zvuk tak asi DSP a výmena všetkých repro + odhlučnenie auta a zatlmenie je zrejme jediné riešenie. Ale že by štandardný krám mal probém s nezvyšovaním

"hluku" sa nepotvrdilo. Môžem nechať vyskúšať u ďalších pár kolegov.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak jsem psal - každé auto je originál.

 

Dohadovat se nehodlám, smyslem příspěvku bylo poradit s řešením uživatelům, které trápí stejný problém.

 

S informacemi nalož jak uznáš za vhodné, pokud nám chceš dokázat, že tvoje auto to nedělá, nemám důvod ti nevěřit. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Počkej, počkej, počkej… 😀

 

Ty píšeš, že jsi všemožně zkoušel, jestli to dělá tvoje auto. Výsledkem bylo, že to tvoje auto nedělá.

 

Jak konkrétně jsi tedy poradil lidem, kteří řeší problém s limiterem?

 

Z toho co jsi napsal vyplývá, že tvoje auto to nedělá a zřejmě ani nevíš, jak se ten efekt projevuje, protože jsi to na vlastní uši nikdy neslyšel.

 

Takže znovu: Jediný způsob, jak problém vyřešit, je instalace zesilovače s DSP procesorem. Jedině tak totiž můžete limiterem zdeformovaný signál navrátit do původního stavu, aby basy byly basami, výšky byly výškami a signál nebyl modulovaný a utlumený. Je to totiž vlastnost infotainmentu jako celku. Vypnout tedy NEJDE. 


Řešil jsem problém s lidmi, kteří se s ním setkávají běžně a viděl jsem křivku signálu v PC na vlastní oči. 

 

Věnoval jsem problematice spoustu času, pokud má někdo něco konstruktivního, rád si to přečtu. Ale prozatím je jediné řešení problému to, které jsem nastínil výše.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

@Suffering

Ja ti dobre rozumiem o com pises.Presne nieco obdobne som zazil 1x uz u 3kovej Octavie so standart Bolerom,dobre to poznam aktualne zo Scaly,tak isto Bolero a v urcitej miere to ma aj brat Octavie 4kovej,8mickovy Golf,tam je dokonca navi Discover Media6+1.

U Octavie som vtedy iba odhlucnoval a tlmil dvere.Zlepsilo to samo  kvalitu basovej zlozky a aj celkovy dojem z audia,ale za polovickou vytocenej hlasitosti sa toho uz vela nedialo.

V Scale som skusil tvoju strategiu z DSP zosilovacom.Vyrobca Cinsky Isudar,ale ide to cez original kabelaz v aute,takze montaz jednoducha,kedykolvek vratitelna spat,efekt toho neskutocny.Tam su ale limitom potom fabricke repra a treba tlmit dvere a tapaciry.V totmto pripade ale potenciometer hlasitosti plni to,co ma.

Treti pripad je 8mickovy Golf.Tam som volil variantu tlmenie dveri a tapacirov a vymena repro plug and play znacky Focal Inside.

Efekt je znatelny,zatlmene dvere robia velmi vela,ale citit,ze aj ten fabricky zosilovac v Golfe je dost orezany.

Akoze zvlada viac,ako Skodovacky v Scale a 3kovej Octavii,ale cakal som od toho ovela viac.

Mne teda z toho celeho vychadza,ze tebou spominana cesta DSP zosilovacom bude spravna,len sa bude treba povenovat minimalne tlmeniu dveri a tapacirov,mozno casom aj repro,lebo silny zosilovac a slabe repro,tazko povedat,co sa udeje casom.

Viac k tomu najdes aj tu...

 

Editováno: , autor: Patrik1971
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Super, díky moc za zpětnou vazbu.


Je to přesně jak říkáš. Samozřejmě nikdo by asi nedával do auta DSP alespoň bez základního vytlumení. A když už je to otevřené, tak se vyplatí tam rovnou šoupnout nové repro. I jakýkoliv základ je 100x lepší než ty čínské šunty za 15,- Kč.

 

Mě nejvíc fascinuje, že ti koncern dá do auta funkci, která učiní muziku a zvuk naprosto neposlouchatelnou. Jakože měl jsem několik aut od Škodovky, nevadí mi stock audio, ale tohle je šmejdství. Zvuk je natolik modulovanej, že většina skladem zní naprosto jinak, než jak je člověk zná… 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...