Přejít na obsah

Nové auto na zimu - vliv teploty na záběh


olapino

Doporučené příspěvky

Ahojte všichni motoristé a motoristky.

Události se seběhly tak, že přes svůj záměr zajíždět nové auto v ideálních teplotních podmínkách, jej kupuji nyní a dostanu jej až někdy v prosinci či lednu. A protože jsem puntičkář pokud jde o zacházení s technikou (mnohdy řeším i to co jiné ani nenapadne), tak se ptám:

Jak moc může záběh nového syrového motoru v nízkých teplotách ovlivnit jeho budoucí chování. Může třeba záběh motoru v zimě mít za následek vyšší spotřebu oleje do budoucna? Nebo jinak negativně ovlivnit jeho vlastnosti? A co je vlastně pro motor již nízká teplota, která může mít negativní dopad? Motor zpočátku přetěžovat nebudu, budu jezdit rozumně, ale přeci jen může nastat situace, že motor bude promrzlý, studený start, pak se motor ohřeje na provozní teplotu, po vypnutí opět začne promrzat... Převodovka a ostatní součásti to samé.
Asi bych i vydržel do jara, na ježdění bych si prozatímně něco půjčil, ale odstavení by autu asi také nepřidalo si myslím.
Konkrétně se bude jednat o záběh nové Octavie IV 1.5 TSI DSG7.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud hned v tom zmíněném prosinci, či lednu nebudeš vyzvedávat a provozovat auto někde na Sibiři, ale v našich Českých klimatických podmínkách, tak to vůbec neřeš. Toto bude vzhledem k jedinečnosti každého vyrobeného kusu až ta poslední odrážka k zamyšlení. ;-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jasně, motor zpočátku určitě vytáčet nebudu a trasy bych zkraje jezdil trošku delší, aby se motor dostatečně prohřál. 

Na denní dojíždění do práce to nechám až budu mít najeto alespoň 2 tis. 

Nevím co je na tom pravdy, možná jsou to jen mýty, ale slyšel jsem názory, že motory zajížděné v zimě trpí na zvýšenou spotřebu oleje. 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

otázkou taky je čemu říkáš "zvýšená" spotřeba oleje, ono v dnešní době ta "zvýšená" může být "normální". Když ti to bude brát třeba 1l/10 000km, tak to není vůbec nic neobvyklého.

Takže jak píší nahoře bych vůbec nerozlišoval jestli zajíždím v létě nebo zimě. Když už, tak vzhledem k tomu že máš DSG tak bych si hlídal, aby moc nepodtáčelo a případně jezdil na S.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...