Přejít na obsah

MENIC NAPATIA z 12V na 230V


triktrak

Doporučené příspěvky

Vzhladom na to, ze "clovek nikdy nevie", som si kupil menic (konvertor) napatia z 12V na 220V. Mozno to mnohi z Vas poznaju. Je to jednoduche technicke zariadenie (krabica) z ktoreho vedie kabel na zasuvku 12V a na samotnom zariadeni je klasicka zasuvka na 220V. V prilozenom navode na pouzitie je uvedene, ze je nutne vymenit povodnu poistku od zapalovacov (modra 15A) za prilozenu (zltu 20A). Zajtra popoludni odchadzam na dovcu (smer Bulharsko) a kedze som elekticky anitalent rad by som sa opytal:

1. Ci to naozaj mozem urobit? Dufam ze tym nevyrobim nejaku blbost. Na zasuvky mi totiz pofrci navigacka a chladnicka v kufri. Nerad by som preto kvoli salke cerstvej kavy a zapnutemu notebooku ostal visiet niekde v Rumunsku so zhasnutou elektrikou.

2. Ci mozem tu silnejsiu 20A poistku nechat zasunutu natrvalo alebo to potom musim vratit spat za povodnu 15A.

Dakujem

triktrak

Editováno: , autor: triktrak
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kámoš si pořídil tento měnič do Oktávky měl tam napíchnutýho noťase a navigačku týden s tím jezdil na zkoušku a žádný problém.Zítra odjíždí do Chorvatska. Jestli to utáhne ještě chladničku to si nejsem jistý pro jistotu bych se skusil zeptat nějakýho elektrikáře. ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevuem teraz presne ako to má FII ale FI to má tak že ak máš origo od výroby zásuvku aj v kufri, má samostatnú 15A poistku a tá na stredovom tuneli má tiež 15A. Takže preštuduj návod, nájdi poistku príslušiacu prednej zásuvke a poistku vymeň za 20A, nič sa tým nestane, ak sa ti tam niečo skratuje prepáli sa aj tak. Podla toho že píšeš že ten menič má konektor do zapalovača (zásuvky) bude to slabší typ a nezaťaží palubnú sieť moc a ak, máš tam poistku. ale pravidlo je, nabíjaj notbuk pri bežiacom motore takisto aj chladničku používaj len vtedy...nechceš ostať s vymlátenou baterkou

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dakujem za rady. Ste fajn chlapci. Elektrikara uz do zajtra asi nezozeniem, takze to risknem. Hop alebo trop. Mal som tu vecicku asi kupit skor a testnut ju.

@ profor: Mam FII s origo zasuvkou 12V v kufri, ale v manuali od auta (str.203) je uvedene: "c.47 Cigaretovy zapalovac, zasuvka v batozinovom priestore 15A" - t.j. obidve zasuvky (v kabine aj v kufri) su podla toho napojene na jednu poistku.

Pre istotu sa vsak vyhnem tomu aby bezali vsetky "spotrebice" naraz. Ked pobezi notas, tak vypnem navigacku alebo chladnicku...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To nemusíš vypínat a nechávat jen jeden, zcela určitě má nejvyšší odběr lednice. Navigace naprosté minimum, takže tu klidně měj zapojenou kdykoliv. Noťas taky bude mít malej odběr oproti lednici, pokud máš nějakej modernější.

Důvod editace: mazání citace.

Editováno: , autor: foromen
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hej ladnička resp ten peltier čo chladí má peknú spotrebu takže tá, ale predpokladám že má aj nejaký termostat takže nechladí vždy ale to neviem. Dáš tam tú 20A poistku a malo by to zvládnuť aj obe ale radšej, aby sa ti nemíňali poistky daj len menič a potom ladničku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

nie chladnicky ale ten menic profor by mal mat poistku proti vybitiu baterie. :)

Co sa tyka tej chladnicky, to triktrak asi hovori o nejakej normalnej chladnicke, nie len tom chladiacom boxe, ked potrebuje na jej cinnost 220V? Takze ta ma asi aj termostar ale aj prikon asi bude vyssi ako 50W.

Ved na porozprava ked sa vrati z dovolenky... :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Čau všichni,

chtěl bych jenom tudle diskusi trochu obohatit o pár elektro informací (pro přiští kenerace :-D )

1. Výrobce dal pro zapalovač pojistku 15A protože tam pak natáh kabely od baterie který jsou dimenzovaný taky na 15A , takže v nejextremnější připadě vznikne přetížení drátů o 1/4 , což zrovna není optimální a mohlo by dojít i kjejich přehoření a vnejhoršim případě i vzplanutí celého vozu. U škodovek bych tento bod nebral až tak vážně, ty nešetřej, ale u jiných výrobců bych se nadtim zamyslel.

2. Pokud tam dáš tu 20A pojistku tak se nic nestane, při skratu shoři jako ta 15A (jak už se psalo) a pokud nenastane situace viz bod 1 tak se nic nestane.

3. Počet přistrojů je dán pouze výkonem měniče, takže pokud máš měnič kterej je na 200w tak připojíš lednici (50-80w) + notes (40-100w) + navigaci (<10W) Tak dostaneš CCA 190w max a to furt ten měnič zvládne.

4. Jak už se psalo, při většim zatížení musí běžet motor aby nedošlo k vybití baterie.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...