Přejít na obsah

Rozpěrná tyč O II


p2p

Doporučené příspěvky

Hledam nejakeho vyrobce nebo prodejce na rozpernou tyc mezi tlumice na O II 1,8 TSI. Nejlip z Jihomoravskem kraji... :)

p2p, nuz rozpera nieje zla vec,ale na oII,ehmm...neviem, ja ked otvorim kapotu,vela miesta tam na nu nieje :(

Ale ak mate niekto foto,sem s nim :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

na případ nehody podle mě nebude homologovaná žádná tyč

Myslel jsem to jinak..karoserie je navržená, aby se i v případě nehody snažila chovat podle nějakého algoritmu..někdy tam může být vzpěra pro dobro věci (ale jen ve chvíli, kdy se s ní počítá od počátku (tedy už u výrobce), což ale tenhle případ rozhodně nebude

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přesně tak..jen, tuším, na feldy se montovali origo, ale tam to bylo podle mně původně neplánovanou zástavbou těžších motorů. Jinak mně teď tak napadá, chápu, že se to dá namontovat mezi klobouky tlumičů, ale kam s tím na OII, když ty jednotky jsou vyvedené až v prostoru pod stěrači, kde už se navíc nachází i příčná stěna, takže tenhle uzel je dostatečně tuhý ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak s tím choď zrovna na mně :doh Se koukni do statistik, kolik nehod na silnici je přesný čelní náraz, i pokud jde o čelní, vždy je do jisté míry přesazený. Skelet je pro takové případy navržen, aby se choval. Pokud chceš něco, co se vůbec nekroutí, budeš muset jezdit v ingotu. Jinak by mně zajímalo, kam bys chtěl dát tu příčku..předpokládám, že také uzly, ke kterým ji chceš přidělat, musí být dostatečně dimenzované a to hlavně vzhledem k rozložení sil, které tam tou příčkou navíc vneseš ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

v tomhle má Jiřík pravdu, nikdy nevíš, jakým způsobem ti tahle torzka změní chování deformační zóny, když se to vezme do extrému, mohlo by to tobě, jakožto řidiči uvnitř vozu i ublížit, ale to je fakt extrém, kterej když nastane, tak je velká pravděpodobnost, že z auta už nevystoupíš

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi nikdo z nas nestudoval mechaniku pri narazu auta, jenom vim ze zavodni auta to maji a nemaji s tim problem. A pravdepodobnost ze se vymelou je o dost vecsi nez u nas normalnich belochu... ;) ;) :) :) :p :p Co si myslite o torzni tuhosti O II oproti O I?????

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

srovnávat OII se závodním autem, který má vevařenej bezpečnostní rám, uplně jiný bezpečnostní pásy a vůbec bezpečnost jezdce řešenou jinak než civilní auta? ale jasně, ten vliv nebude žádnej extrémní, ale nějakej asi bude, nicméně přínos v tuhosti asi bude převažovat nad rizikem havárky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

vidim, ze sa tu riesi nieco, co je uplne nezmyselne.

tak ad pevnost/skrut karoserie. Jednou torznou tycou sa nic nevyriesi. Odporucal by som zopar odbornych clankov ohladom zvysovania tuhosti karoserie, ktore sa robia pri upravach na WRC resp. na ine ucely. Kedze dana tyc by v pripade montaze prepojila horne casti tlmicov, na "skrute karoserie" by sa tato fjucurka VOBEC neprejavila (pokial na octavii p2p nieje upraveny podvozok tj. vymenene tlmice, pruziny, ramena, brzdice..) -> o com dost pochybujem.

v zasade montaz torznej tyce by sa prejavila v pripade celneho narazu, kde by tato tyc znatelne ovplyvnila deformacnu zonu,mohla by sa prelomit a "dokoncit dielo skazy" v pripade vodica a spolujazdca. (tu odporucam pozriet link, ktory je na tomto fore, kde "rozobrali" jedno RS-so ... )

add mechanika, myslim ze vacsine z Vas by sa hodilo vratit sa spat do skoly a pospominat si na mechaniku/fyziku, kde sa rozoberalo delenie a rozkladanie sil na skrut a tah. V tomto pripade by sa prislo na to, ze vydrbat x tisic Sk resp Cz na tyc je UPLNE zbytocnych (ad p2p, ak chces tieto peniaze fakt minut, radsej urob dobry skutok a daj tento obmos niektoremu z detskych domovov...napr na vianoce :) )

add logika:

este raz ti odporucam sa pozriet na tvoju foto otvorenej kapoty, a porozmyslat, ako tam tu tyc chces namontovat bez zasahu do karoserie ... :feve:

..moj nazor..

Editováno: , autor: wagoo
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To není názor, co píšeš, to je prostě fakt :palec2: Každopádně ale uvidíš, že pp si tu vzpěru stejně bude schánět, i když taky jsem se nedočkal odpovědi, že i když pominu, že je to totální hovadina, tak kam tu vzpěru namontovat ;)

Jirko, beriem ze niektori ludia si chcu vylepsit auto fjucurkami, ktore miestami nesu "privlastok" imidzove, ale toto je vymysel hraniciaci s logickym zmyslanim.

Viacmenej, kazdy si je strojcom vlastneho stastia, mozno niekomu chyba tyc, niekomu nieco insie... je to jedno, dolezite je, ze sme rozobrali aj tento "doplnok" do auta a pripadny zaujemca si moze precitat NASE fakty a nazory, a potom bude riesit ci ano alebo nie.

Niekde na fore som cital kritiku na OII v ohlade krutenia karoserie, a neviem ci ja mam "ine auto", ale ja to akosi nepocitujem. To ze "pocut" gumy tesnenia na dverach, ked sa prechadza nerovnostami, to ze obcas zahrkotaju piate dvere na kombiku neznamena, ze sa auto "kruti". Skor to znamena, ze uchyty dveri si sadli, a treba ich posunut a dotiahnut (nakolko aj ta guma ma svoje "vlastnnosti" a po dvoch rokoch nieje taka ako ked bola nova.. ) , obcas treba aj tu gumu potriet tekutou vazelinou, atd atd atd...

Netvrdim ze OII je skvost geniality, ja len tvrdim, ze obcas sa treba zamysliet nad vznikom problemu, nie hned nad jeho riesenim :palec2:

Editováno: , autor: wagoo
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mas pravdu precedo... Nastesti jsem studoval elektrofakultu a ne mechaniku.... :):p :p

Ps: A proc ji teda tam ty WRC davaji... no..

Pokusim sa to skratit :)

u WRC sa pouzivaju dva typy konstrukcii srobovane a zvarane. Preferuju sa zvarane, maju vyssiu pevnost. Pouzivaju sa rozne materialy, dost to zavisi od financii atd atd. Ak auto prechadza touto upravou, predtym vsak na mot.vozidle musia prejst VSETKY SROBOVANE SPOJE zvarom, tj cela karoseria musi byt zvarana! (v tomto momente sa do auta moze vlozit "klietka"). Tam ma za ulohu chranit posadku (vodic+spolujazdec) pri kontrmelci resp. prevratenim sa na strechu.

Od tohto momentu je auto nepouzitelne na beznu premavku na mot. komunikaciach.

Co sa tyka uprav podvozku, rozpera sa dava na spodnu cast tlmicov (medzi tlmice) a hornu cast tlmicov medzi "lieviky resp. domceky". To iste sa riesi na zadnej naprave (pri pohlade na WRC prechadzajuce zatacku je pochopite, preco niekedy jazdi na 3 kolesach :) )

Ono cele toto ma vyznam vtedy, ked sa vymenia tlmice + pruziny, stabilizator naprav, a cele sa to nadimenzuje na sposob urcenia mot. vozidla....

Preto by som mozno prirovnal montaz jednej rozpernej tyce k chiptuningu fabie 1,2 HTP ...

Teraz vazne, pri montazi hornej tyce je vysledok takmer nulovy (teda malicky ucinok je, bola by oskreta farba okolo uchytov :) ), pri pridani dolnej tyce to zacina byt realne zaujimave. Stale zostava otazny zadok, kedze predok je akotak vyvazeny. Na OII RS je stabilizator zadnej napravy, ktory oproti klasickej OII vyrazne citit ... Tusim, ze p2p na zadnej naprave stabilizator nema, auto by sa spravalo na ceste dost srandovne, naklony by sa vobec neporiesili, kedze mame stale povodne tlmice + pruziny (zdrojom naklonov su hlavne tieto segmenty). Takze "tuhost" prednej casti karoserie mame "vyriesenu", otazka je co so zadkom...

..a este jedna poznamka, viete co sa stane, ked mate namontovanu rozpernu tyc (aj ked iba hornu) a niekto vam trafi zboku auto (do predneho kolesa)??? A co myslite, co by sa stalo, ked by tam ta tyc nebola?? :kuk:

Add tuhost OII, prikladam tu jeden clanoK :

Podlaha - platformová strategie

Koncernová platformová strategie je shodným základem pro vozy Audi A3, Seat Altea, Toledo, VW Golf a pro novou Škodu Octavia. Cílem společné platformy je především vývoj technicky komplexní struktury z dílů, které splňují náročné požadavky za optimálních nákladů.

Je přirozené, že mnoho uživatelů platformy znamená mnoho různých požadavků a občas bylo třeba hledat společná kompromisní řešení.

Materiálový koncept

Při vývoji karoserie nové Octavie se od prvopočátku postupovalo cestou masivního nasazení pevnostních a vysokopevnostních materiálů. Důvodem pro toto rozhodnutí byly stále rostoucí požadavky na pevnost karoserie a zároveň snižování hmotnosti vozu a nákladů na výrobu. Zároveň se dalo vhodně využít zkušeností z předchozího typu a vozu Fabia, kde byly již některé materiálové koncepty nasazeny.

Jak je vidět z detailního znázornění materiálového konceptu oblasti tzv. klobouku karoserie, jsou zde zastoupeny ocelové plechy od hlubokotažných materiálů (nevybarvené) přes mikrolegované, DP, Trip, CPW oceli až po díly tvářené za tepla. Na volbu materiálu má vliv mnoho parametrů, jako například požadavky na funkci dílu, hmotnost, vyrobitelnost, cena a v neposlední řadě dostupnost materiálu na trhu v požadované kvalitě a tloušťce. Pokud se na tuto úlohu budeme dívat pouze technicky, lze vlastnosti materiálu popsat podrobným paprskovým diagramem. Požadavky na díl lze odhadnout podobně a takto lze optimalizovat i výběr materiálu.

Bezpečnost

Jedním z hlavních požadavků na karoserii je zajistit bezpečnost posádky,pokud dojde k nehodě. Tím mají konstruktéři na mysli mimo jiné i základní testy dle konfigurace EURO NCAP na čelní a boční náraz a ochranu chodců.

U čelního nárazu je důležité zachytit maximum nárazové energie deformací přední části vozu až po A sloupek. Zbytek struktury musí zůstat prakticky bez poškození tak, aby byl zaručen prostor pro bezpečnost posádky.

Pro dimenzování struktury je třeba si uvědomit silové toky, které procházejí karoserií vozu při nárazu. Celkem 75 % silových toků při čelním nárazu prochází podlahovou částí, tedy prahem podlahou a tunelem. Další výrazný silový tok vede přes A sloupek. Přes dveře jdou sice pouze 3 % celkového zatížení, ale i to je v reálu několik tun, a proto je tedy třeba správně dimenzovat i dveře.

Stabilita dveří při čelním nárazu je zajištěna systémem vnitřních výztuh z vysokopevnostních materiálů. Ty tvoří na vnitřní straně uzavřený profil, který je výhodný zejména z hlediska namáhání při nárazu. Za zmínku jistě stojí laserový spoj těchto výztuh, který je zde použit hlavně z důvodu maximálního možného využití prostoru pro profil.

Stabilita A sloupku při čelním nárazu je zabezpečena výztuhami z vysokopevnostních materiálů.

Základem struktury zajišťující ochranu proti bočnímu nárazu je výztuha B sloupku lisovaná za tepla a trubková výztuha prahu z téhož materiálu. Důležité je naladění uchycení trubky tak, aby pracovala pouze v elastickém režimu a současně byly splněny potřeby čelního nárazu. Z hlediska zatížení řidiče při bočním nárazu musí být horní uložení sloupku naprosto tuhé a naopak spojení s prahem je třeba naladit na optimální hodnotu. jsou samozřejmostí.

Na porovnání struktury B sloupku staré a nové octavie je vidět, že již u předchozího typu jsou použity pevnostní materiály. Současný pokrok v technologiích umožnil použití materiálů s ještě vyšší mezí kluzu, především pak na výztuhu lisovanou za tepla s Rp02 přes 1100 MPa. To umožnilo snížit počet základních dílů ze 7 na 4 a výrazně zvýšit odolnost sloupku vůči bočnímu nárazu a snížit jeho hmotnost.

Ochrana chodců je nové téma, kterým se konstrukce na tomto projektu také zabývala. Výsledkem je úspěšné vyvinutí opatření pro splnění 1. fáze tohoto předpisu.

Za pomocí FEM výpočtů se podařilo speciálně naladit výztuhu kapoty. Problémem byla spára mezi kapotou a blatníkem, která silně zasahuje do hodnocené oblasti. Zde byl proto navržen speciální deformační člen, který snižuje riziko poranění hlavy chodce na požadovanou úroveň. Ochranu nohou chodce zajišťuje speciální výztuha nárazníku s tlumicím dílem z PUR pěny.

Pojišťovací náraz

Situace v přední části vozu je komplexním řešením, které musí splňovat nároky jak na čelní náraz, ochranu chodců, tak i na minimální poškození při pojišťovacím nárazu rychlostí do 15 km/h. Veškerá deformační energie se musí absorbovat ve výztuze nárazníku a deformačních elementech.

Část prostoru pro deformaci zabírá opatření na ochranu chodců, a tak bylo třeba věnovat značnou pozornost deformačním členům. Ty musí pohltit dostatečné množství energie, ale nesmí způsobit deformaci podélníků. I zde bylo pro odladění použito FEM výpočtů. Protože jde o stabilitní úlohu, bylo potřeba zpřesnit metodu výpočtu. Jedním z hlavních zpřesnění bylo přenesení výsledků simulace lisování do crash analýz "Mapping". Na obrázcích můžete vidět rozdíl ve výpočtech při aplikaci této metody v koncepční fázi vývoje v porovnání s testem. Korelace s výpočtem je při použití mappingu velmi dobrá. To umožnilo naladit konstrukci na optimální hodnoty.

Použitím vysokopevnostních materiálů se zde podařilo snížit hmotnost výztuhy i přes opatření na ochranu chodců a to o 25 %. Zadní výztuha nárazníku absorbuje nárazovou energii tak, aby nedošlo k poškození ostatních dílů vozu (kromě vlastního nárazníku). I zde jsou použity vysokopevnostní materiály. Tím se podařilo snížit hmotnost o 35 %.

Komfort

Jízdní komfort je do značné míry ovlivněn tuhostí karoserie. A to jak statickou, tak dynamickou, tedy vlastní frekvencí. Díky analýzám pomocí FEM metod se podařilo sestavit skladbu zadní části vozu tak, že došlo k výraznému navýšení statické torzní tuhosti na 18,7 kNm/°, dynamické na 41,6 Hz. Což jsou u tohoto typu karoserie bez zadní příčné stěny vynikající hodnoty ve srovnání s konkurencí. U ostatních módů kmitání karoserie došlo také k zásadnímu zvýšení vlastní frekvence.

Jedním z hlavních důvodů vynikající torzní tuhosti je nová skladba C sloupku a použití laserového letování. Laserový spoj mezi vnější postranicí a těsnicím kanálem umožnil vytvořit uzavřený profil společně s vnitřními výztuhami. Tím došlo k výraznému zlepšení přenosu silového toku při torzním zatížení karoserie.

Dalším důvodem nasazení laserové technologie v této oblasti je kvalita. Průběh spáry zadního víka má svou křivost danou designem vozu. Tato křivost způsobuje během lisování svařovací stojiny vnější postranice rozdíl mezi vnitřním a vnějším vláknem a tím i její vlnitost. Čím je stojina delší, tím je vlnitost výraznější. Laserový způsob svařování umožňuje zkrátit tuto stojinu na polovinu, a tím vlnitost prakticky odstranit.

..snad sa tomu dalo porozumiet

PS: ja som elektrikar silnoprudar-strojvudca, poslednych x rokov IT manager v istej sukromnej spolocnosti :)

PS2: ja chcem tymto poukazat na to,ze jednou upravou sa "tuhost karoserie" nevyriesi .... a ak chceme riesit naklony v zatackach, musime sa zamerat na nieco insie

PS3 (na toto som zabudol :( ) : Jirko a Luke maju pravdu, nieje to "zavist", ale realne vyuzitie IBA torznej tyce je viacmenej nulove, a zial v nevhodny cas moze narobit viacej zloby ako uzitku....

Editováno: , autor: wagoo
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ta torzní tyč v OII je asi problém.Já jsem ji měl ve Feldě 1.6 ale byl to tovární výrobek uzpůsobený karoserii.WRC je speciál s jiným použitím a brát si ho jako vzor není asi úplně dobré.Já bych spíše preferoval porovnání karoserie 1.8 TSI a RS 2.0TFSI.Ty dvě kastle se liší především dodatečným vyztužením zadní části karoserie v oblasti zadní nápravy, což si myslím není ani tak na zvýšení torzní tuhosti kastle ale na zvýšení tuhosti uložení zadní nápravy při intenzívním brzdění na širších pneumatikách.Já si myslím, že pokud by výrobce myslel, že předek kastle má nedostatečnou tuhost pro motor 2.0TFSI jistě by provedl zesílení i v přední části karoserie někde kolem sloupku A či u podběhů ale nic takového se nestalo, protože to zřejmě nebylo potřeba. Já mám možnost občas jet s oběma verzemi a nemám pocit měkkosti kastle u 1.8.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 7 let později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...