Publikováno Leden 19, 200916 r Ve světě motorů 4/2009 teď vyšel zajímavý test mezi dvěma Fabiemi Combi s motorizací 1.2 HTP 51kW a 1.4 16V 63kW - pro ty co se rozhodují mezi těmito motory, určitě doporučuji - je tam pěkně napsaný srovnání dynamiky a spotřeby v jízdních režimech město, mimo město a dálnice. Pro ty co číst nebudou tak napíšu alespoň naměřené průměrné spotřeby: (auta byla shodně založená - 385kg - dva dospělí, dvě děti + bagáž a absolvovala stejné trasy ve stejný čas a využívalo se limitů 50/90/130) 1.2 1.4 město 8,9l 9,9l mimo město 5,5l 6,1l dálnice 9,4l 8,5l Shrnutí dle SM je asi takový: 1.2 pro jízdu po městě a mimo město, spíše kratší trasy, jedna-dvě osoby, ne moc zatizene auto 1.4 pro dálnice, delší trasy, výlety, vícečlenná rodina, zatizene auto Zajímavost - naměřené hodnoty na brzdě: 1.2: 59kW/5450ot./min., 113Nm/3880ot./min. 1.4: 68,5kW/5050ot./min., 130Nm/4820ot./min. Upraveno Leden 20, 200916 r od PMA
Leden 20, 200916 r Zajímavý...hlavně mě zarazily ty výsledky měření, že by 51kw měla v reálu 59, to je na ten obsah a tři válce docela extrémní výchylka. To u té 1,4 z 63 na 68 vypadá tak nějak reálněj. K tomu shrnutí, to by vcelku sedělo, já jezdím sám nebo ve dvou či max třech a je poznat, jestli vezu např. dvě spolužačky, nebo dva pořádný dospělý chlapy Naštěství víc vozím ty holky Jediný co mi tam tak trochu nesedí jsou ty krátký a dlouhý trasy, protože jestli jedu ve dvou 25km a nebo někam na dovču 150km, je to jedno, auto jede pořád stejně....dlouhý a krátký trasy podle mě spíš ovlivňuje výbava, jaký sedačky, klimoška, loketní opěrka...zkrátka to, co dělá řidiči pohodlí
Leden 20, 200916 r jj tak to na dálnici HTP určitě ne, samozřejmě, pokud bys jel jednou nebo dvakrát měsíčně jak já, to není problém, těch 140 jedeš pořád. Jde spíš o tu ekologii jak píšeš...minule jsem si vymazal PC když jsem projel komlem cedule Začátek dálnice a po jejím skončení jsem se podíval na výsledek. Při průměrné rychlosti cca 129km/h spotřeba 9,2. Takže na denní ježdění to fakt není, co bys ušetřil na pojistce, to bys nechal na benzínu.
Leden 20, 200916 r Teda ta dálniční spotřeba tedy nic moc, jaká se dá odhadovat spotřeba u krátké 51 kW, zatížená 1 člověkem a rychlost 110 - 120 km/h? Doufám, že pod 7 se člověk vejde.
Leden 20, 200916 r tak taky s tím článkem docela souhlasím. při jednom, dvouch lidech lidech je HTP docela živá, ale s kufrem plnejch cihel (cca 300 kusů) je to lenoch. moje první fabia I 47 kw dala na dálnici tachometrovejch 195 km/hod. ted mám druhou generaci HTP 51 kw a není problém jezdit do pěti litrů. jde o to, si předem ujasnit co a kam budu jezdit a podle toho koupit motor. po městě dvoulitr nepotřebuju.
Leden 21, 200916 r Zajímavý...hlavně mě zarazily ty výsledky měření, že by 51kw měla v reálu 59, to je na ten obsah a tři válce docela extrémní výchylka. Cekal jsem kdy se ozvou panove s chipem od Cimbu, kterym Cimbu udava vykon, ktery ma auto uz z vyroby
Leden 21, 200916 r Ten vykon nemusi byt nahoda, nebolo by to po prvy krat, co skodovka umyselne udava nizsie hodnoty ako v skutocnosti . Jeden pruser v nemecku uz maju za sebou
Leden 21, 200916 r ... podle testu SM tak courání po městě za skoro 9l...s 3-hrnkem 1.2HTP, není podle mne taky žádný zázrak. Ještě že se mimo město dostane pod 6l. A dálnice 9.5l se dalo očekávat.
Leden 21, 200916 r no zalezi jak ucpane mesto to bylo:D. Treba po ostrave pokud nestojim na semaforech kolony, tak na prutazich spotreba cca 5.6-6.5. Super courani se vejde do 7-8 l. Po meste jsem tech 9 l. nikdy nemel.
Leden 21, 200916 r jj přesně a taky nesmíš u každýho semaforu ukazovat, že seš nejrychlejší Spotřeba ve městě, např. od Billy k Penny, pak na námko, do železářství a já nevím co všechno...tak do 6,5-7,5 litrů na 16tkách. Pod těch šest se už nedostanu, ale na 14tkách to šlo. Ještě Edit: Zapoměl jsem napsat NiceOne: Vím, že FI 47kw mají v reálu víc. Např. papírových 47 (real 52). Dám chip, a mám papírovejch 52, ale jakej je v tom případě reál? Protože, pokud je to jen o tom, že někomu dám peníze a on mi akorát využije kw, který jsem tam měl už předtím, jen to teď mám i na papíře, jakto, že to auto jede líp? Já na to má svoji teorii. Ale to sem nepatří,každej by chtěl víc výkonu, jen někdo má strach si tam zajet a ověřit si to, jestli to je pravda a někdo ne a riskne. Já to riskl a jsem spokojenej...protočel jsem si o tom víc než dost, abych nenaletěl a jsem moc skokojenej. A i kdybych měl FRS, tak si s ní na ten chip klidně zajedu Upraveno Leden 21, 200916 r od Tangerín
Leden 21, 200916 r Zajímavost - naměřené hodnoty na brzdě:1.2: 59kW/5450ot./min., 113Nm/3880ot./min. 1.4: 68,5kW/5050ot./min., 130Nm/4820ot./min. To je docela zvláštní, skutečný výkon v kW je oproti technickým údajům škodovky sice vyšší o 16 respektive 9 procent, točivý moment v Nm je ale nezvýšený. Možná má na měření vliv typ a rozměr pneumatik a dalších x faktorů, ale údaje z brzdy jsou objektivní. Škodovka tedy uvádí výkon motoru jako minimální možný s tolerancí nahoru. Což je jenom dobře. Asi by se nikomu nelíbilo kdyby to bylo naopak...
Leden 21, 200916 r Tak ono papirovy podhodnoceni motoru muze jenom prospet. Zakaznik si rekne, ze je motor dobrej, v nekterych zemich zaplati mensi pojisteni a ve srovnani s konkurenci na tom bude lip. Myslim, ze Skoda neni jedina. Tem udajum verim, protoze srovnani Feldy 1.3/50kW a FIC 1.2/47kW jednoznacne vychazelo pro FIC, pritom auto bylo o vic jak 125kg tezsi. Konecne nekdo verejne napsal, ze HTP ano do mesta a na cesty kolem neho. HTP ne na dlouhe cesty a do Ruma. Na dlouhych cestach HTP zacne kolem 80km chcipat a dal uz hlavne rve. Rum je tezsi o 100kg, ma vetsi odpor vzduchu. FIIC bych videl jako hranicni moznost.
Leden 21, 200916 r Prospieva to len zakaznikovi, ale v Nemecku to ohodnotili ako nekalu konkurenciu. Nemcur si sadol do fabie a do pola a fabia isla jak drak oproti polu. Len jaxi mala pod kapotou viac konikov, to ale nikto nevedel kym to nedali na brzdu
Leden 21, 200916 r Ahoj jak tady vidím 1,2 měla na brzdě pěkný výkon Kdysi dávno jsem řešil s Jakrem chip 1,2-12V poslal mi grafy před chipem a po chipu. 47Kw1,2-12V měla na brzdě před 56Kw a po chipu skoro 59Kw točivý moment už si nepamatuju,jen jsem si tyhle dodnoty napsal na papír. když budete hledat třeba ty grafy najdete i zde na foru.Tak se mějte
Leden 21, 200916 r Dík Xtracku,před nějakým rokem jsem to tady právě taky viděl, ale už to né a né najít..z hlavy jsem si to taky nepamatovatl. Každopádně je to přesně to, co jsem si myslel a psal tady....že chipem se nevyužuje pouze výkon, kterej tam je už od výroby, i když je papírově menší, ale dojde prostě k nárůstu kw od nejnižších otáček až po ty nejvyšší a max hodnota je taky vyšší. Ale dost o chipu, nato tady máme jiný témata. Každopádně, to už vypadá na druhý měření, kde má 1,2 oproti údajům od výrobce o cca 8 kw větší výkon, je to dost, ale asi to teda bude pravda...
Leden 21, 200916 r Cekal jsem kdy se ozvou panove s chipem od Cimbu, kterym Cimbu udava vykon, ktery ma auto uz z vyroby ty to snad nikdy nepochopíš, že u Cimbu nejde o výkon ale o zlepšení průběhu momentu, pořád zabedněně píšeš totéž, aniž by jsi měl nějakou zkušenost , nicméně jak píše xtrack - po chipu tam bylo víc i kW
Leden 21, 200916 r SM sem si taky přečetl a podle mně tu 1,4 moc chválí.Nevím jak vy, ale já mám po městě menší spotřebu, mimo město větší a na dálnici zase menší jak v tym testu, protože 9,4 nemůže být spotřeba v rámci limitu rychlosti na našem uzemí na dálnici v normálním provozu.
Leden 21, 200916 r Dal jsem si tu práci a našel jsem ty grafy, co tu dal kolega Jakr. Jak je vidět, nárůst kw a krouťáku není až tak podstatnej u chipu, jako jeho průběh, to je vidět asi nejvíc, že je plynulejší a né takový výkyvy. Tak se pokochejte a
Leden 21, 200916 r No my zvolili 1.4 deda je trosku dravec takze asi tak ... ale co si budemem namlouvat ono nejede ani ta 1.4
Leden 21, 200916 r Ahoj kluci. Já mám 1.4 a jsem velice spokojenej. S tou leností v nízkých ot. je to pravda, ale jenom do kopce. Na rovině není v nízkých ot. vůbec líná, alespoň mě se to tak jeví. Jednou jsem to docela využil. Když jsem vjížděl na kruháč a nějakej mamlas ukazoval, že vyjíždí ven, ale místo toho pokračoval po kruháči. Já jsem tam vjel, tak jsem na to musel trochu šlápnout a vystřelila jak šíp, ani jsem to nečekal. Na ten kruháč jsem jel sice na dvojku, ale v hodně nízkejch ot. I na trojku to pěkně zrychluje z nízkých ot. Na čtyřku už ne a na pětku už to musí být poměrně dost vytočené, aby to pěkně táhlo. Nejlepší je to tak kolem 4000 ot., ale to už se dostávám nad 130 km/h. Docela pomůže, když jedu chvíli tak 150 a potom, když zpomalím na 130, tak už jedu tak na půl plynu kopec nekopec. Momentálně mám 10000 km. Jak jste na tom vy? Jinak s tou 1.2 jsem jel pouze na předváděčce, protože jsem se rozhodoval mezi ní a tou 1,4. Jel jsem s ní asi jenom 100 km/h, protože to bylo kolem Plzně, ale podle mě je na tom do této rychlosti velmi dobře. Jelo se pěkně a spotřeba taky pěkná. Bohužel vyšší rychlost u 1,2 nemůžu posoudit. Moc nedám na to, zda výrobce udává x kw a auto má ve skutečnosti y kw. Hlavně dám na pocit při jízdě, ten je pro mě nejdůležitější.
Leden 21, 200916 r 1.4ka potrebuje dobre zabehnúť aby to bol motor. Pokiaľ sa drží v otáčkach, kde ma najvyšší kruťak, tak hravo vie rozhýbať auto v pred a držať tempo i na tiahlych kopcoch. Komu nestačí HTP alebo 16V, tak nech si kúpi motorku. Fabie niesu autá, v ktorých sa dá jazdiť štýlom brzda-plyn.
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.