Přejít na obsah

Nehoda - plnění z pov. ruč. viníka -rada


Orfeus83

Doporučené příspěvky

Dobrý den,

včera se mi stala dopravní nehoda, kterou jsem nezavinil. Chlápek přede mnou začal couvat a nekoukl se do zpětného zrcátka. Chvilku jsme se dohadovali, ale pak vinu uznal a sepsali jsme euro formulář, kde do poznámky napsal " uznávám zavinění dopravní nehody" a podepsal. Měl služební auto s havarijnim i povinným pojištěním u ČSOB. Dnes jsem na ČSOB volal a nahlásil jsem škodu s tím, že on nehodu již nahlásil a řekl, že je viníkem. Teď prý mám čekat, že se mi do tří dnů ozve likvidátor a vozidlo nafotí. Na vozidle (Octavia II) je škoda: přední nárazník, levý světlomet a hnuty držák světlometu, mřížka chladiše a máčknutá kapota v ohybu. Známý z autorizáku Škody odhadnul škodu tak na 30-40tis.

Moje otázky jsou:

1) nemůže teď viník nějak ucuknout nebo bude pojišťovna nějak dál prověřovat nehodu?

2) musí mi likvidátor říci závazně částku, která mi bude proplacena?

Jde mi o to, že to chci dát do autorizáku škody a nechci, aby mi pak pojišťovna řekla, že mi proplatí pouze část? Jak postupovat? Chtěl bych to řešit fakturou od autorizáku, ale nechci nic doplácet jelikož nejsem viníkem a chci auto v původním stavu, již takhle je snížená hodnota, jelikož auto před tím nikdy nebylo bouráno.

3) amortizace? mám O2 model 06 a rok výroby 23.12.2005, takže do pěti let stáří, ale najeto už mám přes 200tis. Auto je ale velmi zachovalé s krásným lakem

Nechápu jak pojišťovna může uplatňovat amortizaci,když ja nehodu nezpůsobil a chci jen zaplatit škodu. At si rozdíl vymáhají na viníkovi. Máte s tímto někdo zkušenost a jak postupovat při jednání s likvidátorem a pojištovnou?

4) Vaše zkušenosti s ČSOB pojištovnou?

5) lze se domluvit, že auto dám po nafocení likvidátorem do autorizáku a až ho rozeberou a likvidátor nafotí znovu, tak aby mi dali vědět kolik mi proplatí a na základě toho ´jsem se rozhodl, že si to nechám opravit tam? A kdo zaplatí to rozebrání?

6) Je možné že budou plnit z havarijka viníka?

Budu Vám moc vděčen za každou radu a zkušenost.

Moc děkuji

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj měl jsem podobný problém ale mě naboural kokot zadek odřený nárazník a tažné vinu uznal až po tom co jsem k tomu musel volat benga nakonec jsem je odvolával.

Takže já jsem postupoval tak že jsem zajel do škodovky tam to nafotili a řekli mi že tažné je na výměnu a nárazník do laku. auto opravili platil jsem pouze amortizaci 50% za tažné jinak nic. A to jsem si ještě vybojoval náhradní vůz. Na pojištovně jsem vše nahlásil dodal dokumenty. Byla to Kooperativa. Vše šlo přes fakturu takže abych po opravě dostal auto hned musel jsem celou opravu zaplatit na místě cash. Pojištovna mi pak peníze poslala na účet cca. do týdne jsem vatu měl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

1) Udělal jsi dobře, že Ti podepsal vinu, cukat už se nemůže ...

2) Nemusí, fakturu autorizáku přesto zaplať sám a ofocenou či mailem pošleš pojišťovně, proplatí obratem ... hlavně tam nenechávat auto, dokud si to servis nevyřídí s pojišťovnou, mohl by ses načekat ...

3) Amortizace se vztahuje na náhradní díly, na práci a to okolo ne, s tim musíš počítat, i když teď už byl nějaký precedenc, že by jsi měl mít nárok na plné zaplacení škody, jak to ale ve skutečnosti je, si musíš zavolat do pojišťovny ... Jinak počítal bych cca 50% na díly-světlo a mřížku chladiče opravovat nebudou, ale vymění ... tzn. nemalá částka pro poškozeného, určitě si zavolej, ať víš co čekat, jinak rozpočtem a nechat si to opravit jinde a ještě Ti zbude ...

4) Nemám

5) Likvidátor to fotí jen jednou, pokud to dáš do smluvní opravny a to může být i autorizák pokud je u pojišťovny v seznamu, fotí si to pro potřeby pojišťovny sám ...

6) Nevim, proč by to dělali, jde to z povinného ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Amortizace je nelegální, rozhodl o tom i ústavní soud.

Takže snad to pojišťovny už nedělají?

;)

Cituji:

Ústavní soud, který ve svém nálezu II. ÚS 2221/07 ze dne 19.3.2008 uvedl, že je třeba přihlédnout k tomu, že v případě havarovaného vozidla, byť opraveného novými díly, je jeho skutečná hodnoty vždy nižší než původní hodnota použitého vozidla. Zhodnocení poškozeného vozidla opravou je zvýšením jeho obvyklé tržní hodnoty, nikoliv technickým zhodnocením či zvýšením technické hodnoty. Není možné po poškozeném požadovat, aby doplácel na nehodu, pokud opravou vozu nedošlo ke zcela zjevnému přínosu pro poškozeného.

Editováno: , autor: zabiak
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 měsíce později...
  • o 3 roky později...

Dobrý den.

Chtěl bych poradit, jak jednat a na co si dát pozor při jednání s pojišťovnou viníky nehody - Kooperativa.

Dnes ráno mi nedal řidič přednost a odnesly to dveře na pravé straně a je trochu škráblý i blatník

 

Díky.

PS: Zatím to neviděl ani likvidátor, snad zítra.

post-4075-0-01250400-1401297924_thumb.jp

post-4075-0-26439200-1401297940_thumb.jp

post-4075-0-95691600-1401297957_thumb.jp

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...