Přejít na obsah

Fabia 1 - skřípání řadící páky, spojky a špatné řazení 1 a R.


fpartl

Doporučené příspěvky

Ahoj všichni,

 

před půl rokem jsem koupil Fabii 1.4 TDi/59 kW. Má najeto něco pod 160 000 km. Vyměnil jsem tam olej, filtry nafty a oleje a jezdí krásně. Včera jsem absolvoval obvyklou cestu Prachatice-Plzeň a v Plzni jsem zjistil, že když chci zařadit 1, tak to jde docela stuha a když chci zařadit zpátečku, tak to jde taky hůř a navíc jsou trochu slyšet "zuby" a v autě trochu hrkne. Napadlo mě, jestli není spojistost mezi závadou a tím templem co se nám teď udělalo. Nevím o tom, že by tam někdy někdo měnil olej v převodovce a i když vím, že je celoživotní, tak jestli bych ho neměl vyměnit. Když jsem vypnul rádio, tak jsem zjistil, že řadící páka docela slušně skřípe, když s ní hýbu a to samé dělá i spojkový pedál. Doufám, že to nebude spojka, protože studium je studium a peněz moc není. Stačí, že potřebuju nový letní gumy... Spojka u mě bere spíše v ve vyšších polohách a když jsem si včera všiml těhle projevů, tak byla samozřejmě až na podlaze. Nevíte někdo co s tím? Nestačilo by namazat nějaké pohyblivé části pod řadící pákou? Znovu podotýkám, že se to objevilo z čista jasna, když začalo být teplo... před dvěma týdny jsem si ničeho absolutně nevšiml...

 

Ještě mě napadlo, že někdy na podzim jsem si všiml slabého hučení když vytáčím 1. Při jedničce zesiluje a když přeřadím na 2 tak se mi zdá, že úplně zmizí. Docela znatelné je, když třeba sjíždím z nějakého velmi prudkého kompce (třeba meze) a nechávám to brzdit motor na 1.

 

Děkuji mnohokrát za odpovědi. :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuju za radu. Ještě se tedy chci zeptat, jak mám zjistit, který olej tam mám dát. Mám sice VIN, ale ten mi o převodovce nic neříká, nebo spíš nevím, jak to z toho vyčíst. A asi se tam jenom jeden typ nedává, ne? Pak už stačí jenom vědět kolik ho koupit. Kde se vypouští a nalejvá... na to snad najdu nějaký schéma na webu. A další věc. Tu kulisu namazat vazelínou, třeba LA-2 nebo stačí stříknou WD? Ještě jednou díky.

Editováno: , autor: fpartl
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vyměnit brzdovou kapalinu ve spojkovém válci a řádně odvzdušnit

promazat jak kulisu tak hlavně systém řazení na převodovce (vyčistit -namazat)

udělat znovunastavení lanovodů

plus ten olej v převodovce.

Potm řeš dál. Všechny informace nalezneš zde , nebo v  servisních příručkách , ty zde nalezneš také.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vyměnit brzdovou kapalinu ve spojkovém válci a řádně odvzdušnit - takhle po prvním přečtení rozhodně servis a ne garáž u mě doma... :D

 

promazat jak kulisu tak hlavně systém řazení na převodovce (vyčistit -namazat) - na to abych tohle vyčistil, tak to musím rozebrat, což znamená asi sundat středový panel a ne jenom stříknout trochu WD přes otvor po vyndaný manžetě řadící páky.

 

udělat znovunastavení lanovodů - rozhodně servis asi co? :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

nic nemusíš rozebirat, na vše se dá celkem vpohodě dostat. Jen to chce chtít.

Začal bych těmi kroky co jsem psal. Rozebírat převodovku můžeš až potom.

nastavení lanovodů včetně vyčištění a promazání práce na pět minut s jednou rukou v kapse. Potřebuješ akorát vrták tuším 5 a pochopit postup a princip. Vše je i s obrázky v DP.

Nehledej problémy tam kde nejsou.

Editováno: , autor: Alma
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hele, podívej se nato tak: koupil jsi staré auto, bůhví kolik najeto a kdoví jaká tam byla údržba.

To co jsem ti napsal prostě platí a netvrdím že to pomůže, ale je to nejjednodušší metoda a zároveň prevence a údržba. Samozřejmně, že může být problém i jinde. Ale toto je prostě základ který bych udělal a podle výsledku potom řešil dál. Je blbost měnit spojku,rozebírat převodovku, když nakonec problém bude někde v těchto komponentách.

Ale je to tvůj boj a tvoje peníze. Takhle na dálku ti to stejně nikdo neřekne. Už se ale opakuji.

Asi se ti to nebude líbit, ale nevymýšlej neustále kraviny a pokud se na to necítíš tak jezdi a nebo to dej někomu kdo tomu rozumí.

Koupil jsi ojeté auto takže s problémy a opravami prostě musíš počítat.

Editováno: , autor: Alma
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...