Přejít na obsah

Jak jezdit, aby motor vydržel?


Doporučené příspěvky

U tohoto motoru to není zas tak o stylu jízdy jak o výměně oleje. Dnes jsem jel po roce s mojí bývalou 1.6 Tour BFQ, kterou si převzal syn a celkem jsem si ji užíval oproti Rapidu 1.0TSI😀, kterého mám teď. Auto jezdilo víceméně trasy 100km a víc, dálnice i okresky a při 180.000 se stala velmi rychle neúnosná spotřeba oleje a s tím spojené problémy. Motor je teď asi 2 měsíce po překroužkování ve značkovém servise kam jezdí od koupě v r. 2009 a ta sranda byla za 27.000. Při tvém nájezdu je o životnosti už asi rozhodnuto. Doporučuji sledovat olej a výměny po cca 10.000km, občas to protáhnout i když je to známý žrout 😀. Víceoktan je úplně zbytečný, ten byl nutný pro 1.6FSI. Protože dávám VIF do Rapida teď ho dostává i Tour. Pokud zpozoruješ, že žere olej začni to řešit, nebo to dej pryč.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, jak se snažím zatím úspěšně udržovat HTP: pravidelné a důsledné výměny oleje předepsané specifikace (díky nízkému nájezdu spíš proplach), svíčky, vzduchový filtr, nenechávat běžet studený motor - ale krátce počkat, netýrat na dálnici, nepodtáčet a vůbec se nebát prohřátý motor protáhnout, tankovat běžný aditivovaný benzín. Prostě užívat v souladu se servisním plánem a manuálem v režimu, na jaký je auto konstruované. Vysokooktanový benzín je u těchto motorů podle mě zbytečnost.

Editováno: , autor: Twisted
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nebydlíme na sterilní rovině, tak netrápím auta co máme doma 1.6MPI, 1.2HTP i 1.0TSI za studena v kopcích a nechávám je chvíli na místě běžet a u Toura minimálně aspoň do poklesu volnoběžných otáček, kdy běží čerpadlo sekundárního vzduchu. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Meniť olej po 5 tisíc ak to auto miluješ, ale je to aj tak už starý hnoj bez hodnoty, neviaz sa na neho citovo. 

Sam som riešil štýl jazdy doprial autu servis pri každom pazvuku atď. a za 4 roky som dal do servisu asi 5000eur a ľudia okolo mňa, ktorí menia olej keď im PC vypíše doliat (tak 40000km alebo 2 roky) nedajú do auta ani cent a sú v pohode. 

Kašľať nato je to len kus železa. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...