Prosinec 16, 200717 r Ok to není, provozní teplotu to musí držet ve všech režimech jízdy.. alespoň u mě to tak je
Prosinec 16, 200717 r kopec má cca 4 km, mám zařazenou rychost (5) a jen to nechám valit dolů s kopce, občas přidám abych udržel rychlost a teplota klesá. Jinak nemám problém s teplotot ani s topením - pokud nejedu z kopce.Takže tento úkaz je tedy OK ?? Dle mého názoru není vše v pořádku. Na 4 km kopci nemůžeš takhle moc ochladit motor, to právě musí uzavřít ten termostat, aby ta studená, ochlazená, voda nešla do motoru a držela se jen v chladiči.
Prosinec 16, 200717 r VAG mi asi nic neřekne že ?? dá se nějak ověřit jestli je termostat kaput ?? Vyndej ho, hoď ho do hrnce s vodou a teploměrem a uvidíš jak pracuje. Upraveno Prosinec 16, 200717 r od KaJe
Prosinec 16, 200717 r kopec má cca 4 km, mám zařazenou rychost (5) a jen to nechám valit dolů s kopce, občas přidám abych udržel rychlost a teplota klesá. Jinak nemám problém s teplotot ani s topením - pokud nejedu z kopce.Takže tento úkaz je tedy OK ?? Rozhodni se sám ale dle mého názoru je termostat OK. Pokud ti to neklesá mimo toho sjezdu z kopce se zařazenou rychlostí tak to neřeš!!! Jak jsem psal: Pokud z kopce brzdíš motorem tak teplota klesá jelikož při deceleraci se zastaví vstřiky benzínu a motor nemá co ohřívat když se v něm nic nespaluje a tím se schlazuje. Takže v tomto případě by měl být termostat v pořádku, pokud je jinak vždy ručička teploty v půlce. Zkus to jinak: z kopce vyřaď a jen dobržďuj, pokud to ovšem jde. Motor by šel na volný chod a teplota by neměla klesat.
Prosinec 16, 200717 r to barbarosa: ještě doplním chladíš to topením, zastavením ventilátoru by měla teplota klesat pomaleji. Dej mi vědět, celkem mě to zajímá. Upraveno Prosinec 16, 200717 r od milix
Prosinec 16, 200717 r Jenom zkusím něco upřesnit. Jak píše Milix, když jedeš z kopce a máš zařazenou rychlost a jedeš bez plynu, tak opravdu v motoru nevzniká žádné teplo, tedy kromě tření, ale to moc nedá. Ale zároveň ten motor nic neochlazuje, jen vzduch, který se ti dostane k motoru. Nic jiného ho ochlazovat nemůže, nebo lépe řečeno, nic jiného by ho ochlazovat nemělo.
Prosinec 17, 200717 r Jenom zkusím něco upřesnit. Jak píše Milix, když jedeš z kopce a máš zařazenou rychlost a jedeš bez plynu, tak opravdu v motoru nevzniká žádné teplo, tedy kromě tření, ale to moc nedá. Ale zároveň ten motor nic neochlazuje, jen vzduch, který se ti dostane k motoru. Nic jiného ho ochlazovat nemůže, nebo lépe řečeno, nic jiného by ho ochlazovat nemělo. Ochlazuje se to právě topením, protože když jedeš z kopce a máš zařazenou rychlost a jedeš bez plynu, tak v motoru nevzniká žádné teplo (na tom jsme se shodli) ale chladící kapalina pořád cirkuluje a to v okruhu motor - radiátor topení. Tuto cirkulaci termostat neovlivní. A jak napsal Barbarosa, jede z kopce 4km na 5 přev stupeň a sem tam přidá tak to na tak dlouhém kopci zchladí. Mě se zahřeje motor na 90 po 4km, tak to, že po 4km jízdy z kopce při deceleraci se motor zchladí z 90 na 70 mi přijde normální a do výměny termostatu bych nešel. Upraveno Prosinec 17, 200717 r od milix
Prosinec 17, 200717 r Je to možné. Zas tak často nejezdím 4 km z kopce bez plynu, tak proto se mi to nikdy nestalo..možná by se diesel choval stejně při jízdě z kopce, těžko řict
Prosinec 17, 200717 r dneska jsem to zkusil. jezdil jsem cca 10 km kdy se teplota držela na 90 a po jizdě z kopce i z menšího bylo znát, že teplota pada. Nejvic jsem ji dostal na 70. Při normální zátěži drží cca 90 ne míň.
Prosinec 17, 200717 r dneska jsem to zkusil. jezdil jsem cca 10 km kdy se teplota držela na 90 a po jizdě z kopce i z menšího bylo znát, že teplota pada. Nejvic jsem ji dostal na 70. Při normální zátěži drží cca 90 ne míň. To rozmezí se pohybuje od 77°C asi do 105°C. nikdy to neukazuje přesně. Topí to míň než dřív?
Prosinec 17, 200717 r Myslím, že to topení to nemůže během 4 km zchladit o 20°C, to se mi zdá hodně přehnané. Teď ještě barbarosa napsal, že se mu to schladí i z menšího kopce. Můj názor pořád stejnej, špatnej termostat. Asi bych těch 250,- Kč investoval. Teda tolik stojí na moje autíko, na 1.6 nevím. Ještě může zkusit nastartovat po noci studenej motor a šáhnout si na hadici k chladiči, pokuď bude termostat zavřenej tak hodně dlouho bude hadice studená. Jinak všechny auta co nyní proháním, Felicie, Fabie, a mou Oktávvu, tak teplota drží pořád stejně, jen u tá Feliny se občas spíš trochu zvedne.
Prosinec 17, 200717 r Mám octu už skoro 7 let a vždy mi se mi ručička teploty vyšplhala na půlku a tam zůstala ať jsem jel jakkoli (+-1mm minimální pohyb). Píšeš, že klesne po jízdě z kopce na 70 - to je do 1/4? Jak dlouhý je kopec? Jedeš se zařazenou rychlostí (pořád, část kopce, kolik- jak) a brzdíš motorem? A jinak pořád na půlce? Jako u doktora odpověz a určíme diagnózu. Zkusím předběhnout odpovědi, snad se trefím. Pokud z kopce brzdíš motorem tak teplota klesá jelikož při deceleraci se zastaví vstřiky benzínu a motor nemá co ohřívat když se v něm nic nespaluje a tím se schlazuje. Takže v tomto případě by měl být termostat v pořádku, pokud je jinak vždy ručička teploty v půlce. Teď jsem si to přečetl ještě jednou a zaráží mě, že tobě milixi ta teplota drží pořád na stejném místě, jak píšeš plus minus 1 mm. Barbarosovi to takhle nedrží, ale tvrdíš mu, že to má v pořádku. Takže to máš rozbité ty?
Prosinec 17, 200717 r chlapci nehádejte se, ptal jse se kamaráda, co dělá automechanika a řekl, že to je normální, pokud by teplota padla pod 50 nebo klesala v záběru byl by problém, ale že toto je OK. Že při jízde z kopce vodní pumpa čerpá celý obsah chladísí soustavy a to i přes chladič a proto se to stihne krásně rychle ochadit.
Prosinec 17, 200717 r chlapci nehádejte se, ptal jse se kamaráda, co dělá automechanika a řekl, že to je normální, pokud by teplota padla pod 50 nebo klesala v záběru byl by problém, ale že toto je OK. Že při jízde z kopce vodní pumpa čerpá celý obsah chladísí soustavy a to i přes chladič a proto se to stihne krásně rychle ochadit. Tu teplotu měříš vagem? Nebo to bereš podle budíku, pokuď podle buďíku, zajímalo by mě kde tu rafiku máš, po tom 4 km kopci?!
Prosinec 17, 200717 r Teď jsem si to přečetl ještě jednou a zaráží mě, že tobě milixi ta teplota drží pořád na stejném místě, jak píšeš plus minus 1 mm. Barbarosovi to takhle nedrží, ale tvrdíš mu, že to má v pořádku. Takže to máš rozbité ty? No spíš tu nemám ten kopec ze kterého bych jel ty 4 km se zařazeným kvaltem aby to bylo srovnatelné s Barbarosou, ale není všem dnům konec. Snížek padá a až vyrazím lyžovat na Pustevny nebo jiný kopeček tak to zkusím a dám vědět. OK? Hádat se nebudu a co si myslím to jsem napsal a Barbarosa se musí rozhodnout sám je to ostatně jeho autíčko . Termostat jsem měnil cena 300,- + 1/2h práce.
Prosinec 18, 200717 r Autor VAG mi asi nic neřekne že ?? dá se nějak ověřit jestli je termostat kaput ?? Ja mam 1.6 75kw 11/2003 a musim menit celu skrinu s termostatom,cena u nas je 3800sk.
Prosinec 18, 200717 r Autor Myslím, že to topení to nemůže během 4 km zchladit o 20°C, to se mi zdá hodně přehnané. Teď ještě barbarosa napsal, že se mu to schladí i z menšího kopce. Můj názor pořád stejnej, špatnej termostat. Asi bych těch 250,- Kč investoval. Teda tolik stojí na moje autíko, na 1.6 nevím. Ještě může zkusit nastartovat po noci studenej motor a šáhnout si na hadici k chladiči, pokuď bude termostat zavřenej tak hodně dlouho bude hadice studená. Jinak všechny auta co nyní proháním, Felicie, Fabie, a mou Oktávvu, tak teplota drží pořád stejně, jen u tá Feliny se občas spíš trochu zvedne. Na Slovensku do 1.6 75kw 11/2003 stoji 3800sk.
Prosinec 30, 200717 r kopec má cca 4 km, mám zařazenou rychost (5) a jen to nechám valit dolů s kopce, občas přidám abych udržel rychlost a teplota klesá. Jinak nemám problém s teplotot ani s topením - pokud nejedu z kopce.Takže tento úkaz je tedy OK ?? TO Barbarosa. Dnes jsme s kámošem (1,6, 55 kw) debatovali v hospůdce a přišla řeč samo i na auta, že jel z dlouhého kopce se zařazenou rychlostí a při brždění motorem mu klesla teplota na 1/4. Jinak teplota vždy v 1/2. Sám si to i zdůvodnil, že tam nejde palivo, které by motor zahřívalo a jen jsme se shodli, že to není závada a tento ukaz je OK.
Prosinec 31, 200717 r Tak to teda vypadá, že budu mít auto rozbité já, když se mi teplota drží pořád na stejném místě budíku uprostřed.
Prosinec 31, 200717 r Nedokazu na dalku diagnostikovat kdo ma co rozbite v chladici soustave, ale pridam svou zkusenost s jizdou z kopce a tim co dela teplota motoru... treba to nekomu pomuze. Nebudu trosktarit a vezmu poradny sjezd. Hohe Tauern, Rakousko. Jel sem z Lucknerhausu (asi 1918m) do Kalsu am Grossglockner (1325m), cili zhruba 600m metru vyskovy rozdil. Bylo to v kvetnu, venkovni teplota nahore okolo 8-10 stupnu, se snizujici se nadmorskou vyskou sla nahoru. Auto nahore uplne studene (po dvou dnech :-), za celou dobu jsem nepridal plyn a brzdil stale motorem. Po 1/2 az 2/3 kopce byl motor na teplote. Popravde tohle jsem vubec necekal a hodne me to prekvapilo...
Prosinec 31, 200717 r Nedokazu na dalku diagnostikovat kdo ma co rozbite v chladici soustave, ale pridam svou zkusenost s jizdou z kopce a tim co dela teplota motoru... treba to nekomu pomuze.Nebudu trosktarit a vezmu poradny sjezd. Hohe Tauern, Rakousko. Jel sem z Lucknerhausu (asi 1918m) do Kalsu am Grossglockner (1325m), cili zhruba 600m metru vyskovy rozdil. Bylo to v kvetnu, venkovni teplota nahore okolo 8-10 stupnu, se snizujici se nadmorskou vyskou sla nahoru. Auto nahore uplne studene (po dvou dnech :-), za celou dobu jsem nepridal plyn a brzdil stale motorem. Po 1/2 az 2/3 kopce byl motor na teplote. Popravde tohle jsem vubec necekal a hodne me to prekvapilo... Tak to je dobrý. Jde asi taky o to, že když je motor studenej, tak i při jízdě z kopce, když se brzdí motorem, tak jde asi trochu benzínu, aby se ten motor prohřál na provozní teplotu. Kdyby to tak nebylo, tak si nedokážu takovej kopec držet na motoru, např. 2 nebo 3 rychlosti, když by byl naprosto studenej. To by byl chudinka motůrek.
Leden 1, 200817 r Mám taky dotaz k termostatu. Motor se zahřeje normálně, perfektně topí, ale ručička se dostane asi 1mm pod tlustou prostřední čáru a tam se drží. ALe nastává problém, jakmile jedu třeba konstatntní 90 km/h, tak ručka postupně klesá a zastaví se před 70C. Poté za chvíli opět vystoupí 1 mm pod 90C. Takže by se dalo říci, že se stoupající rychlostí klesá teplota (je to pouze chvilková záležitost). Díky
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.