Radas1 Vloženo 15. Červenec 2008 Sdílet Vloženo 15. Červenec 2008 Dnes mi po dlouhé době bouchla žárovka(OSRAM) těsně po záruční době tak jsem koupil nové(OSRAM) a poněvadž to není levná záležitost tak bych to chtěl vyřešit nějakým stabošem napětí než je tam dám.Když jsem ho měřil tak mi to ukazuje 14,5V a to je moc!!podle mě by tam mělo být tak max13V.Řešil jste to někdo?určitě nejsem jediný.Prosím poraďte děkuji Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radas1 Vloženo 16. Červenec 2008 Autor Sdílet Vloženo 16. Červenec 2008 Nic Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
xhans69 Vloženo 18. Červenec 2008 Sdílet Vloženo 18. Červenec 2008 (editace) Stabilizator neni problem, horsi je to uchladit pri tom proudu. Jedna zarovka ma 55W coz je pri 12V skoro 5A, zdroj by mel mit minimalne 8A aby neodesel za chvili do vecnych lovist. Editováno: 18. Červenec 2008, autor: xhans69 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radas1 Vloženo 18. Červenec 2008 Autor Sdílet Vloženo 18. Červenec 2008 Stabilizator neni problem, horsi je to uchladit pri tom proudu. Jedna zarovka ma 55W coz je pri 12V skoro 5A, zdroj by mel mit minimalne 8A aby neodesel za chvili do vecnych lovist. To je masakr a máš teda nějaké řešení nebo typ IO?co jsem hledal tak vesměs jsou všechny tak na 1A to je oničem a nebo jezdit s parkovačkama a hlavní světla zapínat jen při stmívání.to by se tedy u mě ku...sky prodloužila životnost,jezdím spíše přes den Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
profor Vloženo 18. Červenec 2008 Sdílet Vloženo 18. Červenec 2008 Nooo kamo to si si dal úkol. Ono by chcelo niečo čo obmedzí prúd pri zapnutí. Jeden to tu má na FI urobené tak že keď zapne zapalovanie pripoja sa mu žiarovky cez asi 100R / tuším 5W odpor. Žiarovky nesvietia, resp tlejú že to neni vidieť ale vlákno je už teoplé. Skúsil by som odporové vedenie čo sa používa vo FI aj keď sa tu riešilo aký vôbec má odpor to vedenie. Viac je v téme FI.,.. k tomu stabíku, skoro to ueurobíš pretože stabilizátor ak použiješ lineárny (neefektívny) potrebuje vstupné napätie o niekolko voltov vyššie ako je výstupné. Iná vec je nejaký spínaný menič ale zasa to chce rozdiel napätí väčší tak neviem ale zas či sa to oplatí... Ešte je riešenie a to je regulácia PWM, skúšal som jeden 55A MOSFET a riadil som ho 555kou a s malým chladičom, fakt malým, sa skoro vôbec nehrial či už išiel na 95percent alebo 5 percent. len neviem ako s tým urobiť fade-in a fade-out Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rostik Vloženo 20. Červenec 2008 Sdílet Vloženo 20. Červenec 2008 14,5v je hodnota která tam má opravdu bej!! Já žárovky měním každý 2 až 3 roky protože stejně odejdou a když ne tak už stejně mizerně svítěj tak je stejně měním. A jen pro zajímavost,ty 12V žárovky jsou stejne konstruovány na vyšší napětí.Jinak ty halogeny bohužel taky hlavně trpí vysokou teplotou a to jim ubírá hodně na životnosti! Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Viktor X Vloženo 21. Červenec 2008 Sdílet Vloženo 21. Červenec 2008 (editace) Dnes mi po dlouhé době bouchla žárovka(OSRAM) těsně po záruční době tak jsem koupil nové(OSRAM) a poněvadž to není levná záležitost tak bych to chtěl vyřešit nějakým stabošem napětí než je tam dám.Když jsem ho měřil tak mi to ukazuje 14,5V a to je moc!!podle mě by tam mělo být tak max13V.Řešil jste to někdo?určitě nejsem jediný.Prosím poraďte děkuji Když už se v tom chceš vrtat, vykašli se na stabilizátor, a projdi diskuzi, co tu mají fabky. Tak pardon - původně jsem si myslel, že je to dioda v sérii a uřezává nějaké pidinapětí, ale je to naopak paralelně zapojená zenerka, jen uřezává špičky, nevím, zda by ti to pomohlo. Transil P6KE15CA 15V - V=15,3 V, I=24 A (obrázek odněkud z fóra, snad se dotyčný neurazí; třeba ti to pomůže. Editováno: 22. Červenec 2008, autor: Viktor X Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.