No jednas vec je,ze kdybys to napsal hned jak jsem se ptal a slusne a ne po tydnu a timhle stylem,cos napsal,to za prve a za druhe,ten clanek je stary 11 let a uvadi,ze "Na obrázku č.2 jsou uvedeny průběhy viskozity při provozu několika moderních olejů."
Nemas nikde konkretni znacku oleje a viskozita 0w40 tam chybi.A za dalsi propad dramaticky propad nezacina po 3000km,ale na grafu je hned pri 100km,ale porad je na tom lepsi 5w40 a 10w40,nez ta tvoje 5w30.Ta 10w40 se dostane na uroven 5w30 az pri 5000km,pak se zase o neco zlepsi a pak zase mirne pada.A 5w40 se dostane na uroven 5w30 az neco pres 6000 a ta pak pada hodne.Ale ja jsem psal,ze s tim tata najezdi tak 2000-3000 rocne max,ale realne najezdil tam 1500km,takze pokud na 5w40 se dostrane na uroven te tvoji 5w30 az po 6000km km,tak je to v pohode a i v pripade,kdybych s tim autem jezdil ja.Ja jsem s BMW najezdil mezi technickejma 9000km,takze 4500km rocne a olej menim jednou rocne,takze ikdybych s Fabii jezdil ja,tak furt se vejdu do tech 6000km rocne a je pro me ten 5w40 vyhodnejsi.Ten 0w40 na grafu neni,takze ten jak se bude chovat nevim.Kdybch najezdil 15000 rocne,tak bych nejezdil 15000km na obyc olej,bud bych ho menil 2x rocne po 7500km anebo bych daval longlive k tomu urceny a menil jednou rocne.Pokud nekdo najezdi rocne 15000km a meni jednou za rok olej a dava obyc,tak je to spatne,ale toto neni muj pripad a nikdy jsem toto nedelal,jasne jsem psal,kolik najezdim rocne.Nehlede na to v grafu chybi cely prubeh toho 5w30,tento olej je longlive a meni se po 30 000 a uz mezi 14 az 16 tisici zacina dramaticky stoupat,kam az dostoupa pri 30000?Takze mit longlive a menit pri 30000km taky neni dobre uz bude mit uplne jinou viskozitu,nez ma mit.A v clanku je uvedeno,ze je to prubeh viskozity nekolika modernich oleju,nikde neni konkretni znacka,takze to neni o nicem vypovidajici.
Proste ti umrela baterka, to ti mela napsat sms, ze zitra lehne. Tak to proste je, nekdy lehne doma, jindy v nevhodnou dobu a nekdo toto nechce riskovat, tak ji treba po kontrole zatezajem vymeni po peti letech a ma klid a frci dal 🙋♂️
Opravdu vám tady musím dělat Google? Jste schopný tu vyplodit tuny textu a ani si ho neověřit?
Dramatický propad začíná už od 3 000 km a velmi brzy má stabilitu pod 5W-30, který si ji na rozdíl od 5W40 naopak drží i po 15 000 km:
Vlastnosti motorových olejů 2 - Viskozita - MotoFocus.cz
Pro ty z vás, kteří neumí, nebo je vám za těžko číst, naprosto dostačí upřít zrak na zelený obrázek zhruba na začátku druhé poloviny stránky.
Technicky ta generace olejů vychází z podobných specifikací a základů.
Pokud neměníš olej po 5 000 km, nemá smysl uvažovat vůbec o ničem jiném než o 5W-30 se specifikací 504.00.
A teď, když jsem tu do vlákna už podruhé tuto informaci dodal, bylo by od špekulantů fajn, kdyby aspoň ocenili moji snahu někomu vyvrátit ničím nepodložené spekulace, ale to bych chtěl asi příliš...
Přitom by stačilo si tady to vlákno projít...