Přejít na obsah

podsvetleni vnitrnich klik


kerpof

Doporučené příspěvky

Vrtá mi hlavou, na co je v Superbu podsvětlení kliček. Šla by tomu dodělat nějaká "logika"? Tak jak je to udělané v sérii je to úplně k ničemu. Akorát to vypadá hezky.

Například je mi k ničemu že mi svítí kličky když jedu. Rozhodně nehodlám já ani nikdo z cestujících vystupovat za jízdy. Zbytečně to také osvětluje sloupek u řidiče.

Na druhou stranu bych čekal, že když zastavím a např. vypnu motor, tak by se měly kliky rozsvítit aby cestující věděli, kde je hledat (ne každý má Superba).

Když už udělali osvětlení podlahy a světlo ve dveřích na osvícení místa kam vystupuju, proč sakra nedotáhli tohle? Jo já už vim, protože je to simply-clever :angry:

Napadlo mě udělat to tak, že by kliky zhasnuly při zamčení dveří (při samozamykání - 15 km/h) a opět se rozsvítili při vypnutí zapalování, případně při vytažení klíčku (odemčení dveří). Neřeší to ale vystupování lidí bez vypnutí motoru. Provedení ale bude největší překážkou.

Nějaké nápady?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

nevim me to prijde na vzhledu za tmy to nejlepsi co muze byt.....

co ty vys, treba nekdo chce vystupovat za jizdy a nevi kam maknout :)

samozdrejme ze by se to dalo upravit ale musel by jsi na kazde dvere tahat drat, potom se ale naskyta otazka kam to zapojit?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No právě, je to dělaný jenom na vzhled, ne na praktičnost.

Natáhnout drát a vyrobit nějakou jednotku je řešení, ale pracné. Chtělo by to vymyslet nějaký mezikus pro jednoduchou montáž přímo do kliky/dveří. Něco jako se dodělává tripling.

Mám rád praktické věci, proto mě točí když vidím jak je to nedomyšlený. Když odemknu auto, tak se rozsvítí vnitřní osvětlení, když nastartuju auto, tak se rozsvítí spínač světel, aby ho člověk nemusel hledat, otevřu dveře, rozsvítí se mi osvětlení na podlaze a pod otevřené dveře. Tyhle a ještě další "vychytávky" jsou praktické věci, ale osvětlení klik je z praktického hlediska k ničemu. No, asi to zůstane jenom jako můj nesplněný sen :(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přijde mi to jako úplně zbytečný komplikování. Osvětelní kliček, svítící po celou dobu, ničemu nevadí. Naopak mi přijde fajn. Včera večer jsem to zkoumal a žádného osvětlování sloupku jsem si při nejlepší snaze nevšiml. Možná tak v naprosté tmě a ještě to jen trochu. Ale kdo jezdí v naprosté tmě? Navíc svítí celá palubka, rádio, klima, červené diody ze stropu, podsvětlení tlačítek ovládání stahování oken a kdoví co ještě. Jediné rozumné řešení by IMHO bylo to navázat na rychlost, tedy zhasnutí při rychlosti nad X, což zase není taková sranda. Všechno ostatní mi přijde horší, než stávající stav. Vystupování lidí při zapnutém motoru je úplně normální. A když to dovedu do důsledků, dokážu si představit i situaci, kdy někdo bud emuset hodně rychle zmizet z jedoucího auta, a osvětlení se mu šikne ;-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Osvětlení kliček i celého interiéru mi naprosto vyhovuje. Naopak nechápu, na co by mi bylo, kdyby to fungovalo naopak. Svítí to decentně, nikoho to neosvětluje a téměř všem se to líbí. Neznám žádnou značku auta, kde by to fungovalo jinak.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Co člověk to názor, to respektuju. Šak nikomu neříkám aby si to předělával.

Já to vidím trochu jinak...dám příklad - vnitřní osvětlení. Nejdřív začali dělat, že se vnitřní osvětlení rozsvítilo při otevření dveří, při zavření zase zhaslo. Měli to skoro všechny auta a nikdo si nedokázal představit že by to mělo fungovat jinak. Pak někoho napadlo dát tam zpožďovač, takže to zhasne až po chvíli, nebo když nastartuje. Super nápad. Pak někoho napadlo aby se to rozsvítilo, když vytáhne klíček ze zapalování. To je přece super, ne? A co pomalé zhasínání aby se neudělaly mžitky před očima? Taky dobrej nápad a vypadá to dobře, ne? Přidáme dvě ledky a máme difúzní osvětlení v noci, to se hodí, ne? A co takhle aby se v autě rozsvítilo po bouračce aby člověk věděl co se děje?

Chci jen říct, že osvětlení kliček je na začátku vývoje a zatím to postrádá jakoukoliv inteligenci. Prostě tam vrazili ledku paralelně na osvětlení palubky. Levný a všichni jsou z toho odvařený. Já bych chtěl něco praktického, proto také tohle moje téma. Je to spíš na zamyšlení pro někoho šikovného.

A už prosím nepište že vám to vyhovuje tak jak to je. Buď napište návrhy řešení, nebo nepište nic. Děkuju.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

2 kerpof: zajímavá úvaha. Mě to takhle vyhovuje, ale je to taky asi tím, že si na to takhle člověk zvykne.

Každopádně dodělávka stylem, že se něco vloží do dveří není úplně nerealizovatelná. LEDky jsou vzájemně propojený na A sloupku takže by to stačíilo nasadit do dveří řidiče. Svorky 30, 15 a signály na zamčení/odemčení taky. Je tu ale jeden problém a to je napojení právě v A sloupku na celé vedení 58d (podsvětlení budíků a vlastně i obrysovky) takže by to celý ovlivňovalo podsvětlení auta.

Jediná možnost je celý posvětlení klik oddělit třeba diodama právě na A sloupku a tam dodělat vlastní "mozeček". Zase tu ale nejsou přístupný signály o odemčení/zamčení takže by šlo dodělat maximálně to stmívání či rozsvícení i po vypnutí klíčku.

Snad jsem to trochu popsal a můžeš si udělat nějakej závěr.

P.S.: mě trochu vaděj jiný věci: mám Rhapsody a tam je podsvětlení bráno z canu takže když večer stojím a poslouchám rádio tak je zhasnutý a abych alespoň viděl co hrajou tak musím zapnout světla :feve:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ace: dík za úvahu, zkusím nad tím zapřemýšlet, ale zatím to asi uložím k ledu, než bude čas. Pokud tedy mezitím někdo nepřijde s jednoduchým funkčním řešením.

Ohledně rádia - nemám sice Rhapsody, takže se mě to netýká, ale je to podobnej případ, kdy zase někdo nepřemýšlel při návrhu rádia, resp. nenapadla ho situace, kdy by bylo vhodné aby rádio svítilo i při zhasnutých světlech. Pochopil bych to u Fábie ale v Superbu je to ostuda.

Že to svítí na A sloupek jsem pozoroval včera při cestě mimo město. Zkusil jsem si to na půl cesty zakrýt a je mi to příjemnější.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 rok později...

jirkantos: zapoj na okruh vnitřního osvětlení. Bude chodit s vnitřníma lampičkama, tj. při odemčení přess se DO rozsvítí, atd.

ostatní: jednoduché řešení tu myslím neexistuje, a už vůbec ne nějakým mezikusem do dveří. Ale řešit se to dá - s taháním drátu do dveří a zapojením na 2 různé okruhy. V OII to mám tak, že jsou tam 2 okruhy s dvojími LEDkami 1. okruh bílé supersvítivé na okruh vnitřního osvětlení (pro to je potřeba dotáhnout drát, spínaný (-). 2. okruh z orig. zelených LED, svítí za jízdy jen decentně, okruh podvícení palubních přístrojů regulovatelná intenzita (58d)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

prosim Kajmane a nevis kde to mam prepojit na ten vnitrni okruh osvetleni?Ja s tim desne zapasim pac to jak rikas je dobry napad ,ale ty vnitrni kliky sviti az kdyz zapnu svetla .Potom jsem se chtel zeptat na komfortku mam 2005 suba a nemuzu ji najit davaly to na tu podlahu ridice u vsech superbu?Nemas nejake foto kde se nachazi?Tak prosim jestli mas nejake vetsi zkusenosti porad.Dekuji

Editováno: , autor: Olin
Nekopírovat předchozí příspěvek - porušení pravidel !
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...
  • o 7 měsíců později...
  • o 1 rok později...

Zdravím, můj osobní názor je připojit zpožďovač zhasnutí na přívod od osvětlení palubky přes diodu a při tom také přes další diodu přivést napětí od vnitřního osvětlení. Když už se do toho pustí člověk, tak stejně rozebere kus auta. Tímto způsobem je zaručené osvětlení za každé situace (mimo toho, když se dál bude sedět v chcípnutém autě bez zapnutých světel). Kdo má strach o elektro instalaci, může si to dát přes relátko, ale při odběru LED bych se nebál přetížení.

Pro ty, kterí nechápou proč tam připojit diody je důvod prostý. V případě propojení by vnitřní osvětlení rozsvítilo i palubní desku s obrysovými světly.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 rok později...

Ani ten první nemá SUPa? To je fuk, odpověď:

Pokud Tam to podsvětlení nemáš, tak tam ani není konektor. Ale dodělat ho není vůbec žádný problém, stačí si vytáhnout štávu z jakéhokoli podsvíceného elementu v interieru nebo i z dveří -pokud máš osvícené třeba ovládání oken, tak je to nejkratší cesta. V předních dveřích to je 100%, v zadních možná. Do dveřního konektoru už by podsvícení jít mělo i v základu, stačí nají správný pin. Pokud ne, což nemyslím, tak vytáhneš třeba od podsvícení zapalovače...

Ovšem za předpokladu, bavíme-li se o vnitřních klikách (já je mám z origo podsvícené a líbí se mi to)

Editováno: , autor: SUP1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...