Jump to content

(O2 před FL) Dodatečná montáž bluetooth handsfree

Recommended Posts

Tak jsem právě úspěšně zvládnul dodatečnou instalaci originál BT HF a zkusím se podělit o pár zkušeností. Původně jsem chtěl hodně fotit, ale ono moc není co, tak to pouze popíšu...

Materiál

- interface jednotku 5P0862335 (jde o GSMII, zvládá přijímání/odmítání hovorů, neumí přenos audio ani SMS funkce). Věnujte pozornost výberu jednotky v závislosti na vašem autě - je hodně verzí jednotek a ne všechny jsou mezi sebou zaměnitelné!

- kabeláž (dá se sehnat na webu nebo u zdejších profíků za dobré peníze),

- mikrofon (3B0035711B)

- BT anténa (8P0035503E)

- držák interface, kryt a šrouby.

Vše jsem pořidil za míň než 2000Kč.

Dále budete potřebovat

- na montáž torx bity, šroubovák, pájku, smršťovačku a pevné nervy,

- a HEX-CAN kabel + noťas na nastavení.

Než začnete

- odpojte minus pól baterie (jestli máte dodatečně montované rádio/navigaci, budete potřebovat PIN!)

- kolem airbagů pracujte velice opatrně a žádné vodiče neveďte tak, aby překážely případnému vystřelení bagu!

Montáž

- interface jednotku vložte do držáku, nasaďte BT anténu a konektor kabeláže,

- odsuňte sedadlo spolujezdce úplně dozadu - pod středovou kolejnicí sedadla jsou naříznuté dva čtverce koberce a izolace (cca. 5x5cm). Tyto vyjměte - uvidíte plech vozu s dvěma čtvercovými otvory pro plastové matice - ty zasuňte a přišroubujte jednotku v držáku ke karoserii,

Demontáž rádia

- záleží na rádiu, které máte - já mám audience a tam se uvolní šroubovákem rámeček kolem rádia, vydloubnou se plastové krytky v rozích rádia a po uvolnění šroubů pod krytkami je rádio volné - pozor, konektor antény i elektriky má pojistku proti vypadnutí!

Natažení kabeláže

- uvolněte (vypáčit) plast, který kryje vnitřní část prahu a část sloupku A, za ním protáhněte všechny kabely - dbejte na to, aby jste je asi po 30cm uchytili (ať nekvrdlají). Na podlaze u A sloupku (přední sloupek u spolujezdcových nohou) je kostřící bod, na který upevněte minus pol napájení interface,

- kabel k mikrofonu protáhněte do horní části sloupku A, ten je také nutné opatrně vypáčit (pokud máte hlavové airbagy, tak nejdříve vydloubněte znáček airbag a odšroubujte šroub co je pod ním),

- uvolněte sklo stropní lampičky (je třeba vydloubnout směrem od skla - pak pomocí drátu protáhněte stropem kabel ke světlu - zasaďte do světla mikrofon, zapojte a vraťte - opět pozor na volné kabely, ve sloupku jsem kolem kabelu dal kousky molitanu, omotané kolem kabelu a zajištěné,

- zbylé kabely natáhněte k rádiu nejdříve pod kaslíkem u spolujezdce a pak do prostoru rádia,

Zapojení

- v protoru rádia je třeba zasadit konektor do volné pozice v konektoru rádia a připojit CAN (kroucený dvoudrát) a napájení,

- na konektoru rádia jsem oholil napájecí a oba CAN vodiče a napájel k nim volné tři vodiče z kabeláže HF, pořádně zaizoloval smršťovačkou a izolačkou.

Pak už jen vrátit rádio na místo a zapojit autobaterii...

Kódování

- je třeba nakódovat CAN a registrovat nově instalovanou gateway 77,

- dále v telefonu (77) je třeba nastavit zda máte MF volant a jazyk HF popř. povolit BT či změnit PIN.

Pár poznámek

- před zacvaknutím mikrofonu do stropního osvětlení jsem musel začistit otřepy, jinak nešlel nacvaknout,

- kryty prahu a sloupku jsou jen nacvaknuté (mimo airbagového šroubku) - tedy použij sílu, Luku Skywolkře,

- pokud máte na napájecím vodiči nacvaknutý PIN, tak ho ustřihněte a nenechte se znervóznit - do volných pozic svorkovnice fakt nepatří,

- po nakódování jednotky je nutné vypnout zapalování, jinak se změna neprojeví,

Disclaimer

- vše je na vaši zodpovědnost a za nic neručím,

- pokud něco není jasné, ptejte se, rád pomohu, pokud budu umět,

- odborníci co vidí chybu v mém postupu, ať klidně píšou také - jsem autobastlící nováček :)

Další info

http://forum.skodahome.cz/topic/73303-gsm-ii-gsm-iii-drzaky-tel-rad-poradim/

http://www.briskoda.net/forums/topic/75083-retrofit-multifunctional-steering-and-original-bluetooth-on-vrs/

http://forum.skodahome.cz/topic/91615-vag-com-definitivni-rozhreseni/

- funkce "Hledat" zde na fóru

Edited by camel1cz
  • Pozitivní 1