Prosinec 16, 20168 r Neni Arduino trosku overkill na tohle? Tohle se prece dela dvema spojenyma relatkama. Jen je mi proti srsti bastlit eletriku a jakkoliv prerusovat a predelavat draty u noveho auta. Vypnout motor na prejezdu vlaku muzu normalne knoflikem startu stejne jako bych zmacknul knoflik start/stopu. Takze za me VAGem vypnute S/S je porad lepsi vaianta
Prosinec 16, 20168 r možností tu je viac, teoreticky ti stačí aj časovač s NE555 či podobne a urobí to isté. Arduino mi príde "inteligentnejšie" preto som mal dotaz, ako to je riešené a zapojené v tom tlačidle. lebo ak bude nutné strihať a pájkovať káble, tak to moc v pohode nebude. to už bude lepšie nechať niekomu fakt vypnúť diagnostikou (čím sa údajne stráca záruka - ale možno len fáma)
Prosinec 16, 20168 r sTebliczek.. riešením by tiež bolo s poriadne zošliapnutou brzdou pri zaradenej jednotke pustiť spojku, motor by zdochol.. a potom stačí opäť jednoducho stlačiť spojku a motor naskočí.. Aspoň niekedy mi to tak funguje, ale niekedy zase pýta ručne stlačiť tlačidlo Štart.. ale ešte som neprišiel na to, prečo.
Prosinec 16, 20168 r Pochybuju o ztrate zaruky. Jednak se jedna pouze o zvyseni threshold hodnoty napeti a druhak to jde kdykoliv vratit. To prave spise jakekoliv bastleni arduina/rele je zasah na ztratu zaruky
Prosinec 16, 20168 r @brrrrm : tohle prave funguje podle me pouze v pripade, ze je zapnuty S/S. Kdyz je vypnuty, mam pocit, ze auto samo nestartuje po chcipnuti
Prosinec 16, 20168 r 55 minutes ago, sTebliczek said: Neni Arduino trosku overkill na tohle? Naprostej souhlas. Dneska ale ma spousta lidi v supliku vice arduin nez relatek nebo NE555, takze naprosto chapu toto reseni (nedavno jsem resil synovi zeleznicni prejezd k vlackum a Arduino bylo nejrychlejsi reseni :-)) )
Prosinec 17, 20168 r Každý bastlí s tím co má. Já jsem použil šuplikové zásoby. Jediné co jsem kupoval je PIC 12F629 (v GM za 33 Kč). Problém bude akorát v naprogramování. Každý totiž nemá v šuplíku programátor PIC procesorů. Optočlen který spíná signál místo tlačítka může být jakýkoli co snese sepnout alespoň 5mA a napětí 15V. Velikost spoje je přesně do krabičky KM-1 (GM). Celé to je připojené paralelně na přívodní kabely k tlačítku start-stop (vodič zeleno fialový - J1-1, hnědý - J1-2) a vypínači světel (černo šedý - J1-4, hnědý - J1-3). Dá se k nim pohodlně dostat po sundání bočního panelu přístrojové desky a odpojení konektorů. Přikládám i HEX soubor pro naprogramování procesoru. Start-stop.pdf Start-stop-spoj.pdf Start-stop.HEX
Prosinec 17, 20168 r Ako pozerám si pekný šikula Neuvažuješ že by si to vyrábal a predával ? Určite by si našiel odberateľov, aj tu ich bude viac než dosť. Určiť správnu cenu v krabičke a super.
Prosinec 21, 20168 r Výroba je vcelku jednoduchá. Jen by se mě nechtělo drbat s tišťákama. Pokud nepočítám pl. spoj, tak by cena součástek včetně krabičky neměla překročit 100 Kč. Upraveno Prosinec 21, 20168 r od Regulak
Leden 1, 20178 r Auto stálo celú noc vonku na mraze, ráno vykuklo slniečko, ktoré stihlo rozmraziť okná, čiže som nemusel nič škrabať na rozdiel od ostatných, ktorí parkovali v tieni. O 11:00 som naštartoval, spravil 7km plynulej jazdy po obchvate a zastavil na semaforoch. Ručička chladiacej kvapaliny sa vyšplhala len na druhý dielik, teplota oleja bola stále "---", vonkajšia teplota -1,5°C a S-S vypol motor.. hmm!
Leden 1, 20178 r No a i proto ho vůbec nepoužívám. Mám naučeno, že po nastartování mačkám tlačítko S/S. V Fl zase rozsvěcím světla, tak mě to ani neobtěžuje. Jiná věc je, jak dlouho budu mačkat to tlačítko, než se rozbije...
Leden 1, 20178 r Veď áno, zaujímavé, ži inokedy sa motor nevypne ani pri teplote oleja 60°C a vyššie z dôvodu nedosiahnutia prevádzkovej teploty. Akým zázrakom slnko pomohlo túto prevádzkovú teplotu dosiahnuť, keď ostatné ukazovatele hovorili niečo iné?
Leden 3, 20178 r Já jsem si všiml, že pokud je venku -5 a míň, tak se motor nevypne vubec. I když jsem ujel 100km, tak ani prd. Studený motor mě to taky snad ještě nevyplo. Jediný kdy mě to občas vadí je při popojíždění v kolonách. Na 500m aby mě 5x vypnul a zase nastartoval motor mě přijde moc. Jsem zvedavej na případný závady po desítkách tisíc km.
Leden 8, 20178 r V 3. 1. 2017 at 7:12, Ondraa napsal: Já jsem si všiml, že pokud je venku -5 a míň, tak se motor nevypne vubec. I když jsem ujel 100km, tak ani prd. Studený motor mě to taky snad ještě nevyplo. Jediný kdy mě to občas vadí je při popojíždění v kolonách. Na 500m aby mě 5x vypnul a zase nastartoval motor mě přijde moc. Jsem zvedavej na případný závady po desítkách tisíc km. Není pravda, že pokud je venku -5 a méně tak systém S/S nefunguje. Podle mne záleží na stavu baterie a nabíjení. V zimě S/S vypínám dnes cestou na cahlupu bylo -12,5 až -14 st. C. Po ujetých 35 kilometrech motor na křižovatce vypnul a následně vypínal celkem 6x, než jsem vypnul S/S systém. Cestou z chalupy bylo -9 až -10,5 st. C a system S/S začal motor vypínat po 18 kilometrech, než jsem stisknul tlečítko S/S, abych vypínání motoru vyřadil. Teplota oleje byla 90 st. C. Používám clonu do nárazníku, abych snížil přístup solanky do motorového prostoru. Upraveno Leden 8, 20178 r od ralff
Březen 19, 20178 r ak Štart/Stop ešte niekoho trápi, ďalšia varianta ako "otočiť" funkciu tlačidla...dokonca keď som dobre pochopil, v prípade návštev servisu či STK stačí dlhšie podržať tlačidlo Štart/Stop a zmení svoju funkciu späť, teda po štarte je Štart/Stop aktívny trvalo a deaktivácia stlačením ako zvyčajne https://www.nicomania.de/auto/start-stop-automatik-deaktivieren aj montáž je relatívne jednoduchá. ukážka priamo od autora na Audi Q5
Květen 28, 20178 r Prilis velky sklon = auto je hodne naklonene Stalo se mi to, kdyz jsem zajizdel do podzemnich garazi a byla tam zacpa. Uvizl jsem v najezdu, ktery byl dost kolmy a tuhle hlasku jsem tam mel take.
Květen 28, 20178 r Alebo ak náhodou uvoľníš brzdový pedál, aby si ho potom vedel opäť stlačiť a netrafil auto stojace pod tebou..
Květen 28, 20178 r Hej tys to trefil! To je asi nejvíc co mě štve, když si zapomenu vypnout S/S a u závory před prací, kde je to z kopce, potom pípnu kartu povolím brzdu a auto se žene na rantl a já se divím se smrtí v očích že to nebrzdí
Květen 29, 20178 r Otázne je, aký veľký uhol sklonu musí byť, keďže tebe sa ŠS aj tak aktivuje. Ktovie, či by ti trochu nepomohlo HHC.. ale ani toto nefunguje na 100%. Mám prípady, kedy podľa mňa nie je veľký sklon a auto to drží, na druhú stranu sa niekedy na to spolieham a auto nedrží. Ale podľa manuálu by sa po opakovanom zošliapnutí brzdy mal ŠS deaktivovať.. opäť je otázka, po ktorom opakovaní. Hneď po prvom?
Květen 29, 20178 r V tomto případě HHC nepomůže (mám ho). Takhle pomůže jen když couváš. Asi je tam hodně proměnných ohledně S/S, já to nemám tak z kopce, on se motor nastartuje ale i ty 2-3 vteřiny kdy auto nekontrolovaně jede a ještě když je volant zrovna do boku.. Já vlastně držím brzdu pak ju povolím, volant bez posilovače nejde takřka otočit a než motor nastartuje aby zafungovaly brzdy a posilovač tak kousek jedu.
Květen 29, 20178 r Prilis velky sklon = auto je hodne naklonene Stalo se mi to, kdyz jsem zajizdel do podzemnich garazi a byla tam zacpa. Uvizl jsem v najezdu, ktery byl dost kolmy a tuhle hlasku jsem tam mel take. To je kvuli tomu, ze kdyby se auta pred tebou rozjely a hned ridici dupli na brzdu, tak je velka sance ze by se nestacily brzdy natlakovat a neubrzdils bys to a nebo pripadne kdyz stojis z kopce do zatacky, tak nez by volant 'zmeknul', tak bys mohl byt v zavore napriklad. Pro chlapa to asi neni problem, ale představ si nejakou kvetinku, v levy ruce sminky, v pravy ruce pudr a pousti brzdu s vyplym motorem. Nechtel bych stat na miste kam ji tahne gravitace.
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.