Přejít na obsah
View in the app

A better way to browse. Learn more.

ŠKODA Forum - SKODAHOME.cz

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Doporučené odpovědi

Publikováno

Zdravím.

Budu měnit chladící kapalinu v up!ovi. V dílenské příručce je, že se má k naředění chladiva použít pitná voda, tak se chci zeptat, mám použít z kohoutku, nebo destilovanou?

Díky.

Z kohoutku.

Z horské bystřiny...

Takze nam roky lhali, kdyz tvrdili, ze destilka by mohla poskodit motor a ma se tam lit voda z kohoutku? To same napriklad u zehlicek, kam se taky nema lit destilka.

Lhali, nelhali ... lidské vědění se zdokonaluje, a nové postupy a nová zjištění se uvádějí do praxe. Prostě se změnil postup. 

Kdyby to tak nefungovalo, tak dodneška bude země placka, že ... 

Lidske vedeni se jiste zdokonaluje, ale ty motory, kterym doted ta destilka skodila, zustaly zcela totozne. Clovek by si myslel, ze pokud vyrobce tvrdi, ze neco necemu skodi a dokonce to zduvodni, proc tomu tak je, ze to vychazi z nejakeho realneho pozorovani a zkoumani a nikoliv ze si to vycucal z prstu.

U žehličky dle doporučení výrobce - někde je předepsaná destilka (starší modely). U motorů jsem vždy používal destilku.

• Autor

Použiju teda destilku. Ještě by mě zajímalo, jakou tedy vodu používají ve fabrice při prvovýrobě? Nebo jim chladivo dodává nějaká firma už naředěné?

Velana pro ředění doporučuje ředění destilovanou vodou nebo kvalitní pitnou vodou na požadovaný bod tuhnutí. http://velvana.cz/produkt/fridex-g-plus

Nedivil bych se, kdyby normy na pitnou vodu byly přisnější než na destilovanou. Já jsem ředil destilkou, dolévám kohoutkovou.

pitná voda může být tvrdá či železitá - to může být problém.

a opravdu nevim jak by mohla destilovana voda poskodit motor ... selskym rozumem ani normalni, pri tom nozstvi kterym to dolijete, je obsah sutru, zeleza a dalsich sracek minimalni a  v tom mnozstvi zanedbatelne. 

V některých oblastech mají ve studnách prakticky minerálku a kdyby jsi ji používal pravidelně k ředění fridexu, tak to určitě zanedbatelné nebude.

A okrem toho, výrobca sa tiež potrebuje poistiť proti prípadným sporom na súde za poškodený motor a jednoznačne uvedie destilku a je pokoj. Súhlas s Wittmannom, dobrá železitá minerálka zo studne za 2 roky dokáže do...ť  akékoľvek potrubie s rúrou 2" vrátane sacieho koša.

Upraveno od Effendi

Zapomínáte na pitnou vodu z městkýho vodovodu, což má předpokládám, drtivá většina lidí. To se se studní nedá srovnávat a dřív to auto shnije, než tahle voda ve fridexu něčemu ublíží.

Před hodinou, Effendi napsal:

A okrem toho, výrobca sa tiež potrebuje poistiť proti prípadným sporom na súde za poškodený motor a jednoznačne uvedie destilku a je pokoj. Súhlas s Wittmannom, dobrá železitá minerálka zo studne za 2 roky dokáže do...ť  akékoľvek potrubie s rúrou 2" vrátane sacieho koša.

To ams pravdu, podobnou vodu mam doma, z vodovodu... samej sutr vsude ...

Ale sakris chlapi, kolik a jak casto to sakra dolevate? Ted nemyslim komplet vymena pri nejake oprave ( tam by dal obyc vodu snad jen debil )

V te deci nebo kolik maximalne dolijete je uplne sumak jestli to je mineralka nebo rum ...

Upraveno od danikd

No ono možná už není úplně zřejmé, proč tato diskuse vznikla - na začátku se řešila výměna, nikoliv dolití. Pak do toho vstoupilo to TPI, které vodu (která jak se shodneme může být jakákoliv) nahrazuje destilkou. Mně z kohoutku třeba žádný zrzavý sajrajt neteče, takže běžně dolévám z kohoutku. Ale chápu, že někde tomu tak být nemusí...

Já bych řekl, že "minerálka" není pitná voda - nesplňuje normu (obsah prvků) pro pitnou vodu.

Pánové, začíná se to tady zvrhávat někam do hospodských povídaček (v poslední době je toho už nějak moc). A to bych opravdu nerad.

U všech aut jsem vždy dával jen  destilku a budu ji tam dávat dál. Ani panáka vody z kohoutku.

Připojte se k diskuzi

Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.

Host
Odpovědět na toto téma...

Podobný obsah

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.