Červen 12, 20196 r Pokud si vzpomínám, tak teplota by neměla dlouhodobě překročit 100-110°C. Samozřejmě se bavím o 0W20. Nižší teploty pod 80 nevadí ani tak oleji, jako motoru, který pak ten olej zahlcuje karbonem.
Červen 12, 20196 r Obecně je jako provozní teplota motorového oleje uváděn interval 80° - 110°C. Mám pocit, že svého času toto bylo uvedeno i v manuálech k jednotlivým modelům škodovek.
Červenec 28, 20196 r V 6. 3. 2019 na 11:01, ski1961 napsal: nedostaneš se tam, musí ten kryt dolů, vidím, že máš combi, takže tam byl měl být jenom ten malý kryt..já mám u HB ten velký.. Prosím tě, můžu se zeptat co je tam za šrouby a kolik jich je? Mám taky HB. Děkuji Upraveno Červenec 28, 20196 r od pizzamann
Červenec 29, 20196 r @pizzamann jestli tam máš ten velký kryt tak je tam 8 šroubků, pokud ten malý tak 5 šroubků viz obrázek..jsou to torxy, velikost z hlavy ted nevím..
Leden 28, 20205 r Tak se mi blíží také výměna oleje a chtěl jsem se poradit, kde vám vzali váš vlastní olej? Co jsem zjišťoval tady v okolí (Mladá Boleslav), tak nikdo vlastní olej nebere a za výměnu dát 4-5 tisíc se mi úplně nechce, to si raději zajedu i někam dál a udělám si výlet a ještě ušetřím :D
Leden 28, 20205 r Výměna oleje za 5 tisíc? Byl jsem s Rapidem na první za cca 3.200,- a svůj jsem si poprve po 10 letech do servisu nebral. Já bych se nikde předem neptal a prostě ho postavil na pult s tím že ho tam chci.
Leden 28, 20205 r Tak to nefunguje, buď to dovolí, někde si naúčtují 500,- za donesení nebo dají svůj. Diktovat si vlastní pravidla u auta v záruce a servis by přišel o manži ....
Leden 28, 20205 r Svůj olej do auta v záruce dostanu, to už zkoušeli taky a recyklační poplatek můžou chtít samozřejmě. Se svým servisem mám korektní vztah už víc jak 10 let. Když mu ho tam nedají jedu jinam kde ho vezmou. Tak to bylo myšleno a sám to potvrzuješ.
Leden 28, 20205 r Jj taky mám takový svůj servis, 800 bych jim za litr nedal.Z toho příspěvku mi to tak přišlo přijít do jakéhokoliv servisu Škoda a .... [emoji3]
Březen 4, 20205 r Tak jako nejlepší servis z okolí Mladé Boleslavi jsem našel Autokomplex Menčík v Benátkách nad Jizerou, kde berou vlastní olej. Našel jsem si pro Fábču olej Castrol Edge Titanium Professional LL IV 0W-20, je to dobrá volba? Budou mi stačit 4 litry, nebo mám vzít raději i třeba na dolévání 5?
Březen 4, 20205 r @lubomir.kozak tak olej sis vybral správný, tedy VW508.00 0W-20, který máš ted z výroby, ale je možná i levnější varianta jako alternativa VW504.00 třeba 5W-30, kdy to nebude taková řídká voda..tento olej dávají třeba stále i v AS, takže je to jen na tobě..např. tento z odkazu..jinak na výměnu potřebuješ 4l...musíš vědět sám, jestli jsi doléval nebo ne..někdo nemusí, někdo ano.. https://jaknaauto.cz/Produkty/Oleje-a-maziva-C3342/MOTOROVE-OLEJE-C54/OSTATNI-NORMY-C219/Porsche-C30-C229/Castrol-Edge-Professional-LongLife-III-5W-30-4L-P18348/?gclid=EAIaIQobChMI_rbAsLuA6AIVA7DtCh0CrAOCEAQYDCABEgKfWfD_BwE
Březen 9, 20205 r Z faktúry pri výmene oleja mám v položke olejový filter takýto kód položky: 04E115561H. Dá sa z toho zistiť, aký filter mi tam dali? Nebol som osobne pri výmene oleja, tak som sa nemohol spýtať.. dakujem
Březen 9, 20205 r ano máš tam origo olejový filtr dle čísla samozřejmě..šedá barva, stačí se podívat do motoru a uvidíš ho..
Březen 9, 20205 r Jenom podle toho čísla se to určitě poznat nedá. Mrkni třeba na skoda-dily.cz -- tam máš pod tímto číslem 5 variant podle dodavatele: Škoda (prvovýroba), Evropská Unie, Mann (Německá prvovýroba), Filtron (Polská prvovýroba), Evropská unie, Čína. Pokud jsi byl v autorizovaném servise, tak tam si nedovolí dát tam neoriginální díl. Pokud jsi byl někde v garáži, tak tam záleží na domluvě (a občas taky na poctivosti servisu).
Březen 9, 20205 r @PS1984 děláš si zbytečné starosti, v autorizovaném servisu ti žádnou druhovýrobu nedají, pouze origo, takže jak už jsem psal, stačí otevřít kapotu a uvidíš sám, že tam budeš mít tento šedivý filtr..
Březen 12, 20205 r ďakujem za odpovede. mal by som však ešte inú otázku hoci som sa uz raz na to pýtal a aj som dostal nejaké odpovede... pytal som sa na prevádzkovú teplotu oleja. pri tom oleji, ktorý som tam mal od výroby som dosahoval štandardne teplotu 99°C (pri zaradenom 6°, 130km/h a cca 2500 otaciek). snad iba dva, tri krát vysla nad 100°. ked jazdim 110km/h teplota je okolo 90-94°(6°, cca 2100 otaciek). po výmene oleja, teraz mám 5w-30 504.00, som najazdil cez 600km a teplota oleja sa mi drží od 100 do 103° pri vyssie uvedenej rychlosti aj pri rychlosti 110km/h . moze mať vplyv na vyššiu teplotu ina viskozita? potrebuje olej "nejaký čas" ked je fungel nový alebo to nemá na to vplyv? Upraveno Březen 12, 20205 r od PS1984
Březen 13, 20205 r Jinak základní obecná tribologická poučka: "Teplota mazacího oleje spalovacího motoru musí být bezpodmínečně vyšší než 90*C jinak dochází v motoru k tvorbě kondenzátu a následné korozi."
Srpen 27, 20205 r Ahojte, po přečtení celého vlákna mám trochu zmatek, jaký olej zvolit :/. Mám Fabii III po FL 08-2018 1.0TSI 70Kw. Jezdím kratší trasy sportovnější rychlostí (nedávám motoru se dlouho zahřát a už ho zhasínám...). Díky za doporučení...
Srpen 27, 20205 r Předpokládám, že je to ten starší model, který ještě nemá filtr pevných částic? Jestli pro tebe nejsou priorita emise CO2 a o deci menší spotřeba, tak 5W40 (VW 502 00) a výměna každý rok, nebo max. 15 tisíc kilometrů. Omlouvám se, teď jsem si všinul , že je to model už po FL. Tedy 5W30 VW 504 00 a výměnu bych dopručil stejnou, jako u 5W40. Upraveno Srpen 27, 20205 r od Host
Srpen 27, 20205 r Ok díky a když mám auto v záruce a nechci to dávat do autorizáku mám vzít i nějaké díly navíc krom filtru (nějaký spešl kratší šroub a těsnění...jen nevím kody...)
Srpen 27, 20205 r Já šroub ani těsnění při mezivýměně neměním. Nikdy s tím nebyl problém. Oni dají zase nový v servisu při té další. Nedělej si s tím zbytečné starosti. Výměna oleje fakt neobnáší žádné záludnosti. Jenom až budeš utahovat zpět ten vypouštěcí šroub, tak utahuj normálním krátkým klíčem a s citem. Ráčnou bys to mohl přehnat a strhnout závit.
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.